Új hozzászólás Aktív témák

  • hoodoo86

    tag

    válasz Jojo5 #128788 üzenetére

    igen úgy van. Az év vége a fűtésszezon végét jelenti (kb nyár). Nyártól a következő elszámolásig (áltlában évente megcsinálják) meg fizeted ugyan azt az összeget.

    Egy példa:
    Egy társasház, 10 lakással.
    Minden lakásnak van egy %-os szorzó tényezője (milyen arányban járultak hozzá a fogyasztáshoz). Legyen első évben egyenlően 10% minden lakásnak.

    Jön a fűtésszezon októbertől-májusig. Május után a közös képviselő kihívja a Techem-et, azok leolvassák a mérők állását és kiszámolják lakásonként, hogy kinek milyen arányban pörgött a számlálója az összes számlálóhoz képest.

    A távhő szolgáltató azt látja, hogy az elmúlt fűtési szezonban (október-május) az egész épület elhasznált mondjuk 100GJ-t.

    A közös képviselő a Techem által kiszámolt szorzó tényezőt elküldi a főtávnak és a főtáv a 100GJ fogyasztást ezek a %-ok alapján fizetteti meg a lakásokkal. Ezt az összeget kell fizetni a következő elszámolásig minden hónapban.

    Remélem érthető a példa. Nekem is bele kellett másznom, mert ment a sumákolás a közös képviselő részéről. Nem akartam elhinni, hogy a nyílászáró csere után 2 évvel sem változik a fűtésszámla.

    Szerintem azt kérdezd meg, hogy milyen sűrűn van fűtéselszámolás, mert annyi idő a "tehetetlensége" a fizetési ciklusnak.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák