Új hozzászólás Aktív témák

  • cousin333

    addikt

    válasz DonRazzino #11190 üzenetére

    Amennyire én látom - bár nem illek bele a "tapasztaltabb topiktárs" kitételbe - ez a fajta viselkedés valóban nem tipikus. Ezt a cikkben is megemlítik és a kromatikus aberrációt okolják miatta. Hiába, a kicsi méret és a kedvező ár nincs kompromisszumok nélkül.

    Viszont ha összeveted ugyanezen társaság XF35 f/1,4 mérésével akkor látható, hogy az megfelel ugyan a tipikus trendeknek, de a széleken mért érték sosem haladja meg a 47-et (még 5,6-on sem), ellenben az új csak f/11-nél megy be ez alá, előtte pedig bőven 50 felett van. Ugyanők 40 körülire teszik az elfogadható szintet. Az már csak hab a tortán, hogy középen mérve a csúcsérték 65 helyett 77 lpmm az új obi esetén...

    A kezdőérték meg (mindkettőt f/2-n nézve) 61/54 vs. 52/33. Számomra ez azt mutatja, hogy nagyon is érdemes f/4 alá menni, mert igaz, hogy a közepe javul a rekeszeléssel, de már eleve nagyon jó szintről indul mindkét érték. Arról nem is beszélve, hogy f/2-n - és f/11-en - van legközelebb a két tartomány, így itt a leghomogénebb az élesség. Ráadásul a tájkép-készítő nyilván jelentős átfedésekkel dolgozik, tehát nem a szenzor legszélét használja.

    Persze ezek továbbra is csak számok, amik csak részben árulkodnak az igazságról. De majd a többiek kijavítanak, ha valamit rosszul látok.

    FEDman: +1. Mindkét bekezdésedre.

    [ Szerkesztve ]

    "We spared no expense"

Új hozzászólás Aktív témák