- Proxmox VE
- Milyen switch-et vegyek?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Van, amit nehéz lett megtalálni a Google keresőjével
- Rossz üzlet az EV-kölcsönzés
- Milyen routert?
- Mesterséges Intelligencia topik
- Kínában túl sok az EV, fokozódik az árháború
- Vírusirtó topic
- 3 évig még biztosan nem rendelhetünk Xiaomi EV-t
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
BlacKSouL
addikt
válasz dugesz77 #18122 üzenetére
A legtöbben itt kétféle dolgot fognak ajánlani: használt Gaggia, illetve Bialetti Brikka.
Én azt kérdezném, hogy eddig mennyi kávét ittak szüleid, és mivel főzték?
Ha egy kicsit körbejárod a témát, és megnézed a 10.000 - 20.000 Ft közötti újáras kategóriát, azok a 6-8 csészés, a kazánjában felforralt víz gőzét nyomja át a kávén, megégetve azt.Ami számodra érdekes, az a 25.000-50.000 Ft-os kategória, többféle márka/gyártó által is meghatározva. Ezekben már termosztátos kapcsolóval ellátott, adott hőmérsékletre fűtött víztároló kazán van, amiből a meleg(forró) vizet egy pumpa nyomja át a megfelelőre őrlendő, és megfelelően tömörítendő kávéőrleményen. Az eredmény eszpresszó jellegű kávé, ami már sokkal közelebb van az igazi nagygépes eszpresszókávéhoz, mint a gőzzel főzős, vagy hagyományos kotyogós eredménye. Már ebben a kategóriában is lehet játszani a dolgokkal (őrlemény finomsága, kávé minősége, frissessége, sőt, a hőmérsékletet is lehet kis tanulgatással szabályozni, bár ez elvileg azért adott, gyakorlatilag mégis változó), de ami általában jellemző, az a kávészűrő alján található nyomásfokozó, ami miatt bolondbiztosabb a kávéfőzés, és a rosszul őrölt, nem vagy kicsit tömörített kávénál is túlnyomást hoz létre, bár ez nem a főzés minőségét adja meg, inkább a kávé tetején létrejövő crema létrehozását/utánzását segíti.
Márkák/típusok: Saeco HD8xxx már állítólag elfogadható eredményt ad, (pl. 8323/8325/8328), DeLonghinak is vannak ilyen modelljei, én magam egy EC155-öt nyúzok, és még vannak ás márkák is, amit nagyjából az árral be lehet lőni. Ezek jellemzője a könnyű, vékony alapanyagok, sok műanyag, kevés vékony fém, egyszerű működés, kis kazán, gyorsabb kihűlés, nagyobb hőingadozás, gyengébb teljesítményű pumpa. És bár tökéletes eszpresszót nehéz velük készíteni, ugyanakkor átlagosan jó kávét lehet velük csinálni, ami sokkal jobb, mint a fent már említett olcsóbb kategória. Cappuccino készítés is lehetséges velük, mert képesek gőzcsővel tejet habosítani, de kicsit lassabban, és nehézkesebben, mint a nagygépeken.
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
soldier2
őstag
válasz dugesz77 #18129 üzenetére
Ha te, vagy valamelyik ismerősöd a kagylós kúton tankol, elég gyorsan összejön feláron egy Phillips Saeco Poemia. Az hogy 27 ezrest megér-e, majd itt megmondják. Nyomásfokozós kar abszolút kezdőknél előny lehet.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Agostino
addikt
válasz dugesz77 #18147 üzenetére
nekem pont van eladó ec 155-öm : ) ha érdekel írj rám. a remegésről: amikor elindítod a lefőzést és nyomul a pumpa, akkor valóban fellép rezonancia. szerintem ez kis házi barkáccsal megoldható, ha akarja az ember. amikor elkezd lefolyni a kávé, a rezonancia megszűnik szinte teljesen. az elmúlt fél évben nekem egyszer sem okozott gondot.
hey friend listen, i know the world is scary right now but its gonna get way worse
-
And06
aktív tag
válasz dugesz77 #18147 üzenetére
megértem ha valaki az espresso fele szeretne elindulni és valami elérhető árú géppel tenné. logikusan is hangzik, csakhogy szerintem ez a kategória kihagyható, viszonylag kis extra befektetéssel jobb eredmény érhető el. szerintem a userek 90%a upgradel innen rövidtávon. igy nézve viszont nem kifizetődő, érdemes egyből a topicban ajánlott gépeket venni, azokról már tényleg csak hobbi a továbblépés.
*a mini mill a delonghi félékhez lehet hogy elég lesz, de utána már igencsak érezni a határait.#18148: nem az üzletet akarom rontani, csak a tájékoztatás végett irtam.
ui: a szülők lehet hogy nem akarnak majd upgradelni, de ettől függetlenül a fenti info sok kezdőre érvényes lehet, akik hasonló gépeken gondolkodnak.
[ Szerkesztve ]
-
BlacKSouL
addikt
válasz dugesz77 #18147 üzenetére
Nekem is elmászik a csésze, általában jobbra, hátra. Nyilván arra lejt az asztal meg a gép "lába". Amikor elindítom, és elkezd folyni, az első 8-10 másodpercben még fogom a fülét, aztán a benne lévő kávé már eléggé hozzányomja a csepptálcához, és megáll magától is. Amúgy rozsdamentes lemez a csepptálca fedele, és azon a porceláncsésze könnyel elcsúszik/-mászik. Ha jól láttam, sok helyen már csak EC152-t lehet kapni, ami szerintem csak annyiban különbözik, hogy az említett tálca, és a gép teteje, a gőzgomb környéke, vagyis a "csészemelegítő" nem rozsdamentes, hanem műanyag.
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
enterlaci
senior tag
válasz dugesz77 #18733 üzenetére
Köszi! Akkor egyenlőre nem sürgős talán a szűrő csere nekem...de vajon miért is javasolnak sokan LM és egyéb szűrőket? Miért jobbak?
Tampert közben kinyomoztam, hogy 58-as flat ami passzolna a GC-hez (mert ha jól emlékszem-láttam, sík a felső szűrőm)
Szerk: szimplákat fogok sűrűbben csinálni, de ha túl is töltöm picit, megfelelően fog tömörödni az 58-as mérettel is?[ Szerkesztve ]
Amd 386SX40, 210MB WD, 14"monochrome, Win 3.11
-
ronin s8
senior tag
válasz dugesz77 #18793 üzenetére
Ez most már sarkallatos kérdés lesz Nálad is. Nincs igazán korlátja a minőségnek, legfeljebb még feljebb akarod majd tolni a célt. Minden kávégépnél van olyan, hogy mit szeret és mit nem. A Gaggiák szerintem széles spektrumot nyújtanak, nem kell lemondani a gyümölcsről, de a tömény csokiról se.
Mi az, ami olcsó, és mi az, ami drága?
Szerintem drága az, ami nem ízlik, nem megy, és végül elpocsékolódik.
Ebből következik, hogy nem az ár számít igazán. Minőségi espresso-t nem lehet nagyon olcsó kávéból kihozni. Mai árakon 2-3 ezer Ft alatt csak erős kompromisszumokkal lehet espresso-zni (sok robuszta, egyszerű, gyenge ízvilág). Persze sokan vannak, akik hisznek még a mesékben, és ehhez kellőképpen igénytelen ínnyel rendelkeznek.
Kereskedelemben, MM-ban, itt-ott lehet kapni olasz cégektől jó (amennyiben friss) bárkeverékeket, belépő szintű blendeket 4-5 ezerért. E fölött is jelen vannak, de a 6 ezer Ft fölötti sávban már igen komoly minőségi választék van, pl. Paljoc. A 10 e fölötti ársáv meg már azért veszélyes, mert a GC-vel nem fogod tudni kihozni azokat a finomságokat, amit egy-egy cizellált ízvilágú kávé (pl. CasMo) kíván...
A kvzzz.hu-n széles a választék kezdeti kísérletezéshez.[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
-HajTömeg-
őstag
válasz dugesz77 #18800 üzenetére
Berendeltem egy kisebb adagot,még nem került sorra
Na, a Freit ne erőltesd!Alias: Júzer error
-
enterlaci
senior tag
válasz dugesz77 #18762 üzenetére
Megjöttek a szűrőim az Expolygontól a Gaggiához.
Az MZ.106 számon Marzocco szimpla jött pont így néz ki bár az Expoly weboldalán más fotó látszik.
Jött még 13-215-ön kétcsészés is.[ Szerkesztve ]
Amd 386SX40, 210MB WD, 14"monochrome, Win 3.11
-
Ringman
nagyúr
válasz dugesz77 #19243 üzenetére
köszi a válasz!
a 80-100/db-ot nem mondanám kevésnek.
ha monduk egyszerűség kedvéért 5000/kg áron veszek szemes kvt (ez nagyon nem szűkíti le a kört, itthon a Pacificaffe Rome Espressoval meg voltam elégedve, ez ~3200/kg volt), és mondjuk (szintén kerekítve) 125 kv jön ki 1 kg-ból, az 40Ft/db-ra jön ki.
így csak az első évben 3000 kv esetén, 60 Ft/fb a különbözet és máris 180000-ért vehetek egy gépet. -
razzorr
őstag
válasz dugesz77 #19539 üzenetére
Kis cég vagyunk,mondhatni "családi", úgyhogy senki nem fizet(het) a kávéért,sem a ballonos vízért...ez nem gond,de azért felszorozva csúnya szám tud kijönni egy kapszulással, van hogy egymagam 4-5kávét nyomok napi szinten. Bérlős gépet nem szeretné(n)k az tuti.
Lehet veszek egy alap filterest 4rugóért és gond egy szál se,otthon normál kávé,melóban a filter. Mindenki kap tejet,tejszínt, meg egy Monin löttyöt és öröm bódottá -
soldier2
őstag
válasz dugesz77 #19584 üzenetére
A kávéfőző víznél a Norda is olcsóbb. És azt még el kell hozni Magyarországra. Valaki nagyot akar szakítani. Orvos barátom Tescos ioncserélt vizet használt. Mondván ha a halaknak jó, neki sem árthat.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Haugland
aktív tag
válasz dugesz77 #19634 üzenetére
Igen-igen, erről (vagyis ilyen) utántölthető kapszulára gondoltam.
Brikka alatt ezekre a kotyogókra gondolsz? [link]
Ha igen, akkor az jó hír, mert apósomnak van egy már a háztartásban
Ehhez esetlgen még tudnál ajánlani olyan kávét (és itt jön most a szentségtörés ) ami felhasználásra készen (őrölve) kapható vidéken is (tesco, spar, liedl, stb..)
...mert jelenleg még nincs darálóm sem, csak elkezdtem vadászni rá....<<szerkesztve>>
Ha figyelmesebb léennék és olvasnék, mielőtt hülyeséget kérdezek, akkor megtaláltam volna ezt a hozzászólást..[ Szerkesztve ]
-
-
Spirit
őstag
válasz dugesz77 #20044 üzenetére
Hívtam őket, nem tudják, hogy van-e. negyed óra múlva hívnak. Újabb telefonomra egy óra múlva azt mondták,hogy még ma megmondják.Azóta is hívnak...
Egyébként az előre roncsolt kávén és Szarvasin nevelkedett az egész család. Nincsenek barista ambícióim, de gondoltam egy alap örlő(Graef CM70) egy közepes minőségű kávé(Pacificaffe Rome) és egy "alap" főző talán szebben indítaná a napot itthon mindenkinek.
-
sanzi89
addikt
válasz dugesz77 #20055 üzenetére
Köszönöm, de automata gépet keresek, és lehetőleg Saeco-t.
Mondjuk innen ez: Saeco Incanto Digital SBS 55.000Ft"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."
-
soldier2
őstag
válasz dugesz77 #20055 üzenetére
Már megint. Ezer éve újra és újra felbukkan ez a hirdetés. Innen is keresték már többen, de akkor azt mondták, már elkelt. Csak személyes átvétellel, kipróbálva venném meg, az biztos.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
egykori
őstag
válasz dugesz77 #20078 üzenetére
Hú, egész jókat írtál! Talán az a Lavazza lehetett, de sajna tényleg nem ugrik be melyik volt. A Segafredók közt nincs ilyen apróbbra őrölt fajta.
Mivel két-három hónap múlva tudok darálóra szánni pénzt, lehet, megpróbálom addig a rendelést is.
Kicsit belelkesültem, mert nagy tetszik ez a krémes, habos kávé, ami ebből kijön.hunspikey: köszi a tippet! Van itthon olyan egyszerű daráló, amivel mákot darál időnként feleségem, meg néha porcukrot is csinál vele, de azt olvastam itt valahol a fórumon, hogy elégeti a kávét a kés, ha túl finomra őröl.
Te nem tapasztaltál ilyent?
Ezzel a durva kávéval tiszta pancs a zacc, szerencsére már nem sok van belőle.(HajTömeg: én félév után megváltam tőle, de sajnálom, mikor a barátom kezében látom néha.)
[ Szerkesztve ]
-
-HajTömeg-
őstag
válasz dugesz77 #20108 üzenetére
A mukka expressz is hasonló elven működik és az is hasonlóan finom kávét készít,mint a Brikka?
Mindig tejjel isszuk, elméletileg jobb választásnak tűnik a mukka e.
Esetleg Forever Miss Combi Duo Shine ?Ha van itt valaki,aki ezeket használta már az ne tartsa magában az infókat
[ Szerkesztve ]
Alias: Júzer error
-
pogácsa80
csendes tag
válasz dugesz77 #20140 üzenetére
VST rules
a Gaggia "igénytelensége": én sem értettem őket, amíg vki föl nem világosított, h egy Gaggia Classic csak itt K-Európában nagy szám (értitek hogy értem), nyugaton tök átlagos - vagy még inkább olcsó - otthoni eszpresszó gép, szal nem éppen ínyenceknek van, ezért a gagyi szűrő
Kérek 20kg zaccot! Biztos, hogy nincs több? Akkor most kérek egy duplát!
-
And06
aktív tag
válasz dugesz77 #20200 üzenetére
rossz oldalról közelited a dolgot. az átlagember eszpresszót akar inni, vesz hát egy eszpresszógépet. Befektet 100ezret, hazaviszi, beleönti a 4€s téglát, aztán anyázik, hogy a kotyogó jobb volt, még crema sincs. vagy, ha nyomásfokozós karral jön a gép, akkor egyből lesz álcrema és a felhasználó örül. az elhanyagolható kávéfan meg szépen vesz magának egy hagyományos szürőt/kart.
-
-
Haugland
aktív tag
válasz dugesz77 #20619 üzenetére
Oks, köszönöm a tippet!
Tettem egy újabb próbátAztán megállapítottam, hogy kicsit visszább kell vennem a lendületből, mert tipikusan "egyből a legjobbat és azonnal" típus vagyok... Ma a hatodik kávém volt ez
Az eredmény most talán kicsit valóban jobb lett! Kösznet a tippért még1x!
Plusz az is lehet, hogy a marketing áldozata lettem és először ittam dolce gusto kávét amit aztán keresek minden egyes próbálkozásomban...
Úgyhogy lehet, hogy inkább el kellene mennem párszor rendes kávézóba (vidéki vagyok, úgyhogy nem egyszerű találni pl: egy café frei-t) és ismerkedni a hagyományos, hagyományosan jónak elfogadott kávékkal.
Aztán visszatérni és újból próbálkozni...Tisztára mint a borral való ismerkedés ifjúkorban...
...először savanyú...
...aztán: "kit érdekel, hogy savanyú, lényeg, hogy üt"...
...aztán évekkel később már élvezni a különböző változatokat -
killerjohn
addikt
válasz dugesz77 #20664 üzenetére
Csak ronin terjeszti hogy nekem mindegy a minőség - én azt mondom hogy a Senseo/Nespresso engem (jelenleg) kielégít (6 éve még instant/kotyogós kávét ittam egy evőkanál cukorral). Csak a Nespressonál drágállom hogy évi 720 ezerre jön ki a kávéfogyasztásunk és a lungo sem az igazi: 2 Arpeggioból főzöm jelenleg a reggeli első kávémat.
Ez a french press gyanúsan egyszerű - milyen kávét főz?
[ Szerkesztve ]
-
_ak_
addikt
válasz dugesz77 #20691 üzenetére
Köszönöm a tippeket!
Őrlő hiányában nem tudok sokat finomítani a dolgon, éppen ezért ha ki tudnám venni a nyomásfokozót, jót azzal per pill nem is tennék, más kérdés, hogy nekem dupla falú szűrőm van, így nem is tudom.
Ezért is akartam venni egy jobb tartót, amihez tudok venni normális szűrőt is, mert azt hittem, hogy mostanra lesz már egy durr késes daráló, de ez most egy ideig csúszni látszik.
Ehhez a géphez 3 füles tartó van, viszont majdnem mindenhol, csak 2 fülessel találkoztam.Az viszont szomorú lenne, hogy ha az égetés következtében lenne az a kis keserűség. "Főzés" előtt meg szoktam nyitni a gőzcsapot, mármint csak kiengedek egy kis gőzt/vizet, ez mintha javítana valamit. Meg persze gyakran találkozom itt is és másutt is a hűtőcsapolás fogalmával, de erre még nincs igazán rálátásom és mivel egy beszámolót sem találtam másoktól erről a gépről, az sem biztos, hogy egyáltalán jót tennék vele.
WiZARD:
Nos igen, elsőre nem tűnik kevésnek, de ha úgy nézed, hogy 2 emberre napi 3 dupla, és még nem tudom, hogy hány gramm, de ebben szinte biztos vagyok, hogy több, mint 14g, akkor már más a helyzet.
Let's begin, de gozaimasu!
-
nagyúr
válasz dugesz77 #20753 üzenetére
Dugesz. Nekem az a véleményem, hogy ezt józan paraszti ésszel is ki birod sakkozni.
Igen vékonyka kell lennie annak az alátétnek. Szólj, ha találsz.Vagy!
Esetleg a tartó karimából veszel el, és így a tartály peremére mászik rá a felső szilikon. Ezzel az is letudva.
[ Szerkesztve ]
Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!