- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- 3,6 billió dollárt ér az NVIDIA, idáig még egy cég sem jutott el soha
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Hálózati / IP kamera
- Windows 7
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- Synology NAS
- Windows 10
- AliExpress tapasztalatok
- Windows 11
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cathfaern
nagyúr
Köszönöm mindenkinek
Eladó Kinu M47 Simplicity: https://hardverapro.hu/apro/kinu_m47_simplicity_2/
-
designerboi
csendes tag
Ugye nem is kérdeztem olyan könnyűt?
Designtervezést vállalok! (PHP, többféle adatbázis, webshop akár 40ezer fttól...) Elérhetőségek itt vannak, ha a nevemre klikkelsz.
-
gézu
őstag
válasz designerboi #207 üzenetére
De.
If you can't be a good example, then you'll just have to be a horrible warning.
-
buci_
tag
nekem egy eleg alap kerdesem lenne:
'szoktal-e menni (vhova)..''Csak a Puffin ad nekem erőt és mindent lebíró akaratot!
-
faster
nagyúr
válasz kapcs-ford #213 üzenetére
A usually az ''rendszerint'', az ''often'' az gyakran, elméletileg csak ''do you go...'' ez már ''szoktál járni...''-t jelent. De ez a simple present-et tanultam legelőször, és már nem vagyok benne 100% biztos, olyan rég volt.
-
törölt tag
szoktál volt?
sztem nem... hiába múlt, akkor is jelenben használjuk, és a szoktál ezt+azt csinálni kérdésre ezt használják, ennek is van több fajtája, köztük van múlt ideje is...
egyébként ha megkérdezed, hogy szoktál, akkor az nem múlt időben van?
ha azt mondom, hogy szoktam sétálni esténként, akkor azt mondom, hogy I used to walk in the evenings, de ha azt mondom, hogy gyakran vagy általában szoktam, akkor van often vagy usually vagy generally...
a szoktál, az egy kifejezés, erre van a used to... és a kérdés az volt, hogy szoktál?
bár lehet én tévedek a 3 éves nyelvszakos tudásommal...
So, do you used to go out somewhere? gondolom, erre menne ki a dolog....
[Szerkesztve] -
kapcs-ford
őstag
ez helytelen így ''So, do you used to go out somewhere?''
ha mindenképp akarod használni a ''used to'' -t akkor ''So, Did u used to go out..?''
Így pedig a helyes :Szoktál-e menni ....? = Do u usually go to....? (usually= rendszerint, többnyire, szokás szerint)
[Szerkesztve]Aláírás
-
faster
nagyúr
válasz #54715584 #215 üzenetére
Én nem tudok igazságot tenni ebben, én erre emlékszem csak a used to szerkezetről:
Ha a cselekvés régen és gyakran vagy hosszan tartóan történt, akkor szokásos a used to használata
Gyerekkoromban rengeteg krumplit pucoltam Þ
I USED TO PEEL a lot of potatoes when I was a child
Bővebben: link
[Szerkesztve] -
törölt tag
válasz kapcs-ford #216 üzenetére
oohh, bocsi, a so véletlen került bele, mert éppen beszéltem
egyébként igazad van, múlt időben kérdezünk
ez a helyes: did you used to go out? most beszéltem egy amerikai barátommal
és egyben akkor használjuk ezt a formát, ha régebben rendszeresen igen, de most már nem...
pl. régebben amerikában éltem, de már nem, akkor mondom azt, hogy I used to live in the usa...
mindenesetre abban nem tévedtem, hogy múlt és hogy létezik
sorry -
Wildmage
senior tag
válasz #54715584 #215 üzenetére
Ne haragudj, de valamit nagyon összekevertél most szerintem. A szoktál vhova járni kérdés a következő szerintünk (megkérdeztem egy angoltanár szakra járó haveromat is, aki meg mindíg ott tanul, ahova én is jártam egy ideíg) :
Do you often go to ...?
A ''So, do you used to go out somewhere?'' már csak azért sem stimmel, mert do+múlt idő nem igazán nyerő. Kérdésben max did you use to lehet ez a forma.
A used to do sg jelentése egyébként kettős:
a, egyrészt a régmúltban lévő szokás kifejezésére
b, pl. Hozzá vagyok szokva a korai keléshez. mondatban. -
törölt tag
okéokéokéokéokéokéokéokéoké
már javítottam fentebb -
Wildmage
senior tag
Ne csináljátok már, hogy elbizonytalanítotok. Ha a used to-s szerkezettel akarok kérdezni, akkor nem a did you use(d nélkül, mert 2 múlt idő nem kell) to.... alakot kéne használni? Én erre emlékszem és ez tűnik nekem logikusnak.
-
KovacsUr
addikt
Jézusom, miket látok itt! Végigolvasgatom, aztán megmondom a frankót...
[Szerk.]
Tehát ha a ''szokás'' még mostanra is vonatkozik, azaz például még nem fejezte be végleg az illető a bulikra járást:
Do you...
Például
Do you go to parties?So it goes… We stand alone by standing stones and turn them into circles.
-
KovacsUr
addikt
válasz kapcs-ford #224 üzenetére
Visszavontam, igazad van, bocsánat, másra gondoltam.
So it goes… We stand alone by standing stones and turn them into circles.
-
Wildmage
senior tag
válasz kapcs-ford #223 üzenetére
Hajszálnyi a különbség, maradjunk ennyiben
Kovács úr: én is ezt akartam még mondani, de ez lemaradt -
KovacsUr
addikt
válasz Wildmage #226 üzenetére
(Pedig tényleg van ilyen, csak nem ugrott be, mert én például nem használtam soha életemben...)
Bővebben: linkSo it goes… We stand alone by standing stones and turn them into circles.
-
Wildmage
senior tag
válasz kapcs-ford #224 üzenetére
Ez a két mondat full mást jelent.... Az egyik azt próbálja kifejezni, hogy szoktál-e vmit csinálni? A másodikkal meg azt kérdezed, hogy használtad-e....?
-
kapcs-ford
őstag
-
KovacsUr
addikt
válasz kapcs-ford #232 üzenetére
De ezzel semmit sem igazoltál. Ráadásul a ''did you use to''... még gyakoribb is, mint a ''did you used to...'' Nézd meg te is a BBC oldalt, amit belinkeltem.
-
Wildmage
senior tag
válasz kapcs-ford #232 üzenetére
Köszönöm válaszod, de amint látom az én soron következő postomat már KovácsUr elküldte helyettem, amit ezúton is köszönök.
Egyébként meg, ha jól értem megtaláltuk a választ és megbeszéltük az összes lehetőséget.
[Szerkesztve] -
törölt tag
de egyébként törekedjünk a legegyszerűbb alakra
szóval, ezt a kérdést nem lehetne úgy feltenni, hogy hová szeretsz járni/menni? vagy vmi ilyesmi... -
KovacsUr
addikt
válasz kapcs-ford #235 üzenetére
Bocsánat, ez már off topic, de megkérdezhetem, merrefelé hallottad így? Én szinte kizárólag a 'did you use to...'-s formát hallottam (ami azt illeti, azt sem gyakran, általában egyszerű múlt is megfelel erre a célra). Milyen környéken éltél, ahol ez az eltejedt? (Vagy honnan való volt az illető, aki így használta?)
-
tiv83us
veterán
válasz KovacsUr #233 üzenetére
Hmm...''did you used to'' Ennek semmi ertelme sincs igy onmagaban...
A ''did you use to'' azt szeretne kerdezni, hogy ''...te valaha...?''
Pl.: Did you use to live in Tokyo? Te Tokyban eltel?
Ezt a kerdest akkor szoktak feltenni, ha tudjak ra a valaszt, de megis visszakerdeznek ra, mint racsodalkozas...
Mivel anelkul hogy tudnak nem igy kerdeznenek ra.
Szoval kerekeben igy hangzana:
-I used to live in Budapest /En Budapesten laktam/
-Did you use to live there (In Budapest)? Te ott laktal valaha Budapesten?
Kb ennyi
[Szerkesztve]Always Outnumbered, Never Outgunned
-
KovacsUr
addikt
Nem tudom... Nem elég feltűnő a link?
''For questions and negative forms, two forms of the verb are used - either the normal infinitive pattern after did (more common), or the past form used (less common):
When you were a kid, did you use to think the sun revolved around the earth?
When you were a kid, did you used to think the sun revolved around the earth?''So it goes… We stand alone by standing stones and turn them into circles.
-
Wildmage
senior tag
válasz #54715584 #245 üzenetére
2000-ben vettek fel, de a programozó ötödévem miatt, csak 2001 szeptemberéig voltam ott. Lehet, hogy a felvételin még találkoztunk is anno. Aztán meg berágtam, mert nem volt kedvem évekig 5-10 éve lejárt programnyelveket meg ilyeneket tanulni, így leléptem és elmentem közgizdának.
-
buci_
tag
huha..
ugy latom nem eppen a 'legalapabb' kerdesbe sikerult beletalalnom. igazabol egy emailbe kellett irnom es en igy birtam magambol kiszenvedni, de mostmar latom hogy nem eppen igy kellett volna:
Are you going out to...?Csak a Puffin ad nekem erőt és mindent lebíró akaratot!
Új hozzászólás Aktív témák
- Sorozatok
- LED világítás a lakásban
- Realme GT Neo2 - ők már nem zöldfülűek
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Melyik tápegységet vegyem?
- Elektromos autók - motorok
- Apple notebookok
- Viccrovat
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest