Új hozzászólás Aktív témák

  • Yellow73_a

    tag

    válasz nort_on #86118 üzenetére

    Letöltöttem a táblázatot, és baromira nem világos. Már eleve az sem, hogy ez a táblázat nyugdíjbiztosításról szól, és nem nyugdíjpénztárról. Nem tudom pl., hogy a kettőre ugyanazt a számítási metodikát lehet-e használni, de laikusként úgy gondolom, hogy a nyugdíjpénztárnak kedvezőbbek a költségei, de hangsúlyozom, ezt is csak gondolom.
    Első körben nem is igazán tudom, hogy mik a költségeim, mert az egyenlegértesítőben mindig csak a működési és likviditási költségeket látom, a többi költség a hozamba van beépítve (abból van levonva), de csak egy összeget látok, a hozamot, ami nincs alábontva.
    Illetve a táblázatot sem értem, eleve nem értem a három oszlopot (Éves költség 1, adójóváírás nincs; Éves költség 2, adójóváírás nincs; Éves költség 3, adójóváírás az év közepén) , és nem tudom értelmezni a háromféle költséget. Szóval mivel nem tudom beírni a tényleges költségeket, így nem fogok jó eredményt kapni.
    Hozam szempontjából például az sem mindegy, hogy az év során milyen ütemben mekkora befizetések történnek.
    Vegyük az én példámat. Havi 20-at fizetek, és 2016 óta általában minden évben feltöltöm 750-re, hogy megkapjam a 150 adójóváírást. (tehát a havi fizetésekkel évi 240, plusz további 510 egyszeri befizetés) Amíg a piacon elérhető kamatokhoz képest jobban "kamatozott" a pénzem a nyugdíjpénztárban, már január elején betoltam az 510-et, hogy az is dolgozzon egész évben. Most, hogy a kamatok jobbak, mint a nyugdíjpénztár produktuma, így az 510 fial máshol, és az év végén megy be a nyugdíjpénztárba. Ugye, hogy mennyire más pénzügyi eredményt ad a két modell?
    És azért van egy nagyon fontos kérdés is, mégpedig az, hogy vajon én be tudom-e fektetni a pénzemet jobban, mint ők. Lehet, hogy igen, lehet, hogy nem. Jelen kamatkörnyezetben egyértelmű, hogy jobban be tudom. De mivel a fentiekből eredően nem tudom pontosan kiszámolni, hogy mibe is kerül nekem a nyugdíjpénztár, és milyen a befektetési eredménye/hozama, így továbbra sem látok tisztán.
    És ha úgy vesszük, valamilyen szinten az ÖNYUP is a diverzifikált portfólióm egyik hosszútávú eleme. Nem tudom, a MANYUP és az ÖNYUP költségei hogy viszonyulnak egymáshoz, de a MANYUPba régen befizetett tőkém már sok éve gyakorlatilag nem növekszik (havi 500 Ft működésit fizetek csak be), ott látom, hogy elég szépen hoz az a régi tőke. Ha hasonlóan hoz az ÖNYUP is, hasonló költségekkel, akkor az a 150 adójóváírás éves szinten nem is olyan rossz többlet.
    Csak összehasonlításképpen az elmúlt tíz év alatt a MANYUPban lévő tőkém megháromszorozódott, vagyis tíz év alatt összesen 200% hozamot "realizáltam" Nem hiszem, hogy ha én kezeltem volna azt a pénzt, tudtam volna hasonlót produkálni.
    De sajnos ezt az ÖNYUPpal nem tudom összehasonlítani, hiszen az ÖNYUP tőkém folyamatosan növekszik, ezért nem látom, hogy az összes hozamból mondjuk az 5 évvel ezelőtti tőkém hozama mennyit tesz ki.

Új hozzászólás Aktív témák