Új hozzászólás Aktív témák

  • vati

    senior tag

    válasz popey37 #5314 üzenetére

    Bárcsak az erkélyről tudnék észlelni, de az be van építve, marad a konyhaablak :(
    Nem a fotózást engedtem el, hanem a mély-ég objektumokat. Azért láttam már az összes bolygót a Szaturnuszon innen, láttam a Merkurt a Nap előtt, ahogy épp lemenőben van a nap, és még a korong alakja is kivehető volt, ami vsz. szép teljesítmény egy 80/400-as olcsó refitől. Holdat sokszor nézegettem és fotóztam, bár normális kilátással még többször lehetett volna. (a Hold fotózása talán még városból is hálás téma, és soha nem látom kétszer pontosan ugyanazt.)

    Elvagyok ezzel a Hold-bolygó-kettőscsillag vonallal, csak azon tűnődöm 10-12 éve, hogy érdemes-e még műszerparkot fejleszteni ilyen adottságok mellett, vagy veszett fejsze nyele.

    Autóm van, eszembe se jutna másképp kitelepülni. Tubusokat nem vinnék táskában, épp elég karcos lett a 80/400 csöve attól, hogy egyszer sima szatyorban ült a kocsiban.
    Kipróbálhattam a 127/1500-as Makit kofferben, rájöttem, hogy csak úgy érdemes szállítani. Távcsövet egy életre vesz az ember ugyebár... A sokadik köztes megoldáshoz már kicsit öreg vagyok. Szóval pénz kevésbé számít, csak az értelmetlen költést akarom elkerülni.

    A villás mechanikákkal azért szemeztem, mert ahhoz nem kell pluszban egy dög nehéz ellensúlyt is szállítani. Dobson ilyen szempontból jó, csak fotózni nem lehet vele.
    A 127/1500 még éppen egykezes a kofferben, másik kézben a mechanika, háton az állványrudak - persze csak le a kocsiig. Azt nem tudom, a 150/1800 mennyiben nehezebb nála? Kisebbekben gondolkodni az én esetemben nincs értelme.
    Volt (van) 160/1200-as Newtonom is, 25 évesen még fel bírtam emelni az óragépes tengelykereszttel együtt, ma már nem vállalom.

    [ Szerkesztve ]

    Asus TUF Gaming A17 / Ryzen7 6800H / 16GB / 512+1024 GB SSD / GeForce RTX 3050Ti "Vízen járni is könnyű, ha az ember tudja, hol vannak a cölöpök..."

Új hozzászólás Aktív témák