Új hozzászólás Aktív témák

  • Ripper17

    tag

    válasz MaCS_70 #9657 üzenetére

    Engedd meg, hogy közbeszóljak, elég gyakori szakmai tévhitként hangoztatjátok itt ezt. (Nagyvállalati-ipari WiFi rendszerek tervezéséből, kivitelezéséből, rendszeintegrációjából élek.)

    SSID: a hálózat human-readable azonosítója, egy sima string.
    BSSID: az adott WiFi hozzáférési ponton, egy adott SSID-hoz tartozó logikai, gépi azonosító. Nevezhetjük a hozzáférési pont rádiós MAC címének is, az adott hálózathoz. Jellemző ábrázolása is a MAC címes formátum, de ez egy virtuálisan kreált cím, úgymond

    Ami a klienst érdekli: az SSID, illetve a rádiós környezet minősége (jelszint, jel/zaj viszony). Roaming döntést mindig a kliens hoz. Persze, léteznek network-assisted protokollok, de ezekből én stabilan működőt még nem láttam, ahány kliensgyártó annyiféleképp implementálják ezeket, ha egyáltalán - és nem csak beleírják a datasheetbe...meg el lehet dobatni hozzáférési pont oldalról is, pl. adott packet loss % felett, vagy jelszint alatt, de attól meg még több kliens hülyül meg teljesen.

    A jobb cuccok tudnak band steeringet (leegyszerűsítve: a dual-band kliensnek előbb válaszol a hozzáférési pont 5 GHz rádiója egy kicsit, mint a 2.4es), és ilyet már SOHO meg lakossági eszközökben is láttam. ehhez viszont pontosan az azonos SSID kell, amit mindkét sávon sugárzol.

    A kliens döntésének alapja a rádiós környezet: érzékeli-e jobb minőségben, más csatornán ugyanazt az SSID-t, amire éppen csatlakoztatva-hitelesítve van. A jobb minőség fogalma a kliens gyártójától függ, jellemzően ez rádiós paramétereken alapul. tipikusan 15 dB körüli jelszint különbség a kívánatos két, szomszédos hozzáférési pont "cellája" között ott, ahol te roamingot szeretnél. Azonos frekvenciára állítva a szomszédos eszközöket csak magadnak okozol zajt, rontod a hálózat működését.

    Arra, hogy el-eldob egy kliens egy SSID-t, vagy azon ragad, nem a hozzáférési pont oldalán kell mókolni, ez tüneti kezelés, hanem a kliens beállításai között, illetve a WiFi sugárzó eszközök megfelelő elhelyezésével az optimális rádiós környezethez. Roaming agresszivitás, mennyire preferálja az 5 GHz-t, stb...az enterprise gyártók (Cisco, Aruba) oldalain tipikusan elérhető, hogy adott WiFi kártyából melyik driver verzió az ajánlott, ezt ők ki is tesztelik. érdemes az otthoni környezetben is felrakni a gépekre. Smart eszközöknél alapvetően a wifi kezelés jobban optimalizált, de pl. a network oldali, "segítő szándékú" roaming protokollok kezelésétől az androidok többsége kifekszik. (Nyilván lehet, hogy a tied pont nem. 10 ezres nagyságrendű, egyidejű kliensnél viszont az a tapasztalatunk, hogy csak és kizárólag az alapvető WiFI szolgáltatási protokollok és a megfelelő rádiós lefedettség tervezés vezet jó megoldásra. Nem a különféle kiegészítő protokollok kapcsolgatása.)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák