Új hozzászólás Aktív témák

  • DDL

    őstag

    válasz WN31RD #2634 üzenetére

    "Te magad honnan tudod, hogy pl. az mp3-nak lehet olyan hatása, hogy "kevésbé van kedvem zenét hallgatni" (vagy valami hasonló), ha nem onnan, hogy tudatosan felfigyeltél erre, észrevetted, hogy van ilyen összefüggés? Ha pedig erre fel tudtál figyelni, akkor ez már mérhető, legfeljebb körülményes a dolog."

    Ez a fajta különbség sokszor nem 1-2 perc alatt figyelhető meg. Esetleg csak napok vagy hetek. És csak azt veszed észre, hogy már napok óta nem hallgatsz semmit.

    Ezt a próbát te is megcsinálhatod. csináltass a jól ismert zenéidből cd-ket (jelöltesd meg pl. számmal, de te ne tudd, hogy melyik melyik) és azokat hallgasd véletlenszerűen napokon keresztül. Meg fogod tapasztalni, hogy lesz olyan nap amikor nem szereted hallgatni. Ezeket az alkalmakat fel kell jegyezni. néhány nap után ki lehet értékelni a dolgot. :)

    Szinte 100%, hogy meg fogsz lepődni, hogy te is hallod a különbséget.

    "Végül továbbra is kérdés, hogy ha egyszer köztudott és tudományos vizsgálatoknál minden esetben figyelembe vett tény, hogy az emberi érzékelésnél a képzelt különbségek is nagyon nagy szerepet játszanak, akkor a hangminőség vizsgálatakor hogyan lehet ezt a hatást kiküszöbölni?"

    Képzelt (klasszikus értelemben) különbség csak akkor lehet, ha tudod mi a forrás. Egyébként nem. Azonban pl. ha én vagyok a "lemezlovas" lazán befolyásolhatom én a társulatot a megszólaló zene alatt egyszerű gesztusokkal. És ezzel az érzelmekre hatok.
    Mondok példát. Az egyik zeneszám alatt jelentőségteljesen ránézek a csapatra ezzel sugallva, hogy hopp ez ugye máshogy szól? Holott ugyanaz a felvétel szól. A tapasztalatlanok 95% beugik a dolognak. Vagy elkezdek dobogni halkan a lábammal jelezve, hogy ez nekem jobban tetszik. Pedig mindkét esetben folyamatosan ugyanaz a felvétel szól. :)

    Ezeket a hatásokat nem lehet kiküszöbölni, mert akkor a kialakult körülmények (teljesen igermentes környezet) fogja stresszelni az alanyt és a "mérés" felbontása tovább csökken.

    Üdv: DDL

    Messziről jött ember azt mond amit akar. http://logout.hu/blog/ddl/index.html

Új hozzászólás Aktív témák