Új hozzászólás Aktív témák

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    Van két 1Tb-os Samsung HD103SJ-m. Annak idején direkt egymást követő sorozatszámúakat kértem, és már úgy saccra 3 éve használom őket RAD-0 tömbben.

    Nemrég rosszalkodott picit. Szét akart esni a tömb, de szerencsére mégsem tette meg véglegesen, viszont utána talált hibákat az Intel RST-s ellenőrzés.
    HDSentinel szerint az egyikkel 300 alkalommal fordult elő adatátviteli hiba a lemez és a gép közt. (Gondolom ettől szakadt a tömb, de lett mégis jó újraindítás után, mert felírt adat végül nem sérült.)

    Most volt kéznél másik 2x1Tb winyó, így mindent lementettem a tömbről, és Ubuntu alatt csináltam egy Secure Erase-t, hogy tutira végignyúzza az összes szektort (elvileg a rejtetteket és tartalékokat is beleértve), és megpróbálkoztam egy egy dco-restore paranccsal is, hogy esetleg eltűnjenek a SMART infóból az adatátviteli hibák (igazából nem a winyó bűne, ha megfeszült a SATA kábel, amiket már megigazgattam - vagyis gondolom ez volt a gond, mert épp SSD-t cseréltem mielőtt szakadni kezdett a tömb, melynek során húzgáltam ott a kábeleket...).
    A secure erase lefutott, a dco-restore viszont nem (IO error, pedig nem volt locked/frozen).

    A lényeg, hogy így, amennyire lehet tisztára gyalulva bootoltam Win8-ba, és futtattam rajtuk egy benchmarkot külön-külön kétszer, és az első lemez rendre 307, 302, a második 330, 328 pontot ért el.
    -> Na ezt hogy...?

    Egymás melletti SATA portokra vannak kötve, nyilván mind ugyan arra a vezérlőre, hisz RAID tömbben voltak. És egy ugyan erre a vezérlőre kötött Samsung 840 Pro száguld ebben a benchmark progiban, tehát 90%, hogy a winyókat sem a rendszer többi része fogja vissza, hanem ennyit tudnak.

    De mitől lett kimutathatóan lassabb az egyik lemez, mint a másik, ha jelenleg semmi hiba nincs a SMART szerint? (Kivéve a régi "átviteli hiba 300 alkalommal" bejegyzést, amiben nem nő tovább a 300-as szám, mióta megszűnt az anomália kábeligazgatás után.)

    Teszteredmények: [link]

    [ Szerkesztve ]

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Új hozzászólás Aktív témák