Új hozzászólás Aktív témák

  • hokuszpk

    nagyúr

    válasz pergabb #3632 üzenetére

    "Van kapcsolat a fogyasztás és teljesítmény esetén?"

    van. regen a mindenfele energiagazdalkodasi uzelmek nelkul fix frekin es feszultsegen mukodo procik idejeben ez "pofonegyszeru" volt : a fogyasztas egyenesen aranyosan no a frekvenciaval, es negyzetes aranyban no a feszultseggel.
    Ezek az alapszabalyok most is ervenyesek, ezert is probaljak az ujabb procigeneracioknal az uzemi feszt minel jobban csokkenteni. ( meg a csikszelessegcsokkenesel eloallo nagyobb tranzisztorsuruggel kevesbe toleralt szivargo aram, etc miatt, ne menjunk bele, annyira nemvagom. )

    @Zebra :
    "Szép es jó, de ha megemelem a feszt mondjuk 1.34-re, aida teszten jóval nagyobb W-ot ír, persze melegebb is, de a 0.1% low fps felmegy 50 fölé. Ezért nem igazán értem a népeket, hogy 5 GHz 1.28V. Nagyobb teljesítményt kapok 1.34V-al,"

    errol is oldalakat lehetne irni, de elotte rendbe kellene szedni a gondolatokat, mert még magamat is összezavarom. szoval roviden : a processzorokban van betervezve bizonyos szintu redundancia, olyasmire gondolj, hogy pl. ha egy bit atvitele bizonytalan, ( mittomen adatkihozatal a cachebol ) akkor ujra vegrehajtja. Viszont ez lassitja a tempot. Ha magasabb fesszel operalsz, akkor stabilabbak lehetnek a jelek, kevesebb ilyen ujrazasra van szukseg.
    Ha belegondolsz, a tuninggal magasabbra huzott frekin is azert szokott segiteni a magasabb fesz, mert az orajel ( meg amugy minden jel ) felfuto ele meredekebb lesz, hamarabb eleri a tranzisztor kapscolasi kuszobet, mondjuk ugy mar pont belefer az emelt freki miatt lecsokkent ciklusidobe.
    * Ugye itt mar johetne az a kerdes, hogy miaz, hogy a 90 fok "merdekebb lesz ? Na ezt még megvalaszolom : az van, hogy az orajel sosem tokeletes, mert szinuszjelbol allitjak elo tranzisztortulvezerlessel.

    [ Szerkesztve ]

    Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...

Új hozzászólás Aktív témák