Új hozzászólás Aktív témák

  • lapa

    veterán

    válasz mezis #19531 üzenetére

    hát azért ilyeneket inkább ne számolgass, ez kicsit másképp néz ki. kezdd ott, hogy 1kWp (azaz névleges) panel a gyakorlatban nagyjából 1250kWh-t termel évente. élettartama (80%+) legalább 20 év.

    ha a rendszer visszatáplálós, akkor brutál drága szinkronos inverter kell hozzá. mivel még a telerakott tető sem feltétlen fogja visszatermelni a pazarló gépeink által elfogyasztott energiát, a digitális villanyóra ugyan "visszafelé forog", de valszeg továbbra is fizetni kell kicsit. itt nincs akksi, viszont ugyanúgy grid-függő vagy, vicces a sokmillás erőmű mellett az áramszünet. ettől függetlenül nem 10 év az adminisztráció, a telepítő cég jellemzően megcsinálja a papírmunkát. szokott lenni pályázat is, 30%-ot térítettek vissza.

    hozzáteszem, ha most kitalálnának egy tizedannyiba kerülő napelemet és minden huszadik házra pakolnának, egyszerűen bedőlne a hálózat. nyugaton is komoly infrastrukturális fejlesztések kellenek, próbálják vezérelt áramosítani a mosógépet meg ilyesmi. ez nagyjából a smart grid nevű izé egyik sarokpontja. beláthatóan elég kompromisszumos. érdemes abba a visszás helyzetbe is belegondolni, hogy az ehhez képest filléres napkoli 70-80% eredő hatásfokkal termeli a melegvizet, ehelyett meg tele van a tető 12-14% eredő hatásfokú napelemmel, és azzal fűt a mosógép. elég nagy hülyeség. persze nagyon gazdagon néz ki.

    szigetüzemnél nincs hálózat, csak panel, vezérlő, akksik. inverter csak akkor kell, ha 230v-ot kell valahová. az akksik drágák, és nagyjából 10 év alatt elhullanak. ezek jellemzően mélykisülésű ólomakksik, 80% névleges kivehető c/20-nál, nagyjából 1000 ciklus. elvileg kénmentesítéssel jobbak a számok. rendes vezérlővel egész hatékony, a lifepo nagyjából 3-szoros árú össz élettartam alatti kapacitásra nézve. az ólom viszont 100% újrahasznosításra kerül.

    én ki tudnám mutatni, hogy megtérül 10 éven belül, annyi csellel hogy nálam nincs inverter (lenne egy apc 1000 ups, de nem küzdöttem még vele). másrészt én emiatt vettem mindenből nagyon takarékosat. de nem érdekel a megtérülés, pláne hogy a panelek 20+ évig bírják. én már csak a nagy áttörésre várok az akksik tekintetében.

Új hozzászólás Aktív témák