Új hozzászólás Aktív témák

  • Ixion77

    őstag

    válasz A_Papa #38283 üzenetére

    Szintén 43 vagyok. Tökéletesen egyetértek az előttem szólókkal: a neked ajánlott konstrukcióval az ügynök és a cég jár jól, te nem. Viszont a miértet még egy szempontból megvilágítanám: szerintem Te nem fogsz nyugdíjat kapni. Soha. (Nyugi, én sem.) Ezt a kijelentést két állításra alapozom:
    1, Több mint 20 éved van hátra még a jelenlegi elméleti határig is
    2, Az életmódunk, a világgazdaság, szociális rendszereink jelenlegi formájukban mind fenntarthatatlanok.
    Más szavakkal lufit fújunk sok éve. Kérdéses hogy mikor fog kipukkadni, de hogy egyszer ki fog, az tuti. 20 éves időtávot tekintve már gyakorlatilag biztosra vehető. Amikor az elmúlt évtizedekben fújt lufi kipukkad, az akkorát fog szólni hogy utána alapjaiban át fog alakulni a jelenleg ismert társadalmi rendszer. Nyilván nem tudjuk hogy pontosan hogyan, bár van rengeteg tipp (optimista: robotadó, alapjövedelem, szociális hasznosság értékelése, stb., pesszimista: világháború, társadalmi összeomlás, stb.). A lényeg, hogy masszív átalakulás lesz, amiben az olyan régi konstrukciók mint a nyugdíj valószínűleg megszűnnek létezni.
    Az én javaslatom: tartalékolj amennyit tudsz. Tedd a többiek által is javasolt MÁP+, alacsony költségű World vagy fejlett ETF befektetésekbe. Azonban mindent tedd úgy, hogy közben nem vonod meg magadtól a mindennapi boldogságot. Szép dolog a jövőre készülni, de még fontosabb a jelent megélni.

    "Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

Új hozzászólás Aktív témák