Új hozzászólás Aktív témák

  • Tonyka 2

    tag

    válasz hardverlog #143735 üzenetére

    A Lucasfilm által kidolgozott minőségbiztosítási szabvány, amely pontos előírásokat tartalmaz a felvételkészítéstől egészen a hangsugárzókig mindenről, amely a maximális kép és hangélmény eléréséhez szükséges.

    A "legenda szerint" amikor George Lucas elment megnézni a frissen megjelent, Dolby Surround hang lehetőségeit elsőként kiaknázó Csillagok háborúját egy moziban, néhány perc után felháborodottan távozott, annyira elégedetlen volt a hangminőséggel, aminek semmi köze nem volt ahhoz, amit ők a stúdióban kikevertek. Lucas kérésére Tomlinson Holman, a Lucasfilm testületi technikai igazgatója kifejlesztett egy minőségbiztosítási szabványt, a THX hangrendszert. A mai napig megoszlanak arról a vélemények, hogy róla - Tomlinson Holman eXperiment -, vagy George Lucas THX 1138 című filmjéről kapta-e a rendszer a nevét. De nem is ez a lényeg, hanem hogy ma már több ezer filmszínház rendelkezik szerte a világon THX minősítéssel, és látogatóik ideális körülmények között nézhetik és hallgathatják a filmeket. A magyar THX mozi a könyv írásának idején nem volt, a legközelebbi filmszínház Bécsben található.

    Holman úr feladata volt annak idején, hogy detektálja a mozitermek és a keverőstúdió között hallható különbség okát, és egy olyan szabványt hozzon létre, amely ezt az eltérést megszünteti. A problémát a moziknál egyértelműen az alkalmazott berendezések műszaki színvonala jelentette, ezért az 1983-ban útjára indított THX rendszer rendkívül szigorú megkötéseket írt elő a beépítésre kerülő felszereléssel kapcsolatban. A minősítés elérésének feltétele, hogy a THX által jóváhagyott berendezéseket, hangsugárzókat használjanak, és a terem akusztikai körülményei megfelelők legyenek. A feltételek teljesítését a THX szakembere ellenőrzi.

    Tehát ha a lánc elejétől a végéig minden THX, akkor van értelme erre figyelned. Önmagában külön semmit nem jelent, csak egy plecsni.

Új hozzászólás Aktív témák