Új hozzászólás Aktív témák

  • Puma K

    veterán

    válasz TechN7ne #3717 üzenetére

    "Sose értettem ezt az alulfeszelést ,babrálgatást ,szenvedést...
    Normális hűtést kell venni ha már i7 és kellően felszerelt alaplapot.
    Én az i5 re is egy nagy dögöt raktam ,felkészülve a közeli cpu cserére."

    Látod megint lebuktatod magadat már sokadjára... nem érted az adott téma lényegét, de megmondod az általad frankónak vélt dolgot... :U

    Nem mindegyik szilícium sikerül ugyanúgy...

    Minden olyan beállítás tuningnak számít ami a gyári-alapértelmezett értékektől eltér.

    CPU-nál és VGA-nál is az a lényeg a felfelé vagy lefelé történő finomhangolásnál-tuningnál, hogy ha nem egy jól sikerült példány van nálad az adott szilíciumlapkából akkor a gyári értékektől való eltéréssel még lehet belőle faragni egy olyan komponenst a gépbe amivel együtt lehet élni 24/7-ben.

    Van az a fogyasztási szint amikor a levegős hűtés felejtős és csak az épített víz jöhet szóba, mert annak van olyan hűtési-hőátadási kapacitása ami az akár 500W-ot fogyasztó CPU-t és az akár 600W-ot fogyasztó VGA-t le tudja hűteni.

    Lehet nem mindenkinek kell a magonként 5000 MHz-en járó CPU és lehet elég a 4700 MHz is vagy a 4000 MHz is teljesen mindegy.
    De az nem elhanyagolandó dolog, hogy azt az x ezer MHz-et milyen feszültséggel tudja tartani adott hűtési kapacitás mellett...

    Ha amúgy feleslegesen több feszültséget vesz fel a proci akkor jobban melegszik így hangosabb a hűtése az adott komponensnek. Aztán te hiába teszel rá bármilyen hűtést ha az nem tudja lehűteni a gyári értékeken járó alkatrészt.

    Viszont ha megnézed tesztekkel (játék, munka, benchmark bármilyen módon), hogy adott órajelhez valójában mekkora feszültsége van szüksége a CPU-nak akkor lejjebb tudsz menni. Így azonos órajelen kevesebb feszültséggel és teljesítményvesztés nélkül hűvösebb tud lenni az adott komponens.

    Anno a 4790K-m 1,115v-on tudta a gyári boost órajelét (ami gyári beállítások szerint x másodpercig tudott csak tartani majd vissza vette magát ettől alacsonyabb órajelre) a 4400MHz-et 24/7-ben játékban és munka közben. A 4700 MHz-hez 1,265v-ot kellett neki adni. Más meg örült ha a gyári boost 4400 MHz órajelét 1,28v-on vagy ettől magasabb feszültséggel tudta a procija.

    A mostani 9900K-m Windows közben 5000 MHz-en jár 1,216v-on. Terhelés közben 1,232v-ra megy fel maximum. Más meg örül ha az 5000 MHz meg van neki 1,325v mellett vagy ettől még nagyobb feszültségen.

    Mind a két procinál az aktuális rajta lévő hűtése gyakorlatilag hangtalanul megbirkózott a terhelés közben fellépő hőtermeléssel, mert alulfeszeltem mindegyik esetben.

    [ Szerkesztve ]

    "Cuccok: csattogós lepke és tiki-taki" └[ʘヘʘ]┘

Új hozzászólás Aktív témák