Új hozzászólás Aktív témák

  • Szten Márs

    nagyúr

    válasz Ndruu #1427 üzenetére

    Igazából baromi egyszerű, aki leérettségizett matekból, annak nem jelenthet gondot. Talán egy kiegészítéssel: az arctg a számológépen a tan-1 - a minusz egy felső indexben. Tehát az a függvény, aminek a segítségével egy megadott számértékből (amit egy szögből varázsolt nekünk a tangens függvény) következtetünk a szögre - a tangens függvény inverze. Ezt szokták lespórolni gimiben valami érthetetlen oknál fogva.

    A többi csak elemi geometria/trigonometria, meg az, hogy elképzeljük, ahogy tőlünk (pontosabban a géptől) távolodva hogy nyílik a táj, amit az objektív láttat, és ennek a nyílásszöge a látószög. Nem foglalkozunk ennek mindenféle kiterjedésével, csak az egyikkel, én önkényesen a függőlegest választottam.

    Így a gyújtótávolságból és a legkisebb tárgytávolságból bármilyen objektív nagyítása kiszámítható. Bár eddig lusta voltam bármelyik objektívemnél ezt számolgatni, úgyis látom, hogy mire képes, mit is tud makró/közelfényképezés terén, az, hogy ennek tudom a számértékét, nem változtat semmit a dolgokon.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák