Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz Attici #42881 üzenetére

    NVMe foglalat nincs. M.2 foglalat lehet maximum, az, hogy a PCIe M.2 foglalat milyen protokollról tud bootolni, az a BIOS-tól függ, elvileg lehetséges moddolt BIOS-szal olyan alaplapokon NVMe-t bootoltatni, amelyeken nincs M.2 foglalat, hanem egy M.2 kártya van az egyik PCIe foglalatban, és ebbe a kártyába van belecsatlakoztatva az NVMe SSD. Esetedben teljesen a gyártó hibás, hogy nem emelte be az NVMe támogatást, ami egyébként más Z87-es lapokon rendelkezésre áll. Nálad sem az átalakító kártya a ludas, mert az nem módosít semmin, a BIOS-od nem beszéli rendesen az NVMe protokoll nyelvét.

    NVMe támogatás az van a modern OS-ekben, az nem lenne gond, de azoknak előbb el kell bootolni, hogy kezeljék az NVMe-t, de ha még nem fut OS, akkor az UEFI BIOS-on múlik az NVMe-támogatás.

    5 mp-es boot nem nagy szám, legalábbis belakatlan Win10 rendszernél, annyi idő alatt SATA3 SSD-k is bootolnak. Nyilván ha be van lakva a rendszer, és sok minden indul, akkor több lesz, NVMe SSD-nél is, mivel nem az SSD sebessége a szűk keresztmetszet, hanem a proci feldolgozási sebessége, latencyk.

    Nem csak a Clover jó, elméletileg linuxos bootmanagerek is tudják, de azok még kevésbé lesznek felhasználóbarátak egy Windows-felhasználónak. Ezért a legtöbben erre a célra a Clovert használják, annak biztosan kéne mennie, de még nem használtam.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák