-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
WiZARD
addikt
Nekem eddig 2 pro mondta, hogy a hegyes a jó. (és egyikük ajánlotta a Baristaswag-et)
Bár egyikük a Mottámmal is tudott szépet önteni, de mondta hogy hegyessel könnyebbSoha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
Viszi
Gaggiaval szerettem.
Most LM-val hiányzik vmi testesseg, sűrűség. (Az az érdekes, hogy pont ez hiányzik nekem csomó specialty kavezoban.)Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
-
WiZARD
addikt
válasz Bazsee71 #77122 üzenetére
A Motta jóval vastagabb, letámasztottam, a 100 kilómmal nekifeszültem, de nem sikerült megnyomni. Szerszámmal, műhelyben nyilván menne, de az nem volt kéznél.
[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
Ha nálam valaki (elég sokan) hosszúkávét kér, akkor kérdés nélkül americano-t kap.
Naivan egy darabig megkérdeztem mégis mit akar hosszúkávé gyanánt, mert ilyen hosszan kieresztett izét én nem csinálok, de van helyette americano. Erre mindig jött a kérdés, hogy az meg mi? Amikor elmondtam, hogy eszpresszó+víz, akkor meg fintorogtak hogy felvizezem a kávét.
Mióta nem kérdezem, azóta mindenki elégedett a "hosszúkávéval"
Eszpresszó(dupla) nálam 19g/41g/35 mp. (időben +-2 másodperc még belefér, azon túl lefolyó...)
qvik: Reneka milyen?
[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
Nem akarom egyik felet se védeni, de bárki tud bármilyen kávét, kávézót, pörkölőt regelni, bármiféle anyagi támogatás nélkül is...
(mint ahogy én is megtettem)[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
válasz #25510592 #77467 üzenetére
kávé TDS-t refraktométerrel mérünk, optikai elven működik.
Ráadásul hűvösebb folyadék kell a megfelelő pontossághoz, és eltart egy ideig (pár másodperc) a mérés. Legalábbis a jelenleg erre használt eszközökkel.
Ha azt nézem hogy a fentiek szerint működő VST TDS mérő 730$ (és a pontos méréshez még külön szűrni is kell az eszpresszót) akkor ha egyáltalán megoldható lenne egy átfolyásos mérő, akkor is elég borsos lenne valószínűleg az ára, hogy a körítésről, fejlesztésről, software oldalról ne is beszéljünk...(mondjuk az Atago "csak" 280$)
[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
A hosszú kávé téma margójára - most írt vki a facebookon feedback-et nekünk: "En konkretan hosszukavetvittam, olyan vizes gyenge volt"
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
válasz WiZARD #77030 üzenetére
Erre azóta se jött válasz, szóval továbbra is otthonra keresek filterhez darálót.
10-20ezres Wilfa darálók milyenek? Azt legalább tekerni se kéne, úgyis főleg asszony használja... (viszont utazásra nem tudjuk vinni)
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
válasz zolko74 #78502 üzenetére
Én 3x voltam, 3x csalódtam. Nem mondanám hogy rossz volt amit kaptam, de elájulva sose voltam tőle. Sok más hely van ahol rendszeresen, számomra jobban ízlő kávét kaptam. (mindig, mindenhol doppiot iszok)
A víz kérdés is érdekes. Már tényleg ugyanazt használják mint a CasMo? Mert tudom, hogy ez volt a terv, de amikor utoljára kérdeztem, akkor még mindig csak terv volt, és a kisérletezésnél tartottak...
Amúgy "ipari" (kávézó) szinten vízkezelésre van bármi tippetek? BWT Bestprotect van most, de ennél a terméknél sajnos nem az íz az elsődleges. BWT és La Marzocco Hungary is megerősítette, hogy egyedül ez az amit ajánlanak a BWT vonalról. (hiába van ott a Bestmax Premium, extra Mg-al, ha az lerakódik a gépben, eltömíti, stb)
Az AkVo sajnos még nem fér bele a keretbe. Ha más nincs akkor marad a BWT, addig amíg ez nem lesz elérhető.Arról tud valaki, hogy Flow-ban a szintén hype-olt DC Mina miért lett lecserélve egy "hagyományos" DC-ra? (Persze láttam, hogy az egyik Mina megmaradt)
Az SCA Sensory oktatást hol csinálja? Illetve a többiek milyen keretek közt csinálják? Google-lel semmilyen magyar oldalt nem találtam erről...
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
válasz Bazsee71 #78516 üzenetére
Azt gondolnám azért van/volt Mina, mert az többet tud, ezáltal jobb kávét készíthet.
De így magyarázat nélkül nekem az a konkluzió, hogy annyira nem jött be a hypeolt profilozás, átfolyás szabályzás, hogy az a gép maradjon, és inkább lett egy "hagyományos"Felejtsétek el a Mina kérdésem.
Most látom hogy az új DC XT lett, ami ha jól veszem ki kb a Mina nagy testvére (meg némi extra), és itt is van flowcontrol. Így már más a kép[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
válasz WiZARD #78519 üzenetére
Lehet egyszerűbb lett volna a daráló podcastot meghallgatni mielőtt írok.
Szóval a Mina után mégiscsak visszalépés az XT, és mégsincs meg az adott szintű profilozás. Így mégis a kihúzott szöveg az érvényes
(#78521) Parci: nem tudom, tavasszal amikor gépet akartam venni, és nem tudtam mi legyen, akkor DC is felmerült. De miután T.S. oldaláról a minimális erőfeszítés se volt meg, hogy meggyőzzön, és el akarja adni nekem bármelyiket, így hamar túlléptem a márkán. Eddig nem bántam meg.
Ma szabadnap volt, ilyenkor mindig elmegyünk "idegen" kávézókba, kóstolni, szétnézni, újat látni. Legyen az Budapest, vagy külföld, már általunk ismert/próbált kávézó, vagy új. Ma Bécsben voltunk, asszony 2 helyet nézett ki, egyiket se ajánlom.
The Pelican Coffee Company: a hely jól nézett ki, én szokásos dupla presszót kértem, nekem túl sötét pörkölés, nem ízlett, meg se ittam. Noémi flatwhite-ot kért, neki se ízlett, latteart nagyon gyenge volt rajta, tejhab se volt az ígazi.
Batlhasar kaffee bar: a hely szintén tetszett, késő volt, kevés fény van bent. Reggeli tapasztalat után gondoltam most majd megkérdezem milyen kávé, és mindenképp a világosabból kérek, de láttam hogy mindkét őrlőben kb hasonló árnyalatú kávé van, sötétben nem tűnt annyira sötétnek... Amikor elkészült a dupla, és láttam hogy az üvegpohárban több a crema mint az alján a kávé, akkor már rossz érzésem volt. Utána megéreztem a szagát, majdnem eldobtam, belekóstolni nem mertem. Noémi is duplát kért, ő belekóstolt, utána talált valami harapnivalót, ami elvette a szájából a rossz ízt... Megkérdeztük van-e esetleg valami világosabb, de mondták hogy nincs.Sokadszor futok bele, hogy Nyugat-Európában neten kinézett specialty kávézóban kifejezetten sötétre pörkölt szénből készült löttyöt kapok. Fura, mert itthon megszoktam, hogy specialty kávézóban elsődlegesen világos pörkölés van, esetleg itt-ott sötétebb is. Arra fele (Svájc, Ausztria, Németország) vagy alap volt hogy a sötétből adnak, ha nem szólok külön, vagy nem is volt egyáltalán világos pörkölésű kávéjuk.
(persze tudom, én vagyok a hülye, mérnem kérdezek előre, hogy miből dolgoznak)
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
válasz PeterAgos #78836 üzenetére
Szia! Örülök, hogy ízlett a kávé
kb 1 héttel ezelőttig a Mormora volt az őrlőben. 89 vagy 90 fokon készíttem belőle a kávékat, már nem vagyok benne biztos, hogy mennyi volt. 19g őrleményből 41g kávét csapolok, 35 másodperc alatt. (6 bar nyomást használok, bár ízben a 9 barhoz képest elhanyagolható a különbség)
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
válasz sz.zs. #79076 üzenetére
Továbbra is keresek otthonra, filterhez jó darálót.
Tud annyival többet a többi, a Commandante-hoz képest, amennyivel többe kerül?
(na meg ott van féláron a szegedi...)Asszonynak megint fontos volt valami új kávé, vett egy csomag Per Nordby karácsonyi kávét - Julkaffe.
Eddig nem tudtam mire mondják sokan, hogy fás. De azt hiszem most rájöttem. Beleszagolva olyan mintha kávéval illatosított faforgácsot szagolnék. Ugyan fából még nem főztem teát, de úgy képzelem hogy annak lehet hasonló íze, ahhoz ami ebből lett akár presszóként, akár filterként próbálva. Ilyen még nem volt, de erre még asszony is azt mondta, hogy nem ízlik neki
(pár hete kaptam mintát a Clevercoffee-tól, azok is hasonló - fa - ízvilágúak voltak, legalábbis a 4 zacskóból 2 amit kóstoltam, másik kettő ment anyósnak az automatába kóstolás nélkül)[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
válasz xemelon #79106 üzenetére
Valami habszerűséget leginkább talán zabból lehet. (rizsből és sima mandulából kb semmit. Az alpro féle professionalból lehet próbálkozni (nekem jó még sose lett), de az meg Tescoban nincs)
Tejhabot egyikből se.(DM-nek van valami barista zab-ja)
[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
Ez hol volt leirva? Ezzel én is küzdök. Első körben felpoliroztam a felületet, ez segített valamennyit, de így is tapad... Bár kocogtatva a nagy része lejön.
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
Ma többek közt a Budapest Baristas-ba szaladtunk be egy kávéra. Bátran mondom hogy életem eddigi legjobb duplája volt, ilyen édes, gyümölcsös kávét még talán sose ittam.
Sajnos tényleg rohantunk, és rossz szokásomhoz híven meg se kérdeztem mit ittam... (remélem FB-on válaszolnak a kérdésre)Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
válasz PeterAgos #79702 üzenetére
Nekem bevált az egyengető, jobban bejött, mint a kevergetés (WDT), vagy rázogatás, ütögetés
Egyenesen tamperelni is könnyebb így.Milyen rugós tampert használsz?
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
válasz Bazsee71 #80182 üzenetére
Köszi. Örülök, hogy ízlett minden.
Sajnos a minőségi teát kevesen keresik, mindenki a kommersz, ízesített teákat keresi elsősorban. Akárcsak a kávé, kevesen keresik, ismerik a minőségi kávét, inkább a mennyiségre mennek, azt hiszik attól lesz jó nekik ha 35 féle közül választhatnak, nem pedig attól ha 1 (2) fajta van tökéletesen elkészítve.
Bízom benne, hogy előbb-utóbb a minőség fog nyerni.Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
Nem vagyok benne biztos, hogy az megég. Inkább arra tippelnék, hogy a Reneka szélén nincs lyuk, egy VST-hez képest nagyobb a "keret". Így az a rész csak átázik, de nem kivonatolódik.
(eleve ez a "megég" szó nekem fura. 200 fok körül pörkölik a kávét, utána a 90 fokos víztől megégne?)
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
Most jött meg az otthonra szánt kézidaráló - Comandante C40 mk3 nitro
Elsőre nagyon minőségi benyomást kelt (ennyiért legyen is), első V60 is jól sikerült, asszony első reakciója az volt, hogy ez egész más mint ami otthon eddig volt, és sokkal finomabb, gyümölcsösebb, olyan mint amit az ek43-mal csinál.(Otthon eddig egy első verziós hario skerton volt, a kése is elég kopott, tekerni is nehéz a C40-hez képest.)
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
-
WiZARD
addikt
válasz Nibiru #81536 üzenetére
Én már 1x feldobtam a nyomás témát (igaz a másik irányból), de nem nagyon jött rá válasz...
[link](június óta 6 bar-on készítem a kávékat, elégedett vagyok az eredménnyel, és mástól se volt még panasz, a topicból is voltak páran már, akik kóstolták )
[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
Van valami tippetek, hogy állítható hőmérsékletű, hattyúnyakú vízforralót honnan lehet venni?
(ahol van is raktáron, vagy belátható időn belül szállítanak)Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
válasz Csápájev #82406 üzenetére
Csak világos pörkölésű kávéval foglalkozó speciatly kávézó tanfolyamán mégis mit vár?
Mi is voltunk Madal-os tanfolyamon, szerintem kifejezetten jó volt.
(#82407) vendingo:
A "milyen kávé van?" kérdésre nehéz jól válaszolni, ha nem tudjuk mit akar a kérdező.
Van aki az említett felsorolást akarja, van aki arra kiváncsi hogy milyen ízesítések vannak, van aki arra hogy 100% arabica-e, van aki pörkölésre, másik származára, harmadik meg a pörkölőre... Ha mindet felsorolom, akkor a nagyrésze hülyének néz, és nem tud mit kezdeni az infóval.
Van aki bejön a kávézóba, odaáll a pulthoz, és közli hogy "kávézni szeretnénk" mondom ok, majd kifejti: "3 db kávét kérek", amikor visszakérdeztem hogy milyen, akkor megismételte hogy kávét kér, és kvázi engem néz hülyének hogy mit nem értek ezen.... (talán eszpresszóra gondolt, legalábbis nem hozta vissza)A másik kedvencem aki "hosszúkávét" kér. Kezdem úgy érezni, hogy sose fogom megtudni mit akarnak ezek. Americano nem jó csomó embernek, főleg ha megkérdezi mi az, és meghallja hogy forró vizet öntök a kávéba. Van aki eleve valami tejes dologra gondol.
[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
válasz Csápájev #82411 üzenetére
Lehet menni vegán szakácstanfolyamra, és várni hogy a steaksütés rejtelmeit megismeri valaki, csak utána ne szídja, ha mégse jött össze, esetleg említve se volt...
[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
válasz Csápájev #82413 üzenetére
Ők ezt írják magukról, valaki elment erre a tanfolyamra, és szídja őket hogy az olaszos vonal kimaradt.
"Barista tanfolyam és képzés anyagunk a hagyományos olasz barista iskolán túllépve, az “újhullámos” kávé kúltúrát helyezi előtérbe, komolyabb amerikai és nyugat-európai befolyással."szerintem kár tovább ragozni
Mellesleg az ott tanított precizitás, örlő beállítás, gépek használata, latteart, kávékészítés szerintem pont úgy működhet olaszosra pörkölt kávéval, mint világossal.
Viszont hallottam már pár barista képzésről, ahol még ezek is kimaradnak[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
Ha az, hogy számomra ihatatlan a "klasszik vonal", ezáltal elkészíteni se tudom "jól" (mert nem tudom milyennek kéne lennie), az azt jelenti, hogy szakmaiatlan vagyok, akkor legyen.
Bár szerintem ízlésen kár vitatkozni.
Én pedig ha egyszer szakácstanfolyamra akarok menni, hogy jó húst tudjak sütni, akkor tuti nem egy vegán étterem által tartott tanfolyamot fogok kinézni magamnak, bármennyire is az lett a konklúzió, hogy ott is illene ezzel foglalkozni.
[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
válasz soldier2 #83355 üzenetére
Közben Scott Rao szerint az EK szar, mert gyárilag nincs beállítva, és szarakodni kell a beállítással hogy párhuzamosak legyenek...
(lehet, hogy az én igényeim nincsenek elég magasan, vagy csak mázlim van és jó az EK-m, de azért elég jó presszókat készítettem már vele, még ha SR szerint nem is lehet.)
[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
válasz GAgyiXyXy #83547 üzenetére
Én nem nézem le az olaszokat, ott van pl a Gardelli
Amúgy ittam Rómában jó kávét. 1 helyen (ezen az 1 helyen mertem kávét inni ), miután megláttam valami világos pörkölésű SO specialty kávét. A barista srác meglepődött hogy van aki abból kér és látszólag tökre örült is neki.
Italy invented coffee culture. Now it’s a coffee time capsule.
Ahogy látom azért van még aki nem esik hasra egy kávétól, csak azért mert olaszok
Dale Harris, a Brit who won the 2017 World Barista Championship, compared Italian espresso to a hot dog in New York City. “It’s super cheap. It’s super authentic. No, it’s not objectively good,” Harris said. “The product has to be cheap because that is what the market demands. You have to roast it darker or blend it to cover up some of the defects. It’s a heavier, rougher product.”
[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- EA Sports WRC '23
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Melyik tápegységet vegyem?
- Aliexpress tapasztalatok
- Kerékpárosok, bringások ide!
- PlayStation 5
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Telekom mobilszolgáltatások
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs