Új hozzászólás Aktív témák

  • bbandi

    tag

    Látom sokan használnak itt ESXI-t, leírom az én rendszeremet, hátha valakinek hasznára válik (pl nekem ha netán újra meg kell csinálnom :) ), van benne némi kutatás. A cél az volt, hogy FreeNASt tudjak használni ÉS néhány linux szerver programot. FreeNAS ad erre valamilyen szintű megoldást, de nem tűnt túl megbízhatónak az alapján amit olvastam. A FreeNAS-nak minél közvetlenebb hozzáférése van a SATA vezérlőhöz, annál jobb. VT-d-n keresztül csak az egész vezérlőt lehet átadni, mind az 5 sata porttal.
    Talán egyszerűbb lett volna egy pcie SATA kártyát használni az SSD-hez, de valamiért nem ezt tettem. Végül ez lett a megoldás:

    HW: Microserver Gen8, Xeon E3-1220L-re és 12GB RAM-ra upgradelve. Benne két nagy WD red, egy 120-as SSD az ODD helyén és egy 64GB-os SD kártya.

    ESXI telepítve az SD kártyára. SD kártyán maradék üres hely felcsatolva VMFS-ként.
    Ehhez kell némi bűvészkedés, egy másik linuxos gépben hoztam létre a partíciót (igazából mindegy min, csak kezeljen GPT táblát és lehessen beírni custom filerendszer ID-t, legalábbis az fdisk nem ismerte a vmfs-t). Ezután újra fel lehet bootolni az ESXI-t, formázni a partíciót, utána elvileg fel is ismeri automatikusan, mint data storage-et.

    SD kártyáara telepítve mint guest a FreeNAS, SATA controller átadva neki VT-d segítségével. Automatikusan bootol, felmountolja a két WD redet mirror ZFS-ben (később lehet, hogy RADIz1-re lesz bővítve), illetve az SSD-t, mint stand alone lemez. Mindkettőt továbbosztja NFS-ként, amit egyebek között az ESXI is felmountol. Az a tapasztalatom, hogy kb 3 perccel az után, hogy a FreeNAS guest bekapcsolt, lehet indítani a többi gépet, ami a freenas által osztott NFS-en fut (az állandóak mind az SSD-n, így idle-ben le lehet kapcsolni minden HDD-t).
    Igazából ez a lényeg, jelenleg fut rajta még 4 ubuntu server, dedikált célokkal:
    -transmission (szintén az ssd-re tölt)
    -miniDLNA (később valószínűleg rakok rá plex-et vagy emby-t)
    -openHAB
    -SAT-IP (megkapja az USB-s tv tunert ami bele van dugva a gépbe. Eredetileg tvheadend is futott rajta, de egy kernel driver bug miatt a kettő nem fér meg együtt)

    Szóval ebben az a jó, hogy a teljes tárterületet a FreeNAS kezeli annak minden előnyével, minden feladatra jól elkülönített szerver fut, és idle-ben csak az SSD megy.

    Mivel mind az ESXI, mind a FreeNAS csak olvassa a root könyvtárát, írás az SD kártyára nem történik - egy kivétellel: az ESXI-nek kell egy scratch partíció, aminek elérhetőnek kell lenni bootoláskor. Ez most sajnos az SD kártya. De gyakorlatilag csak a FreeNAS és az ESXI beállításai veszhetnek el, mindkettő elég könnyen helyreállítható.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák