Új hozzászólás Aktív témák

  • Upo

    addikt

    válasz divan #13137 üzenetére

    Egy gond lenne vele, az adatbázis mérete. Az egész földfelszín magasság adata méteres pontossággal elég sok adat, megtippelni se tudom a méretét, annyira sok. Egy órába biztos nem fér bele.
    Aztán van még az a probléma, ha egy adott helyen vagyok, ahol torony/emeletes ház/stb. van, ott ugyanazon a helyen több tíz-száz méter eltérés lehet a magasságban, attól függően hogy meddig másztam fel. És a repülő, sárkány, ejtőernyő, stb esetén se sokat ér az alattam levő földfelszín magassága.
    A pozíció meghatározása is trigonometriai módszerrel történik, gyakorlatilag semmivel nem kerül többe a magasságot is meghatározni. Csak az a baj, hogy pontatlan, még jobban mint a helyzet meghatározása.
    A magasság adatbázisba még kicsit belegondoltam.
    A föld felszíne ~510 millió négyzetkm. méteres pontossággal egy km2-en kell 1 millió magassági pont. Azaz a földfelszínhez ~510 milliárd pontról beszélünk. Mindegyikhez kell tárolni hosszúság, szélesség, magasság adatot. A hosszúság, szélesség az ajánlott 8 byte helyett tárolható 4 byte-on is, az így előálló ~1cm felbontás ide elég lenne. A magasságnak némi kompromisszummal elég lehet 2 byte, fél méteres pontosságal 16 biten 16384 méternyi magasságot tudunk tárolni (kb. 18000m magasságig van gps vétel). Azaz 4+4+2=10 byte magassági pontonként. Azaz összesen ez 5100 milliárd byte, ami 5.1TB adat.
    Amint lesznek órák ekkora tárhellyel, átgondolható a dolog, de jelenleg nem aktuális.
    A bip esetében pláne nem, 8MB-os flash chip van benne (ez 8 388 608 byte), ebben van a firmware is, a maradék van adattárolásra használva.

    Blogom: https://logout.hu/blog/upo/index.html | "Az átlagember alvásigénye még 5 perc"

Új hozzászólás Aktív témák