Új hozzászólás Aktív témák
-
F-ECT$
titán
Én melegben inkább sörözök, mint fehérborozok.
A syrah tényleg elég drága, mondjuk nem mindegy, hogy hol veszed. Ha meg még a gyártótól közvetlenül is sok, akkor tényleg vannak egyéb száraz vörösborok, második kedvenecem ''természetesen'' a cabernet sauvignon. Az elmúlt években sajnálatos módon nagyon elterjedt, hogy mindent barrique-olnak, pedig nekem az nagyon nem jön be...Dive ever, work never.
-
ESP
senior tag
Bacsonyban és a környéken töppedt szőlőből (aszúszemekből) készült boroknak hívják...a levédett név miatt...
[link]
És láss csodát...
Amúgy Ausztria klímája (épp ahol a legtöbbet készítik) abszolút nem kedvez a késői szüretelésű boroknak...
Ajánlom a badacsonyi gasztro-túrát bármelyikőtöknek...ha kell segíthetek is...2012.10.23. - 2013.03.03-ig egyéni arcképem Ali G VOLT
-
nyávogi
tag
Köszönöm Gerét már próbáltam, ízlett. Tiffánról még csak hallotam, boltokban nem láttam a borait, ha tudsz/tudtok olyan helyet, ahol hozzá lehet jutni és megosszátok velem, szívesen fogadom A borfesztiválon láttam, hogy kint voltak, de nem fértem a standhoz.
Divot: érdekelne, a ''fehér kékből'' borod, milyen volt. És pásszolt hozzá, a csirke?
[Szerkesztve]az alkohol nem adja meg a választ, de legalább elfelejted a kérdést...
-
nyávogi
tag
hálás köszönetem, azt hiszem, itt elböngészhetek egy darabig . Egyetértek, hogy pincénél a legjobb, ha teheti az ember, de most nincs épp kapacitásom leruccanni Pécs környékére, vagy Tokajba, a kies fővárosunkból.. ígyhát marad a bolt-megoldás, jobb híján.
Divot: ha eljutok a tuskóba, feltétlenül megkeresem az ajánlott bortaz alkohol nem adja meg a választ, de legalább elfelejted a kérdést...
-
Integra
titán
mondjuk az milyen sumákolásnak számít szerinted ha valaki annyi bor palackozására kap engedélyt, amennyi bor összesen, ha kifacsarod az utolsó szőlőtőkét villányban, akkor sincsen? szerinted mit öntenek bele? és honnan jön?
többet erről nem mondok....egy fecske nem csinál nyarat, viszont egy hülye százat csinál...
-
Integra
titán
na pont ezért nem iszom a boraikat soha.
sokkal finomabbakat csinálnak a kis családi pincészetek 35-40 hektáron.
a gere meg a bock meg a többi ilyen, ezt nagyon jól tudja, pont hogy őket igyekeznek ezért ellehetetleníteni és tönkretenni......egy fecske nem csinál nyarat, viszont egy hülye százat csinál...
-
F-ECT$
titán
No akkor az ígért beszámoló. Az eset Veszprémben a Villa Medici hotel 1. osztályú éttermében történt. Mivel már korábban is voltunk ott, ezért először a ház borát rendeltük (Cab. Sau.), de sajnos mivel eltelt már 2-3 év az utolsó látogatásunk óta, ezért valószínűleg már nem ugyanabból az évjáratból kaptunk, és a mostani nem volt az igazi.
Szóval borlap elő, nagyjából a szokásos kínálat, de úgy gondoltuk, hogy most kísérletezzünk egy picit, ezért a Szt. Anna pincészet egyik Cuvée-je (Cab. Sau, Franc és Merlot) mellett döntöttünk.
A bort egy külön pincér hozta ki egy kiskocsin, amin a következő cuccok voltak: a palack bor, egy kendő, egy kosár, egy bontó, egy kis tányér, egy gyertya, egy gyufa, 3 pohár és egy különleges formájú üveg (az alja nagyon öblös volt, majd hirtelen szűkült a nyaka felé). Kezdésnek a pincér meggyújtotta a gyertyát, majd a palackot a kendőbe csomagolva és kosárba téve megmutatta nekem. Egy pillantást vettetm rá, majd mondtam, hogy jó lesz, mert már itt látszott, hogy nem fog 2 perc alatt végezni. Ezután kibontotta a palackot, megszagolta a dugót, majd azt a kistányérra tette, és odahozta hozzám. Én nem vagyok a dugószagolgatás híve (a dugónak dugószaga van), szerintem max annyit lehet megérezni, hogy romlott-e a bor. Miután ismét bólintottam kitöltött 3-4 cl bort az egyik pohárba. Megforgatta a poharat, megszagolta, majd a gyertya fénye fölött is megvizsgálta. Ezután meg is kóstolta a bort (na ilyet nem láttam még sehol). Mivel mindent rendben talált ezért töltött kb 2-2 cl bort a maradék 2 pohárba, majd azokat lasan forgatva a tartalmukat az első számú pohárba töltötte de úgy, hogy mindkét pohár teljes belső felületén átfutott a bor. Mindezek után történt csak, hogy én is megkóstolhattam a bort, a dolog szépséghibája, hogy a vigyor, ami eddigre kiült az arcomra azonnal le is olvadt. Mivel nem volt romlott a bor, ezért nem küldhettem vissza, viszont sem illatban, sem színben és főleg ízben nem nagyon nem azt kaptam amit vártam. Mindenestre a pincér áttöltötte a bort az üvegbe, majd az eredeti palackkal távozott. (''Természetesen'' az üveg olyan messzire került, hogy én nem tudtam elérni, de bármikor kifogyott a poharam rögtön ott termett egy pincér és töltött.) A dolog végülis jól alakult, mert mivel nem hagyott nyugodni a bor minősége, ezért csak megreklamáltam a főpincérnél kb 2 korty után, hogy ez egy szar bor. Mint kiderült az a pincér hibázott, aki a borpincérnek a kezébe adta a palackot, és Pinot Noir-t sikerült hozniuk. A hibát elismerték és sűrű bocsánatkérések között kihozták az eredetileg rendelt bort, és bár az sem volt egy csúcsbor, de legalább ismét végigélvezhettem a nyitási procedúrát
A helyet egyébként mindenkinek ajánlom, ezt a kis kellemetlenséget leszámítva csak pozitív élményem van róla, és mint látszik a hibáikat is elismerik, nem úgy állnak hozzá a dologhoz, hogy úgyis nekik van igazuk.Dive ever, work never.
-
tütüke
tag
Biztosan van ettől tisztességesebb bor is, de ha nekem ez izlik, nyilván nem fogok másfajtát kortyolgatni. 30 km-re van Tokaj. Inkább onnan hozok magamnak, mint a tescóból. Azért ne magadból indulj ki
szerk: off
[Szerkesztve]Eljön majd az idő, mikor együtt alszik a bárány és a farkas. Igaz a bárány nem alszik majd valami jól.
-
F-ECT$
titán
Szerintem leírtam, de akkor még egyszer: a palackok kifizetése után mondták, hogy nem kell fizetni a kóstolásért. (Már nem akartunk több palackkal venni, de még volt a poharunkban bor, és még akartunk is egyet kóstolni, ezért akartuk előbb a palackokat kifizetni és csak utána a kóstolást.)
A kóstolásról meg még annyit, hogy mi elve 2-en voltunk, ami 2x1dl, de voltak borok amiből 2x2dl-t kértünk, és azért 4dl ingyen, még ha 2 palackkal is rendeltünk az adott borból az azt hiszem elég jó.
Én a Polgár borokat nem tartom túlárazottnak, hiszen Magyarország egyik legjobb termelője, és pl Cabernet Sauvignont már 2500 Ft körül lehet kapni, ami villányi átlagár (Bock, Gere A, Jekl, stb is ennyiért adja.) Az már inkább elgondolkodtató, hogy mióta pl a Bock borok ennyire felkapottak lettek azóta minden egyes ABC-ben, Tesco-ban, benzinkúton, stb helyeken lehet kapni, ergo annyi palackot árul, amennyi egész Villányban nem terem. Nézd meg a Polgár borokat (de ide még egy csomó termelő nevét beírhatnám): szinte csak Villányban lehet kapni a teljes palettát, és még borszaküzletekben is csak 3-4 fajtát tartanak, tehát azokról még el tudom hinni, hogy 100%-ban villányi szőlőből készült, nem úgy mint a Bock borok...Dive ever, work never.
-
F-ECT$
titán
Jaja, Gere névvel fémjelzett bor is sok van, nem csak Bock ''gyanús''. A kérdés leginkább az, hogy milyen szinttől/árkategóriától várható az el, hogy azt kapd, amiért fizettél, pl a Bock Capella Cuvée-ről már elhiszem, hogy Bock csinálta, és azt is, hogy villányi szőlőből.
Árakat innen vettem: [link] - és itt a Bock, Gere Attila, Jekl, Polgár 2003-2004-es Cabernet Sauvignonok mind 2500 körüli áron vannak.Dive ever, work never.
-
F-ECT$
titán
Én meg úgy vagyok vele, hogy inkább ritkábban alkoholizálok, de akkor nem sajnálok elkölteni pár ezer forintot, legyen szó sörről, borról vagy töményről. Mivel nem vagyok nagy ivó, így ha még az is a cél, hogy berúgjak, arra elég kb 2 palack így nem gond kifizetni 2-3 ezer forintot egy-egy palackért. Főleg, hogy mivel én nem nagyon szeretem sem a fehér, sem a rozé borokat (max 1-2 dl-t azért megiszok kóstolásként, de többet max akkor, ha valamilyen ételhez nagyon illik az adott bor), és vörösből is csak a szárazat szeretem. És ha már száraz vörösről van szó, akkor bizony az olcsó kategória ezekből a borokból ihatatlanul rossz, kb 1000 Ft-tól vannak olyan borok, amiket érdemes meginni. Ehhez képest nekem már nem nagy ugrás árban a 2500 Ft és ízben/élménben pedig óriási a különbség.
Dive ever, work never.
-
F-ECT$
titán
Hát a Capella/Polgár/Kopár/stb cuvée nálam is csak extra alkalmakkor figyel be, nekem sincs azért még annyi pénzem, hogy mindig ilyen árú borokat vegyek Hétköznapi fogyasztás nálam nincs, a heti-kétheti ivásra meg én is az 1500-3000 Ft-os kategóriát veszem, és ebbe belefér szinte minden villányi termelő Cabernet Sauvignoja/Francja, vagy Soproni Kékfrankos, esetleg valami jó kis Bikavér az elmúlt 2-4 évből.
Dive ever, work never.
-
Lortech
addikt
Meg a merlot máshol se hiszem, hogy beérik úgy, hogy abból rendes édes bor kikerekedik. Írtam is, hogy megcsinált bornak tűnt. Ettől függetlenül még ízlett.
Hétközben Egerben vagyok, úgyhogy nem kell messzire menni a Szépasszony-völgyéig . Ott van ''folyóbor'' bőven, hétvégén meg Sárospatakon (Hegyalja), it is akad, saját pince is .
De én a palackosat verziót szeretem valahogy. (nem a tartalom miatt)Thank you to god for making me an atheist
-
lajafix
addikt
nem tudom, hogy kékoportó mennyi van benne, én a merlot határozottan éreztem, és a honlap szerint is ez van benne: [link]. 2004eset ittam ebből a vörösből tavaly, az jobban ízlett, kerekebb, könnyedebb volt, persze ez volt a második a sorban, a franc 2004es után.
Rock'n Roll
-
lajafix
addikt
gondolom hogy a REDbe az megy ami éppen van, a 2005ösben a merlot dominál a szám és a link szerint is.
szvsz a teleki alap sorozata általában korrekt és mindenütt kapható(ugye a méret a lényeg). Cuccos vagy túlterhelt? Hát inkább legyen túlterhelt, ha már muszáj választani.Rock'n Roll
-
Polacheck
HÁZIGAZDA
Ami a legfurcsább volt, hogy pont nem fogtak meg Gerénél a top borok sem. Az agyonistenített Kopárra továbbra is azt mondom, hogy nálam Mayeré simán veri.
Viszont legjobban a Franc selectionját akartam megkóstolni, de pont az nem volt raktáron. Viszont most láttam a bortársaságnál elég jó áron van, biztosan megkóstolom: Gere Cabernet Franc Válogatás 2005 Villány
less qq more pewpew!
-
Polacheck
HÁZIGAZDA
Köszi a tippeket, szombaton szerintem besétálok a bortársasághoz és megnézem, hogy mi van éppen nekik. Kell a tatárbifsztek előtt valami lightos fröccsözés, a húshoz vörös van otthon jó pár üveggel.
Most látom, hogy korábban te is említetted a Frettner Couveét. Múlt héten én is kóstoltam és azt kell mondanom, hogy a számomra top borok között ott a helye...
less qq more pewpew!
-
Polacheck
HÁZIGAZDA
Múlt héten bontottunk ki egy üveg Mayer Remete Cuvée-t és azt kell, hogy mondjam csalódtam. Nagyon kemények voltak a tanninjai, nekem túl fűszeres volt. Lehet, hogy a torokfájásom is közrejátszott benne, de nagy csalódás volt..
less qq more pewpew!
-
Polacheck
HÁZIGAZDA
Hát, azért vannak ott remek tételek. A kedvencem például a Gere Rosé, ami idény annyira király lett, hogy az már valami hihetetlen. A tavalyi minőséget simán ver, sőt a PH!-s bulikon elhíresül Kovács Laci rosét is, ami nagy számnak számít.
A másik top az eddigi szerény megkóstolt listámról Szendéék Villányi Couveé-je.less qq more pewpew!
-
-
lajafix
addikt
nem a bor, hanem az üzlet oldaláról közelíti meg a cikk a témát, az biztos.
A Vylyan nekem bejön(ezzel itat a szomszédom, tényleg jók, legutóbb Pinot Noir 2005höz volt szerencsém), de ha vörös akkor inkább szekszárd, eger, esetleg sopron.
Wunderlichet meg kerülöm, 5000es bora sem ízlett. A 'póri' olaszrizlingje meg a hogyan utáltassuk meg a legjobb fajta fehérbort verseny első helyezettje lehetne. Gondolom felvásárolt szőlőből valamelyik segédje csinálta. (No meg az a bolt ahol vettem, az is megér egy leszúrást bortárolás témában)Ezt múlt hétvégén fogyasztottam, kellemes, munka utáni szelepleeresztő.
Rock'n Roll
-
Móci
addikt
Nem, de egész ígéretesnek tűnik.
Én a saját 'borunkkal' jöttem picit dicsekedni, ha befér az is ide.
Idén eldöntöttük, hogy a papa szőlőjét kicsit rendbetesszük, s gondozzuk.
Őszre lett is azért termés. Persze nem sok, de akadt a tőkén pár fürt.
Fehérből lett a nagyobb mennyiség, s egy kevés vörös is akadt. A fajták elég vegyes képet mutatnak...
A kettőt egybedaráltuk a mennyiség okán, s lett egy kellemes, még kicsit érő 'siller' borunk, ahogy azt a jóisten megadta, hiszen se cukor, se semmi nem került bele.
Jövőre tervezzük rendesen kipótolni a tőkéket, s igazi fehér, na meg vörös bort készíteni, valami egyszerűbb fajtát.Lehet a szakértők már kővel dobálnak azonnal, de első alkalomra nem volt ez rossz.
"...In a struggle to be happy and free, swimming in a primitive sea..."
-
lajafix
addikt
a Művelt alkoholistán van a hír, hogy a Wine Spec szerint a világ 3ik vagy negyedik legjobb borának megválasztott Antinori nemtudommi nálunk is kapható valamivel kevesebbért.
Sőt most látom hogy a No 1. is e körül van. Link
Szóval erős sznobbság érte ennyit adni, de biztos el fog fogyni a 3000 palack. És az is biztos hogy finom, de nem ennyiért.
Rock'n Roll
Új hozzászólás Aktív témák
- DJI Mini 4 pro FMC drón - 3 akku, RC2 táv, 2 táska, Filterek, 2025. decemberig garancia, DJI Care
- Garmin Edge Explore 2 Kerékpár Computer, Bontatlan, Új, 0 Perces, 1 Év Garancia, Házhozszállítás
- Vadonat új, csomagolt O'neal kerékpáros termékek
- GoPro Karma drón távirányító és töltő eladó
- Insportline Airbike Pro 2022 otthoni / edzőtermi szobakerékpár (air bike)