Új hozzászólás Aktív témák

  • philoxenia

    MODERÁTOR

    válasz myckey #36010 üzenetére

    Mintegy negyven éve halottam/láttam először kyokushin karatét, ami akkor talán a legmodernebb volt. Nálunk Oyama mester követőjeként Furkó Kálmán volt az úttörője. Akkoriban igenis nagyon sikeres tanítványokkal.
    Szolnok volt az egyik legjobb bázisa a hazai karaténak. Fiatalon hallottam, olvastam, ismertem a tanítványok tanítványait. A filozófia füstje tehát igen korán megcsapott.
    A legtöbb keleti harcművészet nagyjából ugyanazt a filozófiát követi, azaz az alázat az első szó, amit el kell fogadnod. Ez rád vonatkozik. A második a tisztelet, ami másokra. Nem megtanulni nehéz ezt, hanem magadévá tenni. Eszerint élni. Mondjuk a mai fiatalok (tudom, így mindig közhelyes) akkora szabadságban élnek, nőttek fel, ami ez ellen dolgozik. Mi viszont anno még az idősebbek tiszteletében. Azaz, ha egy osztállyal följebb járt valaki, annak már csak ezért is volt valamelyes tekintélye a fiatalabbak előtt az iskolában. A tanároknak kevés kivétellel igen nagy. Felnőttként persze változott ez, de azért jócskán maradt belőle. Ma is tisztelettel beszélek még tényleg "vén hülyékkel" is... Pedig azért sokan már szenilisek azok közül, akik a szüleim korosztályából még élnek. :)

    Mert pl a fórumozás egy ilyen dolog, itt meg lehet gondolni mit cselekszel...

    Ezt tehetem aláírásba? :D

    [ Szerkesztve ]

    Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

Új hozzászólás Aktív témák