Új hozzászólás Aktív témák
-
#89309696
törölt tag
Hali.
Aki kapszulás vagy párnácskás gépet használ, mennyi kávé az ami normális ízt meg krémességet ad? Martello Smart gépet vettünk, Aldiban kapható hozzá minden, de kapszulánként 6g kávé van benne, hosszú kávét innánk és a 2 deci vizet átengedve rajta vízízű. Két kapszulát kellene belefőzni?
Előtte volt egy párnácskás valami gép, az 10g per párna volt Amaroy az Aldiból, az érezhetően jobbat csinált. A kávé mennyiségével lehet a baj vagy más gépet/kapszulát/párnát kellene keresni?Olyan gép kellene amit fel lehet tankolni Aldi/Lidl/Penny/Tesco vonalon. Elsőre egy Bosch Tassimo Joy volt véve, de kibontáskor derült ki, hogy ez valami egyedi vonalkódos beszerezhetetlen kapszulával működik csak így vissza is küldtük a 14 napos elállással, szerencsére netről vettük azt.
Nem akarunk darálgatni, sem töltögetni, de nem akarunk 3-1 kávéport sem inni, ezért esett a választás a kapszulás, párnás gépekre.
Eddig egy sima Szarvasi gépet használtunk, classic Omniával, de.... Túl kommersz, meguntuk. Próbáltunk pár más kávét bele, de az se győzött meg, ezért mentünk át a párnás/kapszulás gépekre. -
#89309696
törölt tag
Na az Aldis Martello Smart ma beadta derekát, kb 30 kávét főzött le és most délután bekapcsolásnál már furcsa volt, hogy nem serceg benne halkan a víz. Hát mert nem is melegíti, nem alszanak el a lámpái sosem, nem is enged kávét főzni. Gondolom fűtőszálnak annyi, megy vissza garanciába.
Eddigi használat után amit mondani tudok róla, hogy olcsó, Aldiban mindig utántölthető és ez jóság benne, viszont nem csinál ízlelőbimbót kápráztató kávékat, inkább csak sima egyszerűeket. Hiába van a kapszulás dobozokra mindenféle jóság írva. Nem rossz, de simán csak átlagos. -
#89309696
törölt tag
Én most a sima ráfolyatós teafőzős-kávéfőzős gépbe dobok bele két natúr univerzális párnácskát és átfolyatom rajta. Így se rossz. Holnap visszaviszem a gépet az Aldiba, gondolom adnak másikat aztán még meglátom, hogy marad-e vagy elpasszolom és veszek valami mást.
-
#89309696
törölt tag
Ja, hogy a 600 Ft-os kacatra igényelte a 2000Ft-os kedvezményt. Oké. Akkor nem csak én szoktam ilyeneket csinálni mikor az Iponon az ingyen postát pár darab vezetékkel elérem, mert termékszámra megy X összeg alatt. Bár az nem ennyire nagy spórolás, de spórolás.
[ Szerkesztve ]
-
#89309696
törölt tag
A tejet beraktam a szekrénybe, a cukrot meg a hűtőbe. Asszem ideje elgondolkozni rajta, hogy a kávé elkészítése előtt is kellene egy kávé, az ilyenek kiküszöbölésére.
-
#89309696
törölt tag
Hát azon a Nébih kávéteszten a Martello amit épp iszok az utolsó előtti lett. Mondjuk mondtam én is, hogy nincs valami komoly ízük, de olcsó és könnyen beszerezhető az Aldiban, ennyi előnye van.
Sajnos a csokis csak limitált volt, hogy rakják bele.
Azt is vizsgálhatták volna, hogy a műanyag kapszulából hosszú idő vagy a forró víz hatására oldódik-e ki valami.Egyébként mennyi koffein lehet egy ilyen kommersz kapszulában, mint a Martello? Vagy hány gramm kávét szoktatok beletenni egy adag kávétokba, aki nem kapszulásat iszik?
-
#89309696
törölt tag
válasz #49155328 #647 üzenetére
Igen, nekem is ez a gyanús, hogy akármilyen gépet veszek figyelembe a kávépogácsa sokkal nagyobb amit lefőznek, mint egy kapszulában ami van (ennél a Martellonál, de a kapszulás gépek nagy része eléggé spórol a kávéval). Meg hát érzem is, hogy nem érzem.
80-90 mili víz megy át rajta, de a felénél már kiszőkül és a végére tiszta víz jön. A krém a tetején 2-3mm ami 5 perc múlva el is tűnik.Nem bánom amúgy, mert nem is akarok sok koffeint bevinni.
Mostanában amúgy már tej nélkül iszom, sokkal finomabb így. Cukor az viszont kell, 3 kocka kell a 2 deci kávéba (amcsi kávé, vízzel hígítva). -
#89309696
törölt tag
Hát lehet, hogy nem sokáig lesz meg ez a gép sem... Az első Martello 30 kávé után nem fűtötte fel a vizet, nem is engedett kávét főzni. Gariban kicserélték másik gépre, 15 kávé után megváltozott a hangja és alig akart a víz jönni belőle, eltűnt a nyomás. Gariban megint kicserélték, de ezt egy másik boltban, másik színűre cseréltem, hátha csak egy selejt széria volt.
Ma reggel ez a harmadik gép 40 kávét főzött eddig, kávéfőzés felénél roppant egyet és elállt a víz, nyomta ki a kapszula mellett. Jött rendesen a víz belőle addig, tehát nem dugult el. Leállítottam, kivettem a kapszulát az nem volt megsérülve tehát a gép csinált valamit. Betettem egy másikat, azt lefőzte rendesen, de nem vagyok biztos benne, hogy ez a gép is hosszú életű lesz. Nagyon gyenge eresztés ez az Aldis Martello sajátmárkás cucc, mind a kávék, mint a gépek. Használom amíg bírja, de utána nem veszek többet ezekből. Csak még nem tudom mire cseréljem. Egy Bosch tassimo joy volt előttük, de abba meg drága a kapszula és csak netről lehet rendelni kb. -
#89309696
törölt tag
Most főztem vele megint, működik rendesen. Lehet csak egyszeri hülyesége volt és rendben lesz sokáig.
Elég nagy tud lenni a minőségi szórása az alacsonyabb kategóriájú termékeknek, itt is ez lehet a gond.Egyébként azon is gondolkozom, hogy a kapszulás gépeket kéne elhagynom.
Van egy kotyogósom ami nem kotyogós, csak olyan (tehát nem nyomáson főz súllyal lezárva). Meg van egy sima vizet ráfolyat és átfolyik a papírszűrőn. Bár én a kotyogósnak nem vagyok híve, keserűbb a kávé abban vagy valamit rosszul csinálok, elvégre a kapszulások is hasonló elven csinálják. A papírszűrősnek meg nincs elég erős kávé íze, a színe is világosabb. -
#89309696
törölt tag
Ja, hogy a ráfolyatós kávéfőzés mint technológia szar. Amit el is hiszek, elvégre egy csomó ízanyag benne marad. Ennél a török vagy arab módszer sokkal jobb, ott kevergetik is.
Viszont normális ízt valószínű csak nyomás alatti elkészítés fog adni, de a kotyogós keserűre főzi. Akkor valami Szarvasi féle kávégépet kéne vennem? [link] Mondjuk működésileg ez is teljes mértékben a kotyogósra alapoz. -
#89309696
törölt tag
Az is igaz. Bár láttam már olyan kotyogókat amibe többméretű szűrő van. Olyat is amin egy pici lyuk van, hogy azon átpréselődve nagyobb nyomás legyen, gondolom ez valami espresso utánzat lenne.
Ami most van az a hagyományos 4 személyes még a 90-es évekből, azzal nem is fogok jót főzni sose. Kapni viszont kisebbeket is. Sőt olyat is ami elektromos fűtőbetéttel van alul. Bár annyi erővel vehetek Szarvasi félét is. -
#89309696
törölt tag
Fúha. Van két csomag kapszulám ami nem tudom milyen gépbe való, csak úgy kaptam. Mivel gépet nem fogok hozzá venni, hát kibontogattam hármat, ez 18g körül van és török módon cukros vízben megizéltam. 60 fok környékén raktam bele a kávét és 95 fokon vettem le, még kavargattam kicsit és bögrébe töltöttem szűrőn át, 3 deci lett. Tudom nem így kell csinálni, de lusta vagyok.
Van kesernyés íze, de nem annyira durva. Viszont érdekes ízében és illatában is érezni édes gyümölcsösséget. Nem volt rossz.Viszont kinyílt az agyam is, mindent Imax-ben érzékelek.
[ Szerkesztve ]
-
#89309696
törölt tag
Ma kipróbáltam, hogy egy kipucolt Martello kapszulába raktam kávét, jól megtömtem, mint állat, a 6g-os kapszulása 7g-ot bele tudtam gyűrni. Kapott az alja ugyanúgy szűrőpapírt ahogy gyárilag is van. Féltem, hogy nem fogja átnyomni rajta, ehhez képest olyan könnyen átfolyt, mintha kapszula nélkül indítottam volna el és a színe is világosbarna lett, íze is gyengébb. Ezek szerint a turpisság a gyári kapszulánál az aljában lévű szűrőpapírban van, az annyira sűrű visszafogja a vizet és úgy alakul ki a nyomás.
-
#89309696
törölt tag
[link]
Érdekes egy kávékészítési mód. -
-
#89309696
törölt tag
Egyébként igen, ha sok víz van átnyomva a kávén akkor olyan ízek is kijönnek belőle amitől keserű lesz. A teafőzést is sokan elrontják ezzel, meg azzal, hogy elkezdik a kanállal nyomkodni a tealeveleket, teafiltert, hogy jobban ázzon.
Az arányok sokak kicsit talán, 40 milit én nem öntök fel 2.5 decire, ennyihez duplakávé lenne ildomos, persze akkor sok a koffein. De hát minél többet alszunk annál rövidebb az életünk. -
#89309696
törölt tag
Az extrém krémet biztos, hogy a centrifugálással belevert levegővel oldja meg, a kávésznobok nem tudom ezt elfogadnák-e, de ez nem kávésznob topik.
Nekem tetszik, főleg a sok kávé. Ezeknek a kapszulás gépeknek a halála a kevés kávé, 6-7g van belerakva csak, mikor egy rendes kávé 10-20g között van. A vonalkódos rendszer is jó, nekem az is tetszik.
Viszont a magyar árérzékeny, a 10db kapszula nem lehet több 800-1000Ft-nál, nem veszik meg. A Bosch gépei is ilyen vonalkódos, 2000Ft/16db csomagban vannak és az értékelések háromnegyede arról szól, hogy a kapszula ára miatt cserélték le. Nekünk is volt, mi is amiatt. Na meg mert csak netről lehetett rendelni. -
#89309696
törölt tag
Teánál is a fő fontosságú alapelv az áztatási idő és a víz hőmérséklete, ahogyan a kávénál is, úgyhogy egyáltalán nem hülyeség a dobozra írt dolgot betartani. Bááááár. Nekem furcsa, hogy a Herbária vagy a Naturland, nem emlékszem pontosan összes gyógynövényes teájára ugyanannyi áztatási idő és hőmérséklet van írva.
Én a szabvány angol bögrébe csinálom egy filterrel az 2.2 vagy 2.3 deci, nem emlékszem pontosan. Gárdonyi filteres gyümölcsteát szoktam venni, vacakoltam egy ideig szálas teával gyümölcsből és zöldből/feketéből is, de meguntam.
Munkahelyen a közös teánál meg a literenként egy filter arányt tartom, az sima Pickwick/Lipton gyümölcs és Sir Morton fekete felesben (4 litert főzök általában 2-2 filter).[ Szerkesztve ]
-
#89309696
törölt tag
válasz Mr.Csizmás #758 üzenetére
Ez chilles cucc, otthon délután melóból hazaérve eljátszadozik vele az ember. Nem való a reggeli rohanás előtt, meg a többszemélyes kávék elkészítésére. Az ára miatt nem topik on, mert amúgy lehetne. Keresni kell egy 10 rugóba kerüli koppintást róla aztán kezdődhet a móka.
De mi itt azzal játszunk, hogy a lefőzött műanyag kapszulába hogyan tegyünk bele másfajta kávét 80Ft-ból. Egy 60 ezres félig divat, karos presszópréselő az egyértelműen a másik topik kategóriája. Ennél jobban már nem is lehetne.[ Szerkesztve ]
-
#89309696
törölt tag
Én egy ideje az Aldis Martello Smart kapszulással teát főzök. Nem ördögtől való, mert vannak olyan gépek amikhez teát is kapni kapszulában, Bosch gépe is tudja pl. csak az a vonalkód alapján úgy melegíti, adagolja a vizet.
Szóval egy elhasznált Martello kapszula kiürítve, belefér kényelmesen két filter, alufóliával lezárom és mehet a gépbe és frankón le is főzi. Nem ázik elég ideig, gyorsan átmegy rajta a víz és nem elég meleg sem hozzá, de tulajdonképp majdnem olyan jóra megcsinálja. Ilyen célra mindenképp olcsó párszáz Ft-os filteres kommerszeket használjatok el, azokhoz jó.
-
#89309696
törölt tag
Van a Bosch gépeihez is teakapszula, csak ugye nevetséges árakon. A kávék is drágák bele, 1700-2000Ft körül van a 16db, van ahol 8+8-as kávé és külön kapszulában tejpor ugyanennyiért (tehát dupla áron kávézol már), de a teák is ennyiért mennek. 400-500Ft-ból meg veszel filterest 25 darabosat és kétlem, hogy ezekbe a kapszulákba jobb minőségű tea lenne, mint a filteresbe. A forró csokija is csak 8 darabos ugyanennyiért, meg az összes érdekesebb ízű kávéjuk. Nevetséges ára van, ezért is adtam el a Tassimo Joy-t miután elfogyott a hozzá adott ajándék szett kávé. Nem voltak rosszak egyébként, de embertelen az áruk.
Azóta Martello van amit a csórók használnak, sajnos a csokis kávét megszüntették ők is csak tudnám miért... Azóta csak kommerszebb kávékat kapni bele, talán 4-5 féle összesen.[ Szerkesztve ]
-
#89309696
törölt tag
Most belegyűrtem 3 filtert a kapszulába, nagy nehezen az ajtófélfán lapítva sikerült belenyomnom. Így már lassabban megy át a víz és finom is lesz, de ugyanannyi vízhez amihez 1 filter kellene elég pazarlás. Viszont így legalább megiszom, mert amúgy meg a szekrényben molyosodnak, van ami már két éve ott van. Én nem veszek ilyeneket, mind karácsonyi vagy születésnapi vagy szülőktől ajándék. Ez erdei gyümölcsös Saga volt pl. az a kerek lapocska filter, madzag nélkül, de van még jó pár doboz Pickwick, Lipton, Sir Morton is.
Mondjuk azt nem tudom, hogy a gép mechanikája meddig bírja majd, hogy kicsit nehezebben megy bele, mint a gyári kávékapszula. Mondjuk amióta nincs a csokis kapszula, meg semmi érdekes ízű kapszula hozzá azóta nem is használtam, úgyhogy úgy is kuka vagy szekrény teteje lesz a vége a gépnek. Valami olyan kapszulás kéne amihez kapni csokis, kakaós, vaníliás, fahéjas stb. ízesítésű kávékat. Bosch-hoz van, de az meg nagyon drága és csak neten rendelhető.
-
#89309696
törölt tag
Ez egy nagyon jó kérdés. Lustaságból. Megpróbálom majd kibontott filterrel, de akkor vágnom kell az egyik filterből egy karikát szűrőnek a kapszula aljába.
Végül is ez semmivel se különb a ráfolyatós teafőzésnél. Az is kávéfőző és legtöbben teafőzésre használják.
[ Szerkesztve ]
-
#89309696
törölt tag
Na végre, megjelent valami új vaníliás kapszula a Martello géphez. Úgyhogy most elővehettem újra, egész jó amúgy. Bár azt már észrevettem, hogy ezek a Martello kapszulák illatban nagyon jónak ígérkeznek, ízben viszont csak fele, nem rossz, de elmarad.
Kár, hogy csak kommersz izé van hozzá, régen volt csokis ami megszűnt, most van vaníliás ami szintén limited, tehát ez is meg fog szűnni...
Azon kívül meg a barna crema gusto kapszula ami valamit ér benne, a többi olyan meh semmilyen. Kár érte, hogy nem foglalkoznak vele.Lehet át kéne térni Nespressora. Csak az ár... Az Aldis izé valami 70Ft környéke, a Bosch kapszulái 120Ft körül, a Nespresso 150Ft kapszulánként.
20 rugó a legolcsóbb gépük, de csak akkor ha veszek 250 kapszulát, amúgy 30 lenne. Ennyi kapszula kb. 40 ezer pénz, lejön a gép árának akciója akkor 30 rugó/250 kapszi, akkor is még 120Ft darabja.
Pedig ezek között legalább vannak mindenféle ízesített kávék, én azokért odavagyok. Hát nem lesz, ez rengeteg pénz és nem is vagyok kávés amúgy.[ Szerkesztve ]
-
#89309696
törölt tag
Megjelent a Martellonak (Aldi) ismét egy kapszulája Etiópia fantázianévvel, egy gyengébb, mézes, virágos, mandulás ízjegyekkel stb. hablaty bullshit a doboz hátulján, az is Google fordítóval írva, mint minden dobozukon.
Nem rossz mondjuk nekem ez a fajta kávé nem jön be. Továbbra is hiányolom a nagyobb választékot, úgy látszik a magasabb árú és kapszulaárú gépek előnyei közé sorolandó a nagyobb választék is.
Ilyet produkál egyébként.
-
#89309696
törölt tag
Vettem most egy doboz Crema Gusto kapszulát a Martellohoz és az első két kapszulát dobhattam is ki, mert bedugult.
Ez már a legelejétől kezdve probléma ezzel az egész Martello rendszerrel, hogy igazából tök fölösleges a vízmennyiséget is beállítani, mert folyamatosan változik a kapszulák töltetének minősége és emiatt a víz is ami átfolyik rajta. Ez még rendben is lenne.
De volt mikor 1-1 kapszula valószínű annyira porráőrölt kávét kaphatott, hogy azonnal eldugítja a kapszula alján a lyukakat. Most szerintem az egész 10 kapszulás doboz kuka lesz, mert ilyen még nem volt, hogy kettő egymás után is rossz legyen. Próbáltam megkocogtatni, ütögetni, hogy átrendeződjön benne a kávé, de ugyanúgy eldugult. Talán ha 10 mili kifolyt rajta aztán ugye kiszakad a kapszula tetején a fólia és lent a csepptálcába préselődik a víz. Kaptam a két 6g-os kapszulából 20 mili kávét. Mondjuk az íze jó lett, ez nem szőkült ki. -
#89309696
törölt tag
válasz Polarstar #2121 üzenetére
15 ezer a gép és 60-70Ft a kapszula. Hát ezt lehet várni tőle.
A Gourmet Goldot lefőzi rendesen, azzal még sose volt gondom. Sőt azon kifejezetten sok víz átömlik. A Crema Gusto meg még valamelyik másik az jóval kevesebb vizet enged át és időnként be is dugul, nem nagyon tetszett neki jópár alkalommal.
Mondjuk ez nem a gép baja, a kapszulák vannak szarul és szar anyaggal töltve néha. -
#89309696
törölt tag
Hali.
Melóhelyen van egy Jura Impressa Ultra, meg egy Spidem Trevi automatica. Mindenki a Jurát használta természetesen, ezért a főnök az őskövület Spidemet kihajította onnan, mondtam én akkor hazahozom magamnak egy próbát megér, az Aldis kapszulás Martello helyett.
Nagyon ritkán iszom munkahelyen kávét, mert mindenki a classic Omniáért van oda, én azt csak fél vödör cukorral meg tejjel tudom meginni.Szóval kipróbáltam a Spidemet, nem tudom ez mennyire számít jó gépnek, de szerintem ez valami alap cucc lehet, vízmennyiségen kívül semmit nem lehet állítani. Azt is negyedre lehet rakni maximum, mert elég kicsi pogácsát csinál és hamar kiszőkül. Legkisebbre raktam az őrlést, de szerintem így is kicsit nagyra őrli még és eléggé vizes marad, a hőmérséklete se olyan nagy mint a Jurának, de a kapszulásnál magasabb. A Jura az nagyon szép pogácsát dob ki.
Végül is működik, jobb lesz a kapszulásnál, várnék tanácsokat milyen kávét vegyek bele ami kapható kommersz boltban, Tesco pl.?
Ne legyen égett, agyonpörkölt, de ne legyen világos gyümölcsös izé se, valami köztes kávé érdekelne, sok crema, erős illat az lehet. Két cukorral szoktam inni, tej nélkül. -
#89309696
törölt tag
válasz konzumpro #3085 üzenetére
Lefújó szelep? [link]
Akkor leveszem a vízmennyiséget a legkisebbre és főzök kettőt. Az olyan, mint egy nagy pogi.
Őrlés legkisebben. Már csak találnom kell valami iható kávét.
Casa Blanca volt csak itthon, valakitől kaptam, ha jól tudom Penny sajátmárkás. Ez is ilyen égett ízű, de a korty eleje az mondjuk jobb, ízesebb, mint az Omnia.[ Szerkesztve ]
-
#89309696
törölt tag
válasz RetepNyaraB #3086 üzenetére
Erre a feketére gondolsz? Mondjuk a narancs crema az kíváncsibbá tett.
-
#89309696
törölt tag
válasz RetepNyaraB #3097 üzenetére
Vettem a narancsból meg a feketéből, majd meglátom milyenek, meg lehet keverve is kipróbálom.
Narancs lett megbontva elsőre. A zacskóban jó az illata, lefőzve nem valami meggyőző, műkávé, műanyag illata van. Ízre eléggé égett, pedig én azt hittem ez pont nem lesz agyonpörkölve. Meg lehet azért inni.Viszont annyira porrá őrlődik, hogy el is tömte a gépet, szét kellett szednem. Feltekertem felesre a darálót, de még ott is a fele pogácsa benne maradt a gépben, nem tudta kidobni, beleragad és a víz is alig préselődik át rajta. És még mindig látni, hogy nagyon liszt állagú. Feltekertem háromnegyed állásra, megint elpucoltam aztán reggel meglátom mit produkál.
Gondolom annyira meg van pörkölve, hogy porrá morzsolódik.1200 a negyed kilós zacskó, szóval nem olcsó hiába Aldis.
-
#89309696
törölt tag
válasz RetepNyaraB #3104 üzenetére
Jah, fél kiló. A Casa Blancával kevertem amit kaptam ajándékba, az volt csak 250-es. Így mondjuk már nagyjából árában van ez az Aldis.
Háromnegyed álláson már nem darálja kicsire, nem ragad a gépbe, vizet felnyomtam maxra és én állítom le kézzel mikor elkezd kiszőkülni rögtön. Két adag, meleg vízzel felhígítom, kész a bögre kávé. Így azért sokkal jobb, mint a gépre bízni, össze-vissza darálja meg engedi a vizet rajta mint a hugyozás, mondjuk nem hibáztatom érte mert egy őskövület gép és akkor is alap volt.
Nem annyira rossz ez a narancs, én még nem nőttem fel ehhez a topikhoz. Pedig ittam már kávéházban kávét, tudom milyen a profi kávé, csak az elvárásaim nem magasak ilyen téren.
Amíg megvolt a Tassimo Joy abba is vaníliás, csokis meg ilyen ízesített kávés kapszulákat vettem, szóval én ehhez b*zi vagyok.