Új hozzászólás Aktív témák

  • zsoltee10

    addikt

    válasz lajafix #16196 üzenetére

    Erről nem nyitok vitát. Még a hollandok is csodálkoznak azon, ami nálunk folyik. Még oknyomozó riportot is készítettek a témában 2009-ben, hogy a magyarországi multiknál miért import zöldséget lehetett zömmel kapni. Mióta kicsit megszorították őket, még a LIDL is azzal reklámozza magát, hogy értéket őriz és hazai élelmiszert forgalmaz. Így már nem ellensége a multi a magyar termelőnek. 2010 előtt viszont még fő szezonban is spanyol paprikát tudott venni a nép. Azóta kicsit megváltoztak a dolgok. Én erre értettem a pozitív változást.
    Mondok másik példát, hogyan volt ellensége a teszkó a magyar termelőnek. Szerződést kötöttek egy TÉSZ-szel, hogy vásároljon fel számára magyar zöldségféléket. 100-150 termelő hordta be a holmit. Először 30 napra fizettek, majd 60, majd 90, aztán 180. Végül sokaknak beragadt számukra jelentős kifizetetlen összeg.
    Nem hárítok semmilyen felelősséget, csak elmondtam, hogy milyen visszásságok voltak a multik körül. Elmondtam a hollandoknak is, nem is értették, hogy mi az, hogy nem fizetik ki az árut, meg nem 5 napon belül. Náluk ez ismeretlen. Ott sosem volt ellensége a multi a termelőnek. Nálunk is jó lenne, ha stabil beszállítói kapcsolatok alakulnának ki, mert a termelő nem lenne kitéve a piaci áringadozásoknak, nem lenne más dolga, mint a lehető leghatékonyabban előállítani a terméket, amelyet egy előre megbeszélt összegért (ami nyilván más a primőr és más a dömping szezonban) beszállítja.

Új hozzászólás Aktív témák