Új hozzászólás Aktív témák

  • 134

    csendes tag

    Sziasztok!

    El vagyok keseredve és segítséget kérnék tőletek!

    A környezet: ASUS alaplap, XP SP3-mal, ST Lab SiI 3112 ver.2 SATA (150) 2 csatornás csatoló, rajta 2 db SAMSUNG HD321KJ SATA II (300) HDD RAID1-ben. (A boot HDD egy 80 GB-os Maxtor).

    A jelenség röviden: A mirroba tett diszk hibázik! Korábban a Maxtor-on semmiféle hibát nem találtam.

    A szimptómák:
    * Van benne egy Pinnacle video capture kártya. A grab-belt film időnként frame hibás (hiányzik a frame fele, vagy el van csúszva a fél kép 1 frame erejéig). Erről vettem észre, hogy hibás, mert amikor a 80GB-os Maxtorra grab-beltem, soha nem volt frame hibám.
    * Annak ellenére, hogy shutdown-nal állítom le, néha induláskor chkdsk fut rá, mert úgy észeleli, hogy rosszul lett leállítva. Talál is rajta hibát és javítja.
    * /uT****nt-tel letöltött file hibás. Azt jelzi, hogy 100%-ban lejött a file. STOP-polom és Force-recheck-et nyomok rá és nem lesz 100%-os. Egy 1,4 GB-os file-ban kb. 24 részlet lesz hibás.
    * Külső USB diszkről (kézi kamera) bemásolt film hibás. Ha a Maxtorra másolom, akkor meg nem.

    Amit tettem (és egyik sem segített):
    * Valahonnal levadásztam egy 1.0.62.0-ás kártya driver-t (nem emlékszem, hogy honnan, mert a Silicon Image oldalán az 1.0.60.0 a legmagasabb verzió)
    * Írtam Perl-ben egy kis szkriptet, ami létrehozott egy 1, 2, 4, 8, 16 GB-os file-t hexa AA55-tel teleírva. Ezt visszaolvastam és ellenőriztem, hogy hibás-e. Nem volt. Hiába mozgattam a Maxtorra és vissza, nem talált egyetlen hibát sem a file-ban.
    * Kikapcsoltam a write cache-t
    * UDMA6-ról UDMA5-re, majd UDMA0-ra állítottam. Nagyon lassú lett az adatforgalom, de így is hibázik. Igaz sokkal kevesebbet. 1,4 GB-os file-ban csak 4 hiba keletkezett
    * Megpróbáltam a SiI3112 BIOS-szát upgrade-elni 4.2.50-ről 4.2.84-re. Sajnos Az ST-LAB oldalán nincs BIOS frissítő prog. A Silicon Image oldalán az updflash.exe nem támogatja a kártyán levő ICE27C010-PC45 flash-t. :-( (Van valami windows-os is, de az sem támogatja ezt a flash-t)
    * A www.SAMSUNGhdd.com-ról letöltöttem egy DOS-os util-t (estool.exe) és ezzel a HDD SATA interface sebességét 300-ról (SATA II) levettem 150-re (SATA I). Ezt a tippet a diszk doksija adta. Nem javított.
    * Írtam az ST Lab-nak és a SAMSUNG-nak is. Választ még nem kaptam tőlük.
    * Próbáltam a Silicon Image-nek írni (gondoltam, hogy az updflash-be bele tehetnék az ICE27C010 támogatást), de nem találtam címet...
    * Írtam nektek... ;)

    Amit még ki fogok próbálni:
    * Leállítom MDMA-ra, vagy PIO-ra az adatforgalmat.
    * Veszek az A*chanban egy nagy guriga konyhai kéztörlőt és telesírom.

    Esetleg nincs ötletetek, hogy mit lehetne ez ügyben tenni még?

    Előre is köszönöm a segítséget!

    Üdv!

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák