-
IT café
A kereshetőség érdekében a filmkritikát, ajánlót tartalmazó
hozzászólások #értékelés címkével vannak ellátva.
Bővebben erről és példa a keresésre.
A spoiler formázás használata kötelező spoileres tartalmaknál!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tibiajax
nagyúr
válasz hoffman_ #133451 üzenetére
szerbusz.
örülök nagyon, h tetszett a Sedóóv-múvi, így még nagyobb elánnal ajánlanám szíves figyelmedbe -ahogyan azt tették nekem is annak idején- az ide vonatkozó, ugyanezzel a címmel ellátott sorozatot. melyben waikiki bár már nem fog szerepelni, de kapunk helyette más nagyon jó kis színészeket és karaktereket. szuperszónikus sorozat, tessék kivenni, nézni, és élvezni.
keresse a kedvenc videótékájában! -
gyuromoj
veterán
PSN: gyuromoj | R.I.P. Supernatural 2005.09.13.-2020.11.19.
-
Tibiajax
nagyúr
válasz gyuromoj #133502 üzenetére
kemény..
és ez a train to busan-nak akkor a folytatása. és az jó volt -
nagyúr
válasz Peterhappy #133493 üzenetére
Lázasan máshoz nem volt kedvem. Kösz
"As long as there are those that remember what was, there will always be those that are unable to accept what can be. They will resist."
-
oriic
HÁZIGAZDA
Nem úgy volt hogy tegnap kapunk Venom 2 előzetest? Vagy átaludtam esetleg?
Live-Die-Respawn
-
Bad Pritt
félisten
válasz Tibiajax #133507 üzenetére
Az első azért volt jó, amiért minden ilyen klausztrofób horror jó: kicsi, zárt térben tömörítette az eseményeket és ebből adódott a feszültség is, ezt teljesen eldobják a második részben, nagyobb, látványosabb, hülyébb alapon és néhány tipikus távol-keleti agymenést is beleerőltetnek.
A World War Z volt egy érdekes film ebből a szempontból, mert 2 órán belül volt olyan szekvencia, ami abszolút nem működött és szarul is volt megcsinálva (menekülés Izraelből) és volt olyan, ami feszültséggel teli, jól megrendezett jelenetsor (a repülő pl).
(#133506) oriic: csak egy továbbgondolt pletyka volt, eredetileg azt szellőztették meg, hogy a héten kaphatunk valamit, nem feltétlen tegnap.
[ Szerkesztve ]
Some motherf*ckers are always tryna ice skate uphill.
-
shotika
őstag
válasz gyuromoj #133502 üzenetére
Pont most akartam linkelni Az előbb láttam a bemutatót és csak annyit mondtam a végén: na ezt azonnal látni akarom b****eg!
Így kell (jó trailert csinálni) megőrizve a saját kultúrájukat és jó érzékkel nyitni (ismét) a nyugat felé. Így kell kreatívan felhasználni az első rész erősségeit, és új ötletekkel megbombázva egy egyedi univerzumot alkotni. Én már most úgy érzem, hogy ez lesz 2020 legjobb vegytiszta akció-horror-para mozija!Shotiii#2629 Gainward GTX 3060TI 8GB, Corsair 2x16GB DDR4 3200mhz, i5-13600KF, Asus TUF B660M-D4, EVGA 750GQ
-
Miklós315
aktív tag
Dark Waters - Sötét vizeken
#értékelésAz Erin Brockovich filmként szórakoztatóbb, a történet szempontjából mindkettő - de még ide vehetjük a The Insidert is - nagyon fontos és tanulságos. A színészgárda jó, a hangulat működik.
Belegondolni is rossz, hogy hány cég, mennyi szeméttel gyilkol minket, és hogy ez technológiai, üzleti és politikai érdekek miatt "kalkulált járulékos mellékhatásként" kezelt "ténynek" vehető. És abba is, hogy ugyanannak a vacaknak az átnevezésével, vagy egy apró módosítással "új anyagként" való alkalmazásával folytatják a végtelenségig. Teljes kiszolgáltatottság.
"Szerintem."
-
Miklós315
aktív tag
válasz bagyulajuve #133513 üzenetére
Az oké, csak tudod, az egész civilizációnk a pusztításra és az irigy-önző-telhetetlen attitűdre épül. A környezetszennyezés, a rabszolgaság (és burkolt rabszolgaság), a pénz-hatalom végtelen akarása, és vele való visszaélés szép világunk hajtóereje. A számítógép-alkatrészek alkotóiitól a space-x üzemanyag-molekuláiig az egész mindenség arra épül, amit látsz a filmben: anyagok, emberek, módszerek.
Ez az elkeserítő-kiábrándító-lehangoló ebben a filmben is. És ebből már látható: hányan akarnak ezzel foglalkozni (agykikapcsoló szórakozás helyett), hányan fognak kompletten új életmódot választani (megválasztott új lakhely, alaposan megválogatott berendezés-eszköz-környezet és élelmiszerek), arról nem beszélve, hogy nem látom a nagy mozgalmakat, "le az "x"-szel, új, szebb, átláthatóbb, erkölcsösebb üzleti modellt" stb. skandálva - avagy a remény elhagyatott-néptelen zsákutcában, hatósági blokád alatt...Filmként pedig faék-klisé, tehát ez sem segíti nagyon
"Szerintem."
-
Miklós315
aktív tag
Drakulics
Olyan, mint a rendszer, amit figuráz(na): kényszeredetten modoros.
Az első (és egyben utolsó) 15 percben vajon hány "jó poénról" maradtam leértékelés: ""
"Szerintem."
-
shotika
őstag
válasz Miklós315 #133512 üzenetére
Nem láttam a filmet, de:
"Belegondolni is rossz, hogy hány cég, mennyi szeméttel gyilkol minket, és hogy ez technológiai, üzleti és politikai érdekek miatt "kalkulált járulékos mellékhatásként" kezelt "ténynek" vehető."
- Én meg azt mondom, hogy nem szemét, rossz, gonosz cégek, hanem vállalkozások, amik a kapitalista rendszerben így maradnak életben és termelnek hasznot. Ha X cég gyárt valamit, amit betiltanak (vagy egy versenytárs betiltat!!), és nem nevezi át, akkor jön Y cég (és ez sokszor az a cég/ vagy a cégnek egy átpapírozott másik testvér vállalata, amit ebben a környezetben nagyon nehéz után követni - amelyik betiltat egy megoldást) és megcsinálja helyette.
Sokszor az adott társadalom kényszerít egy vállalkozást arra, hogy új módszereket találjon ki. Az a társadalom, vagy inkább rendszer, aminek ugyanúgy részesei a cégek, mint az egyén, vagy a politika és mindenki aki benne mozog.
Ez nem menti fel persze az adott vállalkozást (lásd "A bennfentes - 1999"), de ahogy az a film, szerintem ez a film is csak figyelemfelkeltő, viszont sok esetben az a "baj" az ilyen filmekkel, hogy csak egy szeletét mutatják be annak a nagy egésznek, és ugyan jó hogy elkészülnek, de megfelelő tájékozottság és érettség is kell ezek lekódolására.(A bennfentest régen láttam, lehet hogy abban tovább mennek, régen volt már)
Shotiii#2629 Gainward GTX 3060TI 8GB, Corsair 2x16GB DDR4 3200mhz, i5-13600KF, Asus TUF B660M-D4, EVGA 750GQ
-
Miklós315
aktív tag
válasz shotika #133517 üzenetére
Amit írsz addig van rendben, amíg élésről és nem tudatos visszaélésről van szó.
Ld.: Brockovich, Dark Waters, The Insider, Wall Street (1987.), The Big Short, stb. - amik témájukból fakadóan pont azt mutatják be, hogy amit Te írsz addig oké, amíg az egyén(ek alkotta csoportok) önkontrollja működik. Ha viszont túl sokat akar, akkor bárki élete árán is még többet akar majd, és itt már a "társadalom/rendszer" sem kompenzál/véd, mert "...ugyanúgy részesei a cégek, mint az egyén, vagy a politika és mindenki aki benne mozog." - korrupció, gátlástalanság, bűn a nagyhal-kishal kontextusban."Szerintem."
-
shotika
őstag
válasz Miklós315 #133518 üzenetére
Jogos, ezért is írtam oda, hogy régen láttam a filmet, illetve ezt újat még nem.
#Filozofálás#
Én tovább megyek, és azt mondom (annak ellenére hogy kellenek az ilyen fajta filmek), hogy az, hogy egy ilyen, nevezzük "A cégnek- vagy Vállalkozás, Vállalat", szóval ezt a Céget, maga a rendszer termeli ki (ugye ezt írtam is), azonban ha ez a Cég túlnő magán, és megszűnik az általad is említett önkontroll, akkor a rendszer kitermeli ennek az ellenhatását is. Ennek további lépcsőfoka pedig, amikor a rendszer egyszerre több ilyen erős céget termel ki, akik a profitmaximalizálás miatt, összefognak - ezt hívjuk ugye "Kartellnek". Ez ellen is vannak törvények, nem véletlenül.
Mindez, amit leírtam nem vitatja a fenti/lenti (ki hogy állítja be a fórumot, nekem lentről felfele jönnek az új hsz-ek ) filmeket pusztán tovább gondoltam a témát. Persze, aki jártas ezekben, annak ezek nem új infok, de nemcsak neked, nektek, hanem sok esetben magamnak is írom ezeket a tartalmasabb bejegyzéseket, hogy jobban átlássam.A témáról egyébként eszembe jutott a Mátrix cimú film is, amiben ugye szintén van egy működő rendszer, amiben (az én elképzelésem szerint) Neo - aki mi nézők vagyunk, és ahogy a nevéből is ered, "új", vagyis Neo viselkedése a film nagy részében mint "borjú az új kapura" tekint arra ami történik - kvázi szép lassan öntudatra ébred. Arra, amit Morpheus is mond neki, hogy rabszolga, a rendszer része. És a kezébe adja a döntés jogát. És el is mondja, amit adhat, az semmi más csupán, a valóság.
...ez a vonulat egyébként a jelen korona helyzet esetén, de az egész Mátrix filmet is rá lehet húzni arra, ami most is zajlik, és sokszor lezajlott - nem képesek az emberek elhinni ami történik, hiába mondjuk meg nekik...
Miután kilép a valóságba (Ziont ugye nem látjuk az első filmben), Cypher karaktere az, aki először szembesíti azzal, hogy, ami a valóság, abból ő nem kér, ő az a pontja a filmnek, a tudatunknak, aki vissza akar térni a megszokott, kényelmes világba - nem akar ezzel törődni, harcolni, mert túl sok.
Én sokszor gondolkodtam azon, hogy önmagában a Matrix első része önállóan értékelhető-e, és arra jutottam hogy részben igen, viszont részben a többi epizód kell ahhoz, hogy még inkább körbejárja a témát. Nem tudom, hogy ez mennyire volt tudatos döntés a rendezőktől, mindenesetre a folytatások már kitérnek arra, hogy ez az egész öntudatra ébredés a rendszerben egy állandó körforgás, mint az élet.
Egy adott társadalom kiszülte magából a Matrixot, ami megfelelőnek bizonyult arra, hogy az önpusztító emberiséget kordában tartsa (Matrix első részében is pedzegeti ezt egy számítógépes program!!!), hiszen, mint látjuk jelen korunkban, ugyanazokat a hibákat követjük el (akár egyén, akár társadalom szintjén is), és az emberiség rendszere addig fogja egy körforgást végigjárni, amíg esetleg tényleg tönkretesszük a bolygót, vagy jön mondjuk egy vírus, ami a túlhízott emberiséget megtizedeli. Avagy jön egy általunk tökéletesre alkotott számítógépes intelligencia, amely tökéletességre van kódolva (kvázi így született - míg az ember meg olyan, akiben ott az önpusztítás és a pusztítás, de még az építés is, vagyis a tökéletlenség), és azokat a tökéletlenségeket amik megtalálhatók, szépen lassan kigyomlálja.off: ha nagyon széthúzna és túlsokmindenbe kapna bele az írásom, akkor sry, még nem ettem ma semmit
Shotiii#2629 Gainward GTX 3060TI 8GB, Corsair 2x16GB DDR4 3200mhz, i5-13600KF, Asus TUF B660M-D4, EVGA 750GQ
-
Miklós315
aktív tag
válasz shotika #133524 üzenetére
(Én is szeretek komplex összefüggésekben gondolkodni (már ha sikerül), így nem gond, érthető lett.)
Eddig oké:
"...a Céget, maga a rendszer termeli ki --> ...ha ez a Cég túlnő magán, és megszűnik az általad is említett önkontroll, akkor a rendszer kitermeli ennek az ellenhatását is... --> ...további lépcsőfoka pedig, amikor a rendszer egyszerre több ilyen erős céget termel ki, akik a profitmaximalizálás miatt, összefognak - ezt hívjuk ugye "Kartellnek"."De itt nincs vége, ugyanis ez nem a végpont, hanem csak részegység:
"Ez ellen is vannak törvények, nem véletlenül."Ugyanis: a RENDSZER KORRUPT. A váz, a keret, a környezet, melyben (belül) él az egész "boly". Ergo a törvények vagy megfelelnek vagy csak kiskapuk összefűzve, vagy betartatják vagy eltussolják - minden eshetőség az egyéni korrupcióból felépülő rendszerszintű korrupcióig, ergo a ROSSZ VILÁG-ig jut. Erről szólnak ezek a (korábban említett) filmek. Egy-egy ügy, kártérítés, híradás kipréselhető, de megoldást nem találsz.
És itt, e ponton jön be a Mátrix, ami tökéletes szimbolikája ennek az egésznek. Elvonatkoztatva a konkrét esetektől, egy tér-időn átívelő filozófiai tanulmány, mely ábrázolja az állandóságot: a problémát, melyről írunk.
És igen: az első rész tömör, de a három együtt adja ki a teljes képet (csak közben túl sok lesz a sallang akció) --> nincs megoldás, csak átmeneti fegyverszünet (hullámok a végtelen óceánban).(És ezért király sorozat a The Wire - Drót is, mert kicsiben, reálisabb sztorival de ugyanezt ábrázolja, amit elvontabban a Mátrix.)
"Szerintem."
-
Miklós315
aktív tag
tibaimp ajánlotta a Street Kings (Az utca királyai) c filmet. Ennek apropóján még pár hasonló darab:
Dark Blue
Edison
We Own the Night (Az éjszaka urai)
Pride and Glory (A zsaruk becsülete)"Szerintem."
-
shotika
őstag
válasz Miklós315 #133525 üzenetére
"
De itt nincs vége, ugyanis ez nem a végpont, hanem csak részegység:
"Ez ellen is vannak törvények, nem véletlenül."" LÁJK" de megoldást nem találsz."
- Facebook-on megosztottam egy bejegyzést a Platform c filmről, idézem magamat:"Azóta hagytam ülepedni az "élmény", és azt kell mondjam, ez a film tökéletes! Először kissé becsapva éreztem magam, mert nem azt kaptam, amit vártam, de ez nem a film hibája - részben az enyém, amit előre látatlanban gondoltam róla, részben a marketing felelőssége is, hogy rosszul vagy hiányosan promózták be. A film eszközeit lehet ugyan vitatni, csak szerintem már fölösleges, mert elvonja a figyelmet arról, amibe belekap. A társadalom rétegződése, az egyén és a csoportok viszonya saját magához és egymáshoz, a megoldás keresés mechanizmusa, de még azt is felveti, hogy mi az értelme a megoldáskeresésnek és mechanizmusának!! És még sok más ezeken kívül. Legalábbis én így látom. Az 1997-es Kocka óta nem láttam ehhez hasonló alkotást ilyen köntösben - tipikusan az fajta film, amit nem csak nézni, hanem érteni is kell, de csak azok számára ajánlom, aki nem rettennek meg a néha tényleg "undorító" módszereitől - mert itt minden apróságnak, minden egyes jelenetnek, névnek megvan a maga jelentése és jelentősége. És ez már művészet."
-
shotika
őstag
válasz brownus #133526 üzenetére
Jaj ez lemaradt, szóval a Westworldből az első évadot láttam, nagyon tetszett a koncepció, de aztán elhalt az érdeklődésem.
Több mint 1 terányi filmem van, amiket még nem láttam, és és még tonnányi sorozat, amiket szívesen megnéznék, de se időm, se energiám sokszor
Egy ideje szüneteltetem a sorozatozást is, kevés olyan van ami az utóbbi pár évben lekötött végig - ha le is kötnek, az írók egy idő után túlhúzzák a témát (pl Walking Dead - sehova se vezet már) - inkább azokat szoktam elővenni, amik 1 évad alatt tulajdonképpen egy sztori hosszan elmesélve. Tudom, ilyen téren a Westworld pl egy "high-concept" sori, de beleuntam.Amire határozottan emlékszem az elmúlt évekből, az a The Haunting of the Hill House, Marianne, Mindhunter, Stranger Things és jelenleg levezetésként a Lock & Keyt Meg persze Rick & Morty.
[ Szerkesztve ]
-
Miklós315
aktív tag
válasz shotika #133533 üzenetére
A Kocka és még a Snowpiercer esetében is az leginkább a problémám, hogy túl hangsúlyossá válik a köntös. (A Mátrix 2-3 esetében ugyanez a gond.)
Emiatt a tartalom-értelmezéseket (amiket másoktól hallok/olvasok) "belemagyarázásként" élem meg.
Ugyanettől tartok a Platform kapcsán is."Szerintem."
-
oriic
HÁZIGAZDA
Top Gun 2 is eltolva, új dátum december 23.
Live-Die-Respawn
-
mufi
senior tag
Sziasztok, szeretném megköszönni a múltkor ajánlott filmeket. Most szeretnék valami klasszikus darabokat, az amolyan "must see it" darabokat megnézni, kultfilmeket, lehetnek régebbiek is rátok bízom.
KöszönömCreed Aventus 500 ml splashre keresek jelentkezőket.
-
shotika
őstag
válasz Miklós315 #133535 üzenetére
Hm, Snowpiercernél még egyetértek, míg a Matrix 2-3-nál valóban elcsúsztak az arányok, de már megbocsájtottam neki, mert baromi jó mozik lettek. A második rész autós üldözéses jelenetét überelni a 2015-ös Mad Maxig kellett várnom. (ó te jó Isten, mennyire imádom az új Mad Max-et)
A Kocka esetében én azért is vagyok elnéző, mert Vincenzo Natalie első egész estés filmje, ráadásul az egészet egyetlen egy kockában forgatták le, de szerintem a Kocka jelenléte (amiben ugye játszódik) tudatosan lett így kihangsúlyozva (a mai napig fejtegetem a filmet), és pluszban nehezíti az értelmezést, hogy nincs konkrét főszereplője a filmnek, vagy maga a Kocka a főszereplő / fő motívum.
Vagy egész egyszerűen arról is szólhat, ami elhangzik az egyik szereplő szájából:-Én csak a keretet terveztem, a többi részét meg mások, csak egy munka volt. Megcsinálták, és most azért használják, hogy jó legyen valamire. Újra kéne néznem
-
fant0mi
őstag
válasz Miklós315 #133516 üzenetére
Megneztem ezt a Drakulicsot.
Tok felesleges volt megcsinalni. Nem egy depressziv szar, de konkretan nem ingerelt nevetesre. Jol jatszottak a szineszek, azzal semmi baj nem volt, csak ugy az egesz, olyan... Olyan kis hangulatlan.
A vegen karpotolt hogy lattam Rujder Vivient, egy 10 masodperces szoveg nelkuli szerepben. Kicsinek is orulni kell.
Új hozzászólás Aktív témák
● A spoiler formázás használata kötelező spoileres tartalmaknál!
● A topikban tiltott a warez mindennemű formája!
● A kereshetőség érdekében lásd el #értékelés címkével a filmkritikát, ajánlást tartalmazó hozzászólásaidat!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest