Új hozzászólás Aktív témák

  • lapa

    veterán

    válasz gecsoz #10456 üzenetére

    az előleg természetes, és várom a visszajelzést addig is.

    nekem a noti a desktop, a mail, webszerver, NAS, terminálszerver, HD htpc, rövidesen lakásvezérlő, sziszitévé. és persze ha úgy alakul akkor noti, mert ha helyszűke van csak ledokkolok és átballagok vele a másik szobába. ott bedugom, és a htpc-n kívül minden megy tovább.

    most ez ugye a T61, de még mindig nagyon sokat fogyaszt. hogy értsétek: nem látom, hogy pár éven belül változnának az igényeim, az elmúlt 5-6 év során csak a HD gyorsítás volt lényeges upgrade a konfigurációkban. ha 3-5 évre előretekintek, akkor nem látom irrealisztikusnak egy napelem beszerzését. no ilyen szempontból a T61 tényleg sokat fogyaszt, ha sikerülne meghekkelni az x200s-t, akkor harmada-negyede lenne a fogyasztás.

    régebben egy 780g-s asztali gép volt a nappali falára szerelve, az ugyanennek a low-cost verziója volt. az szünetmentessel meg internettel (adsl modem) megevett 55w-ot. most a T61 internettel együtt megáll 30w-ból, pedig ugyanaz a táp hajtja 12v-on. ha az x200s-t valahogy rábeszélem az akksis üzemre 12v betápról, akkor 20w alatt van egy teljes értékű infrastruktúrám. ennél többet egy vállalható árú napelemes rendszer nem bír el.

    belátható, hogy az ssd-vel ez a cucc nem sokkal nyújt kevesebbet egy kétmagos xeonnál. ha nagyon kéne, akkor mehetne bele még egy ssd raidnek, de ezt csak a szerverekben szokásos raid5 scsi-k ellenében írtam, szükség rá nincs. a redundáns táp helyett meg lenne pár napra elég akksi hozzá, ami még redundánsabb.

    szóval nem hülye vagyok, csak őrült. nagy különbség. különbenis micsoda pazarlás annyi sok gépet használni, amikor egy ilyen mütyür is elég mindenre.

Új hozzászólás Aktív témák