-
IT café
Új hozzászólás Aktív témák
-
fehér_ember
addikt
Mértem egyet [rew fájl]. Nem értek hozzá, ezért nem is mondok róla semmit. Sajna a brutál 50Hz-es anomália továbbra is megvan és a "vízesésdiagrammon látszik" hogy máshol is vannak érdekesnek látszó furcsaságok (hogy miért nem halnak el egyes frekiken teljesen a hangok és maradnak folyamatosak ). Nem tudom milyen elektromos zavar vagy milyen eszköznek a hibája vagy milyen rossz beállítás okozhatja ezeket. Viszont már meguntam a hibakeresést is, nem tudom az okot, illetve nem értek hozzá és kész .
Mérni is csak azért mértem mert tervezem hogy a közeljövőben átrendezem a szobát. Kipróbálom/megfülelem hogy jobb lesz-e a hangzás ha a mostani ~65cm-es hangszórótávolságot (a mögötte lévő falhoz képest) megnövelem úgy ~225cm-re, és arra azért kíváncsi vagyok hogy a mérésben milyen egyértelmű eltérés lesz majd látható.
Egy biztos, az új elrendezésben kénytelen leszek a hangsugárzók között lévő "hifiállvány" elejét az ő síkukhoz képest vagy 20cm-rel előrébb tenni; remélem az nem fog rontani. Jelenleg az állvány kicsivel a hangdobozok eleje mögött helyezkedik el.[ Szerkesztve ]
-
bkercso
nagyúr
A szakik hogy látják, a 2 és 3-utas hangdobozok hány %-ához kell másodrendűnél meredekebb váltás?
Nem akarok fölöslegesen alkatrésztemetőt csinálni az új 3-utas erősítőmből.kapható az OPA Red2 - Kercso Audio
-
bkercso
nagyúr
válasz Dißnäëß #6253 üzenetére
Készülget csak magamnak egy 2x3 utas erősítő, csatornánként 12W teljesítménnyel (4 ohmra 25W). Nekem ez elég. Lesz benne 6 csatornányi autós BTL végfok, 1-1 OPA visszacsatolóhurkában, hogy jól szóljon, meg LR4 szűrők (úgyse spórolom meg ezt a meredekséget...), cserélhető ellenállásbankkal a változtatható keresztezési frekiért, meg cserélhető szintillesztő-osztóval.
A mélycsatorna monósítható lesz 2.1-hez. Ezen kívül a középcsatornára rá lehet majd kapcsolni a mélyet és a magasat is külön-külön, így 2-utas és sima szélessávú erősítőként is használható lesz majd. Lesz még mélynyomóhoz vonalkimenete is...A hirdetett D-osztályúban TPA3116D2-k vannak, szerintem nincs is más belőle.
kapható az OPA Red2 - Kercso Audio
-
Panthera
őstag
válasz fehér_ember #6251 üzenetére
Nem jó a REW link.
-
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz bkercso #6254 üzenetére
Aha, értem. Jó mókában vagy épp akkor Ekkora teljesítmény bôven jó amúgy otthonra, érzékenyebb hangszórókkal pláne nem fogod felcsavarni.
Nem tervezed a TPA-t BTL-ben befogni mélyre ?Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
törölt tag
Szeretnék elkezdeni egy leirást a rendszeremről, tapasztalatokról (anno ezért is szorgalmaztam ennek a topicnak a létre hozását, legyen egy hely, ami erre is lehetőséget ad)
Kezdésnek az erősitőről irok.Mindenekelőtt köszönetet szeretnék mondani kammerernek, ő segitette a rendszerem alapjait megszerezni és az ő tudásával, tanácsaival, sok beszélgetéssel felvértezve haladtam nagyon sokáig a rendszerépitésben (nem végig, de ez igy van jól, az alapokat Ő adta ).
Kammerer tanácsára megvettem a Magnum Mf-MP 160 elő-végfok párost 125 ezerért. Erről azt kell tudni, hogy a Rega-nál dolgozó tervező mérnök alapitotta ezt a céget. Angol elő-végfok, 750 euro volt darabonként az ára 1998-ban. Egyszerű kivitel, végfokon két bemenet, két hf kimenet, főkapcsoló, előfokon bemenet választó, ballance, volume, és pár hasznosnak tartott dolog, amiknek kiiktatását tervezem (mono-stereo váltás, mute), illetve a főkapcsoló.
Javitani kellett a végfokot, 3 helyen kontakthibás volt, ezt a Gál Tamás alias TMP Audio "Tompija" végezte, kérésemre kicserélte a hangfal csatlakozókat is rajta, mert a gyáriak már erősen elkoptak, a műanyag szoritók letörtek. Tompitól tudtam meg, hogy ebben a végfokban eredetileg Toshiba tranzisztorok voltak, ezeket valaki kicserélte Hitachira, amiknek a tipusa megeggyezik azzal, amit Ő is beépit az erősitőibe, Ő is jobb hangúnak találja ezt a tranzisztort. A javitás összege a módositással 20 alatt volt, köszönet érte Tompinak itt is
A végfokban ki lett iktatva a tápaljzatti csatlakozó, tápoldali biztositék és annak aljzata és a főkapcsoló ismagyarul a tápkábel közvetlenül a táptrafóra van forrasztva. A tápkábelt az erősitőn belül rögzitettem. A főkapcsoló mind a fázist, mind a nullát megszakitotta, ez a kapcsoló vissza lesz kötve, de csak a hideg ágon, a fázist nem fogom megszakitani, igy elvileg kisebb a rontó hatás, főleg úgy, hogy a kapcsoló mindkét ága a hideg ágra lesz kötve (dupla keresztmetszet).
Kerestem másik kapcsolót, valami hifi szempontból jó minőséget, nem nagyon találtam semmi értelmezhetőt, igy megmarad ez a kapcsoló. Szétszedni nem merem (érintkezési pontokat szerettem volna megtisztitani korróziótól), félek, nem tudnám össze rakni.A végfokban még lett annyi módositás, hogy a hangkimeneten is volt biztositék, először ezt iktattam ki, s sok változtatás külön lépcsőként lett megcsinálva. A hangoldali biztositék foglalata is ki van kerülve, a nyáklemezre alulról van forrasztva Taralabs vezetéke megduplázva a foglalat belépő oldalától, és ez vezeti ki a hangot a banándugó aljzatig, erre azért volt szükség, mert a nyáklemezen a hang útja ebből a pontból nem egyforma hosszúságú.
Az előfokban is megvan ez a változtatás a tápoldalon, azaz direktbe kötve a táptrafóra a tápkábel.
Minden változtatásnál javult a hang. kisebb.nagyobb mértékben. A hangoldali biztositék és a tápoldali együtt simán vaktesztelhető lenne, bevállalnám, akkora a különbség. Mikor kivettem a hangoldalon a biztositékokat és csak át volt hidalva, már akkor elképedtem, mekkora változást hozott. Mikor később a tápoldalon áthidaltam a biztositékot (megpatkoltam), a homlokomra csaptam, hogy: "Ó de hülye vagyok, miért nem csináltam meg előbb!" és közben vigyorogtam az eredmény miatt, megint ment az áthallgatása a zenéknek, amiket ismertem már (dsd, flac).
A tápkábel direktbe kötése pedig dinamizmust hozott, nagyobb lett a mélytartomány, jobb lett a térérzet. Mindezt megfejeltem az elosztó kiiktatásával, magyarán mondva most a készülékeknek a tápkábeleiről leszedtem a dugvillát, és össze van tekerve a 4 készülék plusz a faltól jövő tápkábel drótja. Ez is főleg mély terén hozott pozitivumot, ott lett hallható javulás. Kismértékű javulás, vakteszten boknám, de első pillanattól hallható. Ezzel vitatkozni lehet, mert pl a fiam nem hallotta, nem tudta, mit keressen, igaz, hogy eléggé másnaposan ültettem le a hifi elé...később meg már tudta, hogy mi a változtatás, igy nem lehet tényként kezelni. Én hallom, nekem jobb lett, marad igy, össze lesz forrasztva és szerelődobozba rakva.Az opampoknál kétlépcsót jártam be, amit száz százalékig nem lehet bizonyossággal kijelenteni, de a változtatások egy részének hatását ismerem, igy az opampok hatását is azt hiszem, eredményesen ki tudtam szűrni.
A gyári opamp helyére (az előfokban) bekerült egy adapter, erre pedig AD827 került, ennek az ára 3800 Ft, adapterrel, szállitással volt 5800 Ft.
Az erősitőt járatni kellett sokáig, kell 2-300 óra használat, mire az opamp elkezd megnyilni. Még hárásó sem hallotta a hangját tljesen (nem is fogja már).
Mikor elnyerte a hangját, hirtelen, pár nap alatt kezdett el változni drasztikusan: Hatalmas térérzet jött, sokkal nagyobb, mint a gyárival. A sávszélek széttolódtak, a mély sok hzelyen sok lett (pl jazz, elektronikus, bizonyos koncertfelvételek) de ez a vérszegényebb komolyzenei felvételeket tette jobbá, a nagybőgő, zongora hangsúlyosabb lett. Hozzá tartozik az is a történethez, hogy ekkor már Foobar-ral zenélt a rendszer a Nuprime daccal, mezei laptoppal, és sokat adott ehhez a képhez az IC csere is, de ezt majd később). Itt még a tápoldal nem volt jelenlegi formájában, pl elosztó is volt (ugye minden mindenre hat).
Ezután beszélgetés ismét kammererrel, emlitette, hogy van ettől jobb is, de hát az nem hoz ennyit és sokkal többe kerül, meg az már határeset ebbe a rendszerbe...a válaszom annyi volt: HOL VAN, MI AZ, MICSINÁL, HONNAN RENDELJEM?
Ez mondjuk igaz volt minden általa javasolt javitó hatású tanácsra ("ha kammerer mondja, akkor ugrassz a kútba? Természetesen!) Ez azért lényeges, mert nem volt semmilyen tapasztalatom hifiépités terén, igy vakon rábiztam magam a tudására, kiegészitettem saját logikámmal, tervezéseimmel, ezt majd szétválasztom nemsoká (meddig kammerer, s mi a saját kútfő)
Második változtatás az OPA627 mono opamp lett. Ennek ára a dual adapterrel és szállitási költséggel együtt 26000 angol oldalról rendelve (ugye ebből két darab van).
Ez is járatva lett, konkrétan heteken keresztül ment a rendszer folyamatosan éjjel nappal, kb beszédhangerő felével, nem voltam otthon, szoba ajtó becsukva, fiam felügyelte (22 éves, rá mertem bizni, az opampot is ő szerelte be, nekem időhiány miatt nem volt lehetőségem).Ez az opamp hozott olyan változásokat, ami megmutatta, hogy mi a különbség a sokpénzes hifi és a kevéspénzes hifi között. Minden megfogottabb lett. A 827-nél sok volt a tér, minden visszhangott, még a laptoppal is, talán emlékeztek, irtam, hogy ha nem vagyok a helységben sem, akkor is visszhang van, másik helységben is hallani lehetett pl a Rádio1-el is, hogy teres, visszhangos. A zene kilépett a szobából és elindult a hortobágyon, másik irányban meg az Ural fogta meg...szóval volt annyi tér és visszhang, ami miatt fárasztó lett az érdekes és meglepő hatás, hosszú távon belemászott az ember agyába és a visszhang elnyomta a zene testét.
A 627-el megfogott lett a hangkép. A mély visszafogott lett, de ha szól, akkor külön skálázza a frekvenciákat, a magas lecsengése pontos és semleges, az egész hangkép szembehunyósan lett kellemes, és a hangok életszerűbbek, mint valaha. Egyszerűen jobb, neutralis, pontos, nincs óriásbarlang hatás. Akkor van visszhang, mikor a felvételen is van, ez a jazz-nél, a klasszikusoknál és a metálnál egyaránt kivánatos, a pop, elektronikus is hallgathatóbb lett. Mindez egy végső összegzés is, mert az utolsó változtatások egyike az opampcsere is, és annak is be kellett járatódnia.
Amiket kammerer javasolt: opamp csere (főleg az első, a másodikat már ár-érték miatt kétségesnek érezte), a biztositékok kivételének hatását tudja, de nem javasolja kiiktatni, a tápkábelek direktre kötését ellenzi az elosztó kiiktatásával együtt, gyűszűvel a tengert, oda a mobilitás, nem bontható, nem cserélhető a rendszer, stb.
Az erősitő átalakitáshoz tartozik még, hogy ki lesz iktatva az ic kábelek dugója is, illetve az erősitőhöz csatlakozik ilyen szinten, hogy nem használom banándugókat sem, ezt sem helyesli kammerer.
Én hallom hatását, vállalom a kényelmetlenséget és kockázatot (biztositék eltávolitás), a fentieket kammerer védelme miatt irtam, aki elitéli tetteim, az engem itéljen el, az én vétkem, vagy ahogy Dorian fogalmazott: radikális hifi szemléletem
Szerk: nem 750 euro, hanem dollár...azt hiszem, lényegtelen talán[ Szerkesztve ]
-
dyscus
tag
A dolgos hétköznapokon sokat halattam Lancerboy, és a saját erősítőinkel. Megszülettek a kimenőtranszformátorok saját tekerésben. Íme egy fotó a frekvencia, és fázisátvitelről:
A fotóról minden szükséges adat leolvasható. Kiemelem a trafó fázisátvitelét a 10Hz-20kHz-s tartományban, ami rendkívül lienáris lefutású. Bár sokan hülyeségnek tituálják ezt a mérést, és véleményt, de azt kell mondanom, hogy ez a paraméter talán a legjobban befolyásolja egy csöves erősítő megszólalását. Az ilyen nagypontosságú fázisátvitel elengedhetetlen feltétele a szinezetlen hangzásnak, azaz egyszerűbben fogalmazva a természethű hangzásnak. Akit bővebben érdekel ennek az OPT-nek a tulajdonságai, az itt megnézheti a többi mérést, köztük a Nyquist görbéről való elmélkedést. [link] -
Panthera
őstag
válasz fehér_ember #6257 üzenetére
Nem értek hozzá...30Hz-nél is elég hosszú az utózengés, ugye?
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz bkercso #6262 üzenetére
Gondolom a hangszorok azonos erzekenyseguek. Eleg 3dB erzekenyseg-minusz es 2x akkora teljesitmennyel kell hajtani a melyet ugyanakkora SPL-hez. A tiszta, jol megfogott melyhez en siman allitok 25W kozepmagas melle - azonos erzekenyseg mellett - ugy 100W-ot lentre es max potival lejjebb tekerem, gain-ben jo legyen, de a tartalek ott van benne a nagy melyamplitudokhoz, ahova kell az energia. Az erzekenyseget meg suketszoba/free air-hez merik, szoval ha szoba es lada miatt kellemesen, pont jol kiemel a mely, akkor kevesebbel is megussza az ember, ha meg nem, akkor tobb kellhet. Csak ezert lamentaltam ezen.
Az aktiv rendszerek ujabb aldasos hatasa, hogy meg erre is figyelhet az alkoto.
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
Panthera
őstag
válasz fehér_ember #6267 üzenetére
Ha átrendezted, akkor is tennél majd fel mérést? Simán lehet, hogy a szoba az oka és nem fog változni ez az 50Hz.
Írtad, hogy "Kipróbálom/megfülelem hogy jobb lesz-e a hangzás ha a mostani ~65cm-es hangszórótávolságot (a mögötte lévő falhoz képest) megnövelem ... "
A 65 cm a hangszórók síkja lenne? Mert nem sok hely van a hangfalak mögött - és elég nagyok a dobozaid ha jól emlékszem.
-
bkercso
nagyúr
válasz Dißnäëß #6270 üzenetére
A közép- és magascsatornának cserélhető ellenálláosztója lesz, a mélynek meg potmétere az előlapon, mert a beállítása nagyban függ a mélynyomó vagy hangdoboz elhelyezésétől.
A mostani erősítőmet 12V-ról táplálom, a mélynyomóm meg egy érzéketlen 8ohmos, amire így max. 5W tud leadni az amp, de panelban ez így is bőven elég. Ha több kell, előveszem a fejest.kapható az OPA Red2 - Kercso Audio
-
fehér_ember
addikt
válasz Panthera #6272 üzenetére
Úgy lesz; jön minden előbbre egy ágyszélességnyivel ~170cm. Legalább a "hifiállvány" mögé is be fogok tudni majd nyúlkálni szenvedés, nomeg elemlámpa és tükör nélkül; persze a hangzás volna a fontosabb.
Annak a hálózati frekis anomáliának szerintem nincs köze a szobához. Régebben az az anomália nem volt ott (dobozok pedig igen), de nem tudok rájönni hogy hol és mi okozhatja. Amúgy a közel nem számít rossznak [link].[ Szerkesztve ]
-
bkercso
nagyúr
válasz #92251648 #6256 üzenetére
H ajól sejtem, ezt a baffle step kompenzációt a középcsatornára érdemes tenni, mert a mélysugárzó úgyis 500Hz alatt keresztez és közel is van a földhöz..
Középnél viszont kérdés, hogy ezért a 3-6dB-ért érdemes-e elcseszni a fázismenetet.kapható az OPA Red2 - Kercso Audio
-
törölt tag
válasz bkercso #6277 üzenetére
A BF kompenzáció töréspontját a dobozaid mérete, leginkább az előlap szélessége határozza meg. Nálam ez a 30 cm-es mélysugárzó miatt jókora, közel fél méter, ezért csak a mély kört érinti a kompenzáció, ahol a fázismenet kevésbé kritikus, mint a középsávban. Ha a Te dobozod vékonyabb lesz, akkor a BF kompenzáció felnyúlhat a középsávba is, ezért a beavatkozást már az előfokozatban célszerű elvégezni.
-
Dißnäëß
nagyúr
Audio Xpress 2020 július: Orchard Audio BOSC és Purifi Audio Eigentakt EVAL1.
A világ jelen pillanatban két legfejlettebb D osztályú erősítőmodulja tesztelve, mérve, és szubjektíven is.Már amennyire szubjektivitást tudott bele vinni a szerző, mert ahol az ember a zenét hallja, nem pedig az erősítőt.. ahol az erősítő "csak" erősít és semmi mást nem csinál.. arról nehéz érdemben szubjektíven nyilatkozni. Nem is eresztette bő lére, de azért a lényeget nagyon is megfogja, átadja.
K*jó mérési eredmények, k* jó cikk és nagyon jó meglátások szerintem arról, mit kezdjen akkor az ember a hifijével, ha az erősítőnek nincs "saját hangja". Valahol mindenki errefele törekszik, aztán mikor eljut 1-2 tervező, gyártó oda, vastaps, kánaán, eljutottunk a nirvanába - és akkor jön a töprengés, mivel lehetne "megszínezni" a hangját ilyenre, olyanra, amolyanra. Marha jó töprengések..
Orchard-ékról sokat nem tudok, Purifi az UcD-ket és NCore-okat megalkotó Bruno Putzeys zsenialitásának szüleménye. Az Orchard megoldása GaNFET-re épül, ennyivel "több", de önmagában ez még semmire sem elég, mert mindkettő ugyanoda érkezik meg kb.
Nagyon jó olvasmány sztem.
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
p76
senior tag
válasz Dißnäëß #6280 üzenetére
"nagyon jó meglátások szerintem arról, mit kezdjen akkor az ember a hifijével, ha az erősítőnek nincs "saját hangja". Valahol mindenki errefele törekszik, aztán mikor eljut 1-2 tervező, gyártó oda, vastaps, kánaán, eljutottunk a nirvanába - és akkor jön a töprengés, mivel lehetne "megszínezni" a hangját ilyenre, olyanra, amolyanra."
-
bkercso
nagyúr
válasz bkercso #6281 üzenetére
Majd ha olcsóak is lesznek ezek, nem csak jók, akkor örülünk.
$4000-ért 200W-os amp! Megy azért még az analóg vonal is:
Cambridge Audio Edge W[ Szerkesztve ]
kapható az OPA Red2 - Kercso Audio
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz bkercso #6283 üzenetére
De azért ez nagyon meleg pite, ha belegondolok, hogy veszek egy kitet, összekötögetem a csatlakozókat belül, input-output tyúkbeleket kívül, bedugom a konnektorba és tudom, hogy amit hallok, az a "nyers anyag". A hangfalam, a DAC-om, a kábelem, az akármim, de nem az erősítő. És teszek elé egy preamp-ot, vagy akár nemteszek, ha akarom, tube rolling-ba kezdek észnélkül, és ölre megyek valakivel ha szar kedvem van , hogy márpedig a Telefunken cső jobb, mint a Svetlana, satöbbi
Szerintem nagyon ideje lenne hangfalak, vagy úgy mondom inkább, hangsugárzó, hangreprodukáló eszközeink terén is valamiféle kisebb forradalomra. Ha ott bemegyünk szintén fülünk észlelési határértéke alá, beleértve baffle step/diffrakciót és úgy mindent általában, na akkor leszünk valamiféle "megérkeztünk"-ben.
DAC-ok már meghaladják képességeinket úgy gondolom, lassan (látva ezt) erősítők is.., ha az elkövetkező 10-20 évben valami új módszerrel fejlődnének a hangszórók is, akkor már tényleg csak az lesz, hogy mindenkinek van egy elképesztően transzparens, helyiségbe illesztett "csúcsrendszere", amit az apja, nagyapja még életében nem tudott volna elképzelni.. szóval konkrétan "high-end hangzás a tömegeknek", de szó szerint.. akkor .. onnantól csak tapicskolás a kijelzőn, vagy hologramba belenyúlás, vagy Alexa-nak beszólás lesz, valahogy így:
"Alexa, zenét. Egynegyed hangerő, csöves hangzás, klaszikusok profillal. Wagner, az istenek belépése a Valhallába". [link] És mi még ezt itt mindannyian - gyanítom - meg fogjuk érni. Hangfelismerés, IT, AI, minden ott van már nagyon, most az elektronnika érkezőben alá, jöhet a helyiség, a hangfalak, mégkomolyabb DSP-k (egyesek szerint ott is megérkeztünk már egy komoly szintre, de hát ellenzői ennek mindig vannak).. Hátradőlünk a kanapén, szem behuny, és bepisilünk a gyönyörűségtől, mint micsoda nő.
A high-end pedig nem a tökéletes hangról fog szólni (szerintem most sem amúgy), hanem a különlegességről, design-ról, akár még kifejezetten a rovására is a hangnak (nagyon magasról indítva persze, tehát minden relatív és szólhat is gyönyörűen, ami szép is). Mint egy Pagani Zonda. Ami legyen bármilyen gyönyörű és elképesztő csúcstechnika is, az S-Max-om is megy két kilót (ami az én igényemet meghaladja), jobban hangszigetelt és jobb belőle kifordulni a talajra egyből talpra, mint egy Zonda-val végigcsapni a Hungáriát, majd vesekövetlenítve magam feltápászkodni a talajról. És hosszú útra is természetesen a Ford-al indulok. De villantani jó a Zonda.
-
bkercso
nagyúr
válasz Dißnäëß #6284 üzenetére
DAC-ok már meghaladják képességeinket úgy gondolom, lassan (látva ezt) erősítők is.
Ez majd akkor lesz igaz, ha tényleg jól és egyformán szól mindegyik. Ma ez még nem igaz.Szerintem nagyon ideje lenne hangfalak, vagy úgy mondom inkább, hangsugárzó, hangreprodukáló eszközeink terén is valamiféle kisebb forradalomra.
AKtív váltás, mikrofonos mérés és DSP, most eddig terjed a fantáziám.A high-end pedig nem a tökéletes hangról fog szólni (szerintem most sem amúgy), hanem a különlegességről, design-ról, akár még kifejezetten a rovására is a hangnak
Régen a festészet a látvány reprodukciójáról szólt, aztán a fényképészet megjelenésével átalakult, ma azonban az emberek kiválóan megelégszenek olcsó és szép fényképek kirakásával a falra. Így lesz ez valahogy a hifivel is. A kommersz olyan jó lesz, mint a régi high-end.kapható az OPA Red2 - Kercso Audio
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz bkercso #6286 üzenetére
"Régen a festészet a látvány reprodukciójáról szólt, aztán a fényképészet megjelenésével átalakult, ma azonban az emberek kiválóan megelégszenek olcsó és szép fényképek kirakásával a falra."
Van helyette más? A "klasszikus" reprodukciók mára leértékelődtek, eredetire meg kinek futja?
"csak a zene van"
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz bkercso #6286 üzenetére
Ez majd akkor lesz igaz, ha tényleg jól és egyformán szól mindegyik. Ma ez még nem igaz.
Elég 2-3 modellnek meghaladnia a tudásunkat, fülünket, a többi nem számít, nem fontos. Így értettem. Megvannak a csúcs DAC-ok, és akinek nagyon "digitálisan szól", tesz elé egy csövet.AKtív váltás, mikrofonos mérés és DSP, most eddig terjed a fantáziám.
Bruno Putzeys ráfordult a hangszórókra, azok torzításának lényeges csökkentésére, céget is alapított erre: [link] [link] Innentől kezdve reménykedhetünk, hogy még a végén lesz itt is változás pár éven belül, valami elindult... Ő egy eléggé diszruptív eleme az audio iparnak. (Kicsit Elon Musk jelleg, csak nem szól akkorát).A hasonlatod lézerprecíz (festmény, fotó)
-
Panthera
őstag
válasz fehér_ember #6274 üzenetére
Köszi a cikket, ezt még nem olvastam.
Ezt érdekesnek találtam:
"Tegyük olyan közel a monitorokat az előttünk lévő (a monitorok háta mögötti) falhoz, amennyire csak tudjuk . Minél közelebb visszük a hangdobozt a falhoz, a kioltó hatás annál magasabb frekvenciákon érvényesül."
Persze hivatkozik is a használatira. A kézikönyv szerint >40 cm távolságot kellene tartani a faltól, de mivel első bassreflexes álló hangszóróm van, ki fogom próbálni. -
bkercso
nagyúr
válasz Panthera #6289 üzenetére
(115/gyök(szélesség[m] x magasság[m])) [Hz] frekvencia alatti hangok hajlanak csak a doboz mögé, így olyan nagyon magas hangokra nem számítanék onnan.
Ha jól sejtem, akkor, ha közelebb teszed, több hullám lesz az átvitelben és mélyebbek.kapható az OPA Red2 - Kercso Audio
-
Logapeti
tag
"Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 15 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda ;)"
Ez nagyon jó De azért kicsit optimista, nem?... Igazából sosincs már visszatérés a Paradicsomba... -
Dißnäëß
nagyúr
Ne tegyétek off-ba, a hozzáállás is Hi-Fi szerintem.
Egyébként én valahányszor meglátom az aláírásod, újra és újra megállok több percre gondolkodni. Sok hűhó - mirefel is ? Meg hány és hány órát elcseszikél az ember az életéből másokkal történő "vitákra" (nem mindig konstruktív beszélgetésekre), miközben a bolygó túloldalán Afrikában éhenhalás és nyomor és diktatúra van, szíriáról nem is beszélek, Jeruzsálem körül is marják egymást a népek nonstop, Ázsiát szétmossa a víz, Florida meg nagyondurván lángokban. Na, EZ lehetne inkább off itt. De így kicsit ráébresztett az aláírásod is - legalábbis engem - arra, hogy mekkora "nagy" 1st world problem-ekkel küzdünk, míg az élet másoknak gyakorlatilag arról szól, hogy megéri-e a következő pár órát egy összeomlott épület, fa, akármi alá beszorulva a füstben, miközben mozdulnia, szaladnia, elbújnia, mikor mit kéne, úgy, hogy tudja, xy rokonát és hozzátartozóját pár órája/napja katasztrófa érte és elvitte a sors. Még ocsúdni sincs idejük, nemhogy bőgni egy nagyot. Kemény.És mint minden "droggal", vagy inkább light-os függőséggel szemben, aláírásod nagyon erősen lehozó tud lenni amúgy, ha ezekbe belegondolunk. (Én nem tudok nem-belegondolni). Totál egyetértek vele, mindig van hova menni, javulni, de az élvezeti érték egy szint után már itt is ugyanúgy viselkedik, mint amit közgében a csökkenő határhaszon elve mond.
És igen, én is élvezem kocsiban is. Pedig nem középen ülök, ultrafos a jel-zaj arány, meg még sorolhatnám, és ez egy jobb minőségűnek számító gyári (van alja is a zenének, nem tücsökcirip).
[ Szerkesztve ]
-
Mathiask
senior tag
válasz Logapeti #6293 üzenetére
Ugyan, nemrég pont voltunk haverokkal egy hétvégét kikapcsolódni és hozott valaki egy BT-s kis hangsugárzót(kb telefon+youtuberól meghajtva). Tök kicsi volt kb 7cm átmérőjű 20cm hosszú henger és tök normáslisan szólt a körülményekhez képest és tulajdonképpen bőven lehet rajta élvezni a zenét. Azon gondolkoztam, hogy mondjuk az egyel nagyobb ilyen BT-s cuccal akár el is tudnék lenni HIFI helyett, ha úgy akarnám.
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz Mathiask #6297 üzenetére
"Azon gondolkoztam, hogy mondjuk az egyel nagyobb ilyen BT-s cuccal akár el is tudnék lenni HIFI helyett, ha úgy akarnám."
Mindenen lehet zenét hallgatni. Még a fésű/vécépapír is képes szolgáltatni némi "zenei" élményt.
De viccen kívül, van egy 4e Ft-os Soundmagic ES18 fülesem, ami telefonnal hallgatva tökéletesen elegendő háttérzenére, vagy pl. elalváshoz. Ha semmi másom nem lenne, ezzel is simán ellennék."csak a zene van"
-
törölt tag
válasz Panthera #6289 üzenetére
"Ezt érdekesnek találtam: "Tegyük olyan közel a monitorokat az előttünk lévő (a monitorok háta mögötti) falhoz, amennyire csak tudjuk . Minél közelebb visszük a hangdobozt a falhoz, a kioltó hatás annál magasabb frekvenciákon érvényesül.""
Ez eddig igaz, de nem viszi tovább a gondolatot, pedig a lényeg csak utána jönne. A legtöbb rendszerben hősünk kénytelen a hangdobozokat valamilyen fal elé/mellé állítani, attól jellemzően néhány arasznyi távolságra. Ebből következően szinte mindenkinél van egy izmos beszakadás az átvitelben 100-200 Hz között, tehát a felsőbasszus sávban. Ha a hangsugárzót közelebb toljuk a falhoz, az akusztikai kioltások frekvenciája feljebb kerül, egyre fontosabb tartományban lesz gond és ott már nem csak energiahiány, hanem térhatás ábrázolási probléma is fel fog lépni, a kritikus középsáv alja is koszolódni fog.A hangdobozt a falhoz közelebb tolni csak akkor érdemes, ha azt a falfelületet akusztikailag kezeljük, csillapítjuk. Ebben az esetben valóban érdemes a távolságok csökkentésével feljebb tolni a kioltási frekvenciákat, mert a magasabb hangokat könnyebben tudjuk csillapítani mezei síkpanelekkel. (Nem, a szivacs nem jó, mert az szinte semmit nem csinál ebben a frekvencia sávban.) De ha ilyen kezelést nem végzünk, akkor a faltól távolodni kell, amennyire csak lehet, bármit is mond az asszony.
-
p76
senior tag
Sikerült vaktesztet csinálnom. Teljesen véletlenül, nem szándékosan, nem az én hibám, bocsánat liszi.
Van 1 CD amin 10 lemez van kiírva mp3-ban.
9 rosszul szól, de egy viszont jól. DVD lejátszó nem írja ki a bitrátát.
Megnéztem a PC-n, az az egy 320k, a többi vegyesen 160-256k.
Hurrá
Új hozzászólás Aktív témák
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- AMD Catalyst™ driverek topikja
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Építő/felújító topik
- NVIDIA® driverek topikja
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Kerékpárosok, bringások ide!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Monitor hiba topik
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- POSZTER NYOMTATÁS - NAGYFORMÁTUMÚ FÉNYKÉP / FOTÓ NYOMTATÁS
- Canon A-1
- Bomba ár! Toshiba Satellite Pro R50-C - i3-5G I 4GB I 128GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Toshiba Satellite Pro A40-D: i5-7GEN I 8GB I 256SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Toshiba Tecra Z40-C: i5-6GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest