- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Windows 11
- DIGI kábel TV
- Hálózati / IP kamera
- Alternatív kriptopénzek, altcoinok bányászata
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- OpenWRT topic
- Kaspersky Antivirus és Internet Security Fórum
- Vírusirtó topic
- Milyen NAS-t vegyek?
-
IT café
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tordaitibi
veterán
válasz DarkByte #75399 üzenetére
A CE jel, de ezt is mar hamisitjak ugye.
Amiket gyarilag adnak a telefonokhoz azok jok szoktak lenni, itt is lehet meghibasodas, semmi nem 100% .
Amit irtam hogy evek ota megy rola az ora, az egy valamikori Wayteq tablet gyari toltoje.
Elmeletileg amit a boltvan veszel itthon azok eredetiek, megfelelnek a szabvanyoknak, de lattam enar boltban vasarolt neves gyarto termeket ami belil ures volt, konkretan egy ultrahangos szunyogriaszto.
Valoszinuleg a gyar se tudta hogy a dobozka belul ures mert akkor nem engedte volna a neve alatt arusitani -
DarkByte
addikt
válasz tordaitibi #75402 üzenetére
Köszi a segítséget!
Megtaláltam amúgy ezt a tápot a fotón lévő matricája alapján egy másik helyen ahol kicsit többet írnak róla: [Lemar SD 1012 12V 1.0A stabilizált tápegység]Ezek alapján elvileg ezzel se kellene hogy gond legyen:
• Kapcsolóüzemű, stabilizált tápegység
• 24 órás üzemben max. 600mA
• Rövidzár, túlfeszültség és hőmegfutás elleni védelem
• Műanyag, nem éghető ház[ Szerkesztve ]
-
Fredo78
aktív tag
Sziasztok! Fedett teraszon világítást szeretnék csinálni. Van 220 kint, de a bejárattól 4 méterre, én pedig szeretnék kilépéskor felkapcsolható világosságot. Arra gondoltam, hogy kéne egy kis fényerő is ezért 18650-ről meghajtott LED-re gondoltam.
Létezik ilyen készen (kapcsoló+ vezeték + LED panel)?
Ha nem akkor meg tudom oldani (forrasztani tudok és 18650 akksi van)? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Szerintetek hol lehet készen venni ilyen, vagy ehhez hasonló időzítő áramkört ventilátor működtetésére? https://www.electroschematics.com/auto-bathroom-fan-control/
ebayen láttam pár IC-t, max megépítem ha más nincs, de jobb lenne valami kész megoldás...
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Köszi mindkettőtöknek!
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz tordaitibi #75409 üzenetére
Köszi, de ezt építeni, meg éleszteni kellene. Amit AND linkelt, az pont az amire szükségem van és nem is drága, csak beépítem és már kész is. Árban se jönnék ki jobban az építettel, meg amúgy is kell vennem egy-két légtechnikai kiegészítőt ugyanonnan ahol ezt a CS3-1 -et is árulják.
-
tillatrilla
senior tag
Sziasztok! Morzsaporszívóban 18650 cellák cseréje volt,gondoltam a kivettekből hátha egy zenedobozt,vagy valamit tudnék még hajtani. Cellánként beraktam normál tesztre egy lii500-as töltőbe,lefutott a ciklus,de feszültség téren szerintem problémásak az aksik. Mindháromra ráírtam a teszt végén a kapacitást,feszültséget. Véleményetek róluk? Az ellenállás mettől meddig tart elfogadhatónak?
Üdv: Attila
-
Barret001
addikt
válasz tillatrilla #75414 üzenetére
Töltsd fel őket,ha nem melegszenek,és a kapacitás is elfogadható,akkor lehet tovább használni.Ami melegszik,az nem jó,mert az merülni is fog! Ez feltöltés utáni állapot? Mert akkor a középső jó,a másik kettő kuka...
[ Szerkesztve ]
-
tillatrilla
senior tag
válasz Barret001 #75415 üzenetére
Most ismét elindítottam egy normál tesztet,hátha változik az eredmény. Amúgy szinte egyforma langyos volt mindhárom...A feszültség az nem nagyon alacsony? Szerintem ez miatt állt le mindig a porszívó,nem? Feszültséget figyel a védelem? A kapacitás még elmenne,gyárilag 1800 mAh volt ráírva...
-
őstag
Cellagubizásnál az én gyakorlatom:
- Feltöltöm, közben figyelve, hogy melegszik e
- Feltöltés után lemerítem 3.8-4V közé valahova
- Félrerakom pár napra, és újramérem a feszültségét. Ha pár nap alatt nem merült jelentősen (tized volt alatt a merülése) akkor visszatöltöm maxra, majd lemerítem, ráírom a kapacitást és megy a fiókba 80%-os töltöttséggel.
- Ha pár nap alatt tizedvoltnál többet merült, akkor vagy várok még vele, vagy megcsinálok egy töltés-merítést és megnézem, hogy mennyire jelentős a különbség a töltésnél felvett, és a merítésnél leadott energia. Ha az arány jó, akkor használható a cella, de nem készenléti kütyüknél, hanem olyan helyen, ahol általában folyamatosan van töltés, és utána folyamatosan merülés. (Pl RC játékok, szünetmentesítők)
- Ha pár nap alatt sokat merült, akkor megy a gyűjtőbeOlyat, hogy a töltési ciklus végén 3.66-ot mérjek, nem volt még velem, bár én 150-200 cella körül járok, ami nem mondható soknak (szerintem). Olyan volt, hogy annyit merült miután a töltés leállt, de az látszott is utána az önmerülésteszten.
Szerk: Harman-Kardon BT hangszóróban kell cserélnem cellát most épp hasonló miatt: Elfáradt az akksi, és hiába jó a kapacitása, néha egy-egy hangzásnál bezuhan a cella feszültsége a terhelésre és kikapcsol, mintha csontra lenne merülve. Utána visszakapcsol, és megint meg 20 percig. Utána 15 percig. Utána 5 percig. Utána meg visszakapcsol, és még csak a figyelmeztetés sem megy (tehát a cellafeszültség nem túl alacsony) de ahogy elindul a zene, kikapcsol. Szóval kapacitás van, de a névleges áramát már nem adja le a cella feszültségesés nélkül. Nem is csoda mondjuk, mert 30W csúcsteljesítményt bíztak 1db 18650 cellára, ami feltöltött cellából is több mint 7A.
[ Szerkesztve ]
Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
-
tillatrilla
senior tag
válasz razorbenke92 #75417 üzenetére
Szia! Köszi az infót,akkor méregetni fogom néhány napig.
-
Barret001
addikt
3,66V-os cella gyakorlatilag lemerültnek tekinthető,már nincs sok tartalék benne.Mindezt töltés után produkálja? Ha nem tudod 4V fölé tölteni,akkor már igen a végét járja...Ha ezt még megterheled,mennyire zuhan? Terhelés alatt kellene 3,6V felett lennie!
[ Szerkesztve ]
-
PHM
addikt
válasz tillatrilla #75418 üzenetére
A normál teszt akkor van kész, ha nem villog, hanem folyamatos
az "END" felirat. (Feltölt, kisüt és mér/számol, újra feltölt.)
Véletlenül nem azért voltak ilyen alacsonyak a feszültségek, mert
még a feltöltés elején olvastad le őket?
Mert ha így van, akkor inkább a középső akku a gyenge.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
PC4200
tag
Sziasztok.
Régi li ion 18650 akkupakkot szeretnék cserélni újra.
2db 18650ből áll sorba kötve. Így 7.4v
Nagyobb kapacitást szeretnék.
Így holnap vennék 4 18650 akkut és ebből a 4db ból szeretnék 7.4voltot.
2 kérdés merült fel.
Hogyan tudom őket egyszerre feltölteni?
Illetve mivel tudom ezt a pakkot tölteni :D
Ahogy látom a régi akkuból 3 vezeték jön ki.
2 ebből plusz és minusz és a harmadik meg rá van forrasztva az összekötőre, ami a két akkut köti össze.
De ha én 4 akkut kötök be akkor is egy összekötő lesz?[ Szerkesztve ]
CSAK a puffin :)
-
tordaitibi
veterán
válasz PC4200 #75421 üzenetére
2-2-őtpárhuzamosan kötsz, előtte mérjél fesz.t, ha 0,2V felett van eltérés akor külső töltővel hozd óket azanos szintre, nem kell csutkára feltölteni csak pl. 3,95V, 3,71V, az alacsonyabbat töltsd egy kicsit.
Majd ezt a két-két párhuzamos cellát beteszed az eredetiek helyére.
Ha valami überintelligens valami a kütyüd akkor lehet nem fog működni, mert elképzelhető bevitt-kivett kapacitásmérés de nem valószínű.
Valamint valószínűleg a duplájára nő a töltési idő vagy még kicsit többre is. -
PC4200
tag
válasz tordaitibi #75424 üzenetére
Ez egy rc autó.
[link] ilyen a töltő.
Gondolom ez semmire sem jó.
3 óra alatt töltötte fel a 2x1500 miliamperes akkupakkot.
Olyat szeretnék mint pl drónomnál (mavic mini)
Hogy a 2x2700 miliamperest 1 óra alatt feltölti maximumra.CSAK a puffin :)
-
tordaitibi
veterán
válasz PC4200 #75425 üzenetére
Ja, oké.
Jó az csak legyen türelmed hozzá.
Vagy nézel/csinálsz egy combosabb töltőt, pl. step modulból amibe van CC/CV funkció meg egy régebbi PC tápból vagy laptop adapterből, de ez feltételez valami minimális balanszert vagy bms-t mert 2S a cella, kettő van sorba.
Vagy veszel egy félprofi-profi töltőt és abba bepattintva vagy adaptert használva töltöd a cellákat kívül.
Ez a legtutibb, de ha amatőr szinten maradsz akkor nem éri meg mert 15-20ropi körül kezdődik a normális, ha belelendülsz akkor mindenképp kell egy ilyen töltő. A fiam aktívan modellezik, saját építésű terepautó és elektromos repülő vonalon, neki 3 darab is van de őneki ez a hobbija 8 éve.A gyorstöltők sem töltik fel 100%-ra 1 óra alatt.
Valamint ha házi barkács töltőt építenél mégis, eléggé szigorú követelményeknek kell megfelelnie, ez nem vicc, könnyen lehet tűzijáték a vége. Ezért is írtam hogy mielőtt a 2 cellát párhuzamosan kötöd, egy szintre kell őket hozni mert ha 0,3-0,5V az eltérés, akár 50A kiegyenlítő áram is folyhat, lévén egy új cella belső ellenállása 20-50mohm (milliohm).Ha érdekel a litium akkuk működése, írtam egy cikket erről laikusnak is könnyen érthető stílusban.
Minden önreklám nélkül: [link][ Szerkesztve ]
-
d3tox1c
senior tag
Sziasztok.
Nem tudom jó helyre írok-e.
Tegnap véletlenül csináltam egy jó nagy hülyeséget.
Pakolásztam a dolgaimat, kábeleket rendezgettem, és véletlenül a windowsos tv boxba a laptop töltő kábelt dugtam be.
Felvillant rajta a led, ami bekapcsolasnal szokott, és ennyi, azota nem működik, nem lehet elinditani,saját kábelre sem reagál,valami tuti kiment benne :(
A laptop töltő-t amikor radugom a laptopra, a laptop érzékeli, a kis ikonnal irja is hogy csatlakoztatva, de ez kb 10 másodperc, utána semmi,nem tölt, nem csatlakozik, gondolom abban is meghalt valami(mármint a töltőben).
Első kérdésem az lenne:honnan tudnám kikeresni, milyen típusú töltő kell nekem(hp omen laptop egyébként)
A masik:szerintetek a tv box-nak annyi, kuka?
Előre is köszönöm a segítséget, ha esetleg nem ide való a kérdés, akkor valaki tudna mutatni egy topicot, ahova irhatnek?
Üdv -
őstag
válasz d3tox1c #75429 üzenetére
A HP általában ráírja a tartozékaira hogy "Replace with HP spare:"
Ez a szám nem csak azért jó, mert a HP-nál bármikor meg tudod venni az alapján a kompatibilis alkatrészt, hanem mert ha rákeresel a számra, utángyártott termékeket is dob ki.
A TV-boxnak pontosan mi a típusa? Talán az alapján találunk valamit, ami alapján tippelni tudunk, hogy mi szállhatott el benne.Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
-
tordaitibi
veterán
válasz d3tox1c #75427 üzenetére
Ha 5V a gyari adapter akkor nagyon keves remeny van hogy tulelte.
Szet kene szedni a bemenet kornyeken neznii es merni, hatha van valami vedelem ami elolvadt, picike nulla ohmos ellenallas is lehet.
Ha 5V az adapter akkor arrol kozvetlenul megy tobb belso egyseg, azok lehet hogy vegervenyesen elhalaloztak.
Ha 9, 12V az adapter akkor realisabb hogy javithato.A laptop toltore nem tudok mit mondani, azok tulterheles es zarlatvedettek, arra tudok gondolni hogy a felredugasnal mechanikusan serulhetett a dugasz, plane ha a vekony tűérintkezos, vagy 3 polusu amin visszafele is megy a kommunikacio, nem jut vissza a toltobe a laptop uzenete
-
őstag
válasz tordaitibi #75432 üzenetére
a felredugasnal mechanikusan serulhetett a dugasz
Én is ezt mondanám. A HP második verziós centerpines csatijai pont belemennek a sima barell connectorba, csakhogy a két tüske találkozik és a vékonyabb centerpin issza a levét:
-
törölt tag
-
Barret001
addikt
válasz razorbenke92 #75433 üzenetére
Olyan mintha magyarul írnál,mégsem értem a felét
-
őstag
-
Barret001
addikt
válasz razorbenke92 #75436 üzenetére
-
[CS]Blade2
addikt
Lenne egy Liveactive Evoke szobakerékpár ami pulzus mérős. 1 gomb van rajta, a pulse résznél így egy "P" betűt, és hiába fogom a két érzékelőt, nem mér.
Hogy működik egy ilyen mérő? Hol keressem a hibát? Szemre a vezeték a csatlakozó jó. -
totron
addikt
Mitől fogyaszt kevesebbet egy indukciós főzőlap egy hagyományos elvű rezsónál? A teljesítmény és az ahhoz vezető, elvégzendő munka ugyanúgy megvan, hőalapú kapcsolgatás ugyanúgy fennáll, a klasszikus megoldásnál pedig tehetetlenség felhasználható utóhőként. Mennyivel előnyösebb az új technika, ha egyáltalán az?
-
darvinya
titán
válasz totron #75439 üzenetére
Nem jól gondolod.
Míg a hagyományos főzőlap, külön egy lapot melegít és azt adja át az edénynek.
Addig az indukciósnál az edény maga a főzőlap, ezért nem mindegy milyen az edény.
Tehát a fűtés
a hagyományosnál:
-fűtőszál-platni-levegő-edény talpazat
a indukciósnál:
-indukciós tekercs-edény talpazat[ Szerkesztve ]
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
[CS]Blade2
addikt
válasz [CS]Blade2 #75438 üzenetére
Vezeték érintkező volt a ludas.
-
őstag
válasz totron #75441 üzenetére
Ha az utóhő alatt arra gondolsz, hogy az átmelegedett platni átadja úgyis a hőt, akkor az csak nagyon kevés esetben hasznos, tekintve, hogy sokszor le kell venni a megfőtt ételt edényestől. Ilyenkor a hő elpocsékolódik (télen max fűti a konyhát). Ha pedig melegentartásra van szükség, akkor indukcióssal még mindig elhasználhatod azt a plusz energiát, amit a kerámia _mindig_ elhasznál.
-
PC4200
tag
Sziasztok.
4 darab 18650es akkut ami pakkban van hogy tudok egyszerre tölteni, úgy hogy ne kelljen megbontanom?CSAK a puffin :)
-
sztanozs
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest