- Videó stream letöltése
- DIGI kábel TV
- Windows 11
- Önfenntartásra rendezkedik be a kínai chipszektor
- Crypto Trade
- Egy vagyont költött a kriptoipar az amerikai választásokra, kilőtt a bitcoin
- Microsoft Excel topic
- MinDig TV
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- AliExpress tapasztalatok
-
IT café
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
vicze
félisten
Hát még egy olyat próbálhatsz, hogy teljes újratelepítés és megnézni, hogy Windows gond-e.
Linux Live sajnos nem játszik T480s-el, mert csak 9.gentől ismerik a Linuxok az ujjlenyomatolvasót Thinkpadekben megint.Esetleg egy BIOS reset talán előkeríti, de sok esélyt nem látok rá.
Most nem jut eszembe, hogy touchos olvasó meghalt-e nálunk, de most csak a régebbi típus jut eszembe. -
-
HSM
félisten
válasz MrSealRD #114149 üzenetére
Btw, amúgy kukac védelmében, azokba a gépekbe eléggé "belépő" FHD IPS-ek kerültek, jóindulattal közepes kontraszt, jó esetben 60% körüli sRGB fedés, tipikusan szerény 6biten tálalva.
Egy megváltás persze a régebbi 14" TN-ek után, de a kiválótól is messze vannak. Szerintem hasznos, hogy ezt megjegyezte, jobb ezekkel idejében tisztába lenni, mint utólag csodálkozni, hogy miért van bizonyos dolgoknak "fura" színe a képen... -
MrSealRD
veterán
Akkor bedobnám Tubi2 vonatkozó mondatát:
"Akarok egyet, mert egy havernál megláttam a T460 fullHD IPS kijelzőjét, és hűha... "
Tehát miközben a saját igényeinek megfelelően jónak találta és pont emiatt gondolkodik a vásárláson, mellékesen az egyéb hibákra kérdezett rá. Erre jön egy olyan válasz... hogy tökmindegy mint gondol. Az a panel akkor is sz@r. Ami közel sem válasz volt a kérdésére...
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
MrSealRD
veterán
válasz Tubi2 #114137 üzenetére
Több T460/T470/T470s is van még a gépparkban ami jövőre ki lesz vonva... Annyiban árnyalnám a képet, hogy mint bármelyik másik típusnál is meg kell nézni mit veszünk. Bekapcsoláskor kiderül...
1db T470 volt amit az elmúlt 3 évben szervizelni kellett. Azt 2 alkalommal is. 1 kijelző és 1 alaplap csere... A többivel nem volt gond...Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
HSM
félisten
válasz MrSealRD #114155 üzenetére
Pont pl. a 60% színfedés olyan, hogy ha éppen olyan színvilágú képeket látsz rajta, akkor hű meg ha, ha meg nem, akkor meg nem érted, az a kék miért tűnik lilának meg hasonlók. Ez pedig nem derült ki a beszámolóból, hogy alaposan vizsgálatra került-e. Ahogy arról sem esett szó, hogy többféle, a leírásnak megfelelő panellel szerelték ezeket a gépeket, LG, AUO, Innolux csak amihez volt szerencsém, és mindegyik másképp tökéletlen. Ez sem mindegy, ha gépet akar venni, mert nem biztos, hogy az övében is az lesz, ami a havernál megtetszett.
Egyébként magam is ilyen kijelzőket koptatok itthon 3-at is (a mai napig ez a "standard" FHD IPS szintje), tudom miről beszélek, nagy gond nincs velük, jól használható holmik, de szerintem nagyon fontos tisztában lenni a korlátaikkal is, mert egyébként igen nagy lehet a csalódás, ha utólag derül ki.
És még véletlenül sem arról beszélek, mekkora a kontraszt egy tényleg jó, komolyabb IPS mellett, mint pl. amiről most írok.... -
Ghoula
senior tag
Sziasztok
Ha már úgyis a kijelző a téma
Thinkpad P51-em van, gyári AUO B156HAN06.1 bár melóra jó, de 6 bites, és csak 60hz.
Szóval aki esetleg elégedetlen ezzel, és nem akar az EDP kábel upgrade-el vesződni, akkor a
B156HAN04.5 típus perfekt bele. Fényerőállítás is megy, a felfogatás is stimmel, és ez is 30pin EDP csatlakozós.
120HZ, 8 bit, sok NIT, minden ami kell. Összehasonlítás
Régit 100%-on használtam, ez 80%-on bőven elég, színek fényévekkel jobbak lettek, és a 120Hz-nek hála vajsima minden.
-
HSM
félisten
válasz zsolti75 #114167 üzenetére
Telefonban filmezni nagyon szeretem, de olvasgatásra, általános használatra csak fenntartásokkal volt jó. Főleg, ha az ember még kíméli is, ne égjen be a jó drága, szeretett panelje....
Én amúgy már annak nagyon örülnék, ha lassan eljutnánk oda, hogy legalább egy egyszerű (~100%) sRGB-t megütnének stabilan az IPS panelek, valós 8biten, legalább magabiztos 300Nit-el, 1000:1-hez kontraszttal, lehetőleg versenyképes pixel-sebességgel.LCD-n tudtommal csak a CCFL-esek "fakultak". Legalábbis a ~20 000 órát futott sokéves asztali LED-esemen nem vettem észre ilyesmit.
Illetve ha csökkenne is, az is töredék olyan idegesítő lenne, mint amikor pl. egy ikon körvonala beég valahova az OLED-en, és folyamatosan szellemképként kísért.[ Szerkesztve ]
-
Tikakukac
titán
válasz zsolti75 #114167 üzenetére
Tabletben is szeretem, telóban so-so, laptopban, well, na igen. Egyértelműen egy megváltó lenne, de "ez már nem ég be" TV-t én magam is hathatósan tettem így tönkre, szóval hiszipiszi
A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.
-
Ghoula
senior tag
válasz zsolti75 #114163 üzenetére
Ha 40pin-re kell upgrade-elnem akkor már inkább megnéznék egy 2560x1600ast, még ha a kamera bánja akkor is.
4K-nak 27 collon se volt értelme, el is ajándékoztam, ellenben 55-ös méretben már jó.Amúgy a P53-ban nézted már ezt a típust? Mert elsőre nem látom, hogy miért ne menne.
@#114160Picco Szívesen. A .4 végű modellre azt írták redditen, hogy azzal nem megy a fényerő állítás. Erről a típusról volt már tapasztalat P50-el, szóval jó esélyekkel indultam.
Bár az első példány hibás volt, villogott egy backlight led, de ebay ellenére flottul ment a cseréje, meglepett.[ Szerkesztve ]
-
zsolti75
senior tag
Telefonhoz nem tudok hozzászólni, én már csak emergency-módban használom
Laptopon filmeknél minden tömörítési hiba látszik sajnos, tartalom fogyasztásra perfekt.
A FHD oled-re panaszkodnak, hogy látszanak a képpontok, nem saját tapasztalat, de elhiszem, a 4K-nál is kivehető közelről.
Kb most értünk oda a Gen2-nél hogy a belépő panelok is tudják amit írsz.
Létezik lcd-nél is hidd el, igaz nem észre vehető.
5-8év múlva lesz komoly probléma a beégés. Én tartom magam a szokásomhoz, hogy garancia időn belül csere. -
zsolti75
senior tag
válasz Ghoula #114170 üzenetére
Én csak 4K-t használok 15,6"-on évek óta. Semmi gond vele, és van értelme. 1600p-t sosem próbáltam.
Ez a panel megy P53-ban is, de gyárilag a P15 G2-est szerelik vele.
Én speciel nem cseréltem kijelzőt soha P53-ban, mint korábban írtam azokban már ragasztott a kijelző, és csak akkor bolygatnám ha nagyon szükséges. Az 500nit-es gyári FHD panel is nagyon jó már szerintem. -
Ghoula
senior tag
válasz zsolti75 #114175 üzenetére
Nem tudtam rájönni, mi az De ettől még másnak bejöhet.
Én sem, de talán az az arany középút, amihez nem kell nagyító ebben a méretben, de mégsem colostokkal méred a pixeltávolságot. 16:10 meg melóhoz nagyon tetszene.Nem olvastam vissza annyit, de akkor szerintem neki sem állok belepróbálni
-
zsolti75
senior tag
válasz Ghoula #114177 üzenetére
Elkerülte a figyelmem, hogy 16:10.
Szerintem meg se próbáld. Mégha fizikailag be is lehetne faragni akkor is lehet még BIOS tiltás erre a felbontásra.
Az edp kábeleken az egyik szál az ID-pin, boot-oláskor lekérdezi a bios hogy milyen panel, és annak mefelelően adja ki a jeleket a kábelre.
Szóval csak olyannal vagy kompatibilissel próbálkoznék amivel gyárilag is szerelték. -
Ghoula
senior tag
válasz zsolti75 #114178 üzenetére
Igen, ismerősnek kerestem notit és belebotlottam ilyen kijelzős Legion Pro-kba.
Ja én a 120as panelre mondtam a P53-ba, mert az is van éppen egy, csak céges, így ha nem muszáj, nem birizgálom. Szerintem már egy ideje nem szarakodnak a whitelist-el, de ha az van akkor szívás, mert ezekben már a bios mókolás sem megy.
X2xx modellekben van divatja a 16:10 modnak, de kétlem, hogy tesztre tudok szerezni egy ilyen kijelzőt. -
HSM
félisten
válasz zsolti75 #114172 üzenetére
"Kb most értünk oda a Gen2-nél hogy a belépő panelok is tudják amit írsz."
Hááát... Én még mindig többnyire 60% sRGB és vegyesen 6/8 bites panelokat látok sajnos (T14/T15 Gen2), alulról 300-as fényerővel, hivatalosan 800:1-hez kontraszttal. Egy fokkal jobb, mint a T460 idejében, de még mindig nem az igazi."Létezik lcd-nél is hidd el, igaz nem észre vehető."
Őszintén szólva, a nem észrevehető kijelzőhiba különösebben engem nem zavar, amíg nem észrevehető...#114174 Tikakukac : Én sem. Főleg, ha az ember bemákolt egy jobb beszállítói mixet, azt érdemesebb lehet megvigyázni.
#114175 zsolti75 : "és van értelme"
Micsoda, azon kívül, hogy minden emberi fogyasztásra szánt tartalmat erősen nagyítani kell, és többet fogyaszt? Talán azt tudom még elképzelni, hogy bizonyos köztes felbontásokat jobb rá interpolálni? -
zsolti75
senior tag
Én P15 g2-re gondoltam. A T14/15-ről nekem lövésem sincs és nem is lesz
Igen van értelme 15"-on a 4K-nak. utána visszatérni FHD-ra kb olyan mint FHD-ról HD-ra. De ami számomra fontosabb az a színtér, a FHD-k ezen a téren még mindig el vannak maradva a 4K panelektől.
A winfos-ban van nálam beállítva 33%-os nagyítás, sehol máshol nem kell már utólag nagyítani semmit. Igen többet fogyaszt, de engem hidegen hagy hogy most 10-12-órát ír ki, vagy 8-9-et, 2óránál többet még sosem használtam akkuról. -
HSM
félisten
válasz zsolti75 #114182 üzenetére
Tényleg, ott már alap a 100% sRGB, el sem hiszem. Már csak a kontrasztot kellene megugraniuk.
"utána visszatérni FHD-ra kb olyan mint FHD-ról HD-ra"
Na ez az, amit nem hiszek el. Egy akár korabeli, viszonylag pici "HD" panelen is kb. meg tudom számolni a kis kockákat szabad szemmel, anélkül, hogy belemásznék a kijelzőbe. A 14" FHD-t is 100% nagyításban használom, de nemhogy a pixeleket nem látom, még ha a kelleténél jobban bele is bújok, de pl. PH-t olvasni már kényelmesebb egy pici (10-20%) nagyítással...."sehol máshol nem kell már utólag nagyítani semmit."
Irigylem a látásod, hogy ennyi már elég, hogy el tudd olvasni. És a gyomrod is, hogy el bírod viselni, amit windowsos nagyítás művel a képpel."ami számomra fontosabb az a színtér"
Így már értem. De ez nem a "4K" érdeme, hanem hogy a drága "prémium" panelre összekapják magukat a gyártók, semmi akadálya nem lenne nagy színterű FHD panelt is gyártani.[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz zsolti75 #114184 üzenetére
"válts 4K-ra, használd, majd rájössz"
Kösz kihagyom. Volt lehetőségem látni már 4K-t ilyen méretben több ismerősnél, kollégánál, én személy szerint semmi hasznát nem láttam, azért kérdeztem meg, számodra mit nyújt, miután külön kiemelted, hogy van értelme. Csak kíváncsi lettem, nem számonkérésnek szántam.
Amúgy semmi bajom a 4K-val, remekül mutat a 1440P asztali monitoromon. Egy 32" vagy nagyobb monitoron bármikor bevállalnám, ha egyszer majd kinövöm a 27"-os 1440P-t. -
félisten
-
HSM
félisten
válasz totron #114189 üzenetére
Nem akartam nagyon számokat írni, de ahogy tudom, illetve megítélésem szerint, a kontrasztban gyengébb IPS-ek kezdődnek mondjuk 700:1 környékétől, közepesek/átlagosak 1000:1 környékétől, a kiválóak pedig szvsz bőven 1200:1 felett vannak. A t460-470 környéki alap FHD IPS-ek pedig amiket láttam mérések többnyire valahol a 700 és 1000 közötti tartományba estek. Bár a 480-as generációra már lehetett látni akár jóval 1200:1 feletti arányokat is. Szóval valószínűleg ebben is komoly tényező a panel-lottó, épp melyik típus kerül a megvásárolt példányba, vagy éppen az olvasgatott review-ba.
[ Szerkesztve ]
-
bacsis
Közösségépítő
Skaccok!
Adott egy Thinkpad W541-es lapitopi Quadro K2100-as VGA-val.
Lehet ebben a laptopban combosabb VGA kártyára upgradelni? -
Tubi2
senior tag
válasz Tubi2 #114137 üzenetére
Köszi mindenkinek a válaszokat! Megpróbálok sorban reagálni. Sajnos azóta nem volt időm fórumozni, de itt vagyok.
#114139 Tikakukac
T43p-t nem merném sértegetni ilyen gépekkel, az a FlexView 1600-as panel a korában pusztító volt.
Viszont most pirosas színnel indul és ha 5 perc múlva kifehéredett alig van fényereje. Ehhez képest nem olyan rossz az a T460, amiről beszélek. A T43p-t kültéren már használni sem lehet. Ehhez viszonyítottam, nyilván újkorában csoda volt.
Sajnos TP fan vagyok ezért másik márka, amiket ajánlottál nem jöhet szóba.#114141 FoxiestFox
Épp az imént tettem le az ölemből egy Flexis T42-t, ezek még annyira szerethető gépek, még az épített T60-asaimnál sem érzem ennyire ezt.
Természetesen velem is a T43p jön az idei lan partynkra, ahogy minden évben. :) CS1.6, AoE II tökéletes, de néha problémáznak, hogy az én gépem miatt nem tudunk újabbakkal játszani. :D#114156 sutszi
Ráéreztél a kérdés lényegére, köszönöm. Tényleg az érdekelt volna inkább, hogy hardverileg mennyire stabil.Nem fogom sokat nyüstölni, csak akkor használnám, ha nincs kedvem lerogyni a gép elé, kanapéról rágulizni valamire, megírni egy levelet, ilyesmi. De ahogy többen mondjátok milyen rossz, lehet megnézem magamnak újra azt a panelt, mert amúgy nem tűnt annyira rossznak így ránézésre.
Imádom én is a legendás gépeket. De most tényleg a használhatóság miatt kérdeztem. Itt a topikban sokat olvasom, hogy milyen rosszak az új TP-k. Fogtam a kezemben egy T460-at és egy X240-et az utóbbi időben és amúgy szerintem tökre jól össze vannak rakva, jól is néznek ki, szóval nekem nincs velük bajom.[ Szerkesztve ]
- Tubi // 06-30-kettőhatnulla-3922 // Debrecen
-
félisten
-
Tubi2
senior tag
válasz FoxiestFox #114195 üzenetére
Szűk baráti körben évi 1x leülünk játszani
- Tubi // 06-30-kettőhatnulla-3922 // Debrecen
-
Tikakukac
titán
válasz Tubi2 #114194 üzenetére
Az, hogy xy kijelző épp most milyen pont olyan, mintha én meg a T460-ból szednék elő egy csupa fehér foltosat. Ez nem gyári specifikáció, hanem adott állapot.
De mondjuk ha nálad egy x240 is ilyen rangos szinten áll, akkor innen nézve tényleg brutális bármi
A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.
-
Tubi2
senior tag
válasz Tikakukac #114197 üzenetére
Nincs sok viszonyítási alapom: T400, T420 és T430 alap kijelzőkhöz képest szerintem nagyon jó. X220-am is volt alap kijelzővel, az is szörnyű volt. Ezekhez képest szerintem brutál jó az IPS T460.
Az X240 is IPS volt és talán fHD is, elég jó volt.- Tubi // 06-30-kettőhatnulla-3922 // Debrecen
-
Tikakukac
titán
válasz Tubi2 #114199 üzenetére
Valószínű ez lesz a titok nyitja, nem láttad még akkor a valóban jókat. x220-ból is az IPS amúgy egy rémes panel úgy globálisan nézve, de a TN után olyan használni, hogy sose fog érdekelni a 72%-os színtér
Új hozzászólás Aktív témák
- Delé Latitude 7480 6th generációs Intel Core-I5, 16 Gb ddr4, FULL HD
- DELL G3 Gamer laptop: i5-10300H / GTX 1650 / 16Gb RAM / 512Gb SSD
- Alienware m9700i R1
- Új ThinkPad T14 Gen 5 -2024-, FHD+ IPS, Intel Ultra 5 125U , 16GB DDR5, 512GB NVMe, ujjl., gyári gar
- Precision 3560 27% 15.6" FHD IPS érintő i7-1165G7 T500 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Új Asus Zenbook Pro Duo 14.5 OLED 120Hz ScreenPad+ i7-12700H 16GB 1TB Nvidia RTX 3050Ti W11 Garancia
- Fujitsu Celsius H760 / i7-6820HQ / Quadro M2000M / 16 GB RAM / 256 GB SSD / jó akku. / Full HD IPS /
- Dell Latitude 7490 üzleti laptop
- Hibás lenovo t570
- HP 17-cp0906ng /Ryzen 3 5300U /8GB RAM /256 GB SSD /Full HD IPS /exc. akksi
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest