-
IT café
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tordaitibi
veterán
válasz darvinya #88347 üzenetére
DC-n bekapcsol. és soha nem kapcsol ki, olyan mint a tirisztor. Csak ha elveszed a tápot.
Értelme DC-n nulla emiatt, hacsak nem pont öntartó áramkör a cél amit csak a táp mgszakításával lehet törölni.
AC 12-24 volton is működni fog de nem az AC230 voltra mértetezett áramköri környezetben, meg kell változtatni több alkatrész értékét.
Pl. egy gate köri 30 voltos diak esetén bajosan tud begyújtani 12 vagy 24 voltnál. -
darvinya
titán
Köszönöm mindenkinek a válaszát.
#88352 Dr. Szilikát
Igen, ilyen.
Berakot nyák kép alapján, mit kellene cserélni, hogy „univerzális” legyen? (DC20V/AC240V)Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
Dr. Szilikát
őstag
-
darvinya
titán
válasz Dr. Szilikát #88354 üzenetére
Köszönöm
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
darvinya
titán
válasz Dr. Szilikát #88354 üzenetére
Elfelejtettem, hogy Parkside 20V-os akkura szerettem volna rákapcsolni és üzemeltetni.
-
PROTRON
addikt
válasz darvinya #88356 üzenetére
Feltételezem azért mert a parkside-os 5k hufba kerülő 20V aksiról üzemeltethető forrasztó páka nem hőfokszabályozható, továbbá mert bumszli, nem olyan kifinomult.
Nekem még a tavalyi első generációsból van, annak a nyákján még ott a lehetőség hőfokszabályzóssá tenni, meg van lehetőségem kicserélni magát a fejet.
Aztán már csak egy kiszuperált töltő átalakításával kéne csinálnom egy 230V - > 20V átalakítót, hogy ne kelljen külön 2 forrasztót tartani a polcon, elég legyen csak 1 cuccost.
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
darvinya
titán
válasz PROTRON #88357 üzenetére
2 van ebből az egyszerű pákából, s nekem tökéletesen használható.
Csak néha jó jönne akkuról menjen, mert nincs közelben konnektor.
Gázos pákát már kezdem unni a fej nyűgjével, figyelni ne gyújtsam fel a környezetet.
A 12V-os páka, meg vicc kategória.[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz darvinya #88358 üzenetére
Nem a 12 V a lényeg, hanem a teljesítmény. Ha 24 V-os pákát vagy fűtőbetétet vásárolsz, az 20 V-ról csökkent teljesítményt ad.
Ha 12 V-ost veszel, azt még lehetne elvileg 20 V-ról is kapcsolóüzemben, közvetlenül járatni. Tehát itt arra gondolok, hogy kibírhat éppen 20 V impulzusokat is, csökkent kitöltési tényezővel.
Másik lehetőség a DC-konverzió sima 12 V-ra, az meg magától értetődő.
https://www.aliexpress.com/w/wholesale-soldering-iron-12v.html
https://www.aliexpress.com/w/wholesale-soldering-iron-12v-heating-element.html
Ugyanezt nézheted 24 V-ra is, ha az érdekel. Egyébként kamaszkorom kedvenc pákája a 12 V / 20 W Minifor:
http://www.szetszedtem.hu/471minifor-paka/evas.htm
A linkelt oldal szerzője nem én vagyok. A pákát a klasszikus ferde hátú diavetítő 12 V / 35 W trafójáról járattam, így 12 V feletti AC feszültséget kapott (mivel nem volt annyira leterhelve) ezáltal 20 W felett teljesített, nagyon jól tudtam vele dolgozni. A páka ferde vágott végét hegyesre reszeltem, így elektronikai célra alkalmasabb volt.
[ Szerkesztve ]
-
darvinya
titán
válasz Dr. Szilikát #88359 üzenetére
Kösz, de annyira ritkán kell konnektor nélkül használnom pákát, hogy nem éri meg átépítés.
Akkor marad gáz, s figyelek a környezetre.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
PROTRON
addikt
válasz darvinya #88358 üzenetére
12V pákára nem is gondoltam, csak 20V-osakra.
Nekem 5k-t megért a lidl-es 20V aksival használható, pláne hogy van 8Ah aksim hozzá, csak egyrészről nagyon kellene a hőfokszabályzás, meg a fej csere, meg a 230V adapter hozzá...aztán már tökéletes is lenne az én kis tanuló szintemhez.[ Szerkesztve ]
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
daninet
veterán
Sziasztok! Egy régi sony laptop kapcsolóüzemű adapterjét szeretném egy projekthez felhasználni. 19.5V 3.9A tökéletes lenne nekem pont mert 19.3V a motor amit meg kellene hajtanom. Van motorvezérlőm, arduval adom rá a pwm jelet. Labor táppal tesztelve, forog a motor. Viszon ez a sony táp csak szaggatott dc feszültséget ad ki. Kb 500ms-onként egy kicsit lök a motoron.
Létezik, hogy van benne valami védelem amivel csak laptopot hajlandó tölteni?Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
fatpingvin
addikt
válasz daninet #88363 üzenetére
CLC szűrővel kezdenék a kimeneten... egy pár mikrós low-ESR elektrolit, egy közösmagos toroid és egy pár száz nanós jobbfajta fólia. illetve ha kommutátoros a cucc akkor ellenirányú védődiódát a motorra közvetlenül.. a szaggatott induktív terhelés simán össze tudja zavarni a kapcsolóüzemű tápokat ha nincsenek erre felkészítve.
[ Szerkesztve ]
A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz daninet #88363 üzenetére
A szokványos CV tápegységek nincsenek felkészítve a korrekt CC üzemmódra. Ezeknél csak a primer kapcsoló MOSFET áramát figyeli a vezérlő IC, ami rövidzár, illetve túlterhelés elleni védelmet szolgál, de nem rendes CC-módot.
Ennek lehet olyan megnyilvánulása, hogy túlterhelésre leáll, majd újraindul.
A rendes CC-mód, mint például akkutöltők esetében, a kimenőáramot is figyeli, egy söntön eső feszültségen keresztül. A szokásos laptop és egyéb CV tápoknál ilyen nincs. -
tordaitibi
veterán
válasz daninet #88365 üzenetére
A dugasztápok és laptopadapterek nem ismerik az áramkorlátozást hanem túláramnál letiltanak. A tiltási, billenési pontig megvan a névlges kimenőfeszültség.
Többször nekifutottam ilyenekből akkutöltőt csinálni és nem lehet. Mármint persze lehet de ki kell egészíteni.
Próbáld ki, bármilyen laptopadapter, elkezded erhelni, pl. 5 amperig semmi, tolja a kakaót, majd 5,2-5,3 ampernél kikapcsol.
Nem ismerik az eső jelleggörbét. -
daninet
veterán
válasz tordaitibi #88372 üzenetére
pont ez történt
köszönöm a segítséget mindenkinek, keresek egy nagyobb tápotMiért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
törölt tag
Sziasztok.
Talán butaságot fogok mondani, de egy ideje már gondolkodom a következőn:
Van egy házi szerverem miniITX alapon. Benne kis teljesítményű APU (~25W), aztán pár HDD, SSD. Van mellette szolgáltatótól kapott modem, router.
És van mellette egy szünetmentes táp.Felmerült bennem, hogy áramszünet esetén elég pazarló dolog a 12V akkuból az inverterrel ~230V-ot csinálni, hogy aztán minden eszköz újra 12V-ot (és 5V-ot) csináljon belőle.
Nem lehetne ezt valahogy úgy megoldani, hogy minden folyamatosan a 12V akkuról működjön és a szükséges eszközöknek (HDD, SSD) emellé még 5V-ot csinálni belőle?
Az akku pedig folyamatos töltésen lenne.
Vagy ez így lehetetlen kivitelezés?[ Szerkesztve ]
-
draco31
veterán
Hello!
Van ilyen kis panelem 1-2db. Még a tavaly csináltam egy egyszerű kis hangszórót vele, valami házimozi szatelit hangszóróra kötöttem rá egy 18650-es cellával és egy töltő panellel.
A gond az, hogy ha teljes hangerőre feltekerem, akkor ha jönne egy mélyebb hang, akkor kifogy a szuflából, és egy pár pillanatra elhalkul teljesen.
Egyszer valaki mondta hogy kellene neki egy puffer kondi. Azt kellene cserélni nagyobb mikrósra ami rajta van?ASUS S14 S410U /\/\ Xiaomi Redmi Note 12 pro 5G /\/\ Switch Lite /\/\ Amazfit T-Rex Pro /\/\ Blitzwolf BW-FYE15 /\/\
-
törölt tag
válasz MasterMark #88375 üzenetére
Persze ez jó ötlet és nem is ez a része érdekel inkább, mert az könnyen kivitelezhető.
Hanem az miként oldható meg, hogy mondjuk veszek egy nagy kapacitású auto akkumulátort, direktben rákötöm az eszközöket (természetesen a szükséges fesz. átalakításokkal, pl: picoPSU) és arról mennek, miközben töltődik az akku is.
Aztán áramszünet esetén megáll a töltés és csak az akku és a fogyasztók maradnak.
Ez kivitelezhető? Lakásban használható egy auto akku? -
daninet
veterán
válasz #68216320 #88377 üzenetére
autó akku erre nem jó mert nem birja a ciklusokat. Szünetmentes tápokhoz való akku kell vagy amit hajókhoz használnak. Autó akku idő előtt meg fog halni és sokkal költségesebb lesz.
Aztán áramszünet esetén megáll a töltés és csak az akku és a fogyasztók maradnak.
Ez a UPS Vannak olyan UPS-ek amiken van 12V-os DC kimenet nem kell barkácsolnod.[ Szerkesztve ]
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
Dr. Szilikát
őstag
Autóakku nagy indítóáramok rövid idejű leadására van kiképezve, relatív vékonyabb lemezekkel. Tartós terhelést ezek nem nagyon szeretik, túlmelegedhet, lemezeik deformálódhatna állítólag. Bár szerintem nem mindegy azért az áram nagysága sem. Munkaakku vastagabb lemezekkel van felépítve.
Mindamellett az is kicsit rosszul jön ki, amikor pontosan 12 V-ot szeretnénk, miközben ezek az akkuk 14,4 V-ról indulnak és 10,5 V-ig merítve vehetjük ki belőle az energiát, ha jól emlékszem. Egyszerűbb lenne, ha csak lefelé kellene konvertálni.
Vagy 24 V-ból dolgozni inkább, elektronikával figyelve, hogy egyik tag se merüljön túl. Vagy más kémiát / cellaszámot alkalmazni.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
-
MT90
csendes tag
Üdv! Remélem jó helyre írok.
Munkahelyen kérdezték, hogy nem működik a Futura Digital kaputelefon és hogy értek-e hozzá/? Gondolom mivel férfi vagyok és informatikát végeztem, mindenhez IS értek. LOL.
Ha becsengetnek, megnyomnak egy gombot, az ügyfél kinyitja az ajtót és be lehet jönnie, de mostanában valamiért nem működik. Mindig ki kell sétálni az ajtóhoz és úgy beengedni az embereket.
Futura Digital, de azon belül semmilyen típust nem tudok, csak ennyit. Azt se tudom, hogy működik az egész. Mikre lehet egyáltalán ránézni? Programozni kell valamit? Wifis? Passz.
Ne szidjatok, pls
Köszi.
-
Dr. Szilikát
őstag
Nem ismerem én sem, de legalább ellenőrizni kell a mágneszár (mágnes-zár) működését, kap-e feszültséget, nem szakadt, nem szorul, ilyesmi.
-
t72killer
titán
Persze. Ha a picoPSU-d két bemenetről táplálkozik: #1: ac/dc táp, #2: akksi pl diódásan levédve.
#88378: valóban, LiFePO4 pakk lenne ideális, esetleg agm/géles ólom. Bár évi 1-2 ciklus (=áramszünet) egy faék autös savasnak se a világ vége.
[ Szerkesztve ]
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok,
Két különböző típusú, de hasonlóan 12V egyenáramú tápegység bepárhuzamosítható?
-
-
tordaitibi
veterán
Milyen az a mini, nekem az eddigi minkettő olyan volt hogy a DC 12V csatlakozó az alaplapon volt és ment 11-15 voltig, ez tuti mert mindkettő autóba szolgált évekig.
Ha nem ilyen, többen ajánlottákk a pico psu-t, az teljességgel jó megoldás.
Mérned kéne mennyit vesz fel ha megvan a táprésze. Az alapján lehet akkut méretezni.Az nagy probléma ha sokat zabál a mini itx. Én 15 év és kb. tucat mini gép építése után megállapodtam egy 6-8W körül fogyasztó mini pc és egy übertakarékos LG monitor mellett, ezek együtt 17-25W körül esznek.
Nagyon-nagyon sokat számít akkus üzemben minden watt és ez nem sz@rrágás meg szőrszálhasogatás.
Évtizede használok ilyeneket terepen ahol a legközelebbi villanyoszlop 3km.
Ugyenezen okból vettem 7 éve a 60wattos keringetőszivattyúm helyett egy takarékos szivattyút ami 14 wattal beéri.
Ez a szivattyú egy uraságoktól levetett, indítani már nem tudó 100Ah akkuról több mint 2 napig elmegy.Ha tényleg csak nagyon ritkán kell az akku, ups lenne akkor gyakorlatilag mindegy milyet használsz. Veszel egy agm akkut azzal nem kell szórakozni meg ápolgatni, építesz mellé egy automata töltőt ami gyakorlatilag egy tarfó, graetz+puffer és egy CC-CV modul amit beállítasz 13,8 voltra, az áram meg a konstans terhelés+töltőáram, ez akku és fogyasztásfüggő.
Nekem 7. éve megy így a sufnituning ups-em.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz tordaitibi #88387 üzenetére
A jelenlegi UPS kijelzése szerint, olyan 86W körüli a fogyasztás.
E mellé még bele kell kalkulálni egy szolgáltatói modemet, router-t, switch-et. Megközelítőleg 150W-ra kellene méreteznem az akkus kiszolgálást ráhagyással.
Annyit meg tudok tenni, hogy a jelenlegi UPS-en hagyom a hálózati eszközöket és akkor a gépre mondjuk 100W-ot számolhatok. Szóval ezzel jó lenne, ha ~1órát tudna legalább menni, mielőtt valami leállítási parancsot küld neki.[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
válasz #68216320 #88388 üzenetére
erre nézz rá. 10000mah lion akku többféle barrel jack bemenettel. Ez egy kész csomag 20k alatt.
Aztán mivel ez egyben PSU elektronika meg töltésvezérlő meg minden később ha barkácsolós kedvedben vagy tuningolhatod nagyobb akku pakkokkal[ Szerkesztve ]
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
-
törölt tag
válasz #32277248 #88393 üzenetére
Kevés hát. De úgy alapban kevés lenne egy 3.7V/10Ah akku a feladatra.
Még 12V/10Ah is kevés, pont ez a problémám. Ez a hordozható multifunkciós UPS kis fogyasztású dolgokhoz jó, de aminek nem elég a mostani 2db UPS (440W, 360W) hogy tovább kitartson, ahhoz ez biztosan kevés.Asus AC65P [hátulja]
De, mint említettem van mellette modem és switch is. Illetve sokat fogyaszt maga a gép is a 4db hdd, 2db ssd-vel. A gépenek kellene valami hatékony, hosszú üzemidős táplálást találni.
Ezek a hálózati "vackok" elmennek majd a jelenlegi UPS-ről.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz #32277248 #88395 üzenetére
Nyílván nem ennyi a fogyasztása, de akár lehetne is ennyi. Viszont részletkérdés 1A ide-oda.
Ahogy fentebb részleteztem ha mindent együtt veszek 150W-ra kéne méreteznem, ha csak a gépet, akkor 100W-ra. Na, így volna jó ha ~1óra körül ki lehetne hozni az áthidalást 12V-on.
Már ha megoldható. Rossz esetben marad az inverter+akku.(Amúgy lehet a gép is lassan cserés lesz, mert van, hogy az I/O műveletek már CPU limitesek. Szóval még kicsit növekszik a fogyasztás)
[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
válasz #68216320 #88388 üzenetére
Ja 1 óra elég lenne, oké. Elértettem, szakmai ártalom mert napelemekkel is foglalkozok és sűrűn megtalálnak hogy
"csak 100-200W állandó de előfordul 2-3kW is és kéne 2 nap áthidalás"
és amikor közlöm velük hogy ez alsó hangon 1 de inkább másfél milla akkor leköcsögöznek.
Mennnyiiii....????
Sok az a 86W ha ebből házi szervert akarsz, az havonta 110kWh feletti, az 4misi a rezsis és 7000Ft az emelt villannyal. Beleszámolva az ups konverziós és töltési veszteségeit ez így nekem horror mert veri a havi 10ezret is rossz esetben de én ebből a szempontból fillérb@aszó vagyok, utálok pazarolni.
Off de nekem otthon 100-105kWh az összes havi fogyasztásom.
1 év alatt megtérülne ha erre a célra egy normális modern mini pc-t használnál ezt lapot meg elengednéd. nem belevau meg okoskodás részemről csak jótanács.
Vagy vennél egy NAS-t, az ennél sokkal-sokkal kevesebbet zabál és okos, ha nincs mozgás akkor pihenteti a hdd-ket. -
t72killer
titán
válasz tordaitibi #88397 üzenetére
Dízelgenerátor, ahol érdemben felmerült már ez a "hidaljunk át 2 nap áramszünetet, úgy, h a második nap az asszony végigtolja a tanyát a porszívóval" kérdés, ott az van, már 50 éve. Persze az is simán fájhat egy misibe újonnan manapság.
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
törölt tag
válasz tordaitibi #88397 üzenetére
Ez a szerver immár ~6éve kiszolgál. Munkára van használva, több szolgáltatás is fut rajta.
Nem akarom részletezni, hogy mi minden megy rajta és sajnos már így is kezd limites lenni.
A NAS a feladataimnak teljes mértékben nem megfelelő, fejlesztőként csak valódi x86 alapú szerver jöhet szóba. A fogyasztás, hát az annyi amennyi. Nem tudok vele mit kezdeni, amikor dolgozik fogyaszt.
Ez ugyan egy otthoni szerver, de csak Home Office miatt.A HDD pedig nem pihen, ráadásul 4db nem pihen.
Csak érdekesség: [kép]- érdemes megnézni a HDD üzemidőtSzóval a gép adott, a probléma az egyre sűrűbb áramszünet. A kliensek között ilyenkor megszakad a kapcsolat. Fontos lenne, hogy a laptopok továbbra is elérjék.
Erre kellene egy 1+ órás áthidalási idő, amiv alatt minden munkafolyamat lezárható és miután ez megtörtént a szerver, ha nem bírja tovább, akkor leállhat.Erre jött az ötlet, hogy energiát lehetne spórolni, ha kimaradna a 230V-ra konvertálás.
Ennyit tudnék a hatékonyságon fogni.
Mivel éppen új, nagyobb UPS vásárás előtt vagyok, ezért B-tervként jöttem megkérdezni a lehetőségeket. De ha nagyon komplikált, akkor nem tudok mást kitalálni, mint inverter+akku.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest