Új hozzászólás Aktív témák

  • VoltanIgor

    tag

    válasz i2k #142327 üzenetére

    Indián harcos nőkről nem tudok semmit, de a viking témával óvatosabb lennék. Tudok a birkai sírról, amiben női csontokat találtak fegyverekkel és lovakkal eltemetve, de ez önmagában nem bizonyíték a viking harcos nők létezésére.

    Elég sokat olvastam a témában egyik szakdolgozatom miatt, és nem találtak még más potenciális bizonyítékot arra, hogy a női harcosok elfogadottak voltak-e. Semmiféle írásos emlék nem támasztja ezt alá, és egyéb tárgyi bizonyíték sincsen. Ebben az esetben is simán lehet, hogy egy nevesebb család utolsó megmaradt tagja volt a nő, és ezért temették el vele a fegyvereket-értékeket, ez is csak egy a sok lehetséges magyarázat közül.

    Annyi igaz viszont, hogy a kor mércéjével mérve sokkal több joguk volt, sokkal önálóbbak voltak az északi nők, mint az európai kortársaik. Ha a családfő távol volt otthonról, akkor a nő volt a ház, az uradalom feje, az ő szava volt a törvény, fegyvert is hordhattak maguknál, ez általában tőr volt, és alapvetően kvázi egyenjogúak voltak a férfiakkal. Ez alapján elképzelhető, hogy volt arra példa, hogy a birtokot ért esetleges támadás során nők is fegyvert ragadhadtak védekezésül, simán lehetséges.

    Azt viszont semmi nem támasztja alá, hogy csatában harcoltak volna nők, vagy a portyákra is indultak volna.

Új hozzászólás Aktív témák