Új hozzászólás Aktív témák

  • julius666

    addikt

    válasz emvy #70714 üzenetére

    Hmmm, érdekes teória, van valami forrásod arra, hogy jellemzően mekkora részét teszik ki a szilícium-völgyi fizuknak az RSU-k? Nekem kicsit soknak tűnik amit írsz.

    Szerintem egyébként nem kell ilyen messze menni. Idehaza az IT-s bérek 3 fő okból emelkedtek ilyen magasra az elmúlt években (fejlesztői oldalon legalábbis, nekem arra van rálátásom), ezekkel kellett versenyeznie a hazai cégeknek:
    - KATA bújtatott munkaviszony
    - el lehetett menni külföldre kéremszépen, kis és nagy cégek is tárt karokkal vártak
    - lehetett remote contractorkodni nyugatra: egyrészt a KATA szerepe itt is jelentős, másrészt a töménytelen projektlehetőségben nagyon nagy szerepet vittek a startupok

    Ebből a 3-ból a KATA részben már kiesett és várhatóan még jobban ki is fog. A meredeken emelkedő kamatkörnyezet, romló növekedési kilátások nagyon rosszat fognak tenni a startupoknak, ha nyugati cégek meg létszámstopba kezdenek, akkor a kiköltözőket se várják már annyira tárt karokkal. Persze amit írtál továbbra is állni fog, aki profi annak nem lesz semmi gondja. De kezdőknek, bénábbaknak (jellemzően a komolyabb tapasztalatot még nem szerzett más területekről átnyergelők) kevésbé lesz azért kánaán.

    Mondjuk itt a nyugat keleti végein mi még relative jó helyzetben vagyunk, nyugathoz képest továbbra is nyomott bérezéssel, de a keletre jellemző durva országkockázat nélkül. Szóval talán akkora katasztrófa nem fenyeget. Azért akik oroszokkal fejlesztettek azok nagyon mélytüdőre vették a cerkát februárban, a háború kitörése utáni héten annyi projektlehetőség esett be mind kb még soha, kár hogy épp tele voltam... :U

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák