Új hozzászólás Aktív témák

  • sifarr

    senior tag

    válasz tomy86 #29669 üzenetére

    Nem vagyok jogász, de nem vagyok benne biztos, hogy ez jogilag rendben van.
    Nincs is. :N Ott a probléma, hogy használunk fogalmakat hétköznapi értelmezéssel, ami legtöbbször elmegy. De vannak speciális helyzetek, amelyekben a fogalmakat teljes körűen kell értelmezni.
    Pl. én azt írtam, hogy a halálesettel a bankszámlaszerződés megszűnik és ez benne van minden banki ÁSzF-ben. Nem a bankszámla megszűnéséről írtam, hanem a szerződésről.
    Minden szerződéshez minimum 2 szerződő fél kell (bank-ügyfél). Halál esetén az egyik szerződő "nem létezővé válik", már nem szerődő fél. A számla (még) megmarad, de a számlának ilyenkor nincs tulajdonosa. Ha van haláleseti kedvezményezett, akkor a halotti bemutatása után ő lesz a tulajdonos. Ha nincs, akkor a hagyatéki fogja a tulajdonost/örököst meghatározni, neki(k) fizet ki mindent a bank. És ezután lezárja a számlát.
    A rendelkező fogalmát is jól kell érteni. A rendelkező nem tulajdonosa a számlán levő pénznek. Ő a tulajdonostől felhatalmazást kap, hogy a tulajdonos számlán levő pénzét kezelje. Ő lényegében minden utalásnál a tulajdonos nevében, képviseletében jár el. Nem tehet a pénzzel sem akármit.
    Viszont a halálesettel a szerződés megszűnik, a számlán levő pénznek (átmenetileg) nincs jogilag meghatározott tulajdonosa, tehát a rendelkezőnek már nincs felhatalmazása a tulajdonostól, hogy a pénz fölött rendelkezzen.
    Azt sem tudják sokan, hogy amikor a hozzátartozó/közjegyző bejelenti a banknál a halálesetet, akkor a bank megvizsgálja, hogy történt-e számlamozgás a halál időpontja után. Ha igen, bejelenti a megfelelő hatóságnál. A rendelkező is szerződéses viszonyban van a bankkal. Amikor szerződött, akkor elfogadta azt is, hogy a rendelkezési joga csak a tulajdonos visszavonásáig és legfeljebb a számlatulajdonos haláláig érvényes.
    Nekem volt olyan ismerősöm, akit a rendőrség keresett meg egy "ilyen ügyben", csak azért úszta meg, mert a többi későbbi örökös tudtával csinálta.
    Azt sem tudják sokan, hogy a közjegyző nem nyomoz. Azokat a vagyonelemeket veszi fel a listára, amelyekről a hozzátartozók beszámolnak. Nem keresi meg az összes létező pénzintézetet. Nem is tehetné, hiszen nemcsak belföldi, hanem akárhány külföldi számlája is lehet bárkinek. Ingatlanok után sem nyomoz. Sőt, örökösök után sem nyomoz. Hirdetményt kitesz a polgármesteriben a halálesetről, és ennyi. A hagyatékira azokat hívja meg, akiket az intézkedő hozzátartozó bejelentett vagy aki jelentkezett a hirdetméynre.
    Pesze ha egy örökös egy másikat tudatosan kihagy, abból is lehet per.

Új hozzászólás Aktív témák