- Teljes stratégiaváltással megy neki az európai piacnak a BYD
- Proxmox VE
- Mobilinternet
- Vége: a kínai platformok nem adják vissza a pénzt visszaküldött áru nélkül
- Adobe Lightroom topic
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Linux kezdőknek
- Synology NAS
- Milyen routert?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
-
IT café
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
szeva000 #12596 üzenetére
Ha már kinyírtad, tedd fel a Chakrát helyette, újabb KDE, minden újabb benne. Btw, alaposan végigtúrtam a google-t, más emberek nem panaszkodtak a xonarra, csak abban az időben, mikor még az alsa nem tartott a kellő verziónál.
A "nem szabad driverekkel" opcióval ha feldobod a Chakrát, akkor kapsz teljes működő catalystet (gondolom legalább a hdmi hang problémát megoldja), ott biztosan be tudod állítani a neked kellő képernyő módot.
-
szeva000
addikt
válasz
CPT.Pirk #12595 üzenetére
Hát nem szól,nekem nem kell külön hangot állítani,a képbemenet mellé oda is rakja azt is.Nomeg megnéztem a médialejátszómmal,azzal megy a hang azon a HDMI bemeneten is.Így a VGA-ból nem jön ki egyértelműen.(természetesen win7 alatt is minden működik)
igen,beidegelt ez a sz*r és elkezdtem leszedni az alsa-s lomokat...aztán el sem indult többé a linux
majd újrarakom és megnézem mi is van...meg meddig bírom idegekkel.(most kezdődik a F1,nincs már idő).Ez nem felhasználóbarát,pedig nekem netezni ,filmet nézni.zenét hallgatni kellene csak...de erre sem nagyon való.Vagyis ha a 10.10-es kubuntun vaahogy meg lehetne oldani a többképernyős módot,az már jó lenne.Így klónozva nem igazán.Ne hajtsak már 2X HD filmet,ha csak a tv-n akarnám nézni.Nomeg be is akadozik a klón miatt.
Bizta,hogy ezek a problémák másnak nem nagy dolgok,de nekem az
az vigasztal,hogy a másik gépen jól megy a 12.04,mert azon hangszóró sincs,csak net és készA mixert is be tudtam állítani a xonar vezérlésére,de semmi változás.gyakorlatilag lehetetlen kicsikarni analógban hangot.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
szeva000 #12594 üzenetére
Az sem szól? O.o
TV-nél ki van választva a HDMI mint audio forrás? Nálam ezt lehet választani és alapból az analóg bemeneten van, hiába szedi a képet HDMI-n a TV...
Jutottál valamire a sorrend beállítással? Jah még a mixert kellene megnyitnod, lehet ott van a kutya elásva. Dobj fel egy képet róla, valszeg hozzá kell adni 1-2 vezérlőt. Pl. nálam nem volt alapból hangerő szabályzó az analóg kimenethez, csak a HDMI hangeszközöz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
szeva000 #12592 üzenetére
Kubuntunál nem tudom hogy van, kell root a rendszerbeállításokhoz? Próbáld meg úgy, hogy Alt + F2, a kijövő kis helyre meg: "kdesu systemsettings", így root jogokkal indul a rendszerbeállítások.
Ami látszik a képen, hogy a HDMI hangeszköz az alapértelmezett. Ha olyan TV-t kötnél rá, valószínűleg az szólna. Egy biztos, elsőnek ezt a problémát kell lekűzdeni, hogy a Xonar legyen az alapértelmezett. Ha a rendszerbeállításokból nem megy még rootal sem a tartós megváltoztatás, akkor próbáld meg a korábban írt megoldásomat.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
szeva000 #12587 üzenetére
Ezeknek a parancsoknak a kimenete segíthet az alsa túrásánál:
cat /proc/asound/cards
cat /proc/asound/devices
cat /proc/asound/pcm
Ha a devicesnél nem az van első helyen, amit te szeretnél, akkor próbáld meg azt, hogy létrehozol egy /etc/asound.conf fájlt, amibe beleírod az alábbi 3 sort, a .../devices kimeneténél látott kártya számával. Innen származik: [link]
defaults.ctl.card 1
defaults.pcm.card 1
defaults.timer.card 1Amikor a Chakrát próbáltad, a KDE hangkezelőjében kiválasztva az analóg kimenetet és lenyomva a tesztet, nem szólt semmi? Mert ha megszólalt, akkor felfelé kellene mozgatni és prioritást adni neki.
-
szeva000
addikt
-
szeva000
addikt
válasz
CPT.Pirk #12582 üzenetére
az a legnagyobb gond,hogy semmi hibát nem látok.Áttállítom az analóg sztereó kimenetre,de hang nincs.Ugyanúgy nem jön ki hang 5.1-ben sem analógon.Ha csinálok egy restartot,akkor vissza áll a VGA HDMI kimenetére újra a beállítás.Persze az sem szól
..egyedül a xonar ds optikai kimenetéből tudtam hangot kicsalni.
Nomeg az is bizta,hogy frissítenem kellett a kubuntu 10.10-re,itt van egyedül hang.Ráfrissítettem a 11.04-re,már ott sem volt.Ezek után kínomban kipróbáltam az új 12.04-et,ami tényleg jó is,kivéve itt is a hang a gond.
Lehet igazat kell adnom az ismerősömnek,hogy nincs itt ingyen semmi...majd időben,szívásban fizetem meg.....
akkor még azt sem értem,miért nem tudok a HD4850-en csak klónozást csinálni,mást nem is enged a catalyst.Így meg nézhetetlen egy normális HD film VLC alatt.beszaggat a kép.Persze ezt sem értem,hogy miért -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
szeva000 #12579 üzenetére
Valószínűleg a HDMI hangeszköz került be alapértelmezettnek, mint ahogy Windows is azt teszi, ha felrakod a catalyst azon részét, ott sem nézi, hogy van-e másik hangkari a gépben. Persze hogy a toslinkon miért van hang, az lehet ellent mond ennek, de egy próbát megér megnézni.
Azt ne kérdezd tőlem, hogy Unityben ezt hol kell állítani.
-
szeva000
addikt
Nah,újabb agyalásom lett
Feltettem a 12.04 64-bitest.Itt már megy a canon nyomtatóm is,de a Xonar DS hanggal ismát baj van.Igazából semmi hibát nem látok,de analóg kimeneten nem jön hang.Ráraktam e3gy toslink optikait is,azzal viszont jön ki hang,ha azt állítom be az audacious lejátszóban.Csak így meg hangerőt nem tudok változtatni.
erre lenne valakinek ötlete? -
Brutforsz
senior tag
válasz
Lacces #12574 üzenetére
Csak tájékoztatásul: feleslegesen dolgoztattad magad a letöltéssel és a telepítéssel, a hplip része az alaptelepítésnek, legfeljebb a grafikus felületét lehet érdemes pluszban - csomagkezelőből - feltenni.
Kezdetnek a következőket javaslom:
A LibreOffice-ban Fájl > Nyomtatóbeállítások > Beállítások > Fax > Nincs beállítás elvégzése után nyomtatáspróba,
ha ugyanúgy faxolni akar, akkor próbálj meg másik alkalmazásból bármit nyomtatni, illetve a hp-toolboxban a Configure > Preferences > Commands (Advanced) lapon nézd meg, mi szerepel a Print rovatban
-
kovaax
őstag
válasz
MacCaine #12575 üzenetére
"Általában arra használják, hogy megváltoztassák a root felhasználói jogosultságokat, ki- és bejelentkezések nélkül, de más felhasználó számára is bekapcsolható."
Ha nem vesszük figyelembe, hogy nyelvileg is értelmezhetetlen a mondat, még nem is igaz. Nem változtatjuk meg a root felhasználói jogosultságokat, és nem is kapcsolunk be semmit.
-
MacCaine
őstag
-
Lacces
őstag
Sziasztok!
Nemtom, hogy mennyire gnu/linux disztró függő a kérdésem ezért teszem fel itt.
HP Device Manager-ben kérnék segítséget.
OP: Ubuntu 12.04. 64bit, Printer: HP5600
Ezt a drivert és szoftver töltöttem le és telepítettem a nyomtatóhoz: HP Linux Imageing and Printer
Működik is nagyjából... minden. Tudok nyomtatni, szkennelni, ha csak a nyomtatót rakom fel. De alapból ugye felrakja a faxot is. És ha felrakom a faxot, valahányszor a nyomtatás gombra kattintok egy libreoffice doksinál, akkor faxolni akarja. (Direktben meg nem tudja nyomtatni a libreoffice doksikat, nem támogatott)
Gondolom az itt a gond, hogy nem a printer alapértelmeztt a nyomtatásnál, hanem a nyomtatónak a fax része... és ezért akar faxolni, nyomtatást csak úgy tudok, ha a fax driver-jét törlöm, és csak a nyomtató virit.Ha valaki használt, az tud nekem segíteni? Sorrendet kellene módosítani? Default-tá kell tennem a nyomtatot valahol?
-
kovaax
őstag
válasz
kovaax #12572 üzenetére
De hát mit várjunk akkor, ha az egész net ezzel a hülyeséggel van tele: http://hu.wikipedia.org/wiki/Sudo
"su parancs (a felhasználó számára superuser-hozzáférés biztosítása a shell-hez)"
Egy faszt. su = switch user. Totál mindegy, hogy milyen júzerre váltunk vele.
"Míg a su parancsnál a felhasználók a root jelszót adják meg, a sudo parancsnál inkább a saját jelszavukat."
Dettó. su-nál annak a júzernek a jelszavát adjuk meg, akire át akarunk váltani, nem pedig a root-ét. sudo-t meg legfőképpen azért használjuk, hogy egyáltalán ne kelljen jelszót megadni scriptekben.
Amit a Canonical kitalált, az egy egészen speciális, és mint már többen is elmondtuk, nem túl biztonságos megoldás a külön rendszergazda júzer kiváltására.
Szerk.: Az angol nyelvű wikipédia szócikk egyébként sokkal korrektebb, gratulálok a fordítónak.
-
kovaax
őstag
válasz
pushalias #12569 üzenetére
Direkt azért olyan példát hoztam, hogy a kedves olvasók megpróbáljanak megszabadulni a root-fixációjuktól, de úgy tűnik hiába való volt a fáradozásom.
Szerk.: su-sudo témakörben kizárólag ott van a root-nak jelentősége, hogy (alapból) ő tudja a sudoers-t szerkeszteni. Egyébként tök mindegy, hogy root-ról vagy kispistáról beszélünk. De mivel egy pöcs disztribució bénán oldotta meg a rendszeradminisztrációt, mindenkinek a root akadt be.
-
-
pushalias
addikt
válasz
pushalias #12568 üzenetére
Alapvetően egyébként másra való a su és a sudo. Default a sudo a mezei júzernek kell, amikor valami olyasmit kell megcsinálnia, amihez több jog kell, mint ami neki van. Mezei júzernek azért mégsem adunk root logint, marad a sudo. A su meg például azoknak van kitalálva, akik nem szeretnek root logint engedélyezni az ssh szerverre, ellenben tevékenységük java részét root loginnel végzik.
-
szeva000
addikt
Hali!
Tegnap már jártam erre.Végül a kubuntu lett felrakva mindkét gépre.
Igazából működik minden a két gépen,kivéve a tintás Canon MG5250 nyomtatóm.
Erre tudnátok valami drivert vagy valami megoldást,hogy működjön?(itt nem találtam a linux alatt hozzá semmit csak az MP sorozathoz).
A másik kérdésem pedig az lenne,hogy a 2gépet miként lehetne összekötni hálózatban?( a nagy HP hálózati nyomtató is a routeren van,azt be tudtam könnyen állítani mindkét gépen,de a 2gépet nemtommm miként kellene összehozni.
De a legfontosabb a tintás nyomtató lenne -
ViZion
félisten
válasz
kovaax #12555 üzenetére
Köszönöm, hogy leírtad példával - mondjuk ez az eset kevesekkel fordul elő, de Fedora alatt root jog kiosztás, vagy su annál inkább, Ubinál meg mindegy
. Mondjuk ex-ubuntu, ill. jelenlegi Fedora userként (...és számtalan disztróval volt "alkalmi" kapcsolatom) tudom a különbséget, ha nem akartam is utána kellett járnom. Csak arra szerettem volna felhívni a figyelmet, h az nem elég infomatív hsz. hogy "barátom, ezt Te rosszul tudod." abból aztán lehet tanulni
-
kovaax
őstag
válasz
ViZion #12549 üzenetére
Szerk.: Ez marhára nem kezdő topikos hozzászólás, de mindegy...
Alapvetően az a baj, hogy az Ubuntuban "nem jól, nem szabályosan" használják a sudo-t.
A sudo arra van kitalálva, hogy az egyik júzer tudjon meghatározott dolgokat futtatni más júzer nevében, mégpedig úgy, hogy csakis és kizárólag az engedélyezett dolgokat tudja futtatni.
Vegyünk egy életszerű példát:
Van egy cég, ahol a hivatalos fájltranszfer mq-val van megoldva. Van egy alkalmazás, ami szerver oldalon egy orákli adatbázis, kliens oldalon meg valami vastag kliens van. Ha az alkalmazás valami adatot akar elküldeni más szervernek (alkalmazásnak), akkor az adatot az orákli júzer hozza létre a szerveren, de az mq júzer akarja küldeni. Ebben az esetben az orákli előállítja mondjuk egy fájlba a szükséges adatokat, majd meghív egy scriptet, amiben a fájlokat még lehet mondjuk összecsomagolni, tömörgetni, majd sudo-val berakja a kjúba.
Így fog kinézni a sudoers:
oracle ALL=(mq) NOPASSWD: /valahol/mq/parancsamiküldÉs ez lesz az orákli scriptjében:
#!/bin/sh
#összecsomagolom az adatot
gzip -9 $1
#elküldöm az adatot
sudo -u mq /valahol/mq/parancsamiküld $1.gzEbben az esetben a orákli júzer csak és kizárólag ezt az egyetlen parancsot tudja indítani az mq júzer nevében, és a jelszavát sem kell hozzá ismernie (persze ismerheti, de mivel egy script fog futni a háttérben, nem tudjuk neki bepötyögni).
A su viszont arra való, hogy átváltsunk egy másik userre, de ahhoz kell ismernünk az adott júzer jelszavát (ha nem vagyunk root-ok, természetesen). Ha én a fenti konfigurációban én vagyok az orákli, de nem ismerem a root jelszavát, viszont az mq-ét igen, és van valami gebasz az mq-val, akkor bejelentkezek orákliként, átmegyek mq-ba, és úgy fogom elvégezni a feladatot:
$ id
uid=174(oracle) gid=40()
su - mq
Password:
$ id
uid=154(mq) gid=55()
$ cd /valahol/mq/log
$ more parancsamiküld.log
$ stb.
$ exit
$ id
uid=174(oracle) gid=40() -
kovaax
őstag
válasz
MacCaine #12536 üzenetére
Persze hogy van, de nem tudsz belépni root-ként, vagy átváltani root júzerbe. Egy (vagy több?) mezei júzernek van joga sudoval futtatni akármit.
Normál esetben amikor van root júzer, akkor azzal csak nagyon ritkán jelentkezel be, akkor is csak konzolról. Míg sudozásnál ugye a felhasználó jelszavát kell megadni, amivel orrba-szájba lépkedsz be, akár távolról is. Statisztikai alapon az első megoldás biztonságosabb szerintem.
-
ViZion
félisten
Azt nem szeretem, h pl. most van 40 komment a sudo vs. su témában, de nincs egy k!... kifejezett link. OK, hirtelen angolultaláltam, sorry.
De a kezdő linux topikban nem elég félmondatokkal dobálózni -
Vladi
nagyúr
válasz
pushalias #12538 üzenetére
"Kezdene érdekelni, mi az, amit az egyikkel meg lehet, a másikkal meg nem."
Amire beállítod a sudót. Korlátozott jogkört lehet vele elérni, csak Ubuntuban ez a korlátozott, ez mindenre kiterjedő.
A suval pedig más jogán csinálhatsz ezt azt. Ha ez a root, akkor azzal.
-
Vladi
nagyúr
sudó őrülethez:
Azért eléggé agyasima dolog, amit az ubuntu csinál a sudóval. Nem arra lett kitalálva, amire.
Viszont ami itt is tisztán látszik, hogy tök káoszt okoztak ezzel a fejekben. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
pushalias #12531 üzenetére
Nah én arra utaltam csak, ezt iskolában tanították nekünk, hogy a sudo arra van, hogy K. Pista a terepen ki tudjon adni 1-2 parancsot, amire valamiért szüksége van, de még sem lenne jó, ha tudná a root jelszót. Ezért tartottam furcsának, hogy Ubuntuban mindenre sudoznak, de ezt biztonsági megfontolásokkal magyarázzák.
Mi Debiant használtunk (saját telepítés) beágyazott progi miatt, ott mindent su - paranccsal csináltunk, sudo soha nem került elő, így tanítottak minket.
-
pushalias
addikt
válasz
CPT.Pirk #12523 üzenetére
Jó, akkor tisztázzuk: Debian disztribúciónak még mindig része a sudo. És egy darabig lesz is. A disztribúciókhoz minden hozzátartozik, ami csomagból telepíthető. Minden. És bár a Debian elindult egy irányba, ami esetleg, hangsúlyozom esetleg kiválthatja a sudo-t, de azért egyelőre nem mernék rá fogadni, hogy ki is váltja. A sudo annyira alapvető része minden Linuxnak, hogy egyelőre nincs, ami felváltsa. És su nélkül is nehéz lenne az élet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
szeva000 #12524 üzenetére
Ubuntu mikori verziója? Melyik kiadás? Frissítve volt?
Egy ideig nem mentek Linux alatt a Xonar kártyák, de már menniük kell. Itt az alsa-s támogatási "mátrix" [link], az ottaniak szerint ezeknek a feltételeknek kell teljesülnie:
ALSA 1.0.22 vagy / és kernel 2.6.27.35 / 2.6.31.1
Terminálban az uname -a parancs kiírja a kernel verzióját.
-
szeva000
addikt
Hali!
Bocs a sok hülyeségért amit kérdezgetni fogok majd
Felraktam az ubuntut a win7 mellé.első problámám a hang.Egy asus xonar DS hangkari lenne ami nem szól.
A HD4850 HDMI kimenetét látja,mint audio stereo out,de a Xonart nem.
Erre van valami megoldás?
Nomeg érdekelne valami jó audiólejátszó,videoplayer,meg általában amit érdemes használni.
köszi előre is! -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
pushalias #12519 üzenetére
Telepíts fel egy Debiant. Ha GUI-t nem raksz vele, akkor se sudo csomag, se /etc/sudoers nincs benne. A Squuezy leírása szerint ha GUI-val telepíted, akkor felkerül, de ezt tudom cáfolni, teljes KDE-vel is telepítettem és úgy sem volt telepítve a sudo csomag. [link]
Amire utaltam, hogy egy Ubuntuban mindenre a sudo-t használják kb. és a netes leírásokban csak azért említik meg az su - parancsot, hogy ne kelljen mindig sudo-t írni, pedig a két dolog nem egyforma.
-
pushalias
addikt
válasz
JetiRulez #12509 üzenetére
„Elvégre egy alternatív, felhasználóbarát rendszer lenne a végeredmény, ahol a mezei user nem találkozna a parancssorral - ha Linuxnál létezik ilyen.”
Terminál emulátorra gondolsz azt hiszem, és van olyan. Is.
Nem tudom, ki találta ki ezt a „parancssor” buzzt, de csak elterjedt. -
MacCaine
őstag
válasz
JetiRulez #12509 üzenetére
"a mezei user nem találkozna a parancssorral"
Nehéz. Vannak dolgok, amiket sokkal egyszerűbben és gyorsabban meg lehet csinálni terminálból. A kattintgatós frontend meg gyakran ugyanazt a parancsot adja ki, mint amit begépelnél...
"már egy olyan kérdésnél lefagynak, hogy "megjegyezze a böngésző a jelszót?"."
Hát, akkor ha egyszerűen akarod megoldani, akkor használd a grafikus felület ezen funkcióját. Minden más megoldás (ami eszembe jut) bonyolultabb.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
MacCaine #12508 üzenetére
Ehhez először root kell, szal azt is be kell pötyögnie.
MacCaine: Persze, de próbálj ki valamit, amit nem trükközéssel kell életre kelteni, akkor nem lenne szükség ilyesmire. Én csak azért szoktam ezt használni időnként, mert gyakran mászkálok root terminálban az uart olvasás miatt, és ott gyorsabb kiadni, mint gui-n kattintgatni.
-
JetiRulez
őstag
válasz
MacCaine #12508 üzenetére
Pont az volna a lényeg, hogy ne kelljen pötyögni. Elvégre egy alternatív, felhasználóbarát rendszer lenne a végeredmény, ahol a mezei user nem találkozna a parancssorral - ha Linuxnál létezik ilyen. Vegyem példaképp a szüleimet, akik rendszeresen használják a gépet és már egy olyan kérdésnél lefagynak, hogy "megjegyezze a böngésző a jelszót?". El lehet képzelni milyen reakciót váltana ki, ha egy fekete alapú ablakba kéne bepötyögni ilyen "bonyolult" dolgokat. Nekem semmiség volna, de az Én vagyok.
-
MacCaine
őstag
válasz
ballington #12499 üzenetére
Ha nem használsz túl sok programot, meg hibernálást, akkor el is hagyhatod.
Ja, elég a 10 GB. De ez nem kőbe vésett, lehet 20 is, ha ettől nyugodtabbnak érzed magad.
A w7-et kell előbb felrakni, mert a boot managere nem ismeri fel a linuxot, és simán felülírja az MBR-t. A linux meg felismeri, és automatikusan be is pakolja az indítható oprendszerek közé a windows.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- iKing.Hu - Honor 200 Pro - Moonlight White - Használt, karcmentes
- Samsung Galaxy S22 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- 119 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Samsung Galaxy A05 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest