- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen routert?
- Musk átirányította a Teslának szánt AI-chipeket
- Az AI függővé teszi a bankokat a big tech-től
- Opera böngésző
- Amazon
- Facebook és Messenger
- Nem szavazza meg Musk 56 milliárd dolláros csomagját a norvég állami vagyonalap
- Synology NAS
- Windows 11
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
zolnagy
őstag
válasz farsang #96648 üzenetére
Rendben
Bár annyira kényelmes használni, hogy nem szívesen. Verti topiktársé volt előtte, aki kitalálta a garattölcsért hozzá, ami egy nagyszerű találmány, és nagyban leegyszerűsíti az őrlést.
Hacsak nem kap el a NZ láz, ami a topik jó részét már megfertőzte.[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
válasz daninet #96654 üzenetére
Ez a kinézet azért elég szubjektív dolog. Nekem a Rancilio Silvia például kifejezetten tetszik (élőben jobban néz ki, mint képeken), bár tény, hogy az is 1 bojleres, tehát neked felejtős (igaz van az új Pro verzió, de az 2x annyi, mint a kereted)
Dual boileres gép újonnan nincs ennyiért, használtan se nagyon, max QM Silvano, vagy azzal egyenértékű gépek, de pl a Silvanonak nem nagy a gőzteljesítménye, bár az tény, hogy legalább nem borítja fel a gőzölés a kávébojlert, mert külön thermoblokk gőzöl.
Én ennyi pénzért erre a célra valamilyen HX-es gépet vennék használtan. Nekem nem volt HX, mert nem kellett ilyen célra, de a többiek itt biztos segítenek.
A gépek többsége szabvány 58 mm szűrőt használ és dupla kifolyó általában gyári, de lehet hozzájuk mindenfélét venni, szóval az nem lehet gond.[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
Az eredeti (nem az utángyártott) Silvia. Többször próbáltam, de talán egyszer, ha nagyjából jó lett. Mindig visszatértem a QM0800-hoz, amivel meg már csukott szemmel is megy (kis túlzással). Valahogy nem adja, bár nem is szoktam gyakran gőzölni, csak vendégeknek, meg gyerekeknek.
-
zolnagy
őstag
Az igazi itt is a jolti féle vízterítő lenne. Ő ugye ecm casa-ra csinálta meg, ami egy az egyben kompatibilis volt a QM Silvanora is, de GC-re át kéne tervezni a felső részét.
Ma kipróbáltam a gyári alut. Mintha tényleg szebb lenne a vízterítés és mintha tényleg finomabb a kávé, de hatalmas különbséget nem tapasztaltam. Az is lehet, hogy placebo. Mindenesetre 1 próba nem próba. Verti itt írta, hogy lehet megmunkálni kúposra a rezet, majd visszakeresem, de ha esztergályos kell hozzá, akkor részemről felejtős. -
zolnagy
őstag
válasz LazacX #97096 üzenetére
Nincs mit. Most elolvastam amúgy a tesztet részletesen és nem a kotyogóshoz ajánlotta a 22-25 klikket, hanem a V60-hoz, kotyogóshoz nem volt érték. Én inkább 30-as állással próbálkoznék red clixel kotyeszhoz.
Szerk: most néztem a papírját: 15-20 klikket ír kotyeszhoz (tehát a red clix 30 sztem jó lesz)
[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
A leírt felhasználásra én is vmi DB gépet gondolnék optimálisnak, persze azt meg is kell tanulni használni. Nem tudom, hogy az ismerősöd készített-e valaha eszpresszot, tisztában van-e az alapokkal, tud-e tejet gőzölni. Ha nem, és nincs is rá affinitás, akkor én is egy jó ipari POD gépet bizosabbnak gondolnék, mert azzal nem lehet annyira félre menni, mint ha valaki egy jó DB gépet rosszul használ (lásd a hazai helyek többsége).
DB gépből persze nem kell egy Linea PB a fenti felhasználásra
Lehet jó használt, felújított gépeket is kifogni (én megkérdezném Fragolát, lehet tudna segíteni). Ha új kell, lehet megfelelne egy Rocket R58 is a fenti pár kávéra: [link] -
zolnagy
őstag
Sztem nem lenne overkill, mert kb ilyen felhasználásra lett tervezve. A Linea PB, az overkill lenne . Persze, amit most mgy topiktárs ír, abból én már el is vetettem. Valószínű egy jó masszív ESE POD gép lesz az ideális, ahogy blaze is írja.
@Csápájev, én úgy értettem, hogy nem a vendégek csapolnak, hanem a tulaj. De most elolvastam mégegyszer, tényleg úgy írta, hogy "vagy a vendégek". Ebben az esetben viszont már biztos, hogy max ESE POD gép az, ami szóba jöhet. De én azt sem engedném meg a vendégeknek használni. -
zolnagy
őstag
válasz Sic.Transit #97219 üzenetére
Mi számít korrekt víznek?
-
zolnagy
őstag
válasz Petyuska111 #97297 üzenetére
A marketingszöveg mindent elbír. Ennél jóval drágább karos gépekhez is odaírják (mert adnak hozzá egy podos szűrőt is), de a valóság az, hogy szar lesz a kávé ESE PODból. Az ESE PODhoz célgép kell, amit arra és csak arra terveztek.
-
zolnagy
őstag
válasz Petyuska111 #97302 üzenetére
Sajnos nem tudom, nekem már nincs Podos gépem, de itt biztos írnak pár tippet, akiknek van.
-
zolnagy
őstag
-
zolnagy
őstag
válasz SoundON #97329 üzenetére
Reggel megpróbáltam ezt a kézivel durván elődaráltat használni, de nálam nem jött össze, mert nem indult el a mazzer mini-e, miután betöltöttem a commandantéval előre durvára őröltet. Szóval nálam ez biztos, nem lesz napi rutin. Próbáltam megmozgatni, de semmi, durvábbra állítottam, nem mozdult. Kiporszívóztam a garatból, akkor sem. Végül kitekertem a felső kést, akkor lett jó.
Az igazság az, hogy az f64 evo kés amúgy is határeset a minibe. Nekem egész babokkal nem volt gondom, még a világosakkal se, de itt többen írták korábban, hogy a mini-e nem indult el nekik ezzel a késsel.
Remélem a tengely központosságára, pontosságára ez a kés nincs negatív hatással, mindenesetre, ha cserélem, valószínű SJ kést kap majd. -
zolnagy
őstag
válasz zolnagy #97416 üzenetére
Ma ismét próbálkoztam a dupla őrléssel, de most már mindkettőt a commandantén toltam át. Nálam elmaradt a hűha érzés. Nem volt rossz a kávé, de nem mondanám, hogy egyértelműen jobb, volt, mint a sima egyszeri őrléssel. Ellenben sokkal macerásabb. Mindegy, próbának jó volt.
-
zolnagy
őstag
A manométerem kezdi megadni magát a GC-ben. Remeg a mutatója rendesen, miközben a karon mérve szép egyenletesen kúszik fel a nyomás.
Most ilyenem van: [link]
Ha 40mm-ben keresek kapilláris csővel, akkor ez van, meg egy orman. Viszont sokkal nagyobb a választék kapilláris cső nélkül.
Lehet valahol csak kapilláris csövet kapni? (mindkét végén csatlakozóval) -
zolnagy
őstag
válasz hogyaza #97445 üzenetére
Kiszedtem a manométert, megmelegítettem a kapillárist és pár csepp víz jött ki. Ezzel egyidejűleg a T idom manométer csatlakozó ágába beépítettem egy plusz könyököt, abba meg egy szűkítő fúvókát, így a manométer felé is szűkítőzve van.
Mindenesetre most jó lett, köszönöm a tippet.Itt a T idom a rézcsövön. Az alsó ágára van kötve a manométer, most már szűkítőzve.
-
zolnagy
őstag
-
zolnagy
őstag
Itt azt látom, hogy a legtöbb embernek az [itt] látható manométer van beépítve a gépébe. Valaki lemérné nekem a mélységét? Jó úgy is, hogy beépített állapotban a ház belső falától mennyi a vége.
Köszi! -
zolnagy
őstag
válasz fragola.6035 #97494 üzenetére
Mármint a karra szerelt nyomásmérő, vagy a beépített?
-
zolnagy
őstag
válasz fragola.6035 #97496 üzenetére
Hát már én is arra gondolok...
Már eszembe jutott, hogy a fém házas 40 mm méretű manométer nem fért be, mert szar helyre csináltam a furatot a házon és a menetes vége elakadt a bojler csavarjában...
Szóval most 3 lehetőségem van. Vagy veszek egy ugyanilyet: [link] , mert ez rövidebb, vagy veszek egy 50mm-est, pl ezt: [link] és kibővítem balra és fel a furatot, vagy veszek egy ilyet (ez 40 mm): [kép] , levágok a menetes részből, és ráforrasztom a mostani kapilláris csövét.Te melyik megoldást javasolod?
-
zolnagy
őstag
válasz fragola.6035 #97499 üzenetére
Hát igen, én 5mm-el lejjebb fúrtam. Az az 5mm meg is oldaná a problémát...
Nem tudom, hogy tudtam így elcseszni, mikor egyszer már megcsináltam jól egy korábbi GC-n. Na mindegy, majd valahogy megoldom. De jó lenne valami minőségibb manométer, mint ez a Vibiemme.[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
Általában másoktól is ezt olvastam anno, és nekem is lejjebb kellett menni a hővel. Nálam be van állítva egy 4 fokos offset, mert anno (nem pontosan) ennyit mértem ki a kifolyó víznèl. Ennek tudatában most pl Roastopus Starfisht készítettem 90 és 92 fokos pid beállítással. Mindkettő jó volt, de más ízt adott. Klasszikabb kávékat akár 5 fokkal is lejjebb kell venni ennél.
[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
pumpaszabályzót nem nagyon használom. Korábban egy Brasilia Ladyn próbálgattam. Akkor az volt a tapasztalatom, amit itt is többen leírtak, hogy klasszik kávéval nem érdemes használni, mert csak rosszabb. Világosabb pörköléssel lágyabb ízek jöttek, ha hosszabban előáztattam és kb 6 barig engedtem fel. Ugyanannál a kávénál az utóbbi “profilozáshoz” finomabbra kell őrölni. Ezt úgyis tapasztalod, ha kipróbálod.
Ennél mélyebben én nem mentem bele.[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
válasz gyuri860213 #97990 üzenetére
Szerintem az a mágneses csőr max szép, de nem funkcionális.
A mazzernél ki kell sepereni a garatból az örleményt, erre ez a csőr nem alkalmas. Vagyis majdnem. Darálsz, leveszed, kisöpröd, de akkor már nincs ott a csőr. Ha aláteszel valamit, a fele mellé megy. Szerintem tölcsér kell, de ez csak az én véleményem.Itt a korábbi hozzászólásod a videoval: [link]
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Parfüm topik
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- XGS24 - Befutott a Dragon Age: Veilguard új előzetese
- Notebook hűtőpad
- Politika
- Óvodások homokozója
- Empire of the Ants - Az év végétől építhetünk saját hangyabirodalmat
- KuKirin G4 - a sebesség ára
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- További aktív témák...
- Nike Air Force-1 Photon Dust (ÚJ)
- DJI AVATA Pro-View Combo (DJI goggles 2) +Fly more Combo FMC +Motion Controller +RC2 +koffer
- IGAZI RITKASÁG: Számozott, limitált kiadású Assassin's Creed Valhalla Orlog Deluxe Edition
- BABOLAT AERO PRO TEAM 280 grammos teniszütő és labdaszedő
- Eladó Radiomaster Ranger Micro 2.4GHZ ELRS Module
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen