Új hozzászólás Aktív témák

  • Dißnäëß

    nagyúr

    válasz Gyuri108 #117611 üzenetére

    Hello.. tök jó amit a többiek elmondtak. :K

    Ami számomra látszik és lényegében mérlegelendő, az az extra költség, ami a Purifi esetén üt be.

    NCore:
    Max Power at 2.35Vrms
    XLR : 2x1.17Vrms
    RCA : 2.35Vrms
    Ami itt furcsa nekem, az az Audiophonics adatlap, miszerint az XLR érzékenység kisebb, mint az RCA, holott általában fordítva van. Az NC502MP-k gyári speckó szerint balanced bemenetükön tudnak 2.35Vrms-t:
    Input sensitivity
    Below a formula is given to calculate the balanced input signal level for a desired output level. An example is
    given using PRATED 500W, Load 4Ω, Gain 25.6
    Ezeknél is lehet a gain-t csökkenteni, az input buffer-t bypass-olni, kikerülni, az ezzel járó minimális forrasztásokat nem lépte meg Audiophonics, ezért XLR fronton a szokásos 4Vrms körüli-feletti jellel lazán maximumra hajtod a modulokat, míg a szokásos 2Vrms RCA kimenettel viszont 2.35Vrms alatt vagy, azaz nem tudod maximumra vezérelni őket. Ennek lehet oka van, hogy Audiophonics ilyenre csinálta, mindenesetre az RME-det ha XLR-en kötöd, rendesen tudod küldeni ezt az erősítőt, túl is tudod akár vezérelni (vagy a zene halkabb és akkor eleve sosem üt maximum környékén, ergo pont jó vagy nagyjából. De azért max DAC kimeneti állásban XLR esetén Ava Max-al óvatos lennék, Chopin-nél nem gond, RCA-n kötve pedig semmisem gond, minden "gyengébb" kicsit).

    Purifi kicsit más liga, átgondoltabb (szerintem).
    4.2V
    2.25V
    10V
    konfigurálható balanced bemeneti érzékenység, amit forrasztás nélkül, simán jumper-ek átrakásával tudsz konfigolni (a default a 4.2V-os állás, ami a Te RME-dhez XLR-en ideális).

    Teljesítményben a Purifi 1% torzítás mellett (ami soknak számít nagyon ezeknél - nagyon kicsinek számít szubjektíven nézve) :
    227W @ 8Ω, 1%THD

    Azaz a 9-12 Ohm tartományban, ahol a Zu zenél, a gyártói 200W max. teljesítményerősítő ajánlást figyelembe véve (8 Ohm-ra), pont 200 körülre-alá picivel érkezik be, nagyságrendileg, szóval hajtás szempontból jó és se nem küldöd szét a Zu-kat, se nem fog hiányozni az erő és dinamika a rendszerből. Azért megnézném én, 98dB érzékenység mellett akár csak 100W-ot is mikor érsz el, szerintem az is bődületesen nagy hangnyomás, de ki tudja, mekkora a szoba stb.

    Az RME max kimeneti fesz-ed RCA 2Vrms körül lehet, XLR 4V körül, a II-es verziónak (AKM4493) látom a méréseit, az I-esét nem (Tied az I-es talán, ES9028Q2M).

    Nézd, nem szeretnék a zsebedben turkálni, de ha Zu Omen zenél otthon, RME DAC-ról, ez számomra full nobrainer, egy pillantást sem vetnék az NCore-ra. Hangra szubjektíven ekvivalens a Purifi és az NCore, de a Purifi jelen Audiophonics esetben sokkal többrétűbb és jövőtállóbb, input oldali konfigurációt tekintve + az átállítás egy pillanat alatt megvan. A régi korok DAC-jai (CD lejátszói) jellemzően ilyen 150mV (0.15V) rms körül indultak RCA-n, ma 2V körül tartunk, ha marad a számháború-trend hifiben, itt még várható növekedés, míg az, hogy egy Purifinél jobbra mérődő erősítő mikor jön piacra, úúúúúh, na erre nem vennék mérget, mert ilyen tempóban nem születnek okos emberek (sőt, butulunk, oktatásostul mindenestül). Tehát ha a Purufidbe nem csap villám és amúgy tejbe-vajba fürdik és a sooook-sok kis komponense közül 1 sem makkan meg (mert házilag egy ilyet nem javítasz) és mondjuk 10+ évre rendezkedsz be vele, mert "megkérkeztél", akkor ideálisabb választás mindenféle pre/input oldali mókoláshoz. Vagy megunod az RME-t és közbeiktatsz csövet (vagy simán maradsz félvezetőn, csak DAC-ot cserélsz és annak még erősebb lesz a maximuma)........... -> Purifi.

    De mondom, csak az input konfigurálhatóság miatt. Egyébként mindkettő az a liga, ahol a fül képességei meg vannak haladva (szerintem), transzparensek, ami bejön, az megy ki és ha nem tetszik, lelketlen, száraz, ki minek nevezné, eléteszel olyat, ami színez - és akkor azt is átengedi és lehozza szépen, és beállt a világbéke.

    A magas impedancia amúgy ezeknél "mindössze" annyit okoz, hogy ellenében kevesebb áram megy ki a végfokokból, tehát maximum/névleges teljesítményüket sosem fogják elérni a bemeneti érzékenységben specifikált feszültségszintek mellett. Ezért is lesz az 500/400 Wattokból (4 Ohm-on!) durván a fele 8 Ohm-on (amúgy a speckózást 8 Ohm-ra illik és ebből a 4 Ohm csak egy szorzás, kivéve, ha áramlimites és akkor kevesebb, mint 8 Ohmx2).. szóval .. a 400-as Purifinél 200W-ra kerülnél max kimenő teljesítmény tekintetében 8 Ohm-os motyóval (teljes frekitartományban), 9-12 esetén úgy hasra 150-180W körül mozog a max kimenő teljesítményed, ami még mindig nagyon combos hangnyomás 98dB mellett, nem lesz vele szerintem gondod, hacsak nem diszkót üzemeltetsz.

    Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !

Új hozzászólás Aktív témák