Új hozzászólás Aktív témák

  • kacsyx

    aktív tag

    válasz pjen #120911 üzenetére

    Mert sok a kókányolás, szakmai ismeret hiánya manapság is, és akkor a spórolásról még nem is beszéltünk...
    Már bő 12 éve, mikor erről tanultunk az egyetemen, az összes gyártónál ott volt az ellenléc és szépen végignyilazva a részletrajzokon, hogy szellőzik át a héjalás.
    Pedig rengeteg 30+-os épületen fektetve rakták az oromfal tégláit, mert minek oda vastag fal, nyertek így 2-3 centi magasságot soronként. Épületfizika meg úri huncutság volt, de akkoriban értelme sem volt, mikor a talpszelemen felett áthúzott a szél.
    Penész: milyen nyílászárók voltak akkor, milyenek a maiak? Milyen redőnytokok voltak akkoriban és milyen hőszigetelési követelményei vannak ma? Hány centi és milyen hőszigeteléssel burkolták körbe akkoriban a házakat és ma? Hány házban volt vastagcsöves vegyes kazán, ami alul felül a legkritikusabb falszakaszokon fűtötte a felületet és hány ilyen épület épül ma? Mennyire volt igény akkoriban, hogy kevés energiával meleg legyen bent és ma? (mondjuk a nagyszüleim még 20 éve is csak 1-1 szobát fűtőttek, hogy kevesebb legyen a gázszámla...) Mennyi idő volt akkoriban kalákában építkezve pl. az aljzatbeton (ha volt), vakolat száradására és mennyi ma? Hány mosógép, szárítógép, mosogatógép, fürdőszoba, vízforraló, etc. volt akkoriban és ma? Hány házban volt elég egy meszelt fal akkoriban és ma?
    Változnak az elvárások és ehhez létrejönnek új technológiák amelyek egyébként működnek, csak ahhoz be kell tartani a technológiai utasításokat.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák