Új hozzászólás Aktív témák

  • Ariadne

    őstag

    válasz liver #4821 üzenetére

    A válasz egyszerű. Jótállási idő alatt a jótállásra kötelezett csak akkor tagadhatja meg a jótállási kötelezettség teljesítését, ha _bizonyítja_, hogy a hiba oka a fogyasztó részére történő átadás után keletkezett. Egy fotó, ami a törött lapot mutatja, nem elegendő, ugyanis az elvileg ott lehetett már akkor is, amikor megvette (_ránézésre_ senki nem mondhatja meg, hogy ettől működésképtelen, lehet előbb mástól már az volt), vagy amikor átvették a szervizben, de akár utána a szervizben is leejthették. Ha a leadáskor nem írta le a szerviz/kisker, hogy ilyen és ilyen sérülés van rajta, akkor bukták a dolgot, meg kell javítani/cserélni. Attól ugyanis, hogy el van törve, repedve a lap, még nem biztos, hogy nem más hiba miatt volt rossz, amikor behozták.

    A szerviz/kisker egy módon mentesülhet: ha készíttet saját költségén szakvéleményt (nem = szerviz véleményével, szakértő és független kellene készítse), amiből látszik, hogy a gépnek a leadáskor a fogyasztónak átadott jegyzőkönyvben megjelölt hibájának oka (mert ugye volt ilyen jegyzőkönyv) semmilyen más baj nem lehetett, mint az a bizonyos törés, repedés. Ez valószínűleg elég lenne, ha beperel a fogyasztó, hogy valóban ne kelljen jótállni. Más nem nagyon...

    Jogszabályok: Ptk., 151/2003. Korm. rendelet, 49/2003. GKM rendelet, NFH honlapon fent vannak.

    mod: De persze ez a szakvélemény sem garancia semmire, mert ha perel a fogyasztó másik gépért/vételárért, akkor igazságügyi szakértőt rendelnek ki (fogyasztó előlegezi a díját, de végül a pert bukó fél fizeti, és mocsok drága), és az ő véleményét kell csak pártatlannak tekinteni a perben. A szakvélemény, bármennyire szak is, csak a magánvéleményed egy perben, bár az is igaz, hogy valójában figyelembe veszik, hogy nem Sufni Bt. vagy Kocka úr véleménye, hanem mondjuk KERMI szakvélemény.

    [ Szerkesztve ]

    "In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

Új hozzászólás Aktív témák