-
IT café
A topikban az apróhirdetés, csere-bere, és hirdetés linkelés tilos. Hardveraprón a megfelelő kategóriában van erre lehetőség Hardverapró/Drón
Társtopik - Quadkopterek, felső tagozat
Drón, multikopter, quadcopter, hexacopter.. számos kifejezéssel találkozhatnak a hobbi távirányítós repülés rajongói. De pontosan melyik mit jelent, és melyiket érdemes beszerezni?
Új hozzászólás Aktív témák
-
twine
veterán
válasz ecaddsell #72200 üzenetére
nna f@sza... akkor majd jó lesz másra...Köszönöm a segítséget...
#72196Peaceliker:
Az is egy megoldás lenne, de sajnos sokszor olyan helyre kell menni, ahol az autót látótávolságon kívül kell hagyni...Ezzel pedig az a két probléma, hogy a szivargyújtóról a legtöbb autó amivel járunk vagy azonnal, vagy pár perc múltán leveszi a feszültséget.
Az aksiról való direkt töltés meg ugye úgy sajnos nem pálya, hogy nem vagyok mellette.
Ezért bíztam egy ilyen "powerbankos" megoldásban...
nincs nagy baj, mert a régi powerbankjaim már a sok évesek, tehát mindenképp jó ha van ilyen "camping cucc" a családban, de jobban örültem volna, ha arra tudom használni, amire kinéztem...de ha már itt tartunk...egy átlagos méretű autós aksiról simán meg tudom táplálni az ISDT Q6 nano-t? ÉS azzal anélkül, hogy beindítanám az autót, hányszor lehetne tölteni 5db 1550mAh 4S aksit?
[ Szerkesztve ]
-
ecaddsell
aktív tag
Autó akku 12V 45-60Ah.
5x1.55Ah=7.5Ah.->Mivel alacsonyabb a fesz minden 5-ös kör kb. 10Ah.
Én kettőnél többet nem vennék ki indítás nélkül, de ez állapot és autó akku kapacitás függvénye is. (Autó akku nem erre van tervezve.)
Pótakku, tűzbiztos LiPo safety bag...
Egy időben sok ilyen videót néztem, talán ez tetszett legjobban (az olcsóbbak közül), de végül nem ezt vettem meg:
Hobbymate Lipo Safety Bag Review and Test
https://www.youtube.com/watch?v=dSnYDvj3BDs
Viszont autóban töltésre ezt sem merném otthagyni. Tárolásra talán OK. -
cd334
tag
Ja. Valami kell, jó a kihívás, kilépek a konfort zónámból. Idén 600-nál többen is indultak a célom, hogy matadjak, amíg lehet és lehetőleg az első 300-ban essek ki. Eddig egy videót nem tudtam beküldeni, mert meló ás utazás összejött. Mondjuk októberben tuti kiesek, ha már eljutok addig, mert akkora várjuk a második fiunkat és szülés urán nem ez lesz a priorítás. De érdemes résztvenni.
Itt egy videó joshua bácsitól, amiben pont a terepen töltésről.elmélkedik.
[ Szerkesztve ]
-
11110101001
csendes tag
Sziasztok!
E-hónap végén utazom bulgáriába a Wizzair légitársasággal.
Szerettem volna magammal vinni a drónomat (mavic mini), de meglepődve olvasom a honlapjukon hogy nem engedélyezett a drón szállítása sem a feladott csomagban sem a kézipoggyászban.
"MAGAMMAL VIHETEM A DRÓNOMAT/HOVERBOARDOMAT? Nem, biztonsági okokból sem a fedélzetre, sem feladott poggyászban nem viheted magaddal ezeket az eszközöket.A repülőtér biztonsági szolgálata viszont már mindkét csomagban átangeni a drónokat, korábban csak a feladott csomagban volt lehetséges."
Akkor most hogy is van ez?
Azok válaszát várom akiknek van tapasztalata a drón repülőgépen való utaztatását illetően, különösen a fent nevezett légitársasággal. -
veterán
válasz 11110101001 #72206 üzenetére
na ez engem is érdekel, már csak azért is, mert a csomagokat a reptér kezeli nem a légitársaság, a reptér szabályzata pedig ez:
https://www.bud.hu/utazas/tippek_es_ajanlatok/gyakran_ismetelt_kerdesek/gyakran_ismetelt_kerdesek/dronok_szallitasaval_kapcsolatos_tudnivalok -
vandor01
őstag
én ilyen boronddel repultem a ryanairrel ... kb 1 millas csomag volt
a feladott borondben semmi mas nem volt csak kesz dronok es sok alkatresz!
a barnas-zoldes dobozban pardarab epitett 3 collos dron lapult!ma meg mindent dronnak hivunk a gyerekjatekot az epitett dronokat a DJI-t, es az USA dronjait is!!!! nos melyiket szereti a WIZZ vagy nem? ezek jo kerdesek.....
a feladott csomagot a foldi szemelyzet veszi at....
az atvilagitast meg a repteri szemelyzet vegzi....
kinek milyen parancs van kiadva.... mit vesznek ki vagy megsem?de ha a WIZZ azt irja nem lehet?!
akkor nincs kerdes! vagy kockaztatod a dront a penzed a nyaralasod...
utazz olyannal akik engedik feladni a dront borondben....CSAK az INNOVACIO jegyeben! dr Palkovics: "Továbbá Magyarország, legalább régiós szinten, vezető szerepet kíván betölteni a dróntechnológia elterjesztésében, mivel a technológia térnyerése számos további előnnyel, kedvező hatással jár egyebek mellett a szoftverfejlesztésben és a mezőgazdaságban."
-
imis
senior tag
Ma kaptam kézhez hiánypótlásra a felszólítást az üzembentartói kérelmemre.
Melyik a legkedvezőbb biztosítás, mit ajánlotok? Fimire kell, hogy legelőn használjam, szóval a legolcsóbb. -
ecaddsell
aktív tag
Némi első körös ExpressLRS (ELRS) tapasztalat, gondoltam mivel nemsokára elutazunk és így most itt megáll a dolog megosztom.
Próbálok arra fókuszálni ami annyira nincs meg Oscar Liang/Joshua Bardwell/Wezley Varty leírásokban/videókban.
Egyelőre csak tartalék ill. olyan FC-vel próbáltam ahol megpusztult az S-BUS inverter tranzisztor és eltettem, de innentől csak elhatározás kérdése, hogy hova forrasztom.
Minden cucc Happymodel volt, egy TX16S ill. T-Lite adó modul és több EP1 vevő.A cuccok panelje szépen megcsinált, az EP1-hez sajnos nem adnak szilikon vezetékeket (sőt semmilyent). A T-Lite hővezetőjét azt a panel aljára kell tenni, a képeken a fémházon van, na oda nem tapad... A T-Lite táp szétosztó panel elhelyezése zűrös, a hozzá adott kétoldalt ragasztós szivacs túl kicsi, sajátot kellet használjak több rétegben. Meg le kellett az internal RF modult nyomó szivacstornyot szedjem mert rossz helyen volt. Vsz egyik sem tett jót a megbízhatóságnak. A TX modulok egyikénél sem kellett forrasztani, csak össze kellett rakni.
Aki nem tudná miről szól az ELRS röviden: A moduláció szélessávú szórt spektrumú amit a több utas terjedésből adódó jelkioltásokat már önmagában hatékonyan védi. Ez nem annyira új, long range eszközök korábbról is erre alapszanak (ezért is lehet ez ELRS SW-t rátenni ezekre). Ami radikálisan más, az csatornán átviendő bitek számának ravasz redukálása. Van 4 darab 10 bites csatorna (ez nem okoz tényleges veszteséget mert a Betaflight is ennyit támogat) és a 1 bites AUX (ARM csatorna) ami minden körben átmegy. Viszont a többi AUX csatorna az csak váltva megy előre véve azt ami változik de a most már alap konfigban is csak 2 biten ami korábban csak 1 volt (van több értékes mód, de az is még csak nagy ugrásokat jelent).
Azaz aki csúszkákat, tekerőket is használ az nem ezt a rendszert fogja választani.Kérdés: Miért kell az átviendő biteket megvágni? Ennek az a célja, hogy minden bitre a lehető legtöbb RF energia jusson. Minél gyorsabb a ciklus, annál több bitet kell átvinni és annál kevesebb az egy bitre jutó energia. Ezért eldönthetjük, hogy minimális késleltetést szeretnénk (500Hz, 250Hz) vagy nagy távot (25Hz, 50Hz).
Valahol olvastam hogy nem LR rendszerekhez kb. 26dB előnye van, a LR-ekhez képest meg kb. 5-6dB. Kb. hihető.
Viszont ennél több invenció is van. Az egyik ilyen a WiFi SW upgrade (nem mindennél, pl. PP RX-nél nincs). Nekem nagyon bejött, mást nem is használtam. Ennek is van persze árnyoldala. A Happymodellnél ezt úgy oldották meg, hogy bekapcsolás után ha konfigurálható x másodpercig nincs TX jel akkor átmegy hotspot módba. Sajnos ugyanez történik akkor ha ennél hosszabb ideig elveszti a TX jelet, innen meg hiába van rescue mód (LR-nél ez alap), ha nem lehet visszavenni a kontrolt. Nem tudom mibe fájt volna egy mini gomb vagy két forrpont indítsa a hotspot módot. A TX modulban nincs ilyen gond mert ott a Lua scriptből (amit fel kell tenni a TX SD kártyára) lehet a SW frissítést aktiválni. Persze lehet soros meg BF passthrough upgrade is, de szinte fáj, hogy 1 ilyen tuti invenciót sikerült degradálni. Azaz most amikor stabilnak látszik a SW olyat kell fordítani amiben jó hosszú a hotspot várakozási idő...
A hotspot várakozási időt az ELRS Configurator-ban lehet megadni. A konfigurátor hibátlan és kötelező a másik invenció a bindphrase miatt. Lényegében leszedi az összes toolt, a forráskódot és forráskódból fordítja a binárist. Korábban kicsit nehézkes és rendezetlen volt, de most (v1.0.3) már kategóriákba szedve megy, egyből magától letölt mindent stb.
A bindphrase lényege, hogy a vevő SW meg az adó is ugyanazt karaktersort (mint egy jelszó) beépíti a SW-be, így automatikusan megtalálják egymást, azaz nincs/nem kell bind gomb (a másik ok az az RF jel randomizálása, azaz több szélessávú átvitel párhuzamosan sem zavarja egymást).
Ennek is van pozitív és árnyoldala is. A pozitív az triviális, nem kell a bindal vesződni. Az árnyoldal amíg csak művelődtem a témában nekem sem esett le. Mivel normálisan a bind az modellhez kötött (eleve lehet a model más protokolt használ) itt meg ha több ELRS cucc van mivel minden CRSF és ugyanaz a bindphrase akkut feltéve egyből meglesz a bind és lehet armolni (noha nem váltottál modelt), csak éppen lehet, hogy mást csinálnak a kapcsolók (persze igyekszik konzisztensen tartani ez ember, de pont ezért lehet meglepetés).A megbízhatóságról/hatótávról nem tudok nyilatkozni. Családi házas környezetben szuterénben tartva a vevőt (több nagyon masszív fal, beton ill. fém stb) a TX-el kint sétálva (25mW) és nézve a jelet nem sikerült -100dB alá vinni (környezetben több zavaró WiFi). Ami pedig azt jelenti, hogy 250Hz-es frissítéssel is min 10dB tartalék volt.
Az EP2 a maga kerámia antennájávál -20dB (videó alapján) én e-miatt tuti nem választanám. Az EP1-hez van egy rövid meg 1 hosszú vezetékes antenna, mivel mindkettő elég kicsi, azzal vsz. lehet sakkozni szinte bárhol.Összességében a rendszer hozta azt amit vártam, az invenciók jók, remélem finomodni fog az felhasználói visszajelzések után.
-
cd334
tag
válasz ecaddsell #72217 üzenetére
Köszi a részletes beszámolót! Nekem is happymodel cuccok jöttek, eddig a tx és ep1. Mivel én whoopokba szánom ezért nagyon várom ep2 kerámia antennás kivitelt(valahol megakadt a szállítás). Az ep1 majd a toothpickbe megy, de ott még hiányoznak az egyéb alkatrészek. Mivel én csak viszonylag közel repülök önmagamhoz ezért nekem elég lesz a kerámia antenna is.
A TX-t már sikerült frissíteni(elég egyszerű volt), de rx-t még nem építettem ve sehova. A szilikon drótok és a zsugorcső hiányzik nekem is a csomagból, de az olcsóságnak ára van.Remélem hamarosan át tudom állítani flottámat ELRS-re. Bár először én is csak egyet-egyet állítok át.
[ Szerkesztve ]
-
ecaddsell
aktív tag
Ha van tartalék FC-d akkor érdemes azzal mindent belőni, akár az előtt, hogy az RX-et beépíted valahova (az FC-t BF-ra kötve lehet nézni, hogy jó-e). Amikor kész csak a 4 vezeték véget kell átforrasztani.
Én kicsit túltoltam ezt, mielőtt bármi megjött volna ott figyelt a telón a TX meg az RX SW is már, aztán kiderült valamit az RX-nél elrontottam. Az RX érzékelte a TX jelet mert amikor ment a TX akkor nem ment át hotspot módba (nem volt gyors villogás), de folyamatos világítás helyett hármat villant (ilyen nem is volt a leírásban) és bár adott ki valami jelet (oszcilloszkópon nézve) az FC nem tudta értelmezni.
Akkor mindent lecseréltem a legújabb verzióra és azt feltéve minden OK volt (csak a vevőt cserélve már megjavult). Ez volt az egyetlen dolog ami kicsit megakasztott egyébként.
Lehet a régi konfigurátoron elrontottam valamit, az a konfigurátor zűrösebb volt.Bár a multi-path fading kiküszöbölése a kerámiával antennával is kell menjen a szélessávú moduláció miatt, az a 20dB jelesés elég sok (annak felel meg mintha 100mW adóteljesítményt leveszed 1mW-ra), ha tényleg a közeledben van akkor elég lehet, de lakáson belül ahol komoly válaszfalak vannak ott már necces. Ha tudod próbáld ki, kíváncsi leszek neked mennyire marad stabil a jel (micro fail safe-ek).
A 100mW-al a TX16S-es modul már melegedett is, a T-Lite-ot meg elve nem akartam 25mW felé vinni a gyengébb táp és akku miatt. -
cd334
tag
válasz ecaddsell #72219 üzenetére
Szabadban magam körül 100m körben repülök, így nem hiszem, hogy gond lesz a kerámia antennával. Illetve a prodrone-tól megrendeltem tx-re a moxon antennát. Van két 85mm drónom, egyikre ep1 a másikra az ep2 megy azt meglátjuk mi lesz. Van próba fc-m csak most időm nincs
-
vandor01
őstag
elkeszultem a 6coll 6S projektel 288gramm lett! [link]
kicsit tobb lett mint terveztem de iolyan meg nem volt hogy b--ameg kevesebb lett
mint egy jo hentes..... plus 20gram! maradhat?ezt a Hantu vazat mar 5coll 4S hez is ep elegsegesnek ereztem de a 6collhoz?
meg a minimális aksihoz 6S 1000mah hoz (185gramm) mar betegessen
anorexiasnak iteltem a vazat.... kapott alulra egy 5 collosrol letort labat erositesnek
es csinaltam hazikeszitesu felsolapot is 1,5mm vs 2mm-es fedlapot felso aksihozegyenlore 4S-en folynak a tesztek ugrik es igy is megy mint a 5collos 4S!
suly igy alakult ezeknel a gepeknel....
4coll Racerstar 2205/3000KV 267gramm
5coll Forester 2205/2300KV 248gramm
6coll Excelvan 2306/1650KV 288gramm[ Szerkesztve ]
CSAK az INNOVACIO jegyeben! dr Palkovics: "Továbbá Magyarország, legalább régiós szinten, vezető szerepet kíván betölteni a dróntechnológia elterjesztésében, mivel a technológia térnyerése számos további előnnyel, kedvező hatással jár egyebek mellett a szoftverfejlesztésben és a mezőgazdaságban."
-
SpydeR3412
aktív tag
Ha nem minid lenne, javasolnám, hogy szedd darabokra és kész. Így nemtom érdemes-e megkockáztatni..
-
Blizzardking
őstag
Néztem a 75-ös build-edet. Szép, mint mindig. Ilyen prop-okkal próbáltad már? Kíváncsi lennék a véleményedre. Szerintem jobban ugrik vele, és végre is többet tud. Nagyon hasonló a buildem, ezért javaslom. Kipróbáltam vagy 5-6 féle prop-ot, és nekem ez a nyerő. Már linkeltem régebben, de az már régebben volt
Szerk: ez 1.5mm-es shafttal van, most láttam hogy a tiéd 1-es, de a lényeg a típus
[ Szerkesztve ]
"Astral engines in reverse - I'm falling through the universe again..."
-
Peaceliker
addikt
válasz Blizzardking #72224 üzenetére
Én nem éreztem igazán difit. Amit érezni már durván az 2-3g súly csökkentés
"Oh my Goa'uld!"
-
SpydeR3412
aktív tag
Remélem bem gond, hogy bele szólok....
Szerintem a KingKong proppja nagyon leveri ezeket, ugrásra, végre és súlya is...[ Szerkesztve ]
-
twine
veterán
Én is kicsit "belekotyogok"
Én ennek a Gemfan propnak amit ajánlottál, a 4lapátos verzióját használom/használtam a mobula7-en. Szerintem baromi jó...
Nagyon régóta ezekkel repültem, már teljesen természetes volt....Ezek után most hétvégén leírtam az utolsó szettet a gépről, így kénytelen voltam a gyári propokat felrakni...
Sokkal "nyúlósabb" repülési "élményt" adott a gyári..."nyálkásabb, csúszósabb", kevésbé feszes....
Nekem nagyon beváltak ezek a Gemfan 1636 40mm 4 lapátos propok... -
cd334
tag
Körbenéztem, de itthon csak 1636-4(75mm 2S micro toothpickhez jött, de azt még nem építettem meg) van sajnos 1.5mm shafttal így nem megy rá a motorra. Majd ha legközelebb rendelek, dobok be 1636-3 és 1636-4 propot, azt megnézem mit tudnak.
Nekem azért tetszettek a jelenelegi 4-es HQpropok, mert bár lehet nem a legerősebbek, viszont szépen pontosan lehet velük repülni. -
Blizzardking
őstag
válasz SpydeR3412 #72226 üzenetére
Ezekre gondolsz? [link]
Ilyenem van, DJgabival csencseltem. Nagyon jók ezek is. Aksit hamarabb leeszik. Viszont halkabbak emlékeim szerint.Nekem ez a sorrend
Gemfan 3 leveles
Kingkong 4 leveles amit linkeltem
Gemfan 4 leveles
Gemfan 2 leveles
Gyári mobulaDe délután visszarakom a kingkongot, megnézem most ilyen szemmel.
-
SpydeR3412
aktív tag
válasz Blizzardking #72230 üzenetére
Igen, ezek voltak.
Tudom, hogy amúgy mindenkinek más jön be... Nekem olyan kis gázálláson kezdett emelkedni vele a gép, amit semelyik másik propp nem tudott produkálni. -
Blizzardking
őstag
válasz SpydeR3412 #72231 üzenetére
Végül nem raktam vissza. Kirepültem 5 aksit a gemfannal, elég jól ment. Mostanában nincs időm repkedni annyit sajnos. Legközelebb 1-2 aksi után felteszem.
-
ecaddsell
aktív tag
válasz ecaddsell #72217 üzenetére
Némi korrekció és kiegészítés az első körös ExpressLRS (ELRS) tapasztalatokhoz.
Korrekció: Azt írtam, amikor az RX elveszti a TX jelet akkor átmegy a normál várakozás után WiFi hotspot módba. Ez a korábbi RX SW-el volt így (amivel egyébként is volt valami), a jelenlegi SW-el ha egyszer csatlakozott valami távirányítóhoz akkor amíg kap tápfeszt vár az újra csatlakozásra. Ilyenkor akár másik TX-hez is csatlakozik aminek ugyanaz a bind phrase-e. A telemetria miatt amikor csatlakozva van a TX nem engedi csak úgy simán kikapcsolni, hanem a "receiver still connected" hangüzenet/piros LED után még enteres megerősítés vár. A várakozás az újra csatlakozásra akkor is megtörténik, ha a távirányítóról lehúzom az akkut. Ebben a formában maximálisan meg vagyok elégedve a bind phrase-es WiFi update-es megoldással. Nagyon szuper ez a megoldás.
Megmértem a TX-es adóteljesítményeket is. A mérés alapja egy AD8318 chipes panel volt (AD Analogue Devices). Ezzel nagyon pontosan nem lehet mérni, de nem is az volt a cél. Elvileg 10mW-tól 250mW-ig állítható, de neten találtam olyan véleményt, hogy a használt TX chip csak 150mW-ot tud és ez be is igazolódott. A 250mW-ot azt mindkét TX esetén csak 160mW-nak mértem (ami lehet ténylegesen csak 150mW volt, csak mérési hiba miatt mértem többet). A TX16S ezt leszámítva pontosan hozta a beállított értékeket (10-100mW), a T-Lite kicsit kevesebbet hozott sok helyen max. kb. 1dB-vel kevesebbet.
Ami nekem hiányzik itt az valamiféle dinamikus mód. Bár a Lua scriptből akár menet közben is lehet állítani a teljesítményt vagy az adatok küldésének ütemét (25-500Hz) is vsz. vannak esetek amikor legjobb lenne, ha magától megtenné ezt a TX modul merthogy a menüben turkálás (sok-sok gombbal) az nem éppen optimális. Azaz amikor eljut oda, hogy kiküldi az "RF signal critical" üzenetet onnantól bátran lehetne emelni a teljesítményt ha még lehet vagy venni vissza a vezérló jel ütemét. Vsz. annak az alsó határát is lehetne még lejjebb vinni (jelenleg 25Hz, de lehetne akár 5Hz is). Vannak esetek amikor az 5Hz-es ütem is jobb mint a semmilyen.
A telemetria miatt ezt meg is lehetne tenni, remélem lesz olyan SW fejlesztés ami ezt is tudja majd. Egyébként a telemetria nagyon jól megy, még a T-Lite-on is ahol a pici kijelző miatt kevés adat fér el (hosszan kell nyomni a Down gombot). Ugye olyan adatokat lehet látni mint hány műhold van meg a GPS-nek, nem szakad-e le az RX antenna stb. stb. és ehhez nem kell szemüveg.Nemcsak az adóteljesítményt, hanem a felvettet is megmértem. Ezt csak a T-Lite-al csináltam végig mert ott csak 1 akku van.
A pici kijelző háttérvilágítása elég sokat fogyaszt, ez korábbról is sejtettem, nálam csak gombra volt állítva korábban is.
Szóval 3.8V-ról, ESLR off (XM+):
0.2W LED off
0.42W led onA 0.2W az kb. 50 óra folyamatos működés jobb 3400/3500mAh akkuval, ami szimulátor alatt tapasztaltam is, kb. szinte sohasem kell tölteni.
ESLR on, LED off
25mW: 1.3W (+1.1W)
50mW: 1.44W (+1.25W)
100mW:1.67W (+1.48W)
Zárójelben az extra fogyasztás az internal RF modulhoz képest. Azaz a modul nemcsak melegszik, hanem tényleg fogyaszt is és már az alapfogyasztása is elég nagy. Max. teljesítményen kb. 5 órára saccolom az üzemidőt jobb akkuval, nem totál lemerítve az akkut.A jelvesztést is próbálgattam, nyilván amikor nincs semmi a TX meg az RX között ill. semmi zavaró körülmény mint pl. WiFi a környéken (a Wezley Varty egyik videóján látszik, hogy egy hegytetőről csinálja a távolsági tesztet) akkor nagyok sok km lehet, de valóságos körülmények közt ha bármi az RX meg a TX közzé kerül ill. magas az alap RF zajszint nem fog csodát tenni és ennek töredéke lesz a max. megbízható távolság. Extrém esetben akár százméterekben mérhető.
Bár még lehetne mit a SW-en csiszolni, ha lenne valami jó akció még veszek további RX modulokat. Igazán sok tapasztalatom még nincs vele, de amit eddig tapasztaltam az számomra elég meggyőző. -
Celtis
veterán
válasz 11110101001 #72234 üzenetére
Én úgy csináltam, hogy a kötvényszám rovatba beírtam a drón azonosítóit és azt, hogy a súlya miatt nem biztosítás köteles. Így megkaptam az üzembentartóit hiánypótlás kérés nélkül.
-
veterán
megjött nekem is a hiánypótlás, csak nem a 2000 forintot nem találták. De eddig nem is találtam sehol, hogy hová kéne küldeni. Most pótoltam
-
cd334
tag
válasz ecaddsell #72233 üzenetére
Megjöttek ez EP2 RX-ek. 4db-t rendeltem két hét különbséggel, de együtt érkeztek. Viszont jó hogy külön csomag volt, mert az egyik csomagban mindkét RX sérült volt. Az egyiknél a kerámia antenna teljesen letört a PCB-ről, a másiknál pedig az egyik sarka volt deformálva törve. Szerencsére a másik csomag sértetlenül érkezett.
A sérültekre valszeg ráforrasztok egy normál szokásos antennát, ami még maradt a FlySky korszakomból.Ezen a héten állítom át a flottilámat ELRS-re. Aztán majd beszámolok a tapasztalatokról.
-
coolpet
senior tag
Sziasztok!
8 éves kisfiamnak szeretnék (ileetve ő szeretne ) egy drónt.
Még sose fogott kezében drone remotét, így olyant keresek, ami < 10K Huf, EU-ból beszerezhető, relatíve nem a leggagyibb, és ha odacsapja valamihez nem törik egyből darabokra.
Van benne némi stabilizátor, és az akksija bírja a lehető legtöbb repülési időt.Az ajánló nem tudom mennyire aktuális, ott ezek vannak írva.
- Furibee F36
- Eachine E012A Dronix csapat a kedvence, és ha van hasonló kinézetű drón mint a Dronix, akkor tudnátok ajánlani?
Honnan lehetne beszerezni ajánlott drónt?
Köszönöm!
-
kriszbon
őstag
Sziasztok!
Nekem is megjött a hiánypótlási papír 6 hónap után.
Most akkor hova is kell írnom hogy nem kell biztosítás a gépre?
Ja igen, meg újból be kell küldenem az egész papírt, na meg külön írjak még egy nyilatkozatot is hogy nem kell rá biztosítás(na meg abban mi is szerepeljen)?
A pénzt át tudom utalni, de mikor még én beadtam akkor még nem írták hogy kell(nem is kellett) ezen a papíron meg már későbbi dátum van mint amit telóban mondtak hogy mikor vették át.Érdekes egy papír amit visszaküldtek hogy milyen dokumentumokat adtam be, mert az 1/3 részéről nem is tudok hogy olyant beadtam volna.
[ Szerkesztve ]
Mindörökké az első tökösebb gépem 4S akkuval: https://www.youtube.com/watch?v=ryVAamO5QpI (a többit már magam építettem kicsit jobbra) Netuddki, valahol a térben és időben! Vazze eltévedtem! Valaki?? Segitsééééééég!!
-
Celtis
veterán
válasz kriszbon #72240 üzenetére
Ott van világosan. Vagy a kötvényszám kell vagy a nyilatkozat, hogy nem kötelezett a biztosítás kötésre.
Egyre biztosabb vagyok, hogy az általam választott és javasolt megoldás a jó, azaz az üzembentartói regisztráció kérelem felelősség biztosítás szám sorában fel kell tüntetni a drón adatait és melléírni, hogy a súlya miatt nem biztosítás köteles.
Mindezt amiatt a bődületes idiótaság miatt (már párszor írtam), hogy az üzembentartóinál az UAS-t a kötvényszám alapján akarják azonosítani. Vagy másfelől nézve a biztosítást és az üzembentartói regisztrációt nem minden egyes konkrét eszközre, hanem csak magára az üzembentartóra kellene kötni. Ez így a jelenlegi formában egy átgondolatlan katyvasz.
[ Szerkesztve ]
-
kriszbon
őstag
válasz Celtis #72241 üzenetére
Na ez az, hogy mik a dron adatai, meg azt se tudom mit írtam akkor(lódítottam).
Az utolsó 2 beírásra hogy beadtam, fogalmam sincs hogy mi az, az előtte levőnek meg beírom hogy saját gyártmány (nevemmel).
Vagy arra a 2-re is azt írjam?
Mee.. ha ugyan azt a papírost kell beadni, bajban leszek hogyan is töltöttem ki fél éve.
A biztosításhoz meg gondol azt, hogy 120g alatti, és nincs rögzítésre alkalmas eszköz, így nem kell(játék kategória) hmm..?[ Szerkesztve ]
Mindörökké az első tökösebb gépem 4S akkuval: https://www.youtube.com/watch?v=ryVAamO5QpI (a többit már magam építettem kicsit jobbra) Netuddki, valahol a térben és időben! Vazze eltévedtem! Valaki?? Segitsééééééég!!
-
kriszbon
őstag
válasz kriszbon #72243 üzenetére
Nem tudom ezek mit akarnak, mert én csak a regisztrációs számot kértem eddig meg.
Az üzemben tartóit nem, és azon szerepel hogy kell kötvényszám.
Vagy azóta megváltozott a papíros mióta én beadtam?Mindörökké az első tökösebb gépem 4S akkuval: https://www.youtube.com/watch?v=ryVAamO5QpI (a többit már magam építettem kicsit jobbra) Netuddki, valahol a térben és időben! Vazze eltévedtem! Valaki?? Segitsééééééég!!
-
Saccco
nagyúr
válasz coolpet #72239 üzenetére
Ha nem kell az FPV akkor még kapható az E010.
Már eljárt felettük az idő. Gyakorolni és belejönni a sima irányításba arra jók. Egyéb esetben inkább az E013, ezt sajnos nem lehet fejleszteni. Komoly szándék esetén valamelyik Emax csomag lenne a jó, szerintem. pl.: Tinyhawk, illetve van nekik direkt beginner csomag is EMAX EZ Pilot Beginner█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █
-
coolpet
senior tag
válasz SpydeR3412 #72242 üzenetére
Közben rendeltem egy ilyent: Link
Szóval már nem aktuell De köszi!
-
Blizzardking
őstag
-
cd334
tag
válasz ecaddsell #72233 üzenetére
Sikerült az átépítés és ma sikerült is egy minimál range tesztet csinálni.
A tesztet ott végeztem, ahol a crossfire-nek nehézségei voltak, illetve ez egy 5 emeletes lakótelep széle, tele Wifi-vel. Max 300m-re távolodtam el. A ELRS 250Hz volt beállítva 50mW teljesítménnyel. A gyári antennát használtam a Happymodel TX-en. Útban van egy prodrone moxon is, azzal is meg fogom ismételni a teszet. A Gyári happymodel eléggé vérszegénynek tűnik a T két vége nem egyenlő hosszú, valahogy nem bizom annyira benne. A prodrone antennától sokat várok.Az 1. drónon EP1 volt, a második drónon EP2 benn a zárt canopyban a FC és VTX tetején a kamera mögött, 3. drón kamera mögött az FC tetején, de nyitott canopyval.
Első repülés a fák fölött.
Az 1-es drón győzőtt azt nem tudtam zavarba hozni a LQ végig 99-100 volt és a jelet nem sikerült -80dB alá vinni, 300m visszafordultam.
A 2. drón az 200m környékén -90db volt és 250m környékén kezdett a LQ esni itt oylan -95dB volt a jel.
A 3. drónnal majdnem ugyanaz csak volt pár dB előnye.Második repülés talajközelben körrepülés, fák minden volt közbe, max távolság 200m.
1. drónt itt se lehetett zavarba hozni, bár érződött rajta vannak akadályok a táv és az RX között. Itt kb. -85dB volt. LQ végig max.
2. drón szintén simán vette csak a itt a minimum -95dB volt. A legtávolabbi ponton néha kicsit leesett az LQ.
3. drón adati szinte megegyezett a másodikkal.Mivel whoppal repülök és nálam a 200m már extrem long rang-nek számít így én teljesen meg vagyok elégedve a rendszerrel. Szerintem a TX antenna uprade még sokat dob majd rajta. Már el is adtam a Crossfire rendszerem.
A wifis update is nagyon szépen működik simán ment minden.Ahogy néztem az ELRS githubot a dinamikus módok jönnek, a bétákban elvileg már is érhető, illetve lesz új V2 LUA script Sok finomság érkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
Egyéb, hasonló témájú topikok:
● Quadkopterek, felső tagozat
● Fimi drónok
● DJI topic
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest