-
IT café
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
csmat
senior tag
Van egy másik kérdésem is teljesen más témában:
Az mppt solar tie grid micro inverterrel van valakinek tapasztalata? [link]Tudom hogy hivatalosan magyarországon nem lehet használni, és azt is olvastam, hogy nagyon melegszenek, de kíváncsivá tett. Németországban konkrétan ezt nem lehet, de hasonlót aminek van ce-je lehet.
Ha csak egy kis 60w-os napelemet kötnék egy 120-150w-os ilyen inverterre akkor bőven lenne benne tartalék, de legalább a stand-by dolgokat, meg pl wi-fi fogyasztását elláthatná.. -
mezis
félisten
Arra a két kilógó csonkra egyszerre biztosan nem volt bekötve. Rövidzárt csinált volna a 12V-on!
Lehet hogy a másik barna mellé volt beszorítva?
Két riasztási kör lenne, mindegyiknél az egyik ér barna, a másik Z-S, meg Z ?
Lehetne még egy 3. kör is, de azt az 5,6kΩ-os ellenállással kellett zárni?Van ennek a riasztónak típusa, dokumentációja?
mezis
-
csmat
senior tag
Sajnos nincs dukumentációja. Előző tulaj csináltatta egy lelkes amatőrrel..
Lehet 2 és három kör, mert van egy mozgásérzékelő a nappaliban meg egy a konyhában és ha jól sejtem egy vezeték nélküli ajtónyitó ? Meg talán egy ablaktörés figyelő..?
Nem tudom ezeket hogy szokták kötni.. -
csmat
senior tag
válasz MasterMark #87954 üzenetére
[ Szerkesztve ]
-
MasterMark
titán
Nem, nem, butaságot írtam, a barana kábel vége tényleg úgy néz ki mintha be lett volna fogatva valahova. Se nem forrasztássról szakadt le, se nem egy kábelről.
Szerintem az nem gond. Ez ahogy nézem UTP kábel, és csak azt a két érpárat használták belőle.
Az a barna tényleg a csavaros részen köthetett össze valamit.
szerk.: Kicsit jobb minőségű képek sokat segítenének. Használj vakut és legyen fókuszban.
[ Szerkesztve ]
Switch Tax
-
csmat
senior tag
-
demars
addikt
Eléggé vad értéket dobott ki (biztos, hogy valamit rosszul írtam be) 500VA jött ki a kis hiperszil trafónál.
Készítettem skicc rajzot:Igazából arra lennék kíváncsi, hogy ez a kis trafó elég lenne e egy Weller TCP-S 24v/50w pákához?
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
ViZion
félisten
balról a másodikra tippelek, esetleg kellene olyan fotó, amit a vezetékek látszanak, ahogy be vannak csavarva.
lettek még képek[ Szerkesztve ]
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy
-
mezis
félisten
Egy DSC működése: Riasztási körök vannak, áramfigyelésel. Ha megszakad az áramkör (nem folyik áram), az riasztási eset. Élesített helyzetben sziréna, telefonhívás. Kikapcsolt állapotban csak jelzőfény.
Egy - egy ilyen körön több, sorba kötött kapcsoló (egyszerű mikrokapcsoló, mozgásérzékelő reléje,...) is bonthatja az áramkört.
Egy kör beállítható "Home Away" típusúnak: élesített esetben sem lesz riasztás: otthon vagy, mászkálsz a lakásban,..., de nem nyitod a bejárati ajtót, mert az másik körön van.
Van még "szabotázs" köre is: nincs élesítve, de riaszt ha az az áramkör megszakad.
Személyzet nem tud kiiktatni pl egy védett mozgásérzékelőt.Írtad, hogy nem működik. Ez mit jelent? Állandóan üvöltene vagy nem lehet "élesíteni" ?
A DSC-t addig nem lehet élesíteni, amíg valamennyi kör nem zárt.mezis
-
mezis
félisten
Tápfeszültség, akku kiiktatása után már nem szokott üvölteni.
Máskor is pittyegett, ha pl. nyitva volt egy ajtó? DSC-n is van ilyen pittyegés nyitott érintkezőnél.
Írtam, amíg nyitott egy kör, addig nem lehet élesíteni.Mérd ki műszerrel mekkora áram folyna ha a másik barna vezeték mellé lenne bedugva.
Ha jól dekódoltam az ellenállás értékét, akkor kb 2mA-el "figyel".[ Szerkesztve ]
mezis
-
mzso
veterán
Helló!
Ha egy kapacitív előtétes LED-es fényforrásnál több halott LED helyett beteszek egy nagy ellenállást akkor mi történik? Megnő a feszültség és rohadt sok teljesítmény fog rajta esni?
Ahogy nézem 2*22 db 5V-os Led volt eredetileg, most már 4-5 halott körönként. (2*2k az gyors füstölésben nyilvánult meg. ) -
Dr. Szilikát
őstag
Ha kiszámítod a kondenzátor kapacitív reaktanciáját 50 Hz-en, ugyanakkora ellenállással helyettesítheted és ugyanannyi áramot kap a LED.
Viszont az ellenálláson hatásos teljesítmény alakul hővé, amire méretezni kell és az már a fogyasztásmérőt is "érdekelni" fogja. Magyarországon a lakossági fogyasztásmérők csak a hatásos fogyasztást mérik (Wh). Máshol lehetnek meddőmérők is (VAr, voltamper reaktív), ami a számlából is kiderül.
A kapacitív előtét nem képez hatásos fogyasztást "csak" rontja a cos φ értékét.
https://www.omnicalculator.com/physics/capacitive-reactance
https://www.jcalc.net/capacitive-reactance-calculator
https://www.rapidtables.com/calc/electric/watt-volt-amp-calculator.html[ Szerkesztve ]
-
mzso
veterán
Gyorsan rámértem. És 102V volt. Ami 8W viszont csak 0.25-ösöm van.
Igazából én olyan nagyot akartam belerakni, hogy az áram is lecsökkenjen olyanra amit el bír viselni (Gondolom a végtelenségig nem növeli a feszültsége) és a LED-eken is kevesebb áram folyjon. Mondjuk kikalkulálni ezt nem tudom.
-
mzso
veterán
Kipróbáltam 47k-val úgy 120V esett rajta. Még az is sok, és érezhetően forró volt rövid működés után.
De használhatatlan, mert elkezdett vibrálni a fény. Gondolom max az előtét kapacitással lehetne még játszani, de ahhoz ki kéne bontani a lapkát a ragasztó alól, meg ugye alkatrészt beszerezni. Nem éri meg a vessződséget. -
g.peter23
tag
Sziasztok!
Van egy pár éve meglévő különálló gázos tűzhely, gáz sütővel.
Eddig ha begyújtottam, a sütőt, kis idő múlva 1-2x csattant a piezó gyújtó, a gázrózsánál (gondomlom biztonsági funkció)
Végre került az áramhálózatra földelés, Firelé. Viszont azóta folyamat gyújt a gyújtó, pár percenként, ha megy a sütű.
Ez miért lehet?
Köszi -
Dr. Szilikát
őstag
Számold ki, egy standard 60 mA COB SMD LED és mondjuk 3,2 V feszültségesés, ellenállással helyettesítve:
https://www.rapidtables.com/calc/electric/watt-volt-amp-calculator.html
De ha dupla soros chipes tok, az már 6,4 vagy legalább 6 V, kihajtástól függően.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz g.peter23 #87978 üzenetére
A piezo gyújtó csak akkor csattog, ha te csattogtatod, lévén a mozgási energiádat alakítja feszültséggé.
Gondolom nálad nem ez, hanem a hálózatra kötött szikragyújtó van, amit egy gombbal hozol működésbe. Na ez a gomb rövidzárlatos lett (gondolom belefolyt valami), ki kell cserélni.
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
Egy apró kérdést szeretnék kérdezni Tőletek, hogy az inverteres/BLDC motoros eszközöknek (hűtő mosógép stb. egy háztartásban) elvileg egy áramszünet azért tud kárt okozni. Ennek mi az elméleti magyarázata? Vagy csak igazán szélsőséges esetben lehet káruk?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz csubuka #87982 üzenetére
Elárulok egy szakmai titkot, alapesetben nem okoz kárt az áramszünet. De amikor az áramkörben elhasználódott elektrolit kondenzátorok vannak, onnan kezdve ne tudd meg... Horrortörténet.
Hűtőszekrény annyiban más eset, hogy ott az újraindulás járhat túlterheléssel a keringetés szempontjából, csakhogy az elektronikailag védhető, így nem okozhatna problémát.
A hagyományos, passzív hűtőgépeknél inkább lehetnek gondok:
https://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_80199-80199.html
[ Szerkesztve ]
-
csubuka
addikt
válasz Dr. Szilikát #87983 üzenetére
Köszönöm szépen az információt, ez jó tudni mindenképpen ! Érdekes dolog...
-
daninet
veterán
Sziasztok!
Füstelszívót akarok építeni forrasztáshoz és ötleteket / tapasztalatot akarok gyűjteni.
Van kis asztali verzióm, de nincs sok helyem az asztalon ezért nem is használom sűrűn, a tuti az lenne, ha le tudnék valami csövet húzni a mennyezetről/falról majd ha végeztem visszanyomni szemmagasság fölé.
De ugye milyen cső az amit lehúzol úgymarad, feltolsz úgymarad. Talán valami mini kábeles csörlős rendszere van, nemtom.
B terv 3d nyomtatás és egy ilyen cucc megtervezése és összerakása. [kép] A pvc cső könnyen elérhető és relatív olcsó, a trükkös része a könyök idomok amik légtömör és mozgatható kell legyenek. Mielőtt nekilátnék megtervezni nemtom láttatok-e hasonlót a vadonban 3d nyomtatós oldalakon. Én kerestem de semmi.
C terv esetleg tőletek jönMiért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
daninet
veterán
válasz ViZion #87987 üzenetére
Egyébként nem 100% hülyeség. Most megnéztem, abban a formában nem jó mert beleejtenék mindent, de lehetne egy mart vágás az asztalban egy 90 fokos kis fedővel.
A dolog apropója az, hogy bontottam két 100mm csőventillátort és ideális lenne erre csak az elszívás mikéntjét kellene kitalálnom.Aryes: Ez sem rossz ötlet, gondolom azok valahogy súlyra vannak balanszolva.
További tervezést és gondolkodást igényel
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
csmat
senior tag
válasz #32277248 #87974 üzenetére
Szia, bekötöttem, de nem vagyok 100%ig biztos.
Eddig ennek a kis dobozkának a jobb felső sarkában lévő 1-2 led világított, most meg nem. De lehet azért világított mert már akkor sem volt jó a kontakt?Ha rövidre zártam bolna a trafót, egyből elfüstölne?
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Ha van műszered merj rá egyenfeszültségre az 1-2 sorkapcsokra (balról jobbra) kiderül minden, de elvileg pár másodperces rövidzárat elvisel a trafó. Igen a lednek kellene világítania vagy villognia bizonyos időközönként. Milyen riasztó ez tudjuk? A manualból sokminden kiderülne...
Ja és ugye benyomott mikrokapcsolóval próbálod? Az valami szabotázsérzékelő, ha nincs benyomva letilt.[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
válasz Donki Hóte #87990 üzenetére
ez hogy kapcsolódik? van egy nagyon hasonlóm egyébként az asztalomon
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
veterán
-
mezis
félisten
Próbáld meg nem az ellenállás mellé, hanem az ellenállással sorba kötni.
(Zöd - Fehér marad , az ellenállás nak ez oldali csatlakozója meg ki és arra kötöd a barnát.)Mérd meg a másik kör (Zöld) áramfelvételét zárt riasztó kontaktusok mellett.
Nem hiszem hogy a trafót zártad volna rövidre. Inkább az elektronika egyik áramérzékelő körét, de azt bizonyára felkészítették zárlati áramra.
mezis
Új hozzászólás Aktív témák
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- NVIDIA® driverek topikja
- Autós topik
- Politika
- Az iPhone 15 volt a legkelendőbb készülék 2024 Q3-ban
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- OLED TV topic
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Apple asztali gépek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest