Új hozzászólás Aktív témák

  • Auratech

    őstag

    Azért abban a korban a fősodratú zenei irányzatok közül Bach muzsikája periférikus volt. Csak később kezdett csodálat tárgya lenni. Rengeteg populáris, könnyen emészthető szerzőcske komponált és közölt, akiket jobbára feledés sújt. Sokkal csendesebb volt a környezet, legalább is mindenfajta média-virtualitás nélkül.

    A zene ünnep. Mindig is az volt. Vagy az ünnepélyesség utánérzése. Rossz esetben póz.
    A zene számomra legfőképpen szellemi produkció. Az olvasott kottából is működik, avatott elmének.
    Olyan erőket képes megszólítani, amiket más művészeti ágak csak kényszeres kapcsolódásokkal képesek ködösen megközelíteni. A gondolkodás tiszta belső arányosságai, mértékei, a megérintett idő és időtlenség.
    Hídverés a szellem-lélek-értelem világai közt. A legdirektebb metafizika, mégis érzelmekkel gyakran csordultig átitatva. A korszellem legközvetlenebb megvilágítója.
    Gyakran elgondolkozom, milyen lehetett akkori füllel hallgatni az akkori zenéket. Nehéz dió de jó móka elfelejteni párszáz év és a kitágult világ zenei lenyomatát, a mai zsivajgást.
    A legszubtilisabb alapanyagból, a tiszta mulandóságból megformált öröklét. A múzsák mosolya. Nincs sehol és mégis az életünk múlhat rajta.

    Ahogy az írásbeliség köznépi kiterjedésével a nyelvi színvonal is változott. Minden irányban.
    A könyvnyomtatáshoz hasonló változást adott a rögzíthető, személytelenül reprodukálható zeneiség.
    Ahogy a tudás elérhetővé vált a nyomtatással, úgy a zenei értékek is kompletten birtokolhatók, jóformán bárki által. Kérdés, mire használja. Esetleg csak befűt vele mint Bach asszonkája.

    [ Szerkesztve ]

    Auratech Field Recording

Új hozzászólás Aktív témák