- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- OpenWRT topic
- Alternatív kriptopénzek, altcoinok bányászata
- Eladatják a britek a kínai vállalattal a skót chipcéget
- Még ebben a hónapban megbüntetheti az EU az Apple-t
- Proxmox VE
- Microsoft Excel topic
- AliExpress tapasztalatok
- Linux kezdőknek
- ASUS routerek
-
IT café
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
fordfairlane
veterán
Ez az ábra azt szemlélteti (és itt autóeladások helyett akár ingatlanberuházás is lehetne), hogy amíg volt olcsó hitel, addig pörögtek ezek, amint eltűntek, drasztikusan visszaesett a kereslet is. Nálunk a csúcson kétszer annyi új autót adtak el, mint Csehországban, egyértelmű, hogy a fogyasztási hitelek fűtötték, kvázi buborék volt.
x gon' give it to ya
-
FehérHolló
veterán
válasz Hasaggymeg #14852 üzenetére
El lehet innen menni.
Az előző témához: Én a kötelező
tandíjasköltségtérítési hozzájárulásos felsőoktatás híve vagyok. De ez csak jól megalapozott ösztöndíjrendszerrel lehetne értelmesen kivitelezni. Másrészt nem szabadna a "rászorulóknak" kedvezményeket adni, de olyan rendszerre lenne szükség, amely a (tehetséges) rászorulóknak is lehetővé teszi a szakok elvégzését.
Van olyan ismerősöm, aki bömbivel jár suliba, és közben a lehető legmagasabb szoctámot kapja.
Ez csak egy sarkallatos példa, de akár érdemben tudok vitázni egyéb személyes tapasztalataimmal is, ha kell.[ Szerkesztve ]
Skynet is real. It's called Google.
-
KMT
addikt
válasz concret_hp #14836 üzenetére
"3, egykulcsos szja"
Miért?
-
Hasaggymeg
veterán
válasz FehérHolló #14853 üzenetére
Én csak most jöttem 10 éve,menj el te! ...igen én is így gondolom,a tandíjat ki lehessen fizetni extra teljesítménnyel.Aki hülye hozzá,de nagyon akarja,fizessen,aki meg tehetséges elvégezhesse kvázi ingyé,de x diplomaosztás utáni feltételekkel.
(#14854) KMT ...erről beszélek!A jó vagy rossznak nevezett döntések nagy részét is vitatni lehet.Utálatos ez az egész gazdaságtudomány,mindennek igaz a fordítottja is.
[ Szerkesztve ]
"Végy egy kerékpárt,nem fogod megbánni...feltéve ha életben maradsz."Samuel Langhorne Clemens link: https://cdn.rios.hu/dl/upc/2024-02/02/91209_d2j2gi0v6zwls7lx_1000006503.jpg
-
Ringman
nagyúr
válasz FehérHolló #14853 üzenetére
most nem költség-hozzájárulás van (ami azt feltételezi, hogy nem a teljes bekerülési díjat fedezi), hanem önköltség.
---
ha meg az utóbbi van, akkor meg nem a Tervhivatalnak kellene eldöntenie az oktatási sarokszámokat és képzéseket - megoldja a piac, illetve nem aPártbizminisztériumban döntenének az egyetemi vezetésről, stb.[ Szerkesztve ]
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
concret_hp
addikt
a szubjektív véleményem volt a kérdés, nem akarok hitvitába kezdeni, szerintem igazságosabb rendszer az azonos %. nem azért tanultam X évet, hogy az ezáltal keletkezett jövedelemtöbbletemből még arányosan is többet adózzak. (+ talán kevésbé csinálják, hoyg a sávhatárra bejelentenek, többi zsebbe, tehát talán 1 hajszálnyit fehéríti a gazdaságot, de tényleg hajszálnyit).
más:
szerintetek a lakáspiaci áraknak mikor várható az alja? én 1-2 év múlvára tippelnék, most még csomóan ragaszkodnak az általuk megálmodott árhoz, akik még nem olyan rég óta árulják.vagy fullba vagy sehogy :D
-
KMT
addikt
válasz concret_hp #14858 üzenetére
Így viszont tényleg a legszegényebb réteg kárára jár jól a többet kereső réteg, ami ebben a gazdasági helyzetben elég necces... Az kb elfogadhatatlan, hogy az járjon rosszul, aki lakhatásra, ételre és egyéb, a munkához szükséges dolgokra költi a pénzét. Akkor már inkább lakjon helyette XY 300 helyett 250 m^2-en.
Van egy határ, ami fölötti fizetésekre azért rá lehetne mondani, hogy akkor valamennyivel (de nem 2x akkora %-kal) többel "szálljon be" szerintem. -
concret_hp
addikt
csak ez a határ pár éve ott volt, hogy kb. aki nem minimálbért keresett az már túl volt rajta... minimálbér meg adómentes ...
nyilván minden rendszerben valaki "jobban jár", lehetne progresszív adózás is persze, csak kérdés, hogy mennyi az extra % és hol a sávhatár, mert az hogy 1 idő után minden + 100 ft bruttó fizetésből 30at kapsz meg, az nem hiszem, hogy akár munkaadónak akár munkáltatónak megfelelő ösztönző.vagy fullba vagy sehogy :D
-
attiati
veterán
válasz concret_hp #14858 üzenetére
Jegybankelnök választásig, devizatartalék sorsáig, aztán meg a 2014-es választásig várnék a lakásárak alakulásával. Nem az a kérdés, hogy hol az alja, hanem hogy mikor és mitől indulna meg? Az alja látszik, a megindulás nem. (nincs megálmodott ár most sem, ~10% a vevő alkupozíciója. Az alku és a kínálati oldalról félreárazott lakások már nem fogják beejteni a teljes piacot. Már alkalmazkodott a piac ezekhez)
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz attiati #14861 üzenetére
Mitől nőne a lakásár?
- gazdasági növekedés nincs 4 éve.
-Vásárlóerő alig van, amíg nem indul be a gazdasági növekedés, ez se fog nőni
-Hitel nincs, vagy csak alig van, és iszonyatosan drágán (nem tudom, ki az az elvetemült, aki 13%-on venne föl lakáshitelt 10 évre)-A népesség csökken, így a lakások iránti igény is csökken:
az új belépők, a ma ~20 éves generáció létszáma kb. 60%-a a '75-80 közötti korosztálynak (kohorszonként)
Plusz ugye még több százezer ember el is hagyta az országot, és még többen tervezik.Pleased to meet you - hope you guess my name
-
Hasaggymeg
veterán
válasz fokukac #14863 üzenetére
Szerintem egy kedvezményes lakáshitelprogram és már meg is indul...hogy azt miből,az már más kérdés.
"Végy egy kerékpárt,nem fogod megbánni...feltéve ha életben maradsz."Samuel Langhorne Clemens link: https://cdn.rios.hu/dl/upc/2024-02/02/91209_d2j2gi0v6zwls7lx_1000006503.jpg
-
Mercutio_
félisten
válasz #24334592 #14862 üzenetére
Mert nem csak azt sz*patod aki "lusta, tehetségtelen, hülye", hanem azokat is akik bizonyos lehetőségek megléte esetén egy magasabb életminőséget és jövedelmet biztosító végzettséget szerezhetnek és ezáltal az ország GDP-jéhez is hozzájárulhatnak, míg az egykulcsossal - és egyéb intézkedésekkel - onnan kivesznek, vagy jóval kevesebbet tesznek be?
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Rive
veterán
válasz #24334592 #14862 üzenetére
miért szolidáljon az aki tehetségesebb, ügyesebb, szorgalmasabb volt azzal, aki lusta volt, tehetségtelen és hülye?
Azér' mer' egyrészt az elérhető max. társadalmi polc nem annyira a 'lusta, tehetségtelen és hülye' függvénye, hanem jóval inkább a szülők társadalmi helyzetéé/anyagi forrásoké
- másrészt a belterjes elitréteghez vezető modellek jellemzően az elit degenerációjához vezetnek, lásd pénzes szülők tehetségtelen gyerekei
- harmadrészt ha 'lentről' nincs 'feljárás', akkor a 'fent' utóbb tipikusan többszörösét kénytelen kipengetni rendfenntartásra, mint amennyibe az átjárhatóság megteremtése került volna.szerintetek hétfőn megütik a forintot Eltolcsy karrierhírére?
Nem. Egyelőre az árfolyam feltörekvő piacok tőkeáramlásának függvénye.
/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
Ringman
nagyúr
egykulcsra:
- flat tax-szel a vagyonadó is együtt szokott járni. csak itthon nem.
- egykulcs esetén nem kellene családi támogatást leírni az szja-ból.Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
concret_hp
addikt
te milyen elitről beszélsz itt? mert ha arról amelyik tipikusan nem fizetésből él, akkor nem rétem, hoyg jön az egykulcsos adóhoz
az 1 kulcsos adó szvsz pont segíti azt, hogy előrébb tudj jutni munkával. (nyilván lehetne egy felső sávot csinálni, de nagyon nem ilyen havi 150K br környékére, ahol volt)
szóval egyáltalán nem értem az okfejtésed
[ Szerkesztve ]
vagy fullba vagy sehogy :D
-
Ringman
nagyúr
válasz concret_hp #14870 üzenetére
2010-ben 5M-ig volt az alsó kulcs.
szerintem ~7,2M-től méltányos lenne egy felső kulcs.Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
nagyúr
válasz Ringman #14871 üzenetére
2010-ben vezették be a szuperbruttót, így ez az 5 M a szuperbruttóra vonatkozott, ami 3,93 M síma bruttó bért, azaz havi bruttó 328 ezer Ft-ot jelentett.
Ettől függetlenül a felső kulcs mértéke (32% *1,27=40,64%) a 17%-nyi járulékkal együtt olyan progresszívvé tette az adózást, hogy a határ-adókulcs 58% volt,
azaz, fizetésemelés / bónusz esetén csak 42% maradt a munkavállaló zsebében, a többi ment az állambácsihoz...
Szerintem ez nonszensz volt, ez az 58:42 iszonyat brutál elvonási arány, és ez még csak a bruttóra vetített, ha a teljes bérköltség és a nettó bér arányát nézem, még durvább volt a helyzet (konkrétan egy emelés esetén a bérköltség 33%-a jutott csak el a munkavállalóhoz)
Szerintem, ha a progresszivitás akkora, hogy az elvonás meghaladja az 50%-ot, az bűn.
Pleased to meet you - hope you guess my name
-
concret_hp
addikt
na hoyg 1 kis on is legyen:
[link]"A háztartások nettó finanszírozási képessége - azaz megtakarított pénze - szeptember végén a GDP 5,6 százaléka - 1621 milliárd forint - volt."
azt mondjuk fogtam, hogy kevés, de fejenként átlag 160K megtakarítás? ha a 18 alattiakat levesszük, akkor is ~200K / fő az azért igencsak soványka gyakorlatilag 1 havi átlagfizetésnél alig több.
vagy fullba vagy sehogy :D
-
_BM_
senior tag
válasz concret_hp #14874 üzenetére
A lakosság pénzügyi megtakarítása mintegy 7 ezer mrd ft. Hogy ebből mit képvisel az 1621 mrd, azt nem tom, talán ennyi a devizabetét. Vagy az origo síkhülye hozzá.
Ha gdp-arányosan nézzük, akkor teljesen pariban vagyunk olyan országokkal, mint Hollandia.[ Szerkesztve ]
-
DeFranco
nagyúr
Tippre a nettó megtakarítás (tehát amit nem ellensúlyoz hitel).
De ha gondolod utánanézek pontosan... ha már ez a szakmám
szerk: majdnem...
Nettó finanszírozási képesség = rendelkezésre álló jövedelem (makrofogalom) + nettó tőketranszferek - fogysztás - beruházás
De ez nem felhalmozási mutató, nincs köze a bankszámlán levő pénzhez. Év végén nullázódik, mint az üzemi-üzleti eredmény a számvitelben...
[ Szerkesztve ]
-
FehérHolló
veterán
válasz fokukac #14873 üzenetére
Azt még azért tegyük hozzá, hogy abban igaza van a zöldebbfejű concret_hp fórumtársnak, hogy az a bruttó 328k kevesebb, mint a (BME-n végzett) kezdő informatikus/villanymérnök/gépészmérnök bruttó átlagfizetés a budapesti versenyszférában. Effektíve valaki azért szívott végig 5 (-6) évet egy helyen, hogy utána közvetlenül a legmagasabb adókulcsba kerüljön, miközben nemhogy vagyona nincs (nem "gazdag"), épp most elkezdte az életét, sőt talán még próbálná visszafizetni a diákhitelét is..
Mellékes megjegyzés: a fent említett szakokat nagyon kevesen végzik el úgy, hogy nem tesznek le valamit az asztalra.[ Szerkesztve ]
-
Mercutio_
félisten
válasz FehérHolló #14879 üzenetére
Ha valaki szívásként éli meg azt az 5-6(-7-8 ) évet az nem odavaló volt....szvsz
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
nagyúr
Ez tradícionálisan ilyen... Én 2001-ben dolgoztam először főállásban, harmadéves voltam, és a béremmel már akkor beleestem a legfölső adókulcsba.
(akkoriban 3 sáv volt, évi 480 ezerig volt 20%, 1 millió 50 ezerig 30%, a fölött 40%. Plusz ugye a 13% TB-járulék.
Ja igen, és akkor is OV-kormánya volt hatalmon)Pleased to meet you - hope you guess my name
-
fordfairlane
veterán
Az akkori vezetés azt találta jónak, hogy valamiféle rosszulértelmezett szolidaritási modellre hivatkozva a középosztályt feji meg, evvel finanszírozva a szegényebbeket meg az inaktívokat. A felső tízezer eleve nem bérjellegű juttatásokból él. A középosztály meg régesrég bemutatta a középső ujját, és átment a szürkezónába, minimálbér + borítékos modellre, leszámítva néhány minoritást, aki ezzel nem tudott élni. Ez az ex-lex állapot nem maradhatott fenn tartósan, és muszáj volt hozzányúlni, és ez a folyamat már Bajnai idején elkezdődött. Azon gondolkodtam egyébként, hogyha nincs ekkora jövedelemátrednezés, amelyik egyértelműen a z átlag feletti jövedelműeket hozza előnyösebb helyzetbe, vajon mekkora lenne az elvándorlás ezekben a szektorokban?
x gon' give it to ya
-
attiati
veterán
válasz DeFranco #14876 üzenetére
Pont ezen gondolkodtam, hogy ez folyó vagy állományi személetű szám?
Folyónak kicsit soknak tűnik (állományinak meg egyértelműen kevés). 3 negyedév alatt 1600 mrd nettó megtakarítás keletkezik a háztartási szektorban?FehérHolló: "az a bruttó 328k kevesebb, mint a (BME-n végzett) kezdő informatikus/villanymérnök/gépészmérnök bruttó átlagfizetés a budapesti versenyszférában"
Biztos, hogy efelett van?
[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
válasz FehérHolló #14885 üzenetére
Igazából csak a kezdő átlag fizetésben nem vagyok biztos.
[link] -
attiati
veterán
válasz FehérHolló #14887 üzenetére
igaz
-
DeFranco
nagyúr
válasz attiati #14884 üzenetére
Folyó, de ez nem a megtakarítás...
Van a jövedelem (elsődleges jövedelem) azt leadózod (ez lesz a rendelkezésre álló jövedelem) , kapsz hozzá transzfereket (pl. eü ellátás) (ez a korrigált rend. áll. jöv).
Ebből fogyasztasz, a maradék a megtakarítás (az adott évi). A megtakarításból beruházol (állóeszközt halmozol fel) adsz és kapsz tőketranszfereket, és ami marad, az a nettó finanszírozási képesség vagy más néven nettó hitelnyújtás.
Mivel a nemzetgazdaság számai zárnak, ezért ezzel a pénzzel a lakosság finanszíroz, jellemzően a pénzügyi szektoron keresztül
bankokatlol freudi elszólás a vállalkozásokat, de adott esetben kormányzatot vagy külföldet is, nulla összegű a játék.Nagyon pongyolán...
bővebben:link a 305. oldaltól indul a buli
[ Szerkesztve ]
-
@Jocó@
tag
válasz DeFranco #14889 üzenetére
Bocs, nem válsz akart lenni, hanem új üzenet
Sziasztok!
Szeretném a tőlem okosabbak tanácsát kérni! Nem vagyok egy gazdasági szakember, de mégis szeretném megtakarításom a lehető legjobban fialtatni. Rövid távú célom (<5 év) egy lakás / ház vásárlása. Lehetőleg minimális hitel résszel. Kérlek ne nevessetek a lentebb olvasható botlásomon
2 részre szeretném bontani a takarékoskodást.
Már meglévő pénz:
Jelenleg beszéljünk mondjuk 2,5mill Ft megtakarításról. Mivel eddig nem foglalkoztam a pénzpiaccal, ezért egy OTP takarék számlán pihent, ahol látra szóló kamatot adtak. Nyilván nem sokat, ezért is akarok kezdeni vele valamit.
Cégemnél úgy tudom, van lehetőség Unicredit-es dolgozó számlát nyitni, kedvezményes feltételekkel.Ezeket okoskodtam ki:
1a.: Megpróbálok egy OTP Bónusz Betét (új pénzre) lekötést csinálni 3 hónapra. Takarékszámlámon még nem volt lekötés, de az ügyintéző, akivel beszéltem, nem tudta egyértelműen megmondani, jár-e nekem a 4 + 4,25% kamat, mivel pénzem már régebb óta rajta áll a számlán. [Nyerek: 3 hónap, ~51e Ft]
1b.: Ha nem jön össze, nyitok egy Unicredit számlát (2 hónapos akciós Ft betét – új pénzre) [2 hónap, ~35e Ft)
2a.: Amennyiben 1a sikerült, úgy átutalom a 2,5mFt-ot Unicreditre, és ott kötöm le. Illetve lenyelem a tranzakciós adót, ami tudtommal 2ezrelék, 5000 Ft. [~35e – 5e = 30e Ft]
2b.: Ha 1b-vel nyitottam, megnézem, vonatkozik-e már rám az OTP Bónusz Betét (új pénzre) feltétele. Ha igen, utalok nekik, lenyelem a tranzakciós adót. [51e Ft – 5e Ft = 46e Ft]
Ha nem, megszüntetem az OTP számlát, és Unicredit Takarékszámla Plusz-ba kötök le ezentúl.3a.: Ismét OTP-nél a labda, visszapasszolom Unicredit-nek. [~35e – 5e = 30e Ft] és ezt a logikát folytatom, amíg csak lehet.
Még nem meglévő pénz:
Amit félre tudok tenni, az lekötésre kerül.
Fundamenta lakáskasszában gondolkodok, abból is a legrövidebb futamidővel. Tetszik, hogy az állam a havi 20e Ft-om mellé odarak még 5e Ft-ot.
Kicsit fel szeretném turbózni ezt a lakáskasszát, és édesanyám, édesapám nevére is kötni. (3x20e Ft)
Amivel még nem vagyok tisztában, azok az alábbiak:
Ha az ő nevükön van a kassza, hogy lesz ebből nekem részem, tulajdonom? Ajándékozási szerződés, lemondanak a javamra?
Halál (ne így legyen) mi lesz a befizetett résszel? Örökölhető?Kicsit az az érzésem, mint a matek házival. Túl egyszerű, tehát biztos nem jó. Kérlek titeket, javítsatok ki, és adjatok tanácsot!
[ Szerkesztve ]
-
DeFranco
nagyúr
válasz @Jocó@ #14890 üzenetére
Ha az ő nevükön van a kassza, hogy lesz ebből nekem részem, tulajdonom?
Aki fizet, és aki a kedvezményezett, különválik. Azt meg lehet csinálni, hogy ők fizetik, de te vagy a kedvezményezett, ekkor a te nevedre mehet a lakás, ha viszont nem így van, akkor aki a kedvezményezett, annak a lakás árában foglalt fundamenta résszel arányos tulajdonrészt kell szereznie.
Azt nem tudom, hogy három szerződés után ugyanarra a kedvezményezettre jár-e a három állami támogatás, de ezt meg tudják neked mondani az üzletkötők.
Halál (ne így legyen) mi lesz a befizetett résszel? Örökölhető?
Úgy tudom igen, de ezt is meg fogják mondani.
Amúgy a fundamenta, ha 4-5 év (nem hamarabb, esetleg később) múlva lakást tervezel, nagyon nem hülyeség...
-
FehérHolló
veterán
A meglévő pénzes részhez:
Mintha nemrég lett volna szó ebben a topicban arról, hogy a bankok nyomon tudják követni valamilyen mélységben az egymás között ide-oda utalgatott összegeket, még azt is, ha különböző személyek egymásnak utalnak körbe-körbe, hogy a kedvezményes feltételekhez jogot szerezzenek.
Tehát annak érdemes utánajárni, hogy mennyi idő múlva számít a "régen" elutalt összeg új pénznek. Ez szerintem 3 hónapnál több, és bankja válogatja.Szerk.: Itt van e: [link]
[ Szerkesztve ]
-
FehérHolló
veterán
Azt is érdemes figyelembe venni, a tranzakciós illeték miatt 1%-kal alacsonyabb effektív/nettó éves kamatot tudsz elérni (3 hónapos lekötésekkel számolva). Amennyiben a bankok teljes egészében áthárítják rád az új sarcot, persze.
[ Szerkesztve ]
-
@Jocó@
tag
válasz FehérHolló #14892 üzenetére
Köszönöm a válaszokat!
Van egy "referencia dátum" ezen a linken, gondolom ennek lenne köze a növekményhez.
Vagyis, ha most le tudok kötni OTP-nél, majd átdobom Unicredit-hez, ott várok 2 + ~2 hónapot, megnézem az OTP referencia dátumot, visszautalok, akkor "elvben" működhet a dolog?
-
lajafix
addikt
Én mindig elérzékenyülök a tankönyvi elmélet láttán.
Kontra: kár hogy a magyar szoc transzferek(beleértve a társ mobilitást segítő oktatást és eüt is) híresen improduktívak. Az is tény, hogy magyarország nem a tiszta bérjövedelemmel rendelkező széles tömegek hazája, hanem a feketegazdaság is jelentős, és az elmúlt évtizedekben alkalmazott magyar szja kulcsok és sávhatárok pont az általad leírtak ellen hatottak gátolva a fehér munkából történő gyarapodást: lásd a minbér duplájánál belépő legfelső kulcsokat. Anno kukacnak kiszámoltam, hogy a 2 kereső+2 gyerekes standard családmodell kshs létminimuma éppen a legfelső kulcsnál húzódott, ha mindkét szülő ugyanannyit keresett.
- A magyar 'elit' már most(vagy rég) degenerált pedig 20-30 éve jöttek ki átlagban az oktatásból.
- Az a réteg, amire te gondolsz rendfenntartás címén sose felfele akart jutni, hogy tisztességes munkából éljen.
Rock'n Roll
-
FehérHolló
veterán
válasz @Jocó@ #14894 üzenetére
A referencia dátumnak nincs köze ahhoz, amit írtam.
A lényeg, hogy a bankok nem tekintik új forrásnak az ide-oda utalgatott összeget egészen addig, amíg az utalások között nem telt el X idő. Ha ez az X nálad nagyobb, mint 3-4 hónap, akkor nem jó az ötleted.
Mivel X szerintem bankonként változik, mindkét helyen utána kell járnod. Én nem az OTP-nél kezdeném.[ Szerkesztve ]
-
lajafix
addikt
válasz fokukac #14873 üzenetére
Jót tett az avatarcsere, tetszik ez a csajos imázsod @
" a 17%-nyi járulékkal együtt olyan progresszívvé tette az adózást, hogy a határ-adókulcs 58% volt,"
annyira nem volt vészes, mert kb. 7 misinél megszűnt a nyugdíjjárulék fizetés." az elvonás meghaladja az 50%-ot, az bűn."
ez részleteiben vizsgálandó. UGye nem mindegy hogy az 50% 250 ezer dollárnál mint az amcsiknál, vagy 2-3-5 millió forintnál lép be(ahogy a magyar 'progresszívok' kívánják ). Másrészt ez keményen kulturális kérdés. Én elhiszem hogy a protestáns etikájú skandináv országokban simán elmegy az 50%: összetartóak, csapatjátékosok, hatékonyan költik el és spórolnak is: lásd pl. államháztan hiányaik. És mindenki boldog így is, kivéve a Wallenbergek. (talán Rive is erről álmodik amikor a a nagyobb elvonás mellett érvel) De egy korrupt, önérdekek mentén mozgó, pazarló, síró-rívó, é-balkáni banánköztársaságban 25-30% (a teljes munkaerőköltségre nézve) fölött minden % pazarlás.Rock'n Roll
-
törölt tag
a ritka pillanatok egyike, de te sem gondolod, hogy ez a tömeges
amiket felsoroltam, tetszőlegesen variálhatók.Azt látom (akár a saját példám, akár több ismerősömét) hogy szorgalom, tanulás és kapcsolati tőke alapján el tud indulni a totál nulláról.Ne mond, hogy nem, mert látom.
(#14868) Rive: "...( hanem jóval inkább a szülők társadalmi helyzetéé/anyagi forrásoké" negatív, lásd fentebb miért.Persze, segítség lehet, ha van lóvé, de ha a gyerek lusta és hülye, nem lesz belőle semmi...Egy darabig kitart a rá bízott (már ha rá bízzák) cég, aztán irány a padló...
pártucat rendőr felvétele nem téma, a magyar meg tipikusan nyugalmas népségnek számít ejrópában
-
Rive
veterán
válasz lajafix #14895 üzenetére
kár hogy a magyar szoc transzferek(beleértve a társ mobilitást segítő oktatást és eüt is) híresen improduktívak.
Hát, akkor ugye az a megoldás, hogy szét kell b@szni mindent, és ha már elég sz@r lesz a helyzet, akkor - utolsó lehetőségként - aki még nem tiplizett, az majd megpróbálja nem magyarosch módra csinálni a dolgokat.
/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
degu
senior tag
válasz #24334592 #14898 üzenetére
Az en szomagyarazatomban a *nyugalmas* egyenlo az ostoba,birka,stb. szinonimakkal!
Es ha mindenki tiplizett,akkor az utolso magyar,aki elhagyja az orszagot,kiteszi a hatarjelzo sorompora a tablat,hogy az orszag-zarva? Vagy felszamolas alatt?
/Elotte egy kicsit *takaritani* kene,vagy politikailag felnoni! Es normalisabb donteseket hozni-valasztaskor./
De hiaba is akarsz jo dontest hozni,ha nincs olyan tarsadalmi hatter,ami megvaltoztatna ezt a katasztrofalis helyzetet.Ezt vilagosan jelezte az a pa"rt,aki valtoztathatott volna,de nem az osszefogassal,tomegbazissal foglalkozik,hanem a politikai csiki-csukival.[ Szerkesztve ]
verprofi pesszimista,aki felett nem repult el nyomtalanul az ido vasfoga
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest