Aktív témák

  • Cathfaern

    nagyúr

    válasz Doki-HUN1978 #42850 üzenetére

    Lényegében amikor fixin ellentartasz a pedálnak, akkor a térdizületedet nyomod össze. Szóval a fixin fékezgetés az olyan, mint ha időnként leesnél valahonnan, és kinyújtott térddel érnél földet (kinyújtott lábakkal, mert hiába van behajlítva az ember lába, izomból megfeszíti, hiszen ha nem tenné, akkor elpörögne). Amitől nyilván nem megy szét azonnal az ember térde, de minden csak idő kérdése... :)
    Visszafele meg nem tudsz lényegében egy fixit tekerni, ha az előrefele halad, kivéve ha akkora erővel megtekered, hogy "hátrafele kipörögjön" a kerék. Ami nyilván még térdgyilkosabb, mint ha csak fékeznéd (hiszen először ahhoz állóra kell fékezned a kereket). Illetve megjegyzem épp emiatt fékezés szempontjából nem sokat ér :) (ellenben a gumi hamar elfogy)

    Szerk: Félreértések elkerülése végett, nyilvánvaló okokból amikor előrefele tekered a pedált, akkor is összenyomódik a térdizület. Csak tipikusan fékezni gyorsabban szeretne az ember, mint gyorsítani, illetve egy esetleges vészfékezésnél nem a térdedre fogsz figyelni, hanem hogy izomból rálépj a pedálra. És az bizony nem tesz neki jót.

    rii:
    Fixivel szemben csak ellenérv van :) Elvileg érv lehetne mellette az ára, de mivel divatcikk, illetve a szabadonfutó annyira filléres (és nehezen romló) alkatrész, hogy lényegében egy fixi drágább, mint egy egysebességes (sőt lényegében, az egysebességes is drágább, mint egy alap váltós bicikli... tömeggyártás miatt). További érv lehetne a jobb hatékonyság, de amennyit nyersz azon, az kb. elhanyagolható. Illetve nyilván mindenféle trükközéshez jó ha nincs szabadonfutó, de az már teljesen más műfaj.

    [ Szerkesztve ]

Aktív témák