Új hozzászólás Aktív témák

  • brazos

    senior tag

    válasz Cirbolya_sen #25405 üzenetére

    A HD Graphics 500 az Intel integrált grafikai megoldása, amelyet 2015 szeptemberében indított el. A 14 nm-es folyamatra épül, és az Apollo Lake GT1 grafikus processzoron alapul, és a GPU támogatja a DirectX 12.0-at.
    A videómotor a H.265-HEVC kódolású videókat már teljesen hardverszinten dekódolja, és így sokkal hatékonyabb az ilyen kódolású videók megjelenítése, mint a korábbi integrált videórészek esetében, ahol ezt még a CPU-nak kellett erőből megoldania.
    Az Intel HD Graphics 500 integrált grafikus processzort -GPU- eleve alacsony fogyasztású processzorok -CPU- mellé szánta az Intel, (pl. Celeron N3450 és Celeron N3350), és a GPU meggyőzően alacsony fogyasztásértékekkel bír, de a teljesítmény viszont csak az alacsony szintű szegmensben megfelelő, és ritkán elegendő a modern játékokhoz.
    A H.264 és a H.265-HEVC kódolású videókat a gyengébb processzor ellenére a GPU a hardverszintű gyorsítás miatt megfelelő sebességgel képes a Celeron procis laptopokon és tv-boxokon is lejátszani, de a 4K megjelenítést a HDMI 1.4-en keresztül csak 30 Hz frekvencián képes megtenni. Mint minden integrált videórész, ez is a készülékbe épített központi memóriából választ le magának egy beállítható mennyiségű RAM-ot a működéséhez. Ez akkor problémás, ha a kiszemelt laptop, vagy tv box eleve kevés RAM-al (lásd az 1GB RAM-al szerelt masinákat!) kerül forgalomba, amit a laptopoknál még esetleg lehet utólag egyénileg bővíteni, de a tv boxoknál erre igen itkán van mód. (gyakorlatilag ilyen bővíthető memóriás tv box ritka, mint a fehér holló - a mini pc-k esetében viszont találkozhatunk az alaplapon több memóriafoglalattal is)
    Így az ilyen, 4K megjelenítésre képes, de kevés RAM-al szerelt tv boxoknál bizony előfordulhatnak a modern kódolású videóknál lejátszási problémák. Ezek a problémák esetleg az Intel processzoros laptopoknál(tv boxoknál) egy frissebb Intel-es videó driver telepítéséve talán korrigálhatóak, de a kevés RAM miatti lejátszási problémák csak RAM bővítéssel (ha lehetséges a bővítés a gépben) oldhatóak meg.
    Mit lehet tenni?
    Eleve olyan eszközt kell venni, ahol a több Ram alapból rendelkezésre áll, illetve eleve modernebb processzorral van a cucc szerelve. Ezek viszont jellemzően nem az olcsó gépek, boxok lesznek. Esetleg akciós, vagy készletkisöpréses leárazások esetében lehet ilyen gépekkel találkozni.

Új hozzászólás Aktív témák