-
IT café
A ledek energiahatékonyságuk és a tömeggyártás miatti egyre alacsonyabb árukkal mind népszerűbb fényforrások. A legelterjedtebb foglalatok (pl E14, E27) mellett a sokat használt foglalatokon (pl GU 10, GU 4, MR 16) át ma már a ritkán használt, speciális foglalatok (pl R7s) számára is van ledes alternatíva. A ledes fényforrások a fogyasztók megszokásainak megfelelően formájukat tekintve is igazodnak a korábbi technológiákon alapuló fényforrásokhoz, így találunk kompatibilis ledes alternatívákat pl halogén izzóink helyére is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
prannk
őstag
Üdv!
Az mitől van,hogy RGB 5050 es led szalagon a white színbe világít egy kis piros is? Vmit elnyomtam a távirányítón?
-
-
-
gboszi
senior tag
Köszi a "segítséget" de nem élnék ilyen lehetőséggel. Nem vagyok az a típus aki 1 órát faggatja a Keravill-es szakit, majd megveszi egy webshopban. Nem lenne fair dolog "kölcsönözni" a boltból. Mások vagyunk. Ha valaki mégis tud érdemben segíteni, akárcsak nekem is egy jó linket adni, azt megköszönöm.
"If you're good at something, never do it for free!"
-
jeriko2
tag
válasz Dluinet #4561 üzenetére
Már nincs meg a doboza, de emlékeim szerint tök üres fehér karton volt.
Mi a különbség közöttük? Mert az 5730-asra is 150mA és 0.5W van megadva üzemi értéknek.Közben meg is találtam:
http://www.inrecolight.com/Technicalsupport/What_is_the_difference_between_5630_SMD_LED_and_5730_SMD_LED__80.html[ Szerkesztve ]
-
mexel
veterán
Ha azokról a szalagokról beszélünk, akkor nem mindegy a beépítés ahogy láttam pár esetben. Ha a szalagot nem egy sík felület mellett nézzük, akkor a full fehérnek mondott fényük mindig kékes, legalábbis amiket láttam. ( olyan hideg fehéres). Ha viszont egy fehér fal mellé közvetlenül lefektetjük, nem mindegy melyik oldala van a fal mellett, mert az a szín látszik ki kicsit amelyik azon az oldalon van. Pontosabban a piros van egyedül az egyik szélen és a kék és zöld a másikon. ( a három külön színről beszélek.) Ha teljesen leveszed a fényerőt ez látszik is, szépen kivehető a ledek elhelyezkedése chipen belül, háromszög alakban. Ha a piros közelebb van a falhoz akkor az kicsit meglátszódhat - de csak rövid kis szakaszon, bár nekem annyira soha nem tűnt fel hogy zavaró legyen és leginkább akkor láttam ha nem volt full fényerőn. Talán a szilikonos kicsit jobban megtöri a fényt odalra is, úgy vettem észre, pontosabban ha közel van a felülethez az oldala, akkor oda is vetít kicsit. Ez persze lehet hogy nem törvényszerű, de nekem így tűnt párszor. Ha nem közvetlenül a szalag mellett nézzük akkor nem látok különbséget a szalagok között, a vetített fényük ugyanolyan homogén.
Persze lehet hogy a távirányítók vevőegysége is különbözik néha, ráadásul a 3 színt külön-külön szbályozza, lehet hogy a pirosat ( vagy bármelyik színt) nem veszi annyira némelyik le. Van egy hibás vevőm, ami csak kéket és zöldet kapcsol, a pirosat egyáltalán nem. Olyan helyre teszem be ahol kékes árnyalat kell majd, pl a pc-mbe jó lesz[ Szerkesztve ]
-
retesz147
addikt
Sziasztok.
Led szalaghoz szeretnék tápot venni, de e-bay-en nem tudom ki a megbízható,ki árul jó minőségű tápokat...
Tudtok ebben segíteni?Köszönöm!
Xiaomi 13 eu dev...
-
retesz147
addikt
válasz Dluinet #4570 üzenetére
köszi!
igen, ilyet akartam én is (iparit), de akit linkeltél elég borsos áron adja, ennyiért Magyarországon is kapok, persze az is kínai, tudom, csak nem kell rá várnom 3-4 hetet....amiket nézegettem 150W-os ilyen 4000 környékén, azok felejtősek, gagyik?
[ Szerkesztve ]
Xiaomi 13 eu dev...
-
DrDante666
tag
Sziasztok!
Kinéztem egy ilyet (melegfehérben) egy közepes méretű szobába fővilágításnak, időközben viszont találtam ezek érintvédelmi problémájáról egy bemutató cikket: [link]
Bár a csillárban alapesetben úgysem nyalogatja senki, ahogy a konnektorba sem nyúlkálunk, mégis elbizonytalanodtam, hogy mennyire kellene ez komolyan vennem a családra való tekintettel. Lehet inkább egy búrásat kellene keresnem (vagy esetleg más módon bevilágítani a szobát)?[ Szerkesztve ]
-
jeriko2
tag
válasz DrDante666 #4577 üzenetére
A bemutatott jelenség nem a "kukorica" jellegű led-es lámpák tulajdonsága, hanem a benne levő led-driver-é. Ebből két fajtát használnak igen elterjedten: a kapcsoló üzeműt és az előtét kondenzátorosat. Amelyikben utóbbi található, azoknál léphet fel a video is bemutatott jelenség (érintésvédelmi problémák).
Nekem van otthon kukorica LED lámpám, amiben kapcsoló üzemű meghajtás található, és van olyan "hagyományos" izzóra hajazó, amiben előtét kondenzátor van (ennek opálos műanyag burkolata van, tehát nem tudsz hozzáérni a fém részekhez, viszont emiatt nagyon rosszul szellőzik és melegszik, egy az ötből már tönkre is ment).
Sajnos azt szinte sehol nem jelölik, milyen driver van a lámpában.
[ Szerkesztve ]
-
Mosqu!to
addikt
Srácok, rendeltem másfél hónapja ebayről mindent, ami kellhet a konyhapult ledes világításához, de a dimmer és a 2 db mozgásérzékelő nem jött meg.
Nem szeretnék új rendeléssel megint egy hónapot várni...Van esetleg olyan bolt, ahol Bp-en korrekt áron be tudom szerezni őket?
Esetleg van valaki, aki berendelt mindenfélét, és van nála hibátlanul működő belőlük, amitől megválna?[ Szerkesztve ]
Computer games don't affect kids; I mean if Pac-Man affected us as kids, we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music.
-
kelly7
aktív tag
Led fénycsövekkel van valakinek tapasztalata? Ki váltanám a fürdőben lévő 60cm-es neoncsövet. Ezeket simán csak ki kell cserélni és kész? Nem patron gyújtja a neont.
-
PHM
addikt
Ha kapcsoló üzemű a fénycső előtét, szerintem ne cseréld ki a csövet.
Egyrészt valószínűleg nem is fog működni, másrészt ugyan a fogyasztás
kevesebb lenne, de a fényerő is. Sokkal.
Ezek a ledes csövek hagyományos, fojtótekercses armatúrákba jók.
Csak be kell őket a régi csövek helyére tenni és ki kell venni a gyújtókat.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
kelly7
aktív tag
Azok a led csövek vajon milyenek lehetnek, amik mostanában a boltokba vannak mint világítás? A boltba ahová jártam, hideg fehér csövek voltak, azt hiszem két vagy három sor led volt bennük, és brutál fényük volt. A bajom az, hogy kb kéthetente mennek ki a csövek. Próbaképp akarnám ki próbálni.
-
PHM
addikt
Nem tudom, nekem Philips ledes armatúrákkal volt eddig dolgom,
abban azt hiszem 5730-as COB ledek voltak, igen jó fénnyel.
Viszont ezeknek meg is van az áruk.
A relatíve olcsóbb ledes fénycsőpótlóknak meg elég ergya fényük van.
120 cm-es kivitelben találkoztam ilyenekkel, jó, ha a 18W-os fénycső
fényerejét hozták.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
norbert1998
nagyúr
Hali!
Ilyesmin töröm a fejem a nappaliba. Jelenleg 4 db 50 wattos halogén van ebből a GU10-es foglalatúból. Vettünk egy új lámpatestet(?) , 6 foglalatosat, szintén GU10-es. Ebből a fajtából hat darab milyen fényerőváltozást jelenthet? Vagy erősebb kéne még annál is? 40 négyzeten kéne eloszolnia, és a jelenleginél lehetne egy kicsit fényesebb is. Egyéltalén megérné lecserélni a halogéneket? Amit eddig a lumennel és a luxxal számolgattam azt eredményezte, hogy nem éri meg, még így sem, hogy kettővel több izzó kerülne be LEDből a 4 halogén helyére.
Előre is kösziBocsi, nem válasz akart lenni, hanem új.
[ Szerkesztve ]
-
norbert1998
nagyúr
válasz norbert1998 #4586 üzenetére
találtam ezt még, ez gondolom jobb
-
xylacc
csendes tag
Led féycsövekből két féle létezi a betápfeszültség bemenete szerint. az egyik típuson a fázis az egyik végén megy be, a nulla a másik végén (enek a végén lévő tüskék össze vannak kötve), ehhez ki kell venni a trafót, gyujtót, lehetőleg minél több foyasztó részt az armatúrából.
A másik típus, ami az egyik végén kapja az egyik tüskén a a fázist, másikon a nullát. Ehhez rendszerint adnak egy gyujtó helyettesítőt, ami nem csinál mást, csak összeköti a gyujtó két pólusát, hogy az áramkör záródjon. Ebből is minden más elektronikát ki lehet kötni, nincs szükség csak a 230V-ra.
Az hibás képzelgés, hogy nem világít jobban, mint egy hagyományos cső, sőt tudok olyat mutatni, ami háromszor akkorát világít, ja és 60°-os szögben világít, amit a fénycsövek sosem tudnak überelni.
Szóval a fénycsöves/kompakt mindent rongáló UV bombáktól 60-70%-kal több fényt adnak le ugyanannyi fogyasztás mellet, vagy ha jobban tetszik, 40-30% -át fogyasztják csak. -
PHM
addikt
Azért szerintem a helyzet nem ilyen rózsás.
Hatásfok szempontjából hasonló a fénycső és a led, csak míg a fénycső
körsugárzó, addig a led koncentráltan, maximum 120 fokos szögben sugároz.
+ a kompakt fénycsöveknél rontja a hatásfokot, hogy önmagukat is árnyékolják.
A kapcsoló üzemű meghajtók mindkét technológiánál kb azonos hatásfokúak.
Színvisszaadás szempontjából sincs releváns különbség.
Az viszont igaz, hogy a fénycsöveknek jelentősebb az UV sugárzása.
A fehér ledekben kék, vagy UV chip van, melyek hasonló fényport gerjesztenek,
mint a fénycsövek. Ott is lehetséges némi UV sugárzás.
Ezeknek tudatában az a véleményem, hogy lehet ugyan spórolni a ledes
világítással a kompakt, illetve az elektronikus előtéttel ellátott fénycsöveshez
képest, de messze nem 60-70%-ot.
Én elégedett lennék a 40%-kal is...
Ezen kívül nem árt észben tartani, hogy míg egy fénycső vígan elvan 80 fokos
felületi hőmérséklet mellett, ugyanez egy ledre már káros lehet.
Ezért ha valóban hosszú élettartamot várunk el tőle, a led(ek)et korrekt
módon hűteni kell. A másik alternatíva a ledet a névleges áram töredékével hajtani,
ami viszont jelentősen megnövelheti a költségeket.
És nem, nem vagyok ellene a ledes világításnakNálam is működik néhány darab.
De tudomásul kell venni, hogy ez sem csodaszer.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
evrogaben
csendes tag
válasz norbert1998 #4586 üzenetére
Helló!
Szerintem felejtsd el a hideg fehéret, főleg nappaliba. Vegyél 7 wattos meleg fehéret, az már jó lesz ekkora helyiségbe. Én találtam múltkor 2835 smd spotot 1900 forintért.
-
radi8tor
MODERÁTOR
Fehér LEDekben nem mindhárom színű LED van a sárga valami alatt?
Na, most utána néztem: kétféle fehér LED van.
⭐ Stella
-
norbert1998
nagyúr
Most lehet nagyon hülyének nézni, tudom, tudom, de ki gondolta volna, hogy ugyanabban a foglalatban van DC-s és AC-s izzó is?
Ugye megvettem a LED-eket a nappaliba, meg akkor már jött a konyhába is. Igen ám, de ott eddig AC-s halogén izzók voltak, a LED-ek pedig DC-sek. Bedobtuk, egyesével ki lett próbálva mind, hogy világít, jó minden, világosság, örömködés. Egyszer csak az utolsó kettő elkezd villogni. Kikapcsoltuk, megnéztük, kissé megbarnult a hátuljuk meg büdös volt. Elkezdtük kísérletezni, hogy melyik rossz, kitaláltuk, hogy melyik az és ezután azt lecseréltük a régi halogénre. Ismét örömködés, szereljük be a nappaliba vett 230 V-akat, posszanás a konyhából, az egyik LED-ről kivétel nélkül leolvadt az összes alkatrész. Ekkor néztem utána, hogy biztos,tuit, ezer százalék, hogy ez DC-s? Hát nem az volt. Így kettő ment tönkre, a többinek vallószínűleg "csak" pár év ment le az üzemidejéből. Az egyik ugye ami leolvadt, a másik meg ami megbarnult és zárlatos lett.Két kérdésem van:
Az első, hogy egyenirányító diódával, ha megoldom az egyenáramot, az elég stabil lesz a továbbiakban?
Illetve, hogy a pára (gáztűzhely feletti hely) mennyire nem tesz jót a LED-eknek? -
Integra
titán
urak, hol kapom a legjobb áron ezt a cob led-et?
kaptam kölcsön és kipróbáltam a 40w-os halogének helyén és baromi jó, jóval erősebb fénnyel világítja meg a konyhapultot töredék fogyasztással..[ Szerkesztve ]
...egy fecske nem csinál nyarat, viszont egy hülye százat csinál...
-
Integra
titán
ezt találtam az oldalukon, ami hasonló paraméterrel rendelkezik, mint amit linkeltem. ennél 400 lument ad meg, a traconnál pedig 350 lument ugyanakkora teljesítményre. ezek után létezhet 50 lumen eltérés?
ja igen, amit még láttam, hogy a tracon 90 fokban terít, amit meg az anro oldalán találtam 36 fokot, jóval szűkebb, ami nekem viszont nem jó. mondjuk azér a meglepően jó, a tracont a haluxvill-ben 2500 ft-ért veszem.
létezhet ekkora ár diffi? aztán, hogy meddig bírják??? hiába írnak rá sok tízezer órát, nekem még egyetlen ledem sem bírta 1-2 évnél tovább...egy fecske nem csinál nyarat, viszont egy hülye százat csinál...
-
fecus
őstag
Talált már valaki a E14-es 40-es gyertya izzó helyett LED fényforrást?
Egy 5W-os 5050-est megpróbáltam, de a család visszacseréltette. Gyenge volt. 450lm kellene.
Sajnos a búra miatt a méret is kritikus.
Talán a COB ledek meghozzák a kívánt hatást!"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
Új hozzászólás Aktív témák
HÁZIREND, kérem megszívlelni.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest