Új hozzászólás Aktív témák

  • archie17

    tag

    válasz Hi!King #84983 üzenetére

    Azért van különbség rendesen.
    Az Y gen az nagyjából a mai 30-asok (bár ahány kutatás, annyi határvonal), a boomerek meg durván a 60+ évesek.
    A 60évesek a 30-as éveikben (kb ahol az ábra kezdődik) már az összvagyon 20%-át birtokolták, és szüleik generációja részesedése erősen csökkent.
    A mai 30-asok alig látszanak az ábrán, 5% alatt lehetnek, szüleik vagyona továbbra is nő.

    Ebben benne van az élettartam javulás, amit említettél, meg nyilván a Pán Péter effektus is, egy 28-30 éves ma jóval nagyobb eséllyel lakik otthon, egyetemista vagy pályakezdő, így meg nehéz vagyont építeni.
    Szóval nem gondolom, hogy nagy társadalmi összeesküvés zajlana a fiatalokkal szemben, de tény, hogy teljesen más a vagyoni helyzetük, mint szüleiknek ugyanekkor.

    Szűk és személyes nyilván a példa, de szüleim (~boomer gen) harminc éves korukra főváros külkerületében háromszintes házat építettek tanár+villanyszerelő fizetésből, mi a feleségemmel (Y gen) harminc éves korunkban még nyakig ülünk a lakáshitelben a panelban, pedig 10 éve dolgozunk közgazdászként.
    Az elmúlt években két-három év is rettentő sokat számított vagyonosodási szempontból: ha van lakásod/házad, annak nő az értéke, ha nincs, akkor nem tudsz lépést tartani az árakkal, hogy vegyél. A saját (lakott) ingatlan persze azt gondolom, nem teljesen jó vagyonosodási mérce, de a fentebbi ábrán ez ugrik ki, és ez igaz idehaza is.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák