-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
BlacKSouL
addikt
Én eddig nem vettem észre, hogy baja lenne, bár nekem nem Saeco, hanem Delonghi. Mindenképp sokkal jobban oldja a vízkövet a meleg citromsav, és a különbség, hogy amikor savas vizet melegítek benne, akkor a gáz/gőz képződés sokkal nagyobb, tehát a lecsapolásnál is sok gőz jön ki, csak utána a víz.
De ha megmondod hol olvastad, megnézem én is.Hozzáteszem rozsdás belsejű motor benzintankokat is forró citromsavas vízzel szoktak fémtisztára maratni, szóval..
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
Fura. Most fedeztem fel, hogy a (pfhejj)Delonghi esetében, függetlenül a bemelegedés idejétől, a felfűtött állapotban a szivattyú indítása után 2-3 másodpercig gőz jön. Aminek nem kéne. Vagy nem ennyinek. És gyanús is volt, hogy keserűbbek voltak az utóbbi idők. Aztán most kinyitottam a gőzcsapot felfűtés után, kiengedtem a gőzt, mondjuk ezzel kicsit ürül a kazán is, és úgy indítottam a mókát. Keserű eltűnt.
Eddig vagy nem volt ilyen, vagy nem vettem észre. Vízkőtelenítve van, esetleg a hőkapcsoló öregszik, vagy melegebbre engedi fűteni.Arról nincs valakinek egy rajza, képe, hogy ezek az olcsóbb készülékek belül hogy néznek ki? Mármint hogy helyezkedik el pl. a gőzcső becsatlakozása a kazánba?
mod: ebből már majdnem jól látni[ Szerkesztve ]
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
Szerintem a humort nem érdemes olyan komolyan venni, bármit mond Karinthy, de úgy látom ez a gondolat ma nem ment át.
Nekem a paradicsom is fura, ahogy pl. a borkóstolásnál is a "szárított fiatal szarvasgomba", "ibolya gyöngyvirággal", illetve hasonló érzetek is. Plusz a teáknál akadtam ki pár éve, mikor a 624 féle ízesítésű tea mellett nem lehetett kapni tea ízű teát. Vagy fagylaltban volt mákos, rizses, meg egyéb elferdült irány úgy jó 15 éve.Nyilván mindenki azt érez ki az adott dologból, amit éppen érez, csak a majoranna nekem kifejezetten a disznóölés hangulatát adja vissza, mikor a hurkának való cuccot szórtuk meg 10-12 zacskó majorannával, vagy a tepsiben sült csirke tisztított belsejét is azzal szórták meg nagyanyámék.
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
-
BlacKSouL
addikt
-
BlacKSouL
addikt
válasz spiritex #9745 üzenetére
A kávéfőzés egyik módszere/fajtája az eszpresszó, egy másik módszere a török, és még van sok más is.
Hiába, hogy a török módszer több száz éves, az eszpresszó meg éppcsakhogy száz lesz, mégis, az eszpresszó a domináns, és a többi az "alternatív".
Pedig lassan több időbe és energiába telik egy eszpresszót elkészíteni, mint a törököt háromszor lassú tűzön "felforralni"Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
"DESCALING
You are recommended to descale the espresso machine about every 200 coffees. You should use a commercially available product specifically for descaling espresso coffee machines. If such a product is not available, proceed as follows.
[...]
2.Dissolve 2 spoonfuls (about 1 ounce) of citric acid (obtainable online or in a pharmacy).
[...]
6.Leave the solution to work for about 15 minutes, then deliver the rest of the water in the tank.
7.To eliminate residues of solution and scale, rinse the tank well, fill with clean water and replace in
[...]Azt gondolnám, hogy direkt nem qratják szét a saját terméküket, legalábbis nem így, hogy a vásárlóval szétmaratja a bojlert
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
Ha már dizájn
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
válasz tariattila #10095 üzenetére
ronin: "A technology feat. a real material asset. The NIVOLA® body comes in mirros-polished aluminium or racing red varnish.."
[ Szerkesztve ]
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
Kolléganő a vendégeknek, és így nekünk is úgy jó bő 1 decis kávét szokott behozni, kb teáscsészében, mellé tejpor, kockacukor. Mindezt egy Lavazza Blue kapszulásból. Régesrégen, mikor még nem foglalkoztam a kávéval, el is ment, sok cukorral, sok tejporral. Aztán mióta itthon is tömködöm az - igaz csak delonghit, de mégsem szarvasit - itthoni gépet, azóta nem bírtam meginni. Átlátszó, vízízű, híg, kesernyés, mintha csak zaccból főzték volna.
Mentségére legyen szólva, ő nem kávézik, nem is szereti. De a főnökasszonya, aki szintén nem kávézik, csak sztárbakszozik(!), így mutatta neki. [facepalm]Megmutattam hát a leánynak, hogy nem kell fél percig engedni, mivel elég hirtelen lejön, aztán úgy a ristretto és az espresso közé mennyiségre belőttem, fura mód stabil cremát adott, jó illatú volt, és a korábbi ott készültekhez képest klasszisokkal jobb anyag lett belőle. Ettől még rosszabb volt, mint akár az itthoni, de legalább belőttem az adagot. Mondta, hogy ahhoz túl nagy a csésze, hülyén néz ki, kis csésze meg nincs túl sok, szóval marad a régi verzió. (No nem is sokan iszogatták meg, hozzátenném) Aztán én mondtam mindig, hogy én inkább segítek neki olyankor, megcsinálom külön a magamét, és azt majd elém tegye le. Aztán így a magamnak lenyomott harmadakkora adag már legalább fintorgás meg pofavágás nélkül fogyasztható lett.
Aztán egyszer valaki kért hozzá tejhabot... hát nyers tej sem volt a cégnél soha, törték ám a fejüket mi legyen, majd a nagy ipari kávéautomatából valaki hozott csak tejet 80 Ft-ért műanyag pohárban, és mondták, hogy azt habosítsam már fel a kapszulás gőzkarjával...forró tejporból készült "tej"-et... [újabb facepalm] Nehéz volt őket meggyőzni, hogy ez teljesen lehetetlen kategória, kísérletképp beledugtam a csövet a közben legalább üvegbe átöntött, legalább kézmelegre lehűtött fehér folyadékba, de bizony még buborék is alig képződött, nemhogy hab Aztán 2 perc után jó lesz az neki felkiáltással bevitték...
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
válasz ronin s8 #10112 üzenetére
Nemtom, hogy a vállalatoknál miért kezelik ennyire mostohán ezt a kérdést. Nem valószínű, hogy egy sokmillió eurós üzlet a kávé minőségén dől el, de ha már egyszer köztudottan az üzleti szokások egy része közösen elkávézgatni a papírok mellett, minthogy nálunk pl. ez amolyan szertartásszerű dolog volt, és a vendégek 90%-a kávét választott tea helyett, akkor illene kicsit odafigyelni. Értem én, hogy akkor kávét kell tartani, meg darálót, meg előtte bemelegíteni a gépet (no nem mintha bejelentés nélkül özönlenének a vendégek, hogy ne lehessen 20 perccel előtte melegíteni) és 2-3 perc helyett 6-7 perc lenne 4 kávé, de én speciel szinte az összes céget fel tudom sorolni ahol voltam, és hogy ott milyen kávét ittam. És ahol finom volt, azt megjegyeztem, ahol szokatlan volt (fém csészében), azt is.
Ha már egyáltalán foglalkozik ezzel a cég, azt miért kell odavetve, igénytelenül..?Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
-
BlacKSouL
addikt
Tegnap este kaptam egy felejthető eszpresszót egy gépből, aminek a 'vendégoldalán' (hátulján) a __C___ali felirat hirdette származását Gondoltam mivel AliG kilőtte ezt a betűkombinációt, alighanem laCimbali lesz, egykaros lévén Junior.
A daráló is az volt.Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
válasz -HajTömeg- #10489 üzenetére
Remélem ezt a 90°C-os löttyel csinálta
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
-
BlacKSouL
addikt
Azok a gépek, amiket gyerekkoromban láttam használni a kávézókban - hogy volt 4 kar, azt lehúzták, és amíg ment fel magától, addig jött le a kávé - azok milyenek voltak?
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
Ááá, köszi.
Mint pl. ez?Ez is nagyon ismerős, de ez nem manuális karos? Hogy ahogy húzod, úgy jön? Amire én emlékszem, az olyan volt, hogy lehúzták teljesen, és magától jött föl ahogy nyomta ki a kávét. És az 4 karos volt (vagy minimum 3 ) És mintha kis rövid karjai lettek volna, olyan fekete műanyag fogóval. Bár igazság szerint eléggé alulról láttam, és inkább hátulról/oldalról, mint elölről.
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
válasz -HajTömeg- #11257 üzenetére
Ha az a gép a "nem 30ml-t" ugyanazon a pogácsán csapolja át csak hosszabban, amiből egyébként az eszpresszót csapolná, akkor szerintem sejted a választ. Ugye a tapasztalat szerint a kiszőkített túlcsapolt lé már erősen keseríti, zaccízűvé teszi a "kávét". Ergo, ha forró vizet öntesz az eszpresszóhoz, ami semleges ízű, csak hígítja, akkor nyilván jobb eredményt kapsz.
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
válasz -HajTömeg- #11261 üzenetére
De azt simán el tudom képzelni, hogy van olyan gép, amelyik ilyen ótomata csoda, és eszpresszónál csak a pogácsán nyomja át a megfelelő ideig és mennyiségben a vizet, de van mondjuk egy megkerülő szelepe, amivel hosszú kávé módban a kávétól független csatornán is tud még nyomni bele meleg vizet tisztán.
Nem ismerem annyira őket.Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
válasz pepe76 #11288 üzenetére
Mielőtt a nyomásfokozót kidobod, szerezz be egy megfelelő tampert.
3.) A vízben vannak olyan gázok elnyeletve, amelyek melegítés hatására felszabadulnak. Nálam is ilyen a víz, hasonlóképp viselkedik. A citromsavas víz meg még inkább.
Próbáld ki, hogy felforralod a vizet előtte, lehűtöd, és utána használod. Akkor is olyan lesz kicsit, de messze nem annyira mint anélkül. De ez nem a gép miatt van.[ Szerkesztve ]
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
Mitől függ, hogy egy kávé mennyire válik elektrosztatikusan töltötté daráláskor? Nedvességtartalom? Olajosság? Frissesség, öregség?
Próbáltam eddig vagy 5-6 féle kávé fajtát is, direkt nem írok neveket, sosem tapasztaltan nagyobb feltöltődést, de most belefutottam egybe, ami még a kézi szögegyszerű darálómon is olyan lesz, mintha Van de Graaf generátorra szórtam volna. Mindenhez hozzáapad, csak a szűrőben nem akar benne maradniJa, és ugyanez, a többinél nagyjából belőhető szemcseméret-szóráson belül olyan mennyiségű lisztes részt is kiad, hogy a lé meg sem indul. Szinte frenchpresses méretre kell durvítani, hogy lejöjjön.
[ Szerkesztve ]
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
válasz lagoon79 #11479 üzenetére
Ez még ráadásul nem is a legsötétebb azok közül amiket próbáltam, inkább jó közepes. Olaszos, de nem sötét. És igen, az látszik, hogy nem annyira olajos, fényes a szemek felülete sem. Hogy ez tényleg az olajtartalom, vagy a víz hiánya..
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
válasz Toobee #11513 üzenetére
Nekem nagyanyámék a születésemkor eltettek 25 liter vegyes házit (50° valós, 45° hivatalos a származásin), hogy majd az esküvőmön lesz megbontva. Aztán mivel 20 éves koromban még nem volt esküvő, de féltettük a cuccot, felbontottuk, jó-e még egyáltalán. Jó volt. Aztán közben szegény nagyanyámék meghaltak, én még mindig nem esküdtem, de a 25 literes vesszőfonott üvegkorsót nehéz elhelyezni, hát szétöntöttük üvegekbe. Most 33 éves az a pálinka, de bármikor bármilyen összevetésben szívesen kiállok a legjobbnak ítélt főzetek mellé. Egy jól tárolt, jól elkészített pálinka ugyanúgy nemesedik idővel, mint a legjobb borok. A környékünkön elég sokan mívelik a gyümölcsszedés tudományát, és főzetik a környék 6-7 főzdéjében hektószámra, de egyetlen olyan kóstolót nem ittam még a 0-5 éves pálinkák közül, amelyik összemérhető lett volna ezzel. (Persze a többségük nem nagyon éri meg a 2 éves kort sem, szóval 60-80 liter egy háztartáson belül úgy elfogy, mint a szellő) A nagy probléma pedig az elkészítés hibáiban rejlik. Sajnos az általam kóstolt házik többsége a főzdés mennyiségi törekvéseinek áldozata. Legalább a 70%-ukban érezni az acetát szagot és sajnos ízt is, ami amellett, hogy azonnal nullázza a pálinkát, még többnyire metiltartalmat is jelent. Sokan belerakják a penészes, rohadt gyümölcsöt is, vagy ahogy felszedi, földesen rakja a cefrébe, a domináns ízű magokat is benne hagyják, meg még ki tudja milyen szörnyűségeket követnek el. Van 1-2 kivétel, de ahhoz ott kell lenni a főzdében, hogy tudd, azt kapod, amiért fizetsz.
[ Szerkesztve ]
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
válasz ronin s8 #11527 üzenetére
Dehát én is ezt írtam mindkettőre
"..Egy jól tárolt, jól elkészített pálinka ugyanúgy nemesedik.."
"..az általam kóstolt házik többsége a főzdés mennyiségi törekvéseinek áldozata.."Toobee: és itt nem összekeverendő a rohadt a túlérettel. a túlérettet nem mindenki szereti megenni gyümölcsben, viszont cukortartalma jóval nagyobb, és nem rontja a gyümölcsre jellemző alapízt. a rohadt, az már rontja. pl. körtében van, amelyik elkezd megbarnulni. én ezt is szeretem megenni, de van amikor már túlságosan, akkor elkezd megkeseredni.
Más: egyszer kóstoltam egy nagyon mókás mixet: nagyon finom, tiszta vegyes alap volt, és pár szem narancsot tettek a cefréhez. simán ki lehetett érezni a pálinkában, de egyáltalán nem rontotta el.
[ Szerkesztve ]
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
Az létezik (persze hogy létezik, azért írok róla) hogy a csapolás után pár másodperccel, de legalábbis 1 percen belül még tömény étcsokis/kakaós jelleg 1-2 perc után átvált enyhén savankás (mondjuk hogy nem citromos, hanem narancsos) ízbe? Vajon miért?
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
Majd meglepődsz a válaszokon, de az itteni kávéfogyasztók több mint a fele cukrozza
Én speciel mióta nem a régi égetős(szarvasi és társai) módszerrel iszom, nem nagyon bírom cukorral meginni. Ha nem jó, akkor pontosan tudom hogy mi a baja, de ha megcukrozom, akkor elfedheti a hiba okát, és egyébként már nem is ízlik annyira cukorral. Ha meg jól sikerül, teljesen elrontásnak érzem.
(Ha tej/tejszín, akkor majd úgyis a cappuccino irányába terelnek, és ott a tejcukor gyakorlatilag maga édesít)Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
De jó, majd berontok már én is a szuper remek, teljesen váratlan(!) és meglepő(!!) ötlettel a szarbucksba, hogy főzzenek le nekem 70(!!!) presszókávét, és öntsék össze egy literes söröskorsóba.
És az legyen a neve, hogy Magyar Néphadsereg Harminchatodik Gábor Áron Gépesített Lövészdandárjának Menetdalverseny Sikerességét Elősegítő Szuperital.
Vagy Fővárosi Kéményseprő És Tüzeléstechnikai Szolgáltató Vállalat Zuglói Tüzeléstechnikai Bázisa Dolgozóinak Reggeli Mennyei Italkeveréke.Anyám..[facepalm]
Szupershopot is viszem, pedig nincs is
mod: van még ilyenem: A Tobozvirágzat Termős Virágaiban A Magkezdemények Szabadon Ülnek A Pikkelyszerű Termőlevelek Tövén
hát nem szebb név ez egy rekorder hülyeségnek?[ Szerkesztve ]
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
válasz bajnokpityu #13510 üzenetére
Azmilyenaz?
Én csak a nicaraguai dohánykávét kóstoltam anno, mondjuk úgy, hogy az első néhány alkalommal kifejezetten masszív, markáns, hatásos, ütős, p.fánbaszós cuccot kaptam. Aztán ahogy telt múlt az idő, egyre lájtosabb, szimplább, semlegesebb, neutrálisabb, hétköznapibb lett ez a termék. Végén már csak valami kávészerűt kaptam.
Egyébiránt ez nem szivaros, hanem vízipipás. Volt, mert nálunk jó ideje nincs is frei. De a vízipipához vehető almás nedvesdohány íze jött át még eleinte igen szépen.
Legutóbb meg egy helyen ír kávét kértem, és kaptam egy kb. 1:1 arányú italt, úgy egy ristretto mennyiségű kávé azonos mennyiségű whiskey-vel Alapvetően panaszkodhattam volna, de valami 500 Ft, szóval hülye lettem volna.
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
Cégnél megy a vita, ki mit szeret/nem szeret. Saeco odea giro az eszköz, és kétféle cucc szokott bele kerülni. Az egyik a kifejezetten sötétre, fényes olajosra túlpörkölt, lefőzve risztrettósan röviden is kesernyés beütésű, a határozottságot mármár túlzásba vivő tchibo sicilia. A másik pedig egy kellemes meglepetés számomra, a többség számára nem, pontosan még nem beazonosítható, újhullámos, kifejezetten citrusos, világos, matt pörkölésű friss anyag. Automata géphez képest kiadós cremával és kellemes ízzel.
Majd az admin.dir.-t megkérdezem, mert azt mondják ő szokta ezt venni és inni. Viszont ahhoz, amit a többiek isznak, a 2-3 eszpresszónyi "hosszúkávé" tejporral, cukorral, ahhoz kétségtelenül jobb a sicilia. Ilyen felhasználási móddal ez a másik nem tud mit kezdeni. Viszont a sicilia-t önmagában már én is alig bírom meginni, ez viszont simán eszpresszóképes.Azt nem tudom, hogy a gép adagolóján mi a fenének a tömérdek mennyiségi fokozat (rövid és hosszú között)? [link]
Ugyanis a normál eszpresszó mennyiség az a bal legszélétől nem egészen egy osztásnyira jobbra állítva kapható, a második osztás már dupla mennyiség. És ha jól hallom, nincs megkerülő vezeték, vagyis a 2-8 adagot is mind a pogácsán nyomja keresztül.
Nem is értik a többiek, hogy a "hosszítottat" miért egy közepes adag eszpresszó mennyiségből, és forralt víz beleöntéséből csinálom, még a sicilia általam is tejporozott cukrozott fogyasztása esetén is. Majd lassan kiművelem őket, hogy a pogácsán áztatni hosszan nem túl tetszetős. De amíg a sicilia jobban ízlik nekik, mint a másik, addig nehéz is belekezdenem.És mire ezt megírtam, leért az új, hát enyhén szólva is jobban felpörgetett, mint a másik bármikor.
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
válasz Xabi78 #13684 üzenetére
Nem biztos, hogy akarom tudni, hogy az ámerikaiak a literes kancsóból milyen folyadékot borítanak a félliteres bögrébe, ami fekete de mégis átlátszó, de azért kíváncsi lennék hogy, miből csinálják, és hogy vajon milyen íze lehet. Ugyanakkor ott is vannak eszpresszós helyek nyilván.
Itt az automata teljesen megfelelő, ahogy néztem, ez még egész barátságosan belőhető úgy, hogy jó kávéból jót főzzön, csak attól hogy automata, még nem ipari, és sajna legalább 10 ember, legalább napi 2 kávét tol le, de inkább többet, úgyhogy a napi 30+ adag már ennek a gépnek sok. Nem ismerem ezt az odea giro-t, vagyis eddig nem ismertem, de szerintem ez nem erre a mennyiségre van még tervezve. Max napi 20-at még talán elbírna. De jobb lenne valami 1-el nagyobb kategória, ami hasonló megbízható minőségűt tudna produkálni akár napi 50-60 adagra is.
Jurák azért inkább jellemzően 100 fölött vannak még használtan is szerintem, bár lehet hogy rég néztem árakat.
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
Arra gondolsz, hogy azok a kis megfröccsenések azt a képzettársítást adják, mint mikor az emberen épp a mérgesmacska üzemmód van, és véletlenül visszanéz a csészébe, ilyesmit lát? Vagy bemegy egy szórakozóhelyen a mellékesbe, és akkor összefut vele?
A nyitottkaros lefolyások nekem is jobban összefuttatják a nyálamat, mint az ilyen statikus képek, ráadásul a kész kávét nehéz fotón visszaadni, mivel kétszeresen is függ a látvány, egyrészt a kép paramétereitől(WB, kontraszt, stb.), másrészt a néző megjelenítőjétől.Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
Verdikt: A sicilia style semmilyen módszerrel nem főzhető le az odea giro-n úgy, hogy ne legyen keserű a végeredmény. És én bármennyire jobban favorizálom a sötétebb, étcsokisabb pörkölést/főzést, ez már nekem is túl sok. Aki még a kerítés túloldalán van(kotyogós, szarvasi, csatos), annak ez ízlik jobban (ráadásul jó hosszan főzve) és a világos citrusost nagyon fújolja. Én ugyan már most jobban megiszom a világosabbakat, azért még mindig az arany középút a legjobb számomra, de sajna olyan egyelőre (itt) nincs. Még a céges kávébeszerzés kifürkészhető útjait nem fejtettem meg, már azért látom kivel kell egyezkednem, hogy jó irányba terelődjön a dolog
Mivel egyelőre kénytelen vagyok a kommersz vonalon mozogni, a jelenleg a legkiegyensúlyozottabbnak a lavazza qualita oro-t érzem. Mintha pont félúton lenne a világos és a sötét között, és mondjuk otthon már képes vagyok citrusos és csokis eredményt is kihozni vele, de az itteni automatánál elég nehéz az őrlési finomságon kívül bármi mást változtatni. Nem tudom hány kazánja van, és azt hogy kezeli gőz/forróvíz szempontból, hűtőcsapolásról se nagyon lehet beszélni, mert automatikusan visszafűti gőzképesre. Azért küzdökAláírás (nem kötelező megadni)
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs