Aktív témák

  • shabbarulez

    őstag

    válasz xabolcs #1248 üzenetére

    Az internet szolgáltatás sávszélességének az égvilágon semmi köze a digitális tv szolgáltatáshoz, egymástól teljesen független a két dolog. Egy analóg csatorna átlal elfoglalt sávszélességre digitális sugárzással sok SD vagy több HD minőségű csatornát is rá lehet ültetni. Csak az alkalmazott kódolás és bitráta függvénye hogy mennyit. H.264 kódolással SD képminőség mellett 12-14 csatorna is elférhet vagy HD csatornából is elfér akár 4-5. És analóg csatornából egy tipikus ktv hálózaton van akár 70 is, de ezek számát fejlesztésekkel tovább lehet növelni akár 1 Ghz széles spectrumot felhasználva.

    Persze addig amíg az analóg és a DTV szolgáltatás egymással párhuzamosan fut addig csak az analóg rovárásra tud terjeszkedni a DTV hisz a közös frekvenia erőforrásokon osztozniuk kell ahogy a netszolgáltatásnak is. Jelenleg az analóg szolgáltatás foglalja le a frekvenciák legnagyobb részét, de idővel ha az analóg műsorszórás megszűnik hatalmas kapacitások szabadulnak föl a DTV és a netszolgáltatás számára.

    Egy koax kábelnek úgy ~ 5 Gbps adatátviteli kapacitása van, erre elég sok és széleskörű szolgáltatás rá lehet ültetni. Viszont a DTV-t csinálni nem olcsó, hisz fejállomás oldalon is komoly fejlesztések kellenek, a kiegészítő szolgáltatásoknak pl. VoD megint igen komoly igen komoly eszköz és alkalmazás háttere van ami nem kis beruházás és előfizető oldalon is drága Set-Top Box-okat kell telepíteni ez pedig a havidíjban is megmutatkozik. És csak akkor érdemes belevágni ha lesz kell elégséges bevétel ami a beruházásokat rentábilissé teszi.

Aktív témák