Új hozzászólás Aktív témák

  • VoidXs

    Topikgazda

    válasz dgyuri0123 #113169 üzenetére

    A valóság kicsit más, van analóg felső határ. Megoldható analóg technológiával olyan mértékű információtartalom, amit mondasz, de az nem 33 RPM-en, hanem a te számod alsó határára, 1 TB-ra már többszáz RPM lenne. Itt szépet robbanna a lemez. Nagyon jó írást olvashatsz szép ábrákkal tarkítva itt. Szó mi szó, a vinyl legvégső határa 120 kHz. Ez nem éppen lehetetlen adatmennyiség, a belépő digit éppen 96, de egy fokkal felette már 192. Viszont mi szükség van erre, ha a felső határod 20? Az időbeli eltolás pedig mintavételtől független, minták között is lehet a periódusváltás (hiszen eleve vannak frekvenciáink, amik nem osztói Fs-nek).

    Lehet, hogy az analóg jel végtelenül folyamatos (az atomok méretének kicsit van erre kifogása, de vegyük végtelennek), de ez nem jelenti azt, hogy az információtartalma is végtelen. Mondhatom én neked azt, hogy egy egyenes két pontja A és B. Hiába mondhatsz még 150 pontot arról az egyenesről, attól még ugyanaz az egyenes marad, nem mondtál nálam többet. Pont ez történik analóg és digitális között, csak az analóg elmondja neked x darab összetevő végtelen pontját elég szép hibákkal, a digitális pedig x+72000 összetevő néhány pontját hibátlanul. Melyik jobb? Természetesen a több összetevő, hiszen csak az számít bele a hangba.

    Nem tudom, honnan szeded, hogy nem járunk koncertre (amiket digitális pultokkal kevernek, és miután nagyjából ismerem a magyar live-os közösséget, azt is elég biztosan meg tudom neked mondani, hogy nagy nevű koncerten sehol nincs analóg pult), de ez a légből kapott érv, ha már a normálisakból kifogytál, vagy eleve nem is voltak, elég felesleges próbálkozás sértegetésre. Szoktam dinamikát méregetni koncerten, a rekord, amit láttam, 90 dB. Ez konkrétan 1000x jobb, mint bármilyen LP, sok sikert az analóg reprodukálásához, amikor pontosan ugyanezt a jajj de hibás digitális mentalitással élők még egy Bluetooth fülessel is megkapják az utcán sétálva. (Vajon hallani fogjuk, hogy "jó, akkor vegyen mindenki Bluetooth fülest, szevasztok"? ;])

    A digitális ízt meg leírtam, hogy mi. Majdnem a valóság, csak hát ez már nem tudomány, hanem ízlés kérdése, amiben nem szoktam vitatkozni. Ha azt mondod, hogy az emberek többsége az analóg hangot szereti, az igaz. Ha azt mondod, hogy azért, mert az analóg műszakilag jobb, az a legkevésbé sem igaz, sőt, ha abból indulunk ki, hogy mire képes a CD, ha jól van megcsinálva (nem úgy, mint régen), akkor soha nem is volt.

    [ Szerkesztve ]

    W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?

Új hozzászólás Aktív témák