Új hozzászólás Aktív témák

  • PredatorZoli

    Topikgazda

    válasz nort_on #52969 üzenetére

    https://www.aaii.com/files/pdf/6794_retirement-savings-choosing-a-withdrawal-rate-that-is-sustainable.pdf

    Itt egy táblázat, hogy a különböző portfólió arányok és kivonnási százalékok mellett mennyi a valószínűsége, hogy elfogy a lóvé.
    Ebből látszik, hogy ha 4%-os elvonást csinál az ember, akkor akármilyen portfólió esetén 30 éves időtávon a sikeres arány 100%, vagyis eddig még nem volt olyan hogy bebukott volna a sztori és elfogyott volna a pénz.
    A dolog akkor válik izgalmasabbá, ha hosszabb időtávot vizsgálunk vagy növeljük a kivonási százalékot. Ezekben az esetekben ugyanis minél nagyobb a részvényarány, annál valószínűbb, hogy a pénzed kitart és nem fogy el alólad.
    Ha tehát valaki korai nyugdíjban gondolkodik, akkor a lehető legrosszabb amit tehet, hogy átáll konzervatívabb arányra. ha viszont 60 év vagy afölött nézi az ember, akkor szinte mindegy mit tesz. De a gyerekekre várhatóan több marad, ha agresszívabb marad az arány.
    nagyon korai nyugdíjra én 90-10-es arányt használnék, a 10% levédi hogy a legelején beütő válság meggyilkolja az egész tervez.
    A legnagyobb veszély ugyanis minden esetben az, hogy a legelején egy bezuhant portfólió részvény részéből költened kell, ez az esemény vezet a portfólió ki nem tartásához.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák